Dincolo de mîine

8 ianuarie 2021
Dincolo de mîine jpeg

Mai nou m-am obi╚Önuit s─â tr─âiesc ├«n ÔÇ×ast─âziÔÇŁ. Ultimii doi ani au fost anii lui ÔÇ×carpe diemÔÇŁ. Mi s-a p─ârut cea mai fericit─â alegere. Era tot ce sim╚Ťeam c─â am. Viitorul poate p─ârea de-a dreptul ├«nsp─âim├«nt─âtor, mai ales c├«nd ai nefericitul obicei s─â ├«╚Ťi imaginezi tot felul de scenarii apocaliptice. ├Än special dac─â te love╚Öte o boal─â dintr-acelea care nu pot fi numite ╚Öi ziua de m├«ine ├«ncepe s─â dispar─â cu totul ca un firicel de ap─â aruncat de sus, foarte de sus, pe ├«ntinderile aride ale de╚Öertului. Trecutul nu e cu nimic mai bun, locul ├«n care continu─â s─â b├«ntuie mor╚Ťile celor dragi, ├«nc─â nu te-ai obi╚Önuit cu asta, ├«nc─â nu te-ai ├«mp─âcat cu vinile ├«ngrozitoare pe care ╚Ťi le-ai g─âsit, nu po╚Ťi nici s─â te ui╚Ťi ├«ntr-acolo, c─â te apuc─â tremuratul ╚Öi bocetul, nu, mai bine nu. A╚Öa c─â prezentul a ╚Ť├«╚Önit ├«n fa╚Ťa ochilor mei cu puterea de nest─âvilit a unui tsunami, m─âtur├«nd totul ├«n cale, c├«nt├«nd ademenitor cum numai marea ╚Öi sirenele ei pot s─â o fac─â.

Mi-a fost bine s─â locuiesc ├«n prezent. Am tras por╚Ťi mari de piatr─â ├«n calea trecutului, iar privirile furi╚Öate spre viitor au fost doar scurte ocheade nevinovate aruncate prin gaura cheii. Am luptat cu boala, clip─â prezent─â dup─â clip─â, am ├«nvins-o, dar niciodat─â nu ╚Ötii ce e dincolo de m├«ine, nu, nici unul dintre noi nu ╚Ötie. Am luat hot─âr├«ri eroice, f─âr─â s─â cump─ânesc deloc ce ar putea fi a doua zi, de ce a╚Ö fi f─âcut asta?! Tr─âiam ├«n prezent. Am renun╚Ťat la slujba mea sigur─â din Rom├ónia, am v├«ndut apartamentul ╚Öi iat─â-ne muta╚Ťi ├«n Londra, cu fiul nostru. Hop-╚Ťop, cam at├«ta a durat analiza fiec─ârei hot─âr├«ri majore. Fiecare trebuia luat─â ├«n prezent. Nu regret nimic, nu a╚Ö fi putut alege altceva, tr─âitul clipei are imperativele sale.

