Halloween cu veselie

Mircea CINTEZA
6 noiembrie 2023
image

În lumea noastră românească mai veche, Halloween-ul este măcar bodogănit, dacă nu certat de-a binelea. ”Ce ne trebuie nouă să luăm de la americani prostia asta ? Să evoci toți monștrii și monstruleții, la vreme cenușie de toamnă, să vorbești cu spirite de morți, sau cu vrăjitoare, sau cu cine știe ce ființe ce dau fiori? Barem dacă tot importam ceva de la americani, poate importam Thanks Giving,. Să creștem și noi curcani, să-l scăpăm pe unul, dar să-i mîncăm pe ceilalți! Unde ați mai văzut voi curcani în ultima vreme? Doar slăninuța de porc cu care sărbătorim perioada Nașterii Domnului! ”

Ei bine, nu este așa !  Mai mare veselie ca la noi la Mogoșoaia ca de acest Halloween n-am mai pomenit!

Mai întîi vremea. Toamnă cenușie?  Așa ceva nu există ! De pe vremea lui cuptor, în iulie, cerul este curat ca lacrima. Zi-de-zi-de- zi, ca în reclama de la Aspenter, dar aici, zi de zi - zilele senine au depășit de mult numărul consecutiv de una sută. Iar canicula de sfîrșit de octombrie are cam 30 de grade. Doar puțin sub cea de iulie, care avea vreo 37.

Apoi monștrii oferiți cumpărărtorilor. Parcă niciodată în alt an nu i-am văzut mai simpatic ciopliți ori desenați cu markeri din cei care nu se șterg. Ici colo mai apre și o vrăjitoare. Dar și astea sînt simpatice și oricînd își vine să inviți pe cîte una la un ceai.

La intrarea în Mogoșoaia sînt cîteva tarabe unde la început de primăvară sînt căpșuni, apoi cireșe, apoi struguri și tot timpul multe flori. Este incrdibil, în aceste zile, cîte ghivece cu crizanteme mici au apărut. Culori dulci, dar de toamnă, deci culori pline, dense. Flori cu zecile într-un singur buchet. Cum or reuși oare crescătorii de flori să le facă să înflorească toate odată, toate la fel? Pe aceștia trebuie să-i numim”crescători de flori”, cu trucuri neștiute de altcineva. Și nu îi putem numi grădinari. Aceia fac să trăiască o grădină, nu cîteva ghivece.

Și prin jur, pe tarabe, mai sînt și funii de ceapă, funii de usturoi, vinete, cartofi, țelină, varză, mărar înalt de 1 metru. E doar vremea toamnei. 

Vă arăt cîteva din aceste toate în fotografii făcute  zilele trecute.

Acasă, Iris și Șerbănel au dat o fugă în pod și au luat cîteva capete de dovlecei din anii trecuți.Din cei de ceramică, pictați. Pentru anul acesta și-au cumpărat fiecare un dovleac nou. Iris a luat unul cioplit, Șerbănel unul pictat haios. Îi avedeți pe amîndoi în poză, împreună cu aleșii lor.

Iar eu m-am bucurat cel mai tare de seara de Halloween. Prietenul meu de jumătate de secol, Domnul Doctor Șerban, doctor de dinți,  m-a programat în această seară să-mi scoată un dinte stricat.

Zis și făcut. Cu atingere de zînă a cleștilor, dintele m-a părăsit. Iar portretul meu a devenit, brusc, ca a unui personaj de Halloween!

Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.

Prefer să vă trimit totuși o poză mai elaborată, eu cu gura închisă și cu aspectul de Halloween al gingiei doar la mine în suflet.

Niciodată n-am avut un Halloween mai vesel. 

20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.