Cambridge - în căutarea zenului

21 septembrie 2020
Cambridge   în căutarea zenului jpeg

Ne-am gîndit să o luăm înaintea celui de-al doilea val al pandemiei care se îndreaptă spre noi. Urcă în Europa, urcă și în Anglia, crește ca un val care vine dinspre nord spre sud, dinspre est, spre vest. Să o luăm doar puțintel înainte și să mai vedem ceva, să mai căutăm nițel zenul. O privire pe hartă s-a lăsat cu unanimitate de voturi. Cambridge să fie.

O călătorie de 45 de minute în minunatul tren, trenul cu pricina, de care încă nu m-am plictisit. Nici nu aveam cum după numai două călătorii. Am avut totuși o mică nemulțumire. Spiritul românesc, anihilat prima oară din cauza entuziasmului nespecific, a scos capul și s-a înfiripat într-o critică măruntă, mărunțică de-a dreptul. Erau 24 de grade afară, de ce Papură Vodă trebuia să fie aer condiționat în tren?! Englezii ăștia, cum spuneam, sînt foarte rezistenți la frig, eu tremur în geacă, ei sînt pe plajă, eu tremur în tren, ei în tricouri își șterg fruntea de transpirație. Dar, în rest, am fost mulțumită de condiții. Măsuță, curățenie feroce, liniște, viteză, mi-am tras fermoarul la geacă și am încercat să nu mai caut nod în papură.

V-am spus cum lupt clipă de clipă cu spiritul românesc de cîrcotaș al lumii?! Mereu am fost bună la învățătură, așa că m-am trezit premiantă și la învățăturile strămoșești. Transmise din tată-n fiică. Dacă sînt la piscină, de exemplu, în minunatul complex în care locuiesc, dăruit cu spa si alte cele, primul gînd care mi se aprinde felinar în cap e: „Ia te uită și la asta, cum nu stă pe banda ei!”. Sînt maximum patru persoane odată la piscină și fiecare înoată pe o bandă imaginară, nu sînt delimitate. Eu nu știu să înot, doar dau din aripi pe acolo, dar banda mi-o văd imediat. Orice încălcare a ei mi se pare o încălcare a legislației internaționale. Mi se înfiripă iureșul drept în moalele capului, gata să țîșnească în explozie de aburi spre tavanul plăcut pe care alunecă luminițe de liniștire. Bineînțeles că al doilea gînd e cel reparator, imediat. „Termină cu prostiile, îmi spun, nu e treaba ta.” Mă liniștesc, cîțiva centimetri de apă nu sînt o bătălie de purtat. Sau pe stradă, unde frecvent mi se agață privirea de cîte o excentricitate: „Ia uite și la aia cum e îmbrăcată!”, urmat rapid de „Nu e treaba ta. Stop.” Și tot așa. A început să funcționeze. Mă gîndesc dacă să brevetez această metodă de debuclare mentală. Lupta ancestrală dintre drăcușorul cel rău și îngerașul cel bun. Rezolvată.

Dar uite, am ajuns la Cambridge. Ne dăm jos din plăcutul și răcorosul tren (eu și rezonanța mea pozitivă, da!) și o luăm pe străzi. Orășelul (așa mi se par toate acum după Londra, nu se poate altfel!) ne întîmpină cu un aer anume. Îmi ia cîteva minute să-mi dau seama despre ce e vorba. Fiind specialist profan și în asta (nu știu dacă se pot alătura cei doi termeni, dar eu i-am alăturat pentru că mă definesc perfect), recunosc imediat cînd simt parfumul indescriptibil al feng shui-ului. Orășelul e așezat pe loc cu feng shui. Armonia e dulce și atotcuprinzătoare.

