Te iubesc

1 decembrie 2020
Te iubesc jpeg

Ho’oponopono

O viață întreagă am tratat aceste cuvinte cu reverență și simț acut al tragediei cosmice. Eram de părere că asemenea silabe prețioase sînt sfinte, speciale, trebuie rostite cu măsură, măsură dată de importanța lor universală. Ceva de genul - o dată la zece ani, iar persoana căreia i-ar fi fost adresate trebuia să le simtă esența pînă în rărunchi. Să se umple de parfumul lor misterios complet, deplin, și, mai ales, să îi ajungă pentru următorii zece ani. Nu înțelegeam blasfemiile limbii engleze care cu atîta ușurință și superficialitate rostea I love pizza. Eu eram profundă, eu n-aș fi comis așa un sacrilegiu, să irosesc aurul pe chestii profane.

Dar brusc, totul e altfel.

Acum, în plin moment prezent, într-un Acum acut, al cărui ascuțiș urcă spre tonurile cele mai înalte, îmi arunc privirea de jur împrejur, pe toate lucrurile care tînjesc după te iubesc-ul meu, care abia așteaptă să se umple cu magie din potirul fermecat. Și iubirea curge din mine în șuvoi neîntrerupt, imposibil de secat prin exprimare și revelare. Ba dimpotrivă.  

Și simt că iubesc albastrul cerneală al piscinei în care mîinile mele se mișcă în cercuri largi și infinite. Frigul care mă cuprinde cînd ies din apă și senzația pielii care mi se încrețește tremurînd șifonată, apa fierbinte din dușul în ploaie sub care mă arunc recunoscătoare, halatul gros, alb și atît de pufos în care mă înfășor.

Iubesc chiar și iarna la care am uitat să mă uit de atîta timp, negînd că și ea aparține acestui moment, că e prezentă și frumoasă. Dar privesc acum și niciodată nu e prea tîrziu, nu?! Cum arată munții azvîrliți spre cer, înfășurați în pătura albă, la fel de moale ca și halatul meu, ce veche și prețioasă e dantela grea ce se înfășoară în jurul crengilor și cît de grațios alunecă pe scoarța bătrînă, croșetată parcă de degetele bunicii, cît e de minunată! Iubesc tot albul acesta proaspăt, mirosind cristalin, care ascunde definitiv griurile rănite, dezvelite, ale dispariției tuturor frunzelor și florilor. Iubesc răcoarea pătrunzătoare a balconului meu înalt, cu privire -vedere spre munte, supa cremă de praz pe care drăguțul de bucătar mi-a decorat-o cu floricele purpurii și movulii, pieptul de rață crocant rumen, savuros și fraged cu firicele-i de grăsime aromată. Îmbinarea clipelor e atît de perfectă, atît de ușor de iubit.

Îmi iubesc călătoriile, ele însele semn al miraculosului, cu miresme de valuri și sare, afinele de munte, cărțile mele deștepte și calde, care mă țin de mînă de cîte ori mă simt pierdută, care își plimbă degetele catifelate peste corzile sufletului meu ori de cîte ori vreau să nu mai aud zdrăngăneala haosului. Cărțile mele dragi care se ridică stavilă între mine și zmeii lumii, închipuiți sau nu.

Iubesc diminețile de duminică cînd totul e atît de pașnic și de neînceput. Cînd nu trebuie să mă grăbesc și timpul stă tolănit ca o pisică pufoasă uriașă, lingîndu-și lăbuțele și mustăcind în pîlpîit de lumînare și parfum de flori uscate. Cînd totul stă gata să înceapă, dar în același timp nu e nici o grabă.

Te iubesc, momentul meu prezent, cînd binecuvîntarea coboară asupra mea. Mintea nu mai aleargă captivă de colo colo, între zidurile trecutului și ale prezentului, ci stă cuminte, cu nasul lipit de fereastra prezentului. În care trăirea e deplină, iluminată, țesută din bucurie și din lumină. Moment în care devin una cu universul, cu planeta și cu toată frumusețea neasemuită a vieții.

