Pus pe ÔÇ×silentÔÇŁ

Margareta HANE╚ś
8 ianuarie 2021
Pus pe ÔÇ×silentÔÇŁ jpeg

F─âr─â tr├«mbi╚Ťe, petarde ╚Öi ╚Öampanie, am alunecat lin ├«n noul an, ├«nchipuindu-mi c─â ├«s pe un ghe╚Ťu╚Ö, ├«n stilul ur─ârii germane, Einen guten Rutsch ins neue Jahr. Alunecare lin─â ├«n Noul An, zic ei, ╚Öi ciocnesc un pahar de ╚Öampanie. Am ciocnit, dar nu am b─âut. ├Än cazul meu, ╚Öampania cauzeaz─â o derapare u╚Öoar─â pe ghea╚Ť─â, o patinare mai pu╚Ťin elegant─â spre noul an. Bulbucii, meni╚Ťi s─â se topeasc─â ca ni╚Öte perle cristaline pe limb─â, pi╚Öc─â, iar gustul acidulat m─â face s─â m─â str├«mb de fiecare dat─â. N-am vrut s─â alunec spre 2021 cu o fa╚Ť─â crispat─â, ochii semi-├«nchi╚Öi, ╚Öi buzele ╚Ťuguiate, ├«ntr-un s─ârut for╚Ťat.

De fapt, ├«nainte de 45 ├«.Cr, c├«nd Iulius Cesar a introdus calendarul iulian, ╚Öi 1 ianuarie a marcat ├«nceputul noului an, ├«n cinstea lui Ianus, zeul roman cu dou─â fe╚Ťe, una privind spre trecut, cealalt─â spre viitor, romanii f─âceau trecerea ├«n noul an ├«n martie, sub auspiciul lui Marte, zeul r─âzboiului, dar ╚Öi un gardian agricol. Se s─ârb─âtorea fertilitatea prim─âverii, rena╚Öterea naturii, lumina. Noul an era ob├«r╚Öia, punctul de pornire al muncii agricole, ce azi s-ar traduce ├«n pl─ânuire, ├«n determinarea cu care stabilim rezolu╚Ťiile pentru anul ce urmeaz─â. O ├«ndeletnicire u╚Öoar─â, no stress. Inventivitatea cu care le set─âm se volatilizeaz─â cu fiecare zi, dar dorin╚Ťa noastr─â de a le duce la cap─ât se mineralizeaz─â ├«n ne├«nduplecarea ╚Öi rigorismul ei, devine o fosil─â de care ne ├«mpiedic─âm la fiecare abdica╚Ťie ori cl─âtinare a voin╚Ťei.

Anul care a trecut, prin m─âsurile de restric╚Ťie impuse, ne-a obligat s─â ne reg├«ndim priorit─â╚Ťile, s─â ne redimension─âm sinele. Prieteniile adev─ârate au luat locul celor de conjunctur─â, familia a devenit fundamental─â, aflat─â mereu ├«n c─âu╚Öul preocup─ârii, grijii noastre. Ajunul anului nou ne-a constr├«ns s─â ne esen╚Ťializ─âm via╚Ťa social─â, s─â hot─âr├«m cu cine merit─â s─â s─ârb─âtorim. S─â r─âspundem la clasica ├«ntrebare: ce carte (adic─â prieten) ai lua cu tine pe o insul─â pustie? Pentru c─â asta e via╚Ťa noastr─â acum, o insul─â. Eram ├«nconjura╚Ťi de fiin╚Ťe umane, vacarmul vie╚Ťii, ╚Öi, dintr-o dat─â, lini╚Öte, r─âzbate doar o ╚Öoapt─â, un zumzet de voci, un fream─ât de via╚Ť─â. S├«ntem confuzi, m├«hni╚Ťi, demoraliza╚Ťi de lipsa alegerii. Mergem b├«jb├«ind, ├«n incertitudine. Tradi╚Ťia budist─â tibetan─â ne ├«ncurajeaz─â s─â ne retragem ├«n singur─âtate, s─â ne transcendem mintea ╚Öi s─â privim ├«n ad├«ncurile ei. Acum ar fi momentul propice. Doar c─â nu e ╚Öi, de altfel, nici nu prea avem chef. De ce? Pentru c─â a╚Öa cum ar spune Heidegger, f─âr─â a fi ├«ntreba╚Ťi, am fost arunca╚Ťi ├«n aceast─â lume, care este acum o insul─â social─â. S├«ntem un pion ├«n jocul hazardului.