119939201 2742483322739405 3289905912059417712 n jpg jpeg

Prima oprire e la grădina botanică. La poartă, în timp ce plătim, mă gîndesc de ce oare mai intrăm noi la încă o grădină de acest gen. Doar am văzut destule. Recunoașteți tiparul, nu?! Același. Cîrcotașul șef în acțiune la Cambridge. Dar apoi gîndul nefericit îmi dispare de la sine. Locul e minunat. Picătură cu picătură cade asupra mea de sus și mă învăluie într-o peliculă de frumusețe, zen, zen și claritate albă, curată. Grădina de lavandă și trandafiri,  grădina de iarnă. Ce potrivire măiastră de argintiuri, verde adormit în gheață și izbucniri bruște de roșu și auriu. Totul curge fluid și parfumat, bate vîntul a mov și a ierburi, a toamnă și a septembrie, bate a lumină și a dulceață de mere. Nu-mi pot stăvili instinctul de culegător și pun în poșetă două mere cucuiete, căzute din pomul rotund, plin ochi de rod și culoare. Trecem pe lîngă lacuri mititele, uite un curs de pictură unde doamne în vîrstă pictează fiecare în variantă proprie, e de mirare cum își petrec aici oamenii anii de pensie! Oare cum e să stai pe malul verde, cu rățuște și lebede, cum e să ai în față un copac uriaș cu frunze roșii ce se oglindește plin și feng shui-an în apele alunecînd oglindă peste oglindă și să pictezi?! E atît de zen, încît aproape că nu pot cuprinde. Dar îmbrățișez totuși speranța întreagă, cu lumina ei rozalie cu tot. Poate, cîndva voi picta și eu. Fără talent, dar ce importanță are?!

Trecem pe lîngă arbori uriași de sequoia, conuri neobișnuit răsucite în spirale străvechi se odihnesc presărate prin iarbă, culeg cîteva, normal, și le pun în poșeta care devine din ce în ce mai grea. Aș culege și niște lavandă, dar nu pot să mă pretez la așa practici nemernice. Acesta e un loc care te ridică deasupra condiției tale mărunte. Simți așa o elevație, o scuturătură, o înălțare care are loc în ciuda voinței tale limitatoare.

Un aer de frumusețe veche și elegantă transpare din clădirile uriașe în stil gotic, sumbru cenușii, unde învățătura e exact la locul ei, în exact locul în care trebuie să fie. Flori gingașe și viu colorate stau lipite de ferestrele subțiri și înalte, umplînd anticul de viață și freamăt. Dîndu-i un impuls spre real, spre viața din portocaliu și galben. Autenticitate și plăcere dulce, răvășitoare.

Întregul orășel respiră în istorie și totodată in confortul modernității. Străzi lungi, înguste, doldora de buticuri, tradiții de familie, terase mici, cu un aer franțuzesc sau chiar italian, printre catedrale si universități atît de impozante că te ia cu leșin.

119954375 1046618522454310 5616911612630704824 n jpg jpeg

E ca o cutie cu brizbrizuri: gotice (dantelate la greu, cu mici monștri înspăimîntători ce te privesc cu ochi străini și goi atîrnați de frontoane), savante (cu tot felul de ceasuri de lună, de soare, de vînt, construcții complicate din care eu nu am înțeles nimic), feng shui-ene (cu bărci lunguiețe alunecînd grațios pe canale și copaci cu trunchiul făcut parcă din frunze de toamnă, lipite cu grijă una peste alta). O cutie cu minuni, din care, cînd ridici capacul, răsare o lumină dulce, ușor movulie ca lavanda și la fel de parfumată, sunete cristaline de canale venețiene, clipocit de apă și de înțelepciune. E ceva aparte de jur împrejur, o dorință de cunoaștere care bate din palme în fața tuturor, trezindu-i din amorțeală. Un domn în vîrstă intră în vorbă cu noi și analizăm împreună minunile ceasului albastru ce-și învîrte axele în funcție de stele și istorie, un cerșetor oarecare pare aproape stilat prin eleganța degetelor lungi alunecate printre filele cărții pe care o citește. Pare departe, într-o altă lume.

