Hyde Park - în căutarea zen-ului

28 iulie 2020
Hyde Park   în căutarea zen ului jpeg

Sînt o persoană oarecare, nimic deosebit, dintr-un orășel mic, minier, pe jumătate gol, depopulat din lipsa de interes. Oricum, știam toate drumurile și toate cotloanele acolo departe, între munți. Dar acum sînt în mijloc de Londra, unde m-am mutat în mod cu totul nesăbuit și îmi vîjîie capul. Stau cu picioarele înfipte în caldarîm în punctul fix din dodoașcă în timp ce în jurul meu se învîrt curenții și tornadele lumii și știu că acum prioritatea mea absolută e să respir, să găsesc zen-ul. Dacă pot să-l găsesc pe undeva prin furnicarul ăsta. Știu sigur, trebuie să-mi revin și să respir. Orice altceva poate să aștepte.

Londra e un caleidoscop uriaș, care vibrează din toate balamalele, scîrțîind, urlînd, zdrăngănindu-și culorile și sunetele mușuroiului uriaș de oameni, amețindu-te cu varietatea ei căpcăunică. Gata să te înghită chiar în timp ce îi savurezi fațetele din oglinzi suprapuse spre înalt. De-a lungul și de-a latul. De-aia tre’ să-ți cauți zen-ul. Și primul loc unde l-am găsit a fost Hyde Park. Ce idee genială! Să te lași în voia apei, să accepți că ești un Iona înghițit de balenă. Să intri în plămînii uriașului. Acolo e cea mai bună oxigenare. Cea mai adîncă respirație.

Cum ai trecut prin arcada uriașă a lu’ Marble Arch, s-a tăiat sonorul marelui oraș. Brusc.  Parcă ai trîntit ușa. Simți că te paște fericirea. Începi să rîzi că apucatul, reacție pur nervoasă și zîmbetul ți se lățește netulburat pe figură la fiecare pas. Calci ușor să nu tulburi pășnicia.

Deschideri colinate uriașe, în verde dulce și cer nesfîrșit de calm, desenînd o dungă a orizontului proprie mării. O mare de iarbă. Șezlonguri, pături, băncuțe presărate pe tot locul. Copaci de o frumusețe robustă lîngă care ai putea sta ore întregi, să te îmbibi de seva poveștilor tăcute. Flori peste flori, uneori aranjate artistic, simetric ca în Grădinile Kensington, atît de englezesc pentru îndrăgostiții de englezisme. Alteori dezordonat de-a dreptul, ducîndu-te cu gîndul la toate cîmpurile lumii, atît de libere în frumusețea lor sălbatică.

Rațe, rățuște, gîște, lebede albe și negre. Plutesc netulburate pe lacuri și ape curgătoare, netemătoare, vin pînă aproape de tine și poți să le admiri claritatea existenței și să te crezi departe de lumea dezlănțuită. Să înțelegi că ești departe. Că ai o pauză. Că ai timp să te regăsești. Pe tine, cel rătăcit printre aburii fierbinți ai lumii. N-am știut că privitul pasărilor poate să-ți aducă o asemenea stare de liniște interioară. Absolut deplină în adîncurile ei. Toate se plimbă tacticos pe straturile suprapuse de aer și apă și alcătuiesc imagini de cărți poștale cu palate în depărtare și amestecuri indefinite de albastru și verde. Verde albăstrui, miez de strugure translucid.

Veverițe grațioase ca niste fulgi, înfoindu-și codițele evantai și țopăind ușurel pînă la picioarele tale. Purtînd cu ele dulceața licuricilor. Oamenii nu fac decît să accentueze tihna locului, la fel de blajini și de naturali ca și frunzele, ca și vîntul, fiecare pe spotul lui de lumină și zen. Unii stau cu ochii închiși la soare, alții fac yoga, unii citesc, alții stau pe bănci și se uită fix la gînsacii care se plimba mîndri de colo colo. Privirea fixă e o emblemă a linului, a domolului, a șederii. A reîntoarcerii în sinele magic.

hyde park tree jpg jpeg

Memorial benches. Ce idee pur și simplu frumoasă. Bănci cu un aer vintage, cu inscripții de dor și dragoste pe stinghia de sus, mă plimb și citesc încîntată povești demult apuse sau povești de ieri, alaltăieri. Povești de iubire adunate într-un singur rînd. E Taj Mahal-ul unor oameni simpli. Ca mine. Ca oricare.

