O clipă de liniște

23 iunie 2020
O clipă de liniște jpeg

Nu avem trecutul istoric al Austriei, nu avem poziționarea lor geografică și nu avem vecinii acestui stat; aici am traversat pandemia, prima țară din Europa care a relaxat măsurile de prevenire a răspîndirii virusului și a doua din lume după China. Am avut posibilitatea de a-i observa îndeaproape, atît înainte de nefericitul eveniment, cît și în situația de criză generată. Dar acest articol nu este unul critic la adresa mentalității românului, nu urmăresc să corectez eu lumea, să învăț pe cineva din experiență. Nu am pretenția că nu mă (mai) identific cu România (așa cum unii dintre conaționalii mei plecați de cîteva luni sînt intransigenți cînd vine vorba despre îndărătnicia și prostia genetică din țara noastră) pentru că în urma unor înșiruiri de evenimente am ajuns să locuiesc aici de ceva timp și nici nu mă amăgesc că semenii mei ar putea să facă mult mai mult decît ceea ce arată sau decît ceea ce fac. Mă limitez la a observa, fără alte pretenții, locul de unde provin și locul în care acum trăiesc, ca modalitate de a mă înțelege pe mine prin ceea ce văd în imediata apropiere. Nu am plecat pentru că mă săturasem de viața de acolo, avînd în vedere că într-o anumită măsură îmi creasem un rost și nu îmi lipsea nimic din ceea ce voiam să am. Criticam bineînțeles sistemul ca exponent al generației mele, învinuiam oamenii pentru neputința lor de a se schimba în mai bine (în sensul unui tot unitar și nu ca individualitate), dar am avut grijă să nu plec definitiv. Mă întorc în România cît pot de des pentru a rămîne ancorat în cotidian, fără a mă încrede în percepția părtinitoare a familiei și nici a posturilor TV. Vreau să am libertatea de a trage propriile mele concluzii. Și apoi, am avut (și încă am!) convingerea că, stabilindu-mă în altă țară pentru o perioadă mai lungă de timp, mi-am creat premisa de a observa mai bine România și a înțelege unele lucruri care nu pot fi cuprinse privind numai din perspectiva noastră. Vreau să cunosc marea stînd pe toate țărmurile ei.

Pentru mine, Austria este, din multe puncte de vedere, întruchiparea perfecțiunii. Nu caut să surprind cu aceasta afirmație previzibilă, dar pe cît este de perfectă, pe atît este de monotonă. Deseori trăiesc sentimentul irealului. Totul este, în general, frumos, bine aliniat. În centrul Vienei, oraș ce pare a fi construit precum o imensă galerie de artă, priveam într-o vitrină rafinată un ceas care costa 44.960 de euro. M-am îndepărtat cu mîinile la spate, avînd aerul firesc al observatorului neimplicat în constatări și opinii. Însă continuîndu-mi plimbarea, imaginea prețului respectivului produs (așadar prețul și nu ceasul) mi-au revenit în minte. Eram, într-o anume măsură, afectat. 44.960 de euro! Știu, aproape cît un apartament într-un bloc vechi din București. Au început să se înfiripe primele gînduri, platitudini de genul: „Cîți bani trebuie să ai ca să intri într-un astfel de magazin pentru a cumpăra un astfel de ceas?” sau „Cum arată viața de zi cu zi a oamenilor care cumpără astfel de obiecte?”. Mă gîndeam la România, unde astfel de produse scumpe nu sînt expuse în vitrinele centrului de oraș și mă întrebam de ce; probabil pentru că unii oameni nu ar trebui să vadă că există ceea ce nu-și pot permite.

Imediat după relaxarea măsurilor restrictive generate de pandemia COVID-19, vienezii s-au întors în lăcașurile care împînzesc fațadele străduțelor imperiale, în galeriile de artă. Îi vezi observînd critic (din unghiuri știute numai de cunoscători) operele expuse, ca și cum pasiunea lor ar deveni, pentru cîteva ore, o profesie. Bărbați îmbrăcați în sacouri fine, cămăși albe, pantaloni la culoarea sacoului și mocasini de piele întoarsă, femei în rochii pînă la genunchi, tocuri alese cu gust și accesorii fine, gesticulează elegant ținînd în două degete ochelarii de vedere cu ramă scumpă, împărtășind opinii la un pahar de șampanie rozé. Plimbîndu-mă pe bulevardul Kärtner Strasse, fără aglomerația obișnuită avînd în vedere lipsa turiștilor, am avut o senzație de faleză la apus, mai ales cînd adierea vieneză, mereu prezentă, aducea cîte un iz de pește, usturoi și sare. Plimbîndu-mă în gînd cu privirea pe bulevardul Regina Elisabeta din București, observînd clădirile vechii burghezii pe care atîrnă bulinele ce anunță riscul seismic, nu pot să nu mă întreb: la o adică, de ce ale lor nu au buline?! Pentru că nu au cutremure! Nici cutremure n-au și astfel se explică existența unor clădiri vechi de aproape 800 de ani în centrul Salzburg-ului. Ca și Viena, Salzburg este genul de oraș care nu emoționează în atmosfera generală austrică, din nici un punct de vedere. Pe stradă nimeni nu este prea zgomotos, oamenii nu se privesc în mod deosebit ca și cum i-ar interesa mai mult decît un articol vestimentar, iar clădirile respectă cu sfințenie reguli de înălțime, de culoare și tipic arhitectonic. Pentru că pun mare accent pe vestimentație, cochetăria austriecilor fiind recunoscută din vremuri imperiale, faptul că punga lui de cumpărături de un verde închis se asortează în această duminică ploioasă de iunie cu verdele poșetei ei nu este o întîmplare. Vorba unei prietene, mai rar vezi astfel de orașe în care moda se plimbă pe stradă.