Lini╚Ötit─â acum, ├«mp─âcat─â cu prezentul meu, poate ├«ncep s─â m─â g├«ndesc la m├«ine. M├«ine poate se termin─â pandemia. M├«ine poate reu╚Öesc s─â-mi echivalez studiile ╚Öi s─â g─âsesc ceva de lucru. M├«ine poate ├«ncep s─â ├«n╚Ťeleg engleza vorbit─â ├«n acest ora╚Ö frumos, absolut cople╚Öitor pentru o provincial─â ca mine. M├«ine o s─â c─âl─âtoresc din nou ╚Öi o s─â ajung ├«n locul meu fericit, poate o s─â ├«nt├«lnesc iar ceva nou, ceva albastru, ceva vechi. M├«ine o s─â fiu tot s─ân─âtoas─â, cu sufletul plin de bucurii av├«ntate ├«n zbor de cioc├«rlii, bucurii-clopo╚Ťei sun├«nd ca un clinchet de scoici ├«n╚Öirate pe sfoar─â. Tot m├«ine o s─â m─â simt mai acas─â aici, unde am ajuns ast─âzi. O s─â ├«nceap─â s─â mi se ╚Ötearg─â din memorie str─âzile binecunoscute de demult, din or─â╚Öelul meu de departe, iarba aceea mare de munte, plin─â de p─âp─âdii ╚Öi g─âlbenele, o s─â m─â obi╚Önuiesc cu aceasta peluz─â superb─â ╚Öi ordonat─â care paveaz─â parcurile si trotuarele de-aici, o s─â uit de p─ârin╚Ťii mei pe care i-am l─âsat singuri ├«n cimitir, sub lespezi mari de piatr─â, s─â nu se adune buruienile, o s─â uit de oamenii care m─â cuno╚Öteau ╚Öi m─â salutau cu z├«mbete ori de c├«te ori ne ├«nt├«lneam. M├«ine o s─â-mi devin─â familiare minunatele cl─âdiri ce m─â ├«nconjoar─â ├«n tot locul, o s─â ├«nt├«lnesc oameni frumo╚Öi ╚Öi o s─â-mi fac prietene, cu care o s─â p─âl─âvr─âgesc la o cafea, ├«ntr-o zi londonez─â cu mult soare ╚Öi libertate pe m─âsur─â. Da, s├«nt absolut sigur─â, m├«ine o s─â m─â simt ca acas─â aici. O s─â arunc departe, prin meandrele apelor ascunse aceast─â senza╚Ťie ciudat─â de ├«nstr─âinare. Nu am timp pentru ea. Nu m-am ├«ndoit niciodat─â de puterea min╚Ťii mele de a f─âuri realitatea.

La urma urmelor, ce ├«nseamn─â Acas─â?! Nu poate fi doar un loc cu str─âzi cunoscute ╚Öi iarb─â verde, cresc├«nd ├«n voie. Nu poate fi un loc cu cimitirul plin de cei ce s-au dus. Nici cu oameni a c─âror vorb─â o ├«n╚Ťelegi. Acas─â e acolo unde e╚Öti ├«mpreun─â cu familia ta. Cu cei pe care ├«i iube╚Öti mai presus de r─âd─âcini, mai presus de frunze ╚Öi de cer. Acas─â e locul unde m├«ine exist─â. ╚śi exist─â ╚Öi dincolo de m├«ine. E locul unde vrei s─â fii.

Da, cred c─â e timpul s─â ies din bucla temporal─â unde m-am ascuns. Din acest moment prezent pe care ├«l st─âp├«nesc ca pe un mustang frumos, ale c─ârui salturi bru╚Öte am ├«nv─â╚Ťat s─â le prev─âd. E timpul s─â deschid larg u╚Öa viitorului ╚Öi s─â m─â arunc ├«n v├«ltoare. S─â-mi inventez un nou statut, o nou─â tinere╚Ťe, s─â-mi n─âscocesc speran╚Ťele ╚Öi s─â las visele s─â vin─â la mine. E timpul pentru ziua de m├«ine.

╚śi poate o s─â fie ╚Öi dincolo de m├«ine, cine ╚Ötie?!

