Halloween cu veselie

Mircea CINTEZA
6 noiembrie 2023
image

În lumea noastră românească mai veche, Halloween-ul este măcar bodogănit, dacă nu certat de-a binelea. ”Ce ne trebuie nouă să luăm de la americani prostia asta ? Să evoci toți monștrii și monstruleții, la vreme cenușie de toamnă, să vorbești cu spirite de morți, sau cu vrăjitoare, sau cu cine știe ce ființe ce dau fiori? Barem dacă tot importam ceva de la americani, poate importam Thanks Giving,. Să creștem și noi curcani, să-l scăpăm pe unul, dar să-i mîncăm pe ceilalți! Unde ați mai văzut voi curcani în ultima vreme? Doar slăninuța de porc cu care sărbătorim perioada Nașterii Domnului! ”

Ei bine, nu este așa !  Mai mare veselie ca la noi la Mogoșoaia ca de acest Halloween n-am mai pomenit!

Mai întîi vremea. Toamnă cenușie?  Așa ceva nu există ! De pe vremea lui cuptor, în iulie, cerul este curat ca lacrima. Zi-de-zi-de- zi, ca în reclama de la Aspenter, dar aici, zi de zi - zilele senine au depășit de mult numărul consecutiv de una sută. Iar canicula de sfîrșit de octombrie are cam 30 de grade. Doar puțin sub cea de iulie, care avea vreo 37.

Apoi monștrii oferiți cumpărărtorilor. Parcă niciodată în alt an nu i-am văzut mai simpatic ciopliți ori desenați cu markeri din cei care nu se șterg. Ici colo mai apre și o vrăjitoare. Dar și astea sînt simpatice și oricînd își vine să inviți pe cîte una la un ceai.

La intrarea în Mogoșoaia sînt cîteva tarabe unde la început de primăvară sînt căpșuni, apoi cireșe, apoi struguri și tot timpul multe flori. Este incrdibil, în aceste zile, cîte ghivece cu crizanteme mici au apărut. Culori dulci, dar de toamnă, deci culori pline, dense. Flori cu zecile într-un singur buchet. Cum or reuși oare crescătorii de flori să le facă să înflorească toate odată, toate la fel? Pe aceștia trebuie să-i numim”crescători de flori”, cu trucuri neștiute de altcineva. Și nu îi putem numi grădinari. Aceia fac să trăiască o grădină, nu cîteva ghivece.

Și prin jur, pe tarabe, mai sînt și funii de ceapă, funii de usturoi, vinete, cartofi, țelină, varză, mărar înalt de 1 metru. E doar vremea toamnei. 

Vă arăt cîteva din aceste toate în fotografii făcute  zilele trecute.

Acasă, Iris și Șerbănel au dat o fugă în pod și au luat cîteva capete de dovlecei din anii trecuți.Din cei de ceramică, pictați. Pentru anul acesta și-au cumpărat fiecare un dovleac nou. Iris a luat unul cioplit, Șerbănel unul pictat haios. Îi avedeți pe amîndoi în poză, împreună cu aleșii lor.

Iar eu m-am bucurat cel mai tare de seara de Halloween. Prietenul meu de jumătate de secol, Domnul Doctor Șerban, doctor de dinți,  m-a programat în această seară să-mi scoată un dinte stricat.

Zis și făcut. Cu atingere de zînă a cleștilor, dintele m-a părăsit. Iar portretul meu a devenit, brusc, ca a unui personaj de Halloween!

Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.

Prefer să vă trimit totuși o poză mai elaborată, eu cu gura închisă și cu aspectul de Halloween al gingiei doar la mine în suflet.

Niciodată n-am avut un Halloween mai vesel. 

20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.

Parteneri

Wimbledon jpeg
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Macron, despre forța expediționară franco-britanică: „Poate ajunge până la 50.000 de soldați, capabili să fie desfășurați într-un angajament major”'
Emmanuel Macron a anunțat că forța expediționară comună franco-britanică ,care va servi drept bază pentru o viitoare forță internațională menită să garanteze un armistițiu în Ucraina, va avea un efectiv sporit de „până la 50.000 de oameni„ care să poată fi mobilizați „într-un angajament major”.
image png
Sorin Grindeanu, despre relaţia sa cu Ilie Bolojan: „Oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni. Trebuie să existe respect reciproc”
Liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a vorbit joi,10 iulie, despre relația sa cu premierul Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL.
Cumpărături  Foto Freepik com jpg
Avertismentul unui economist: „Pentru cei săraci, perioada următoare va semăna, din păcate, cu un fel de Jocurile foamei”
Prețurile tot mai mari ale alimentelor îi îngrijorează pe mulți români, însă îndemnurile la un trai chibzuit sunt adesea privite cu suspiciune. Economistul Adrian Negrescu explică principalele cauze ale acestor scumpiri și la ce ar trebui să se aștepte consumatorii români pe viitor.
costa rica 178528 1280 jpg
Animalul rar care seamănă perfect cu o creatură extraterestră. Unde trăiește și de ce a fascinat cercetătorii
În pădurile tropicale ale Costa Rica, o insectă cu un aspect cu totul ieșit din comun a atras atenția oamenilor de știință și pasionaților de natură din întreaga lume.
   La 47 de ani, Andreea Raicu știe exact ce o face fericită și o umple de energie
Șapte obiceiuri de dimineață care te ajută să slăbești, recomandate de nutriționiști şi susținute de știință
Descoperă șapte obiceiuri de dimineață recomandate de nutriționiști pentru slăbit sănătos și durabil. Începe ziua corect și atinge-ți obiectivele.
donald trump tarife/ FOTO: X/@PopBase
Tarifele lui Trump: Ce ne așteaptă și care sunt cele trei scenarii posibile privind taxele vamale
Politica vamală a Statelor Unite traversează o perioada de schimbări semnificative, analiștii așteptându-se ca administrația Trump să înceapă să notifice partenerii comerciali cu privire la majorările tarifare, care ar urma să intre în vigoare la 1 august.
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
„O decizie imorală și lipsită de logică economică". Critici dure după reducerea burselor studențești
Reducerea burselor pentru studenți, în paralel cu menținerea salariilor mari pentru funcționari administrativi din învățământul superior, stârnește reacții dure din partea cadrelor universitare. Specialiștii vorbesc despre o decizie dezechilibrată moral și incoerentă economic.
chatbot foto shutterstock
Ce arată cazul „Claudius”, robotul care a condus un magazin și a vrut să livreze produse „în persoană”
Inteligența artificială devine tot mai prezentă în companiile românești. Dar fără date locale, fără control uman și fără înțelegerea riscurilor, AI riscă să complice lucrurile în loc să le rezolve.