Iubesc felul în care ridic capul ziua în amiaza mare și mă ciocnesc cu fruntea de albastrul nemărginit de limpede al cerului, de soarele strălucind alb peste tot și peste toate și simt cum sufletul îmi vibrează debordînd de o bucurie pură, extatică.

Te iubesc, Vară! Aș trăi numai în tine, colorîndu-mi fiecare celulă cu atomi de căldură și mare. Iubesc zîmbetul tău fermecător, brațele tale fierbinți, aromele de flori și scoici, de pietre încinse și de buruieni sălbatice, zumzetul cicadelor și felul în care prezentul devine singura stare existențială posibilă.

Iubesc Frozen și felul în care prințesa Elsa înfruntă Marea Întunericului cu atîta curaj, îmblînzind frumosul, sălbaticul armăsar de lumină și apă. Caii mi s-au părut întotdeauna minunați, ținînd cont că din ei se nasc uneori inorogii.

Iubesc entuziasmul care îmi picură din vîrful degetelor și aleargă de colo colo ca un spiriduș sprințar și un pic bezmetic, făcîndu-mă să fac lucruri neașteptate, spontane și riscante. Să o iau mereu de la capăt, încercînd să găsesc cărarea ce duce spre Oz, mărginită de cărămizi galbene, curate, de gînduri bune și speranțe albastre.

Iubesc să îmi fie sete, sete tare și să beau apă rece. Răcoroasă ca apa vie, catifelată și aspră, căzînd ca ploaia lumii peste deșertul înrobit de secetă. Să știu că am multă apă, că pot să beau litri întregi și încă este, și că mereu va exista setea și va exista și plăcerea neasemuită a șuvoiului de răcoare, ce plăcere, ce iubire!

Îi iubesc pe toți dragii mei, îi iubesc pînă la arsură, pînă la dizolvare, pînă în veșnicie și dincolo de ea. Îi iubesc cu fiecare inspirație, cu fiecare expirație, cu fiecare bătaie ritmică a inimii.

Iubesc zîmbetul. Pe orice față se întîmplă să răsară, să se aprindă ca un clopoțel de Crăciun. Iubesc felul în care strălucirea lui se strecoară dinăuntru în afară și apoi se întoarce înăuntru, luminînd toate adîncurile. Cum răsare frumusețea odată cu el! Cum izbucnește glorioasă și absolut regală. Fețele oamenilor sînt presărate atunci cu licurici și scînteiază chiar și în întuneric.

Iubesc iarba, felul în care se simte sub tălpile goale, rece și fragedă, zvîcnind a viață și a nemurire. De cîte ori pot, îmi cufund picioarele în îmbrățișarea ei, sperînd să le colorez în verde pentru totdeauna, să port astfel pe mine, ștampilate, libertatea și infinitul.

Iubesc că sînt efemeră, atît de efemeră. Căci efemeritatea îmi aduce un preaplin al trăirii, o trăire la puterea maximă, aici și acum, o intensificare a aromelor, a gusturilor, a iubirilor. Efemeritatea face totul atît de frumos, atît de ireversibil. Efemeritatea e cea care ne dăruiește iluminarea și fosforescența.

Mă răsucesc repede, repede, ca o balerină ridicată în vîrful balerinilor ei, împrăștiind te iubesc-ul în toate zările, din vîrful degetelor, din vîrful buzelor ca o ploaie curcubeu, ca o ploaie de stele ziua în amiaza mare. Te iubesc-urile cad mărunte și dulci, ca florile de nu-mă-uita pe toate cărările și se împrăștie în toate zările. Strălucind ca felinarele noaptea cînd întunericul pare atît de gros și adînc. Licărind ca spiridușii ce deschid ușile taine, ușile mistere. Țopăind sprințar ca luminițele din adîncul munților. Zburînd ca fulgii fluturi, roiuri albe catifelate peste lume.

