A little older, a little more confused

Iulia TRĂNCUȚĂ
8 februarie 2021
A little older, a little more confused jpeg

Se zice c─â pe m─âsur─â ce cre╚Ötem, ne ├«n╚Ťelep╚Ťim. Dac─â ─âsta este traseul firesc, atunci trebuie s─â m─ârturisesc ru╚Öinat─â c─â eu m-am ab─âtut de la el, ╚Öi nu doar o dat─â. Am fost un copil cuminte, de o seriozitate aproape grav─â. Ca adolescent─â, am suferit de o timiditate care m-a f─âcut rezervat─â, iar aura mea de fiin╚Ť─â inabordabil─â nu a f─âcut dec├«t s─â-mi accentueze seriozitatea. Eram, cum ar veni, o adolescent─â care g├«ndea ╚Öi sim╚Ťea ├«n mod matur ╚Öi care avea ni╚Öte idei foarte clare ÔÇô categorice, chiar ÔÇô despre ce ├«i place ╚Öi ce nu ├«i place, despre ce vrea ╚Öi ce nu, despre ce e corect ╚Öi gre╚Öit. Adolescen╚Ťa a fost pentru mine, ├«n mod paradoxal poate, un teren stabil, foarte bine delimitat. ├Äl citeam de zor pe Proust, eram melancolic─â ╚Öi vis─âtoare, m─â preocupau chestiunile profunde, ca memoria sau timpul, dar echilibrul meu era suficient ├«nc├«t s─â nu m─â lase s─â cad ├«n crize existen╚Ťiale. Drame existen╚Ťiale nu tr─âiam dec├«t prin intermediul literaturii (mai ales c├«nd am c─âzut ╚Öi eu, ca at├«╚Ťia al╚Ťii, victim─â a obsesiei pentru scriitorii ru╚Öi), iar asta era suficient pentru mine.

Ie╚Öirea din adolescen╚Ť─â a coincis cu o destabilizare a terenului pe care m─â aflam. Dintr-o dat─â, n-am mai ╚Ötiut nimic. Am p─âtruns ├«ntr-un t─âr├«m al nisipurilor mi╚Öc─âtoare. ├Ämi aminteam tot mai des de o fraz─â dintr-o carte citit─â ├«n adolescen╚Ť─â, dar pe care abia atunci ├«ncepeam s─â o ├«n╚Ťeleg cu adev─ârat: ,,Drama de care sufeream cel mai tare era de a fi p─âr─âsit paradisul copil─âriei, f─âr─â s─â-mi fi g─âsit locul printre cei mari.ÔÇŁ (Simone de Beauvoir, Memoriile unei fete cumin╚Ťi). Tulburarea pe care o tr─âiam nu ╚Ťinea neap─ârat de nivelul pragmatic al vie╚Ťii (trebuie s─â am o profesie, s─â pl─âtesc facturi, s─â m─â a╚Öez la casa mea), ci mai degrab─â de modul ├«n care se modificau ├«naintea ochilor mei no╚Ťiuni despre lume pe care le considerasem mereu clare. Echilibrul meu s-a rupt ├«n momentul ├«n care am ├«n╚Ťeles c─â trebuie s─â fac eforturi constante de adaptare la lume, la oameni, ╚Öi chiar la propriile mele sentimente, tot mai contradictorii. Tot ceea ce ╚Ötiam despre mine a devenit o imagine mi╚Öcat─â, ca cele pe care le surprinzi de la fereastra unui tren, c├«nd nu mai po╚Ťi delimita clar unde se termin─â c├«mpul ╚Öi unde ├«ncepe cerul.

