Tabu!

Vasile SARCĂ
3 iulie 2020
Tabu! jpeg

Printre nuanțele care definesc termenul de tabu rețin pe aceea legată de sacralitatea unui subiect (situație, obiect, timp, loc, persoană, funcție, entitate, țară etc.), de dimensiunea lui tainică.

În inventarul de povețe din Ciclul cei șapte ani de-acasă, proporția covîrșitoare o dețin tabuurile, cele mai multe cu origini în învățăturile creștine. Copilul e învățat de bine și de nerău. De altfel, micuțul nici nu prea are în acea fereastră de vîrstă elemente și expertiză comparative. Ascultă părintele, responsabil prin dragostea ce i-o poartă, care vrea binele și nerăul pentru el. Mai tîrziu, cei ce accesează zonele titrate, superioare de formare, se întîlnesc cu lemele, enunțuri preliminare, propoziții pe care știința le presupune adevărate, fără a le demonstra.

În conștiința socială, de la colocvial la formal, tabuul are parohia lui; no comment, chestiune clară, nu se mai probează, sacră... Lucrurile stau nuanțat diferit – și aici risc să fiu subiectiv și provoc la comentarii și critică – în politica noastră. De la început o afirm, nu am preferințe și cu atît mai puțin incidențe prin înregimentare în peisajul politic autohton. 

Încep cu o întîmplare. Un copil, proaspăt absolvent al unei prestigioase academii din Germania, parcurgea interviuri de angajare. Era emoționat că trecuseră mai bine de trei luni de la obținerea diplomei și vedea golul din CV ca un element mai puțin calificant. Atunci, un amic de la o agenție de știri a fost rugat să-l agreeze corespondent, fără pretenții de remunerare, doar în schimbul – dacă ar fi fost cazul – unei adeverințe. Erau alegeri în Germania, subiect dat în preocuparea copilului, care a început să trimită corespondențe. Deși scria foarte bine, cunoștea limba germană ca limbă maternă, știrile păreau ciudate. Nu aveau zvîc, adrenalină, nu palpitau. În confruntarea Merkel – Steinmeier de atunci circa o treime din subiecte erau... tabu și s-a trecut elegant peste ele, o altă treime cu mici diferențe de abordare, iar restul au generat dezbateri decent pulsatorii, motivate de liniile politice reprezentate de cei doi competitori. Departe însă, și ca formă și ca fond, de ciufuleala zgomotoasă de la noi. Pentru curiozitate, analizele au fost preluate întocmai.

Aici voiam să ajung. Pe noi parcă ne desparte totul. Dacă totuși găsim un loc comun, îl tatuăm imediat să nu cumva să semănăm. Dacă un actor politic zice că e albă, emulul o dă pe negru; fără reflexe de gri. Și reciproc. Discuții în gamă antonimă. Singurul element comun pare să rămînă doar limba (?!).

Simt nevoia respectării tabuurilor de țară. Avem și noi tabuurile noastre, dom’le, ca să mă exprim în clișeu dilematic. Chiar avem suficiente probleme: sfinte, realiste, a căror maturitate este confirmată de istorie, irefutabile. Vecinătatea, migrația ilegală, Rusia, UE etc.

De asemenea, simt nevoia de dezbateri politice scurte, la obiect, cu respectarea și neîntinarea capitolelor asumate tabu. Cu multă pasiune pe soluții și fără jigniri și injurii ca substitut de argument. Ultimele sesiuni ale legislativului au fost un corolar de ofense. Dacă le-am cota ca expresii pornografice și înlocui cu beep-uri, surzim de densitatea de note monotone și... avem adevărata dimensiune, liliputană, a mesajului.

Fără patimă!

Foto: adevărul.ro

index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice că doar în situații de criză, cînd simțim vuietul dezacordurilor, contradicțiilor (auto)impuse, se dă în vileag cu adevărat caracterul uman.
Ancora imparo jpeg
Ancora imparo
Nu există moment în care să nu învăț că frumusețea lumii e nesfîrșită și mereu străbătătoare prin neguri.
Un an mai tîrziu jpeg
Un an mai tîrziu
Cînd și cînd, mușcă frica asta din mine cu o foame care nu se mai potolește.
Nu mă îndoiesc jpeg
Nu mă îndoiesc
Nu poate exista frumusețe fără certitudine. Aleg pentru că pot să aleg, pot să nu mă îndoiesc.
A little older, a little more confused jpeg
A little older, a little more confused
Ieșirea din adolescență a coincis cu o destabilizare a terenului pe care mă aflam.
Jurnal de pandemie: 360 de zile jpeg
Jurnal de pandemie: 360 de zile
Dacă vom aștepta ca virusul să abandoneze lupta... putem aștepta pînă la sfîrșit.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.