Exist─â ├«ns─â un viciu care, ├«n perioada asta, a c─âzut ├«ntr-o stare letargic─â, ├«ntr-un fel de iner╚Ťie metafizic─â. Invidia, r├«vnirea posesiilor celuilalt, clipelor tr─âite de el, care mereu le ├«mping pe ale noastre ├«n umbr─â, devenea infla╚Ťionar─â odat─â cu postarea pozelor de Revelion. Pixelii s─âreau vertiginos, ╚Öi detaliile pozelor ├«mpreun─â cu ei. Observai machiajul perfect, hotelul scump, prietenii cool. De data asta, invidia a ╚Öomat. Cu to╚Ťii s├«ntem parte a aceleia╚Öi lumi restr├«nse, m─ârginite de neprev─âzut. Ur─ârile de an nou au fost ├«nso╚Ťite de c├«te o poz─â r─âzlea╚Ť─â, pe ici ╚Öi colo, preponderent din trecut, ├«mbibat─â de nostalgia c─âl─âtoriilor. Madeleine-uri proustiene pe Facebook, Instagram, WhatsApp, cu un colorit variat. Dar statice, ├«ncremenite ├«n momente disp─ârute, c├«nd totul era mai bine. Am dat like din solidaritate, f─âr─â s─â mai c─âdem ├«n capcana de a pune ├«n balan╚Ť─â lucrurile bune din via╚Ťa celuilalt ╚Öi lucrurile rele din via╚Ťa noastr─â, ╚Öi apoi s─â ne nec─âjim de ce existen╚Ťa noastr─â nu trage la c├«ntar. Am c─âutat similitudinile dintre noi, mai degrab─â dec├«t ceea ce ne desparte. Realitatea a devenit mai vie, imaginarul mai searb─âd, mai decolorat. Poate c─â ├«ncepem s─â con╚Ötientiz─âm acum ceea ce Betrand Russell ne-a zis, c─â, ├«n cele din urm─â, invidiem de fapt o n─âscocire a imagina╚Ťiei noastre, ce ne distrage aten╚Ťia de la pl─âcerile reale, care se afl─â ├«n imediatitatea noastr─â. Zicea c─â Napoleon l-a invidiat pe Cezar, Cezar pe Alexandru Macedon, iar acesta pe inexistentul Hercule.

╚śi a╚Öa, poate cu to╚Ťii, din lips─â de compara╚Ťie ╚Öi sec─âtui╚Ťi de imagina╚Ťie, am alunecat mai u╚Öor ├«n noul an.