Dup─â ani la r├«nd ├«n care m─â m├«ndrisem cu faptul c─â ╚Ötiu foarte bine ce vreau, m-am trezit c─â suf─âr de o lips─â de cunoa╚Ötere cumplit─â. Pe m─âsur─â ce liniile dintre deciziile corecte ╚Öi gre╚Öite deveneau tot mai vagi, senza╚Ťia dezorient─ârii devenea ╚Öi ea din ce ├«n ce mai frustrant─â. C├«teva alegeri proaste au fost suficiente ca s─â m─â conving─â: ├«n loc s─â m─â ├«n╚Ťelep╚Ťesc, m─â prostisem. Devenisem mai impulsiv─â, mai nehot─âr├«t─â, mai pu╚Ťin ra╚Ťional─â, mai ,,adolescent─âÔÇŁ dec├«t fusesem ├«n adolescen╚Ť─â. Dezorientarea mea nu era ├«ns─â una goal─â, cauzat─â de lipsa punctelor de reper ÔÇô nu absen╚Ťa lor era problema, ci tocmai prezen╚Ťa lor ├«ntr-un num─âr cople╚Öitor; con╚Ötientizarea faptului c─â lucrurile pot fi ├«ntr-un anumit fel dintr-o perspectiv─â, dar cu totul altfel din alt─â perspectiv─â; ├«nnebunitoarea relativitate a lumii ╚Öi, ├«n centrul s─âu, eu, orbit─â de miile de semnale luminoase.

Anul ─âsta fac 25. Dac─â a fi ├«n╚Ťelept ├«nseamn─â a ╚Öti ╚Öi a avea via╚Ťa organizat─â, frumos, ├«n compartimente bine delimitate, nu preconizez ├«n viitorul meu mari elanuri de ├«n╚Ťelepciune. Parc─â m─â ╚Öi v─âd ajuns─â la 50 de ani, f─âr─â s─â fi ├«n╚Ťeles mare lucru, merg├«nd cu toate ╚Öir. Dar dac─â lucrurile s├«nt relative, iar ├«n╚Ťelepciunea st─â ├«n ├«mbr─â╚Ťi╚Öarea confuziilor, atunci pot sta lini╚Ötit─â: am, deja, c├«╚Ťiva ani buni de c├«nd s├«nt o ├«n╚Ťeleapt─â.   

Foto: flickr

D─â ce? jpeg
D─â ce?
Chiar o să ajungem să facem efortul ăsta de pocire a limbii ca să fim în rîndul lumii?
Mîinile mele împletite jpeg
Mîinile mele împletite
Zeci de ani, m├«inile mele diferite ce s-au ├«mpletit cruce ├«ntr-un leg─âm├«nt al fr─â╚Ťiei au fost mereu paznici de ├«ncredere ai drumurilor bune.
Pu╚Ťin tei ╚Öi caramel jpeg
Pu╚Ťin tei ╚Öi caramel
La pas prin Oxford, nu i-am v─âzut spiralele r─âsucite spre cer, nici garguii str─âjuind fiecare zid, i-am v─âzut culoarea.
├Änapoi la gr─âdini╚Ť─â jpeg
├Änapoi la gr─âdini╚Ť─â
ÔÇ×Ce faci dac─â un copil ├«l mu╚Öc─â pe cel─âlalt?!ÔÇŁ Sfinte Sisoe! Ce e cu ├«ntrebarea asta?!
├Änc─âlzirea climei poate duce la ├«nghe╚Ťarea Europei jpeg
├Änc─âlzirea climei poate duce la ├«nghe╚Ťarea Europei
Clima Europei, a celei apusene în primul rînd, se va răci brusc, într-un interval de timp uluitor de scurt, de 20-30 de ani.
Din lac ├«n pu╚Ť jpeg
Din lac ├«n pu╚Ť
Agen╚Ťia britanic─â de echivalare a studiilor mai avea nevoie de un act ├«nainte de a se hot─âr├« dac─â s─â ├«mi acorde sau nu QTS-ul, statutul oficial de profesor.
Imaculata concep╚Ťie jpeg
Zg├«l╚Ť├«ieli, interviuri ╚Öi porunca ÔÇ×s─â nu atingiÔÇŁ
Un liceu uriaș, unde se intra numai pe bază de verificare strictă și unde am avut 5 ore, la copii între 12 și 17 ani.
Estetica, încotro? jpeg
Estetica, încotro?
Crea╚Ťia a fost ├«nlocuit─â cu ingeniozitatea. Au uitat c─â munca este munc─â ╚Öi numesc asta crea╚Ťie.
Curajul din palm─â jpeg
Curajul din palm─â
Nu mai eram nimeni. Nu mai eram doamna profesoară, respectată de un întreg oraș.
O voce emblematic─â a radioului jpeg
O voce emblematic─â a radioului
Vocea lui a jucat rolul de instan┼ú─â magic─â, apt─â a preschimba cuvintele rostite ├«n reprezent─âri instantanee. ├Äl avantajau timbrul, dic┼úia limpede, fluen┼úa ┼či o anumit─â elegan┼ú─â a rostirii.
Whitby, adoratul jpeg
Whitby, adoratul
Aceștia nu sînt pescăruși, sînt bătrîne suflete vikinge.
N o s─â fiu niciodat─â jpeg
N-o s─â fiu niciodat─â
S├«nt doar roluri ├«n care imagina╚Ťia mea m-a pus cu mult drag, puneri ├«n scen─â care mi-au produs mult─â bucurie.
Declicul sinelui jpeg
Declicul sinelui
Se zice c─â doar ├«n situa╚Ťii de criz─â, c├«nd sim╚Ťim vuietul dezacordurilor, contradic╚Ťiilor (auto)impuse, se d─â ├«n vileag cu adev─ârat caracterul uman.
Ancora imparo jpeg
Ancora imparo
Nu exist─â moment ├«n care s─â nu ├«nv─â╚Ť c─â frumuse╚Ťea lumii e nesf├«r╚Öit─â ╚Öi mereu str─âb─ât─âtoare prin neguri.
Un an mai tîrziu jpeg
Un an mai tîrziu
Cînd și cînd, mușcă frica asta din mine cu o foame care nu se mai potolește.
Nu mă îndoiesc jpeg
Nu mă îndoiesc
Nu poate exista frumuse╚Ťe f─âr─â certitudine. Aleg pentru c─â pot s─â aleg, pot s─â nu m─â ├«ndoiesc.
A little older, a little more confused jpeg
A little older, a little more confused
Ie╚Öirea din adolescen╚Ť─â a coincis cu o destabilizare a terenului pe care m─â aflam.
Jurnal de pandemie: 360 de zile jpeg
Jurnal de pandemie: 360 de zile
Dacă vom aștepta ca virusul să abandoneze lupta... putem aștepta pînă la sfîrșit.
Odisee de mam─â jpeg
Odisee de mam─â
Via╚Ťa mea de mam─â e ├«n regim de ÔÇ×tocmaiÔÇŁ.
Pus pe ÔÇ×silentÔÇŁ jpeg
Pus pe ÔÇ×silentÔÇŁ
Invidia, r├«vnirea posesiilor celuilalt, clipelor tr─âite de el, care mereu le ├«mping pe ale noastre ├«n umbr─â, devenea infla╚Ťionar─â odat─â cu postarea pozelor de Revelion.
Dincolo de mîine jpeg
Dincolo de mîine
Cred c─â e timpul s─â ies din bucla temporal─â unde m-am ascuns.
Revolu╚Ťia virtual─â jpeg
Revolu╚Ťia virtual─â
Cr─âciunul, prin tradi╚Ťie, este o s─ârb─âtoare cu un spor ├«nsemnat de intimitate.
Unele mame plîng ușor jpeg
Unele mame plîng ușor
Emo╚Ťiile au fost adunate cu grij─â ╚Öi ascunse ad├«nc, foarte ad├«nc.
Te iubesc jpeg
Te iubesc
O via╚Ť─â ├«ntreag─â am tratat aceste cuvinte cu reveren╚Ť─â ╚Öi sim╚Ť acut al tragediei cosmice.

Adevarul.ro

image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.