Te iubesc e peste tot, purificînd, hrănind, renăscînd totul. Dîndu-i viață Totului. Toate te iubesc-urile mele devin pescăruși albi, cu aripi deschise larg, rotind, planînd deasupra mărilor. Orbitor de albi, zburînd orbitor de sus. Albastru sus, albastru jos. Și inima mea între, planînd.

Fără frică acum, iubirea poate să își nască te iubesc-ul. Să-l dăruiască încă o dată și încă o dată lumii. Nu există oricum cuvinte capabile să picteze splendoarea reală a vieții. Plenitudinea glorioasă a iubirii. Dar te iubesc ajunge. Așa că spun te iubesc. Și nu mă mai opresc.

Foto: flickr.com

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.

Parteneri

image png
Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, primit la Cotroceni de Nicuşor Dan. Perspective de colaborare în domeniul apărării, al energiei şi al infrastructurii
Preşedintele Nicuşor Dan l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, Woo Won-shik, aflat în vizită oficială în ţara noastră.
Edi Iordanescu (Facebook) jpg
Edi Iordănescu, debut cu fast în campionatul Poloniei. Ce a făcut Legia
Tehnicianul român a avut un început de bun augur.
deficit bugetar financiar fiscal foto shutterstock
Deficitul bugetar a crescut cu peste 6 miliarde de lei în prima jumătate a anului, la 3,68% din PIB
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 69,80 miliarde de lei, respectiv 3,68% din PIB față de deficitul de 63,67 miliarde de lei, respectiv 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024, potrivit datelor publicate de Finanțe.
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
Emoțiile medicului care l-a operat pe Mircea Lucescu: „I-am spus că nu se va opera în România”
Vlad Predescu, medic specialist în ortopedie, a vorbit despre intervenția chirurgicală la care a fost supus Mircea Lucescu, în luna ianuarie a acestui an.
adevarul ro jpg
Versatilitate și confort: încălțămintea sport în garderoba modernă
În prezent, încălțămintea sport a depășit granițele sălii de sport, devenind o piesă centrală în ținutele urbane de zi cu zi. Această schimbare a venit natural, odată cu nevoia tot mai mare de confort și mobilitate într-un stil de viață alert.
Donald Trump, pe terenul de golf din Turnberry, Scoția FOTO Profimedia
Trump, „foarte dezamăgit” de Putin, scurtează termenul-limită pentru încheierea războiului din Ucraina la 10-12 zile
Președinte american Donald Trump a declarat luni că este „foarte dezamăgit” de omologul său rus, Vladimir Putin, și că va reduce semnificativ termenul inițial de 50 de zile acordat Rusiei pentru ajungerea la un acord de pace, stabilind un nou termen de 10-12 zile, relatează Fox News.
dnsc campanie frauduloasa png
Campanie frauduloasă legată de o platformă de investiții, asociată fals cu Ministerul Finanțelor
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat luni, 28 iulie, că se derulează o campanie frauduloasă în care se promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat, asociată în mod fals cu imaginea Ministerului Finanţelor.
masa brunch prieteni adobestock jpg
Conceptul inovator care s-a transformat în magnet pentru turiști. Tot mai mulți oameni vizitează acest loc: „Suntem iimpresionaţi. E foarte bine aşezată zona”
România este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic, iar de acest lucru deja se conving și tot mai mulți turiști din afara hotarelor.
d133ff8d e1bcb527be783b0f28d28631596cf2ff webp
Crabul albastru a fost văzut în Marea Neagră. Carnea sa este foarte gustoasă și poate deveni o potențială resursă alimentară
Pe coasta de nord-vest a Mării Negre, s-a observat răspândirea crabului albastru american. Specia prădătoare provine din Atlantic, dar se răspândește rapid spre coasta ucraineană, ceea ce creează o serie de amenințări.