Sursa foto: flickr

D─â ce? jpeg
D─â ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, m├«inile mele diferite ce s-au ├«mpletit cruce ├«ntr-un leg─âm├«nt al fr─â╚Ťiei au fost mereu paznici de ├«ncredere ai drumurilor bune.
Pu╚Ťin tei ╚Öi caramel jpeg
Pu╚Ťin tei ╚Öi caramel
La pas prin Oxford, nu i-am v─âzut spiralele r─âsucite spre cer, nici garguii str─âjuind fiecare zid, i-am v─âzut culoarea.
├Änapoi la gr─âdini╚Ť─â jpeg
├Änapoi la gr─âdini╚Ť─â
ÔÇ×Ce faci dac─â un copil ├«l mu╚Öc─â pe cel─âlalt?!ÔÇŁ Sfinte Sisoe! Ce e cu ├«ntrebarea asta?!
├Änc─âlzirea climei poate duce la ├«nghe╚Ťarea Europei jpeg
├Änc─âlzirea climei poate duce la ├«nghe╚Ťarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac ├«n pu╚Ť jpeg
Din lac ├«n pu╚Ť
Agen╚Ťia britanic─â de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act ├«nainte de a se hot─âr├« dac─â s─â ├«mi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concep╚Ťie jpeg
Zg├«l╚Ť├«ieli, interviuri ╚Öi porunca ÔÇ×s─â nu atingiÔÇŁ
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Crea╚Ťia a fost ├«nlocuit─â cu ingeniozitatea. Au uitat c─â munca este munc─â ╚Öi numesc asta crea╚Ťie.
Curajul din palm─â jpeg
Curajul din palm─â
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematic─â a radioului jpeg
O voce emblematic─â a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instan┼ú─â magic─â, apt─â a preschimba cuvintele rostite ├«n reprezent─âri instantanee. ├Äl avantajau timbrul, dic┼úia limpede, fluen┼úa ┼či o anumit─â elegan┼ú─â a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o s─â fiu niciodat─â jpeg
N-o s─â fiu niciodat─â
S├«nt doar roluri ├«n care imagina╚Ťia mea m-a pus cu mult drag, puneri ├«n scen─â care mi-au produs mult─â bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice c─â doar ├«n situa╚Ťii de criz─â, c├«nd sim╚Ťim vuietul dezacordurilor, contradic╚Ťiilor (auto)impuse, se d─â ├«n vileag cu adev─ârat caracterul uman.
Ancora imparo jpeg
Ancora imparo
Nu exist─â moment ├«n care s─â nu ├«nv─â╚Ť c─â frumuse╚Ťea lumii e nesf├«r╚Öit─â ╚Öi mereu str─âb─ât─âtoare prin neguri.
Un an mai tîrziu jpeg
Un an mai tîrziu
Cînd și cînd, mușcă frica asta din mine cu o foame care nu se mai potolește.
Nu mă îndoiesc jpeg
Nu mă îndoiesc
Nu poate exista frumuse╚Ťe f─âr─â certitudine. Aleg pentru c─â pot s─â aleg, pot s─â nu m─â ├«ndoiesc.
A little older, a little more confused jpeg
A little older, a little more confused
Ie╚Öirea din adolescen╚Ť─â a coincis cu o destabilizare a terenului pe care m─â aflam.
Jurnal de pandemie: 360 de zile jpeg
Jurnal de pandemie: 360 de zile
Dacă vom aștepta ca virusul să abandoneze lupta... putem aștepta pînă la sfîrșit.
Odisee de mam─â jpeg
Odisee de mam─â
Via╚Ťa mea de mam─â e ├«n regim de ÔÇ×tocmaiÔÇŁ.
Pus pe ÔÇ×silentÔÇŁ jpeg
Pus pe ÔÇ×silentÔÇŁ
Invidia, r├«vnirea posesiilor celuilalt, clipelor tr─âite de el, care mereu le ├«mping pe ale noastre ├«n umbr─â, devenea infla╚Ťionar─â odat─â cu postarea pozelor de Revelion.
Dincolo de mîine jpeg
Dincolo de mîine
Cred c─â e timpul s─â ies din bucla temporal─â unde m-am ascuns.
Revolu╚Ťia virtual─â jpeg
Revolu╚Ťia virtual─â
Cr─âciunul, prin tradi╚Ťie, este o s─ârb─âtoare cu un spor ├«nsemnat de intimitate.
Unele mame plîng ușor jpeg
Unele mame plîng ușor
Emo╚Ťiile au fost adunate cu grij─â ╚Öi ascunse ad├«nc, foarte ad├«nc.
Te iubesc jpeg
Te iubesc
O via╚Ť─â ├«ntreag─â am tratat aceste cuvinte cu reveren╚Ť─â ╚Öi sim╚Ť acut al tragediei cosmice.

Adevarul.ro

image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.