Cafeaua, respectiv mélange-ul vienez, are tradiție de sute de ani în societatea aristocrată a cochetei capitale și astfel se explică de ce cafenele precum Cafe Central, deschisă în anul 1876, Cafe Sluka, deschisă în anul 1891, sau Cafe Jelinek, deschisă în anul 1901, frecventate de figuri marcante ale secolelor XIX și XX precum Franz Kafka, Sigmund Freud, Alfred Adler, Lev Troțki, Robert Musil și alții, sînt percepute ca centre de cultură de o importanță mondială. Observi mese singuratice la care stau cochete dame în vîrstă cu machiaj simplu, mănuși de dantelă și costum deux-pièces, meticulos alese în acord cu apariția generală, citind ziare precum Der Standard, Kurier sau Der Spiegel, sorbind silențios din mélange și gustînd fără grabă din ștrudelul acoperit de crema caldă de vanilie.

Sînt atît de bine poziționați, organizați și eficienți încît, chiar și în timp de pandemie, viața lor nu pare a se schimba. Nu mi s-au părut preocupați de a-și critica în mod constant oamenii de decizie, de a se împotrivi în permanență factorului politic, cei mai mulți văzîndu-și de calitatea crescîndă a propriei vieți. Păreau a avea încredere că primesc de la stat informații corecte și că cei care trebuie să acționeze prin natura funcției cu care au fost învestiți au un simț al datoriei care, în general, liniștește opinia publică. Nu am simțit panica oamenilor, nu am văzut propagandiști și activiști ai unor opinii contrare de dragul contradicției și nu am simțit nevoia de a mă prinde în hățișul unei ideologii conspiraționiste. Cei mai mulți mi s-au părut răbdători, convinși de capacitatea lor de a trece împreună peste dificultăți, iar simțul comunității este adînc împămîntenit în cultura lor (poate cu altă ocazie am să explic pe larg cum se manifestă această convingere în Austria). Este reconfortant să locuiești într-o țară care îți conferă încredere.

Concluzia mea este valabilă pentru viitor, un viitor pe care îl veți alege fiecare la momentul oportun. Sînt convins că deocamdată nu putem mai mult. A accepta România înseamnă să-mi accept propriile defecte. Nicăieri nu am fost supus propriilor neajunsuri conceptuale mai mult ca în Austria. Însă am înțeles că o parte din mine este dependentă de imperfecțiunea românească, tot la fel cum cealaltă parte năzuiește necontenit la irealul mentalității austriece. Nu m-am resemnat, nu am capitulat, este încă mult de muncă în țara mea, însă privind înspre România, am înțeles că rezultatele vor veni exact atunci cînd trebuie și că, din cînd în cînd, nu strică și puțină indulgență, o binemeritată clipă de liniște. În ceea ce mă privește, poate că e efectul pandemiei, poate că pur și simplu am obosit să mă tot lupt cu propria-mi persoană, însă cred că dacă nu interiorizăm momentele de pace, n-am înțeles nimic din război. Vorba dramaturgului englez Somerset W. Maugham: „Într-adevăr, uneori stelele ard mai tare văzute din șanț decît de pe vîrful muntelui”.

Foto: wikimedia commons

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.

Parteneri

coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
De ce acte avem nevoie pentru a vota la alegerile prezidențiale
Pe 24 noiembrie 2024, românii sunt chemați la urne. Important de reținut este că nu toate documentele de identitate sunt acceptate pentru a putea exercita dreptul de vot, așa cum este pașaportul simplu sau electronic.
revolutia Portocalie Ucraina, foto wikimedia jpg
22 noiembrie: Revoluția Portocalie din Ucraina. În 1963 a fost asasinat președintele american John F. Kennedy
La 22 noiembrie 2004, zeci de mii de manifestanți s-au adunat în Kiev, protestând împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale. Tot într-o zi de 22 noiembrie a murit singura fiică a lui Stalin, cea care a declanşat un scandat internaţional atunci când a cerut azil politic în SUA.
truck 2920533 1280 jpg
Este obligatoriu să faci asta dacă ești pe drum. În caz contrar, primești amendă până la 50.000 de lei
Începând cu 21 noiembrie 2024, regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare în cadrul sistemului RO e-Transport a fost revizuit, astfel încât să reflecte mai bine gravitatea și frecvența abaterilor.
image png
Val de reacții la adresa Cristinei Șișcanu după ce a declarat că nu lasă familia să intervină între ea și Mădălin Ionescu: „Dar ce ți-au făcut? Sau îi atenționezi aici?”
Cristina Șișcanu a încins din nou spiritele pe internet, în urma unei postări pe care a făcut-o pe Facebook. Vedeta a povestit că atât ea, cât și Mădălin Ionescu, nu au permis niciodată altor persoane să intervină în relația lor, chiar dacă făceau parte din familie.
sectie votare jpg
Ghidul alegerilor de duminică, pentru viitorul preşedinte
Duminică are loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Secţiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00. Click! vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre această zi. Dacă nici un candidat nu obţine în primul tur 50 la sută plus 1 din numărul voturilor valabil exprimate, are lo
lovituri Beirut/ FOTO:AFP
Aviaţia israeliană a bombardat intens sudul Beirutului. Lovituri și în estul Libanului, unde au murit 22 de oameni
Aviaţia israeliană a bombardat pe tot parcursul zilei de jou periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.
amabasada romaniei chisinau
Alegeri prezidențiale 2024. Unde pot vota moldovenii cu cetățenie română
Moldovenii cu cetățenie română își vor putea exercita dreptul electoral în cadrul a 59 de secții de votare, care vor fi deschise timp de trei zile, adică în perioada 22-24 noiembrie.