Liniște și consens: alegeri locale la Viena

12 octombrie 2020
Liniște și consens: alegeri locale la Viena jpeg

SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs), partidul socialist din Austria, este puternic pentru că deține controlul Vienei. În afară de cetățeni, locuitorii orașului care au rezidență în Viena (Meldezettl) sînt direct interesați de soarta cochetei capitale, avînd drept de vot la alegerile locale, organizate în acest an pe data de 11 octombrie. Opinia împărtășită de majoritatea locuitorilor atunci cînd vine vorba despre guvernarea Capitalei este următoarea: „Dacă îți place cum arată orașul acum și vrei să arate la fel și în viitor, atunci acest partid trebuie să rămînă la guvernare”, mă sfătuiau amici austrieci. Aceasta nu se aplică în toată țara, ci numai în Capitală. Pe străzi sînt lipite discret afișe cu conținut electoral pe partea de jos a stîlpilor de iluminat. Nu sînt agățate bannere de campanie dintr-un stîlp în altul, iar mișcarea electorală nu acoperă atmosfera generală a orașului, care își păstrează identitatea imperială indiferent de evenimentele sociale dinăuntru. Campania electorală este, în primul rînd, o chestiune de bun gust! 

În Austria, autoritățile statului comunică des cu cetățenii prin poștă: informări despre proiecte aflate în desfășurare sau pe care Primăria intenționează să le realizeze, planuri de dezvoltare zonală a anumitor cartiere, inclusiv modalitatea în care cetățeanul își poate exprima opinia asupra lucrărilor despre care este informat sau modul în care poate contribui la înfăptuirea acestora. Cu două luni înainte de alegeri am primit în cutia poștală planul de dezvoltare al cartierului în care locuiesc, cu detalierea etapelor fiecărei lucrări și investițiile realizate, împreună cu termenele concrete de finalizare a diferitelor etape. De asemenea, am primit regulamentul desfășurării alegerilor, cu informații privind ziua stabilită și lista documentelor cu care trebuie să mă prezint la secția de votare, în funcție de cazul în care mă pot afla în calitate de cetățean sau rezident. Secțiile de votare vor fi deschise (ca de obicei) între orele 7 și 17. În Viena, oamenii votează într-o singură zi, în zece ore!

În același plic, am primit acum o lună de zile un formular pe care îl puteam completa pentru a obține buletinul de vot prin corespondență dacă în ziua alegerilor știam că nu voi avea cum să votez la secția la care am fost repartizat sau nu doream să-mi exercit dreptul de vot în persoană. În același plic, am primit un alt plic pe care aveam să îl utilizez pentru a trimite formularul, cu adresa destinatarului deja inscripționată. Nu bîjbîi neajutorat răsucind hîrtiile pe toate părțile, nu cauți pe Internet unde trimiți și cum, nu rămîi nedumerit pentru că primești toată informația în același timp...

Nu își pune nimeni problema că nu te prezinți la vot pentru că nu vrei, nu te interesează, n-ai pe cine să votezi, nu e timp destul sau că te aștepți să fii cumva retribuit în prealabil pentru a-ți exprima formal opțiunea prin vot (în România, unora dintre oameni li s-a mărit pensia cu un cuantum periculos din punct de vedere economic, chiar înainte de alegeri!). Toată arhitectura organizatorică a alegerilor este gîndită pentru simplificarea actului de votare, informarea cu exactitate și la timp a cetățeanului interesat și pentru care lucrurile trebuie să fie simple chiar și în pandemie. În România, primeam prin poștă, cu cîteva săptămîni înainte de ziua alegerilor, calendare cu poza candidatului branduită cu sigla partidului și eventual un îndemn lamentabil care nu avea legătură cu realitatea pe care o percepeam. E bine că nu s-a schimbat secția de vot din cartierul meu, că altfel ar fi trebuit să întreb oameni de pe stradă unde se votează!

În ziua votului am mers într-o școală din apropierea domiciliului cu pașaportul și cu documentul primit prin poștă, avînd toate informațiile: regulamentul desfășurării alegerilor, adresa secției de votare, etajul și numărul camerei. Aveau numele meu pe o listă, am primit un buletin de vot și un pix. Am marcat cu „X” în bulina din dreptul siglei partidului pentru care am optat, am introdus plicul sigilat într-o urnă și-am plecat. Nu există ștampile, tuș pentru ștampile, condici, nu semnezi nicăieri. Nu există cozi pentru că sistemul de vot prin corespondență este bine organizat, iar în acest an a fost recomandat în special pentru populația în vîrstă.