Cambridge e genul de loc construit în mod genial deasupra unui creier uriaș și toate sinapsele de la suprafață sînt strîns conectate, făurind o Casă a cunoașterii care te protejează de tumultul perturbant al lumii, te ajută să înveți, să știi tot ce ai nevoie să știi. Te aspiră în bucla-i albastră și te învață cum să aspiri mereu spre albastru. Blînd, cu dulceață nespusă, inevitabil.

Orașul e încremenit în timp, ca o camee, dar freamătă de viață. Aerul e clocotitor, vibrant printre clădirile frumoase și vechi de peste 800 de ani.

E un loc bun, un loc cu feng shui, un loc pe care poți să-l iei cu tine cînd pleci mai departe.

Cambridge, vechi și viu, totul laolaltă. Frumusețe și măreție în majuscule.

Foto: M. Ardelean

23 JPG
Halloween cu veselie
Ar fi fost simpatic să mă fotografiez zîmbind lîngă dovleacul cioplit, cel ales de Iris. Păream frați.
20231026 111623 jpg
O cronotopie atonită
Cînd ai mers ultima dată prin codru, pe jos, în susul unui izvor, fără să aștepți să mai treci vreo punte, lăsînd lumea și ale ei pe malul celălalt?
image png
Umbra morții peste Israel
Unde am greșit? Căci undeva s-a greșit grav.
image png
Scurte observații despre șampania făcută sifon pornind de la unele „Pagini bizare” de Cosmin Ciotloș, din Dilema veche, nr. 1015, septembrie 2023
Urmuz nu era menșevic, mai degrabă nu era îndrăgostit de Lizica Codreanu, mai degrabă nu citea/ cita din Fundoianu etc. etc.
20230505 112507 jpg
După treizeci de ani. Orașul de pe Bega
Ca tot românul însetat de cultură în anul de grație 2023, am pornit-o și eu, acum o săptămînă, către orașul culturii europene, Timișoara.
Présidence Française du Conseil de l'Union Européenne 2022  The French Presidency of the council of the European Union 2022    51827990636 jpg
Merită semnat „Manifestul pentru pace”?
Manifestul va duce la discuții aprinse în Bundestag și se va lăsa cu urmări politice greu de prevăzut în economia de război a politicii interne germane.
index jpeg 3 webp
Interceptări în numele „adevărului“?
Cazul de la Frăsinei, cu finalul acesta mi-a lăsat un gust amar. Gustul înfrîngerii asupra rostului la care sîntem chemați, fiecare din noi.
IMoroianu jpg
De Crăciun, fii mai bun!
Reflectăm imagini de Narciși îndrăgostiți și înduioșați de propria mortalitate de care Isus sărbătoritul este dator să ne izbăvească
Last photo before the game with Gheorghe Hagi jpg
Hagi vs. Mutu sau despre respectul datorat adversarului
Apoi, cu politica speculativă a lui „dacă” şi a lui „poate”, atît de dragă mioriticului, nu vom ajunge nicăieri.
640px British museum greatcourt jpg
Activismul anti-petrol în muzeele europene
Marile companii petroliere au căutat, de-a lungul timpului, să-și asocieze imaginea cu acțiuni caritabile, dar mai ales cu instituții culturale.
AV jpg
Din nou despre claritatea morală
Pretenția „clarității morale” se întemeiază nu doar pe o logică bivalentă, ci și pe principiul terțului exclus (pe care bivalența singură nu-l presupune).
George Cornila jpeg
O preascurtă istorie a vergeturilor
Perfecțiunea rămîne o iluzie pentru că este redefinită o dată la cîțiva ani.
Dă ce? jpeg
Dă ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, mîinile mele diferite ce s-au împletit cruce într-un legămînt al frăției au fost mereu paznici de încredere ai drumurilor bune.
Puțin tei și caramel jpeg
Puțin tei și caramel
La pas prin Oxford, nu i-am văzut spiralele răsucite spre cer, nici garguii străjuind fiecare zid, i-am văzut culoarea.
Înapoi la grădiniță jpeg
Înapoi la grădiniță
„Ce faci dacă un copil îl mușcă pe celălalt?!” Sfinte Sisoe! Ce e cu întrebarea asta?!
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei jpeg
Încălzirea climei poate duce la înghețarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac în puț jpeg
Din lac în puț
Agenția britanică de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act înainte de a se hotărî dacă să îmi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concepție jpeg
Zgîlțîieli, interviuri și porunca „să nu atingi”
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Creația a fost înlocuită cu ingeniozitatea. Au uitat că munca este muncă și numesc asta creație.
Curajul din palmă jpeg
Curajul din palmă
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematică a radioului jpeg
O voce emblematică a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instanţă magică, aptă a preschimba cuvintele rostite în reprezentări instantanee. Îl avantajau timbrul, dicţia limpede, fluenţa şi o anumită eleganţă a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o să fiu niciodată jpeg
N-o să fiu niciodată
Sînt doar roluri în care imaginația mea m-a pus cu mult drag, puneri în scenă care mi-au produs multă bucurie.

Parteneri

banner Carmen Grebenișan
Dixville Notch vote jpg
Singurul loc din America unde s-a votat la miezul nopții. Pe cine au votat cei șase locuitori, despre care se spune că dau președintele
Dixville Notch, din statul New Hampshire este primul loc din America unde deja s-a votat. Urnele au fost deschise la miezul nopții, conform unei vechi tradiții,
masini distruse incendiu Glasul Aradului jpeg
Dezastru într-o parcare: Patru mașini, distruse complet de un incendiu. Flăcările s-au extins la alte patru şi la faţada unui bloc
Patru autoturisme aflate într-o parcare din municipiul Arad au ars în totalitate în urma unui incendiu izbucnit la una dintre mașini, marţi dimineaţă. Flăcările s-au extins la alte patru autovehicule, dar și la faţada blocului din apropiere.
Alegeri prezidentiale SUA vot 3 noiembrie 2020 FOTO Profimedia
Cum este asigurată securitatea la centrele de votare din SUA: Drone, geamuri antiglonţ şi un buton de panică. „Nu am mai văzut aşa ceva“
După una dintre cele mai violente campanii din istoria Statelor Unite ale Americii, cele 50 de state ale ţării şi-au întărit securitatea la centrele de votare pentru a garanta că alegerile din 5 noiembrie au loc în siguranţă
covid jpg
402 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, urmate de 6 decese
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, între 28 octombrie și 3 noiembrie, au fost confirmate 402 cazuri noi de COVID-19, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă comparativ cu săptămâna anterioară.
Neymar facebook jpeg
Neymar, „pacientul“ plătit regește de arabi: s-a „rupt“ din nou, dar va continua să-și ia salariul colosal
Starul celor de la Al-Hilal Riad mai mult a stat pe tușă, de când a ajuns în Asia.
elevi la calculator
Când vor primi elevii și studenții banii pentru calculatoare. Noul calendar al plăților
Elevii și studenții care au depus cerere pentru a primi bani de calculatoare vor intra în posesia bonurilor valorice până în data de 12 noiembrie, asta după ce calendarul plăților a fost modificat. Este vorba despre 200 de euro.
Betoane FOTO PROTV jpg
„Betoane”, un nou serial VOYO Original. Comedia plină de nostalgie este „o idee locală românească”
PRO TV anunță un nou serial VOYO Original, „Betoane”, o comedie care promite să aducă nostalgia vremurilor în care vecinii formau o comunitate, despre oameni care, în ciuda încercărilor la care sunt supuși, nu-și pierd umorul si creativitatea.
actori pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
„Viața e o povară!” Ce mare actor de la Hollywood a spus asta?
La aproape 70 de ani, vedeta americană susține că vârsta de 35 de ani e cea mai dificilă în viața unui om. Ce spune el că se întâmplă atunci cu corpul uman?