Un bolovan imens, un uriaș de piatră, arătînd ca aterizat de pe planeta veșniciei, „worked and shaped by forces of nature for thousands of years”, exprimînd recunoștința norvegienilor pentru englezi: „You gave us a safe haven in our common struggle for freedom and peace.” Forever. Îl pipăi și mă înfioară puterea ascunsă în piatra încălzită de soare, veșnicia ei, ce dar extraordinar!

Palatul Kensington. Culori de pămînt și aer, culori de veșnicie regală. Arată ca o pictură, nu pare adevărat, de o frumusețe diafană, lipsită de concretețe. Aș putea locui pe o bancă din fața lui, să stau nemuritor cu privirea cufundată în spirala armonioasă de grație ce aburește peste el.

Colțișor după colțișor, parcul îți vorbește, te liniștește, te îmbată cu frumusețile-i, te cufundă în feng shui pînă peste cap, te ia de mînă ca un prieten drag și îți arată lumina. Și cerul. E hygge de-a dreptul.

Poți respira adînc, poți veni de cîte ori vrei. E tot aici, nu pleacă niciunde.

E prietenul tău zîmbăreț și dulce. E zen.

Foto: wikimedia commons

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.

Parteneri

foto pnl negocieri guvern jpg
Cine este premierul agreat al coaliției pro-europene. Cum decurg negocierile SURSE
Ultimele negocieri ale partidelor PSD, PNL, USR și UDMR prevăd cedarea funcției de premier către social-democrații, pentru Marcel Ciolacu, dar și opțiunea unui candidat unic la prezidențiale.
colete cargus foro fb cargus
Un curier român care livra colete în Germania a furat bunurile clienților și a dispărut fără urmă
Un șofer care livra colete a deschis și a scotocit coletele pe care trebuia să le livreze în estul orașului Ingolstadt, apoi a fugit cu bunurile furate.
banner marian ralea jpg
Confesiunile „Magicianului” Marian Râlea: „Toată viața ne simțim copii. Actorii sunt niște copii de duminică ai societății”
Marian Râlea, totul despre noul rol din serial lul original românesc, semnat de Ruxandra Ion, „Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN”, de la Antena 1.
sandra n instagram jpg
Artista Sandra N. a fost implicată într-un grav accident și a ajuns la spital cu trei coaste fracturate: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață”
Sandra N., pe numele său real Alexandra Iulia Năftănăilă, una dintre cele mai apreciate şi sexy artiste din muzica românească, a fost implicată într-un grav accident în urmă cu două zile. Cântăreața s-a ales cu trei coaste fracturate și a fost nevoită să își anuleze concertul din Dublin.
bani europeni finantare FOTO Shutterstock
România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile europene din exerciţiul financiar 2021-2027. Are la dispoziție 46 de miliarde de euro
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat, vineri, seară, că România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, gradul de absorbţie fiind în media europeană.
Klaus Iohannis a 79 a participare la adunarea ONU  Foto Presidency jpg
Klaus Iohannis și-a decorat foștii și actualii consilieri prezidențiali
Președintele Klaus Iohannis a decorat vineri foștii și actualii consilieri prezidențiali și de stat din mandatele sale.
Minge - fotbal
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani 2-1. Sibienii au ajuns la patru victorii consecutive în campionat
FC Hermannstadt a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 2-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a 20-a a Superligii de fotbal.
celula inchisoare jpg
Femeie acuzată de înaltă trădare, condamnată la 14 ani de închisoare de un tribunal din Ucraina
Un tribunal ucrainean a condamnat vineri la 14 ani de închisoare o femeie acuzată de ”înaltă trădare” pentru că i-a trimis reprezentantului Rusiei la ONU o scrisoare de sprijin pentru invazia rusă în Ucraina, potrivit Parchetului ucrainean.
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Rețeta străveche de pomana porcului. Ce trebuie să pui în preparat, ca să iască carnea moale și suculentă
În scurt timp, pe 20 decembrie, urmează să tăiem porcul pentru sărbători, iar cu această ocazie, românii petrec alături de rude și prieteni.