Ceva a lipsit, a fost liniște, diferențele de opinie electorală par inexistente, iar oamenii nu sînt obosiți psihic de evenimentul electoral. În România a ieșit scandal: primari dubioși au ieșit la rampă, fraude, anchete, incertitudine după închiderea urnelor, declarații acuzatoare. Murdar și greoi! Diferența dintre conștiința colectivă a societății austriece față de conștiința individuală românească este absolut dureroasă, iar această experiență m-a îndemnat la reflecție. Omul care așteaptă o recompensă pentru votul său (și o primește!) nu este prost și ar fi o greșeală să-l considerăm astfel. Dimpotrivă, este (momentan) deștept, vede oportunitatea! Acesta urmărește realizarea unui interes personal și imediat, în detrimentul interesului comunității, pe care îl sacrifică pe termen lung. El va vota pe cine trebuie. Primește o mărire de pensie cu o sumă derizorie și, cel mai probabil, pentru o perioadă limitată de timp (pînă se schimbă interesele guvernului!) sau îi revine o alocație mai mare per copil și este dator cu un vot. A oferi astfel de recompense populației înainte de alegeri pentru asigurarea unui capital electoral favorabil, în contextul în care în restul timpului petrecut la guvernare nu sînt realizate lucrări cu impact pozitiv în comunitatea reprezentată, este o formă de corupție în masă. Iar faptul că cei mai mulți dintre oameni își exercită votul numai dacă primesc ceva în prealabil este o modalitate de a rămîne întotdeauna aserviți, manevrabili și invizibili pentru cei care-i cer votul.

În anul 2020, în Austria sînt 124.000 de cetățeni români, iar în Viena sînt 36.400, reprezentînd a șasea cea mai numeroasă comunitate de expați. În anticiparea alegerilor parlamentare din România, am intenția de a relata informații care pot fi preluate ca model de pro-activitate, organizare și eficiență, de o formațiune care înțelege că țara noastră poate să beneficieze de pe urma prezenței și experienței comunităților de români din astfel de state în care lucrurile merg bine. Este ca și cum am avea în Austria o altă ambasadă, formată din 124.000 de români!

P.S. La data trimiterii acestui articol, adică la data alegerilor locale din Viena, partidul SPÖ cîștiga alegerile într-un consens comunitar implacabil.

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.

Parteneri

MIRCEA SI MIHAELA GEOANA  foto fb jpg
Mihaela Geoană îi răspunde soțului său după 15 ani: „Mircea, dragostea mea”. Mesajul transmis cu trei zile înainte de alegeri
La 15 ani de la momentul „Mihaela , dragostea mea”, când Mircea Geoană a crezut că a câștigat fotoliul de la Cotroceni, soția îi răspunde, parafrazându-l, cu un mesaj de susținere, transmis joi, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale 2024, la care fostul adjunct NATO candidează din nou.
image png
Scandal fără precedent la Survivor România 2025, care se transformă în Puterea Dragostei! Acuzații grave cu privire la castingul „pe pile”
Nici măcar nu au început filmările pentru Survivor România 2025, căci Viperele Vesele anunță deja detalii bombă, în exclusivitate, despre cum se împart cărțile. Mai concret, acestea anunță că emisiunea sportivă se transformă în Puterea Dragostei, prin prisma foștilor concurenți care sunt dispuși să
banner andreea Bălan png
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
Cum să menții aerul curat în bucătărie: Sfaturi și soluții eficiente
Menținerea aerului curat în bucătărie este esențială atât pentru confortul personal, cât și pentru sănătatea celor din casă. Bucătăria este unul dintre cele mai utilizate spații din locuință, iar procesul de gătit generează aburi, mirosuri și particule de grăsime care se pot acumula în aer. De aceea
brancardier spital
Spital amendat după ce un angajat a murit în timp ce era în comă alcoolică la serviciu
Un spital din Iași a fost amendat de Inspectoratul Teritorial de Munca, după ce un brancardier a murit la serviciu în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice.
mona von bismarck colaj captura video jpg
Cine a fost contesa Mona von Bismarck, prima americancă numită „Cel mai bine îmbrăcată femeie din lume”
În anul 1993, un grup de mari personalități, precum Coco Chanel, Madeleine Vionnet și Jeanne-Marie Lanvin, au numit-o pe contesa Mona von Bismarck „Cea mai bine îmbrăcată femeie din lume”, devenind astfel prima americancă care a primit acest titlu.
image png
Secția de Pediatrie a Spitalului de Pediatrie din Curtea de Argeș va fi renovată
Unitatea medicală beneficiază de o donație de 300.000 de euro din partea Lidl România și face parte din campania „Pentru copiii noștri”.
Ucraina Rusia jpg
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
Rusia ar putea încerca să transmită conducerii SUA planul său pentru o nouă ordine mondială până în anul 2045, inclusiv un plan de divizare a Ucrainei în trei părți, scrie agenția de știri Interfax Ucraina, citând surse dintr-o agenție de informații ucraineană.
Josep Borrell FOTO EPA EFE jpg
Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea fi arestat dacă pune piciorul în UE. „Aceasta nu este o decizie politică”
Şeful diplomaţiei europene le-a cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să pună în aplicare mandatele de arestare emise pe numele premierului Benjamin Netanyahu şi altor oficiali israelieni şi Hamas acuzaţi de crime împotriva umanităţii.