"Eu sînt preşedintele"

Pierre ASSOULINE
31 decembrie 2011
"Eu sînt preşedintele" jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 68, ianuarie 2012)


Cel mai popular blog de limbă franceză din lume este literar. "La République des Livres" (adică "Republica Cărţilor") este citit zilnic de zeci de mii de oameni; sute de cititori participă direct la blog, postînd comentarii, dialogînd între ei şi cu cronicarul. Care şi-a dorit să construiască un fel de cafenea literară virtuală, un spaţiu în care să practice arta conversaţiei. Pierre Assouline stă cