Umbra morții peste Israel

Horia BLIDARU
1 noiembrie 2023
image

Eva Heyman avea 13 ani cînd a scris în jurnalul ei: „Jandarmul a spus că nu-i poate înțelege pe evreii ăștia. N-au plîns nici măcar copiii; toți se mișcau ca niște somnambuli; parcă nici nu mai trăiau. S-au urcat în vagoane împietriți, fără să scoată un cuvînt”. Era ultima ei consemnare din jurnal. Între ultimele cuvinte scrise: „Micul meu Jurnal, nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc”. 

Eva Heyman a murit, cîteva luni mai tîrziu, la Auschwitz, după ce a fost supusă monstruozităților lui Josef Mengele. Înaintea ei au fost gazați bunicii săi, împreună cu care fusese înghesuită, de forțele de ocupație maghiare și germane, într-un vagon de vite, în vara anului 1944. A fost ultimul tren cu deportați evrei care a plecat din Oradea. Și tatăl Evei a murit la Auschwitz, iar mama ei s-a îmbolnăvit psihic și s-a sinucis în 1951. 

În orașul meu natal, Oradea, în România, lîngă granița cu Ungaria, evreii reprezentau o treime din populație între cele două războaie mondiale. Azi mai sînt cîteva sute și numai centrul istoric, frumos restaurat în ultimii ani, rămîne mărturie despre puterea economică și civilizația unei comunități ancorate în cele mai avansate tendințe occidentale ale acelor vremuri.

Cîți din copiii, bătrînii și părinții vînați cu bestialitate, zilele trecute, de teroriști, în propriile case ori pe străzile localităților lor n-au avut același ultim gînd disperat, precum această Anne Franck din teritoriile românești ocupate de Ungaria nazistă: „Nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc”? Ce blestem pentru poporul israelian să sufere această tragedie, după aproape 80 de ani, chiar în propriul său stat – Israel, la temelia căruia a stat deviza esențială „Never again”!  

N-am să răscolesc sfîșietoarea poveste a sutelor de tineri omorîți în masă, la un festival de muzică dedicat „prieteniei, iubirii și libertății infinite” – ce ironie a sorții! – și nici a bebelușilor care au supraviețuit miraculos, datorită părinților care i-au ascuns în ultimele clipe, înainte să cadă sub gloanțele teroriștilor. Nici n-am să întreb retoric: unde au fost armata și serviciile secrete israeliene, cînd propriii cetățeni erau vînați cu bestialitate la ei acasă? 

Oamenii așteaptă soluții. De la politicieni (oameni de stat nu mai există în vremea noastră), de la instituții, de la specialiști, de la jurnaliști, unii chiar de la falși profeți ori vrăjitori – fiecare cît îi permit inteligența și educația. Dar oamenii vor soluții. 

Sper că ei, cei responsabili pentru a găsi soluții, vor reuși să le găsească, într-un sfîrșit. Din păcate, deja e prea tîrziu pentru o mie de israelieni uciși cu o barbarie pe care o speram îngropată în întunericul altui secol. 

Iată, însă, că pînă și în epoca inteligenței artificiale – în care Israel e pionier – moartea vine pe aceleași coordonate primitive dintotdeauna. Progresul tehnologic nu vindecă firea omenească de fanatism. Iar în fața sălbăticiei dezlănțuite, rămînem, chiar și după atîtea lecții ale istoriei, precum evreii din relatarea micuței Eva: „împietriți, fără să scoată un cuvînt”.

Iată că Auschwitz nu e doar un capitol abject al istoriei omenirii. Masacrele de acum două generații, în numele naționalismelor exacerbate, nu sînt doar apendicele morții din cărțile despre al Doilea Război Mondial. Crima în numele etniei și religiei e aici, printre noi. Din nou. Și nu e doar la porțile Europei, ci chiar în fața omului civilizat și pașnic din inima Uniunii Europene, așa cum au avertizat atentatele din marile capitale occidentale din ultimii ani.

Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav. 

Ce mai putem face pentru ca revărsarea criminală să nu secere iar nestingherită? Pentru că cel puțin copiilor noștri le datorăm efortul de a-i proteja de monștrii inumani. 

Dar mai putem oare să ne mobilizăm puterile, măcar atunci cînd nu e vorba de vreun crez abstract, din cele cu care ne-au prostit politicienii de decenii încoace, ci de apărarea vieții și a libertății? 

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.

Parteneri

dulceata kumquat grecia jpg
Kumquat. Fructul neobișnuit, puțin cunoscut, cu beneficii remarcabile și o poveste drăguță
De un portocaliu strălucitor, în formă ovală și o lungime cuprinsă între 5 și 10 centimetri, fructul mic asemănător portocalei, dar mult diferit, are beneficii remarcabile pentru sănătate.
yoga un picior shutterstock 1924137341 jpg
Cât poți sta într-un picior? Află ce spune asta despre tine!
Se pare că această simplă provocare, de a sta într-un picior îți poate spune multe despre starea ta de sănătate
Ilie Bolojan FOTO facebook
Şi Ciolacu îl vrea premier pe Bolojan. Să repare oalele sparte de dezmăţul bugetar practicat de el şi PSD. Ce soluţii are Bolojan
Socoteala lui Ciolacu e simplă. Va spune populaţiei: eu v-am dat, iar PNL şi Bolojan vă ia înapoi ce v-am dat eu.
În această seară, de la ora 20:00, la Antena 1 începe etapa semifinală de la Asia Express foto: Antena 1
Moment uluitor la Asia Express 2024: „Vreau să divorțez de ea!” Telenovela în care au fost implicați doi concurenți
Oana Paraschiv și Mihai Găinușă au avut parte de o experiență neașteptată în timpul filmărilor pentru semifinala Asia Express 2024. Cei doi au găsit un șofer care să îi ducă la destinație, însă ceea ce au descoperit pe parcursul drumului a fost o adevărată telenovelă.
legoland jpg
Locul din Europa unde trebuie să-ți duci copilul la orice vârstă. Este un adevărat paradis pentru iubitorii de distracții. VIDEO
Locul din Europa unde trebuie să-ți duci copilul la orice vârstă. Este un adevărat paradis pentru iubitorii de distracții.
1 black friday jpg
Black Friday 2024. Ce cumpără românii în ziua cu cele mai mari reduceri din an + surprizele pregătite de cel mai mare magazin online
Buget mediu de 3.116 lei. Topul achiziţiilor dorite este dominat de electrocasnice mici şi televizoare (36%), haine şi telefoane mobile (26%).
legume jpg
Include acești 5 antioxianți în dieta ta pentru a te proteja de cancer
Alegerile alimentare sănătoase sunt un pas important în protecția împotriva cancerului și o măsură inteligentă este să te asiguri că dieta ta este bogată în antioxidanți, substanțe ce ajută organismul să lupte împotriva stresului oxidativ și să reducă efectele nocive ale radicalilor liberi.
Dixville Notch, New Hampshire/ FOTO.thedartmouth.com
Primele rezultate ale alegerilor din SUA. Kamala Harris și Donald Trump, la egalitate
Într-o reflectare fidelă a sondajelor de opinie, cei şase electori din Dixville Notch, un cătun pierdut în pădurile din New Hampshire de la graniţa de nord-est a Statelor Unite cu Canada, nu au reuşit să departajeze candidaţii la alegerile prezidenţiale americane, informează marţi AFP.
Întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții delegației FMI Foto gov ro jpg
FMI descinde la București. Experții se așteaptă la o continuare a agravării deficitului de cont curent al României
În perioada 5-8 noiembrie, o misiune a Fondului Monetar Internaţional va efectua o vizită la Bucureşti, pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.