Sursa foto: flickr

D─â ce? jpeg
D─â ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, m├«inile mele diferite ce s-au ├«mpletit cruce ├«ntr-un leg─âm├«nt al fr─â╚Ťiei au fost mereu paznici de ├«ncredere ai drumurilor bune.
Pu╚Ťin tei ╚Öi caramel jpeg
Pu╚Ťin tei ╚Öi caramel
La pas prin Oxford, nu i-am v─âzut spiralele r─âsucite spre cer, nici garguii str─âjuind fiecare zid, i-am v─âzut culoarea.
├Änapoi la gr─âdini╚Ť─â jpeg
├Änapoi la gr─âdini╚Ť─â
ÔÇ×Ce faci dac─â un copil ├«l mu╚Öc─â pe cel─âlalt?!ÔÇŁ Sfinte Sisoe! Ce e cu ├«ntrebarea asta?!
├Änc─âlzirea climei poate duce la ├«nghe╚Ťarea Europei jpeg
├Änc─âlzirea climei poate duce la ├«nghe╚Ťarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac ├«n pu╚Ť jpeg
Din lac ├«n pu╚Ť
Agen╚Ťia britanic─â de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act ├«nainte de a se hot─âr├« dac─â s─â ├«mi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concep╚Ťie jpeg
Zg├«l╚Ť├«ieli, interviuri ╚Öi porunca ÔÇ×s─â nu atingiÔÇŁ
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Crea╚Ťia a fost ├«nlocuit─â cu ingeniozitatea. Au uitat c─â munca este munc─â ╚Öi numesc asta crea╚Ťie.
Curajul din palm─â jpeg
Curajul din palm─â
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematic─â a radioului jpeg
O voce emblematic─â a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instan┼ú─â magic─â, apt─â a preschimba cuvintele rostite ├«n reprezent─âri instantanee. ├Äl avantajau timbrul, dic┼úia limpede, fluen┼úa ┼či o anumit─â elegan┼ú─â a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o s─â fiu niciodat─â jpeg
N-o s─â fiu niciodat─â
S├«nt doar roluri ├«n care imagina╚Ťia mea m-a pus cu mult drag, puneri ├«n scen─â care mi-au produs mult─â bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice c─â doar ├«n situa╚Ťii de criz─â, c├«nd sim╚Ťim vuietul dezacordurilor, contradic╚Ťiilor (auto)impuse, se d─â ├«n vileag cu adev─ârat caracterul uman.
Ancora imparo jpeg
Ancora imparo
Nu exist─â moment ├«n care s─â nu ├«nv─â╚Ť c─â frumuse╚Ťea lumii e nesf├«r╚Öit─â ╚Öi mereu str─âb─ât─âtoare prin neguri.
Un an mai tîrziu jpeg
Un an mai tîrziu
Cînd și cînd, mușcă frica asta din mine cu o foame care nu se mai potolește.
Nu mă îndoiesc jpeg
Nu mă îndoiesc
Nu poate exista frumuse╚Ťe f─âr─â certitudine. Aleg pentru c─â pot s─â aleg, pot s─â nu m─â ├«ndoiesc.
A little older, a little more confused jpeg
A little older, a little more confused
Ie╚Öirea din adolescen╚Ť─â a coincis cu o destabilizare a terenului pe care m─â aflam.
Jurnal de pandemie: 360 de zile jpeg
Jurnal de pandemie: 360 de zile
Dacă vom aștepta ca virusul să abandoneze lupta... putem aștepta pînă la sfîrșit.
Odisee de mam─â jpeg
Odisee de mam─â
Via╚Ťa mea de mam─â e ├«n regim de ÔÇ×tocmaiÔÇŁ.
Pus pe ÔÇ×silentÔÇŁ jpeg
Pus pe ÔÇ×silentÔÇŁ
Invidia, r├«vnirea posesiilor celuilalt, clipelor tr─âite de el, care mereu le ├«mping pe ale noastre ├«n umbr─â, devenea infla╚Ťionar─â odat─â cu postarea pozelor de Revelion.
Dincolo de mîine jpeg
Dincolo de mîine
Cred c─â e timpul s─â ies din bucla temporal─â unde m-am ascuns.
Revolu╚Ťia virtual─â jpeg
Revolu╚Ťia virtual─â
Cr─âciunul, prin tradi╚Ťie, este o s─ârb─âtoare cu un spor ├«nsemnat de intimitate.
Unele mame plîng ușor jpeg
Unele mame plîng ușor
Emo╚Ťiile au fost adunate cu grij─â ╚Öi ascunse ad├«nc, foarte ad├«nc.
Te iubesc jpeg
Te iubesc
O via╚Ť─â ├«ntreag─â am tratat aceste cuvinte cu reveren╚Ť─â ╚Öi sim╚Ť acut al tragediei cosmice.

Adevarul.ro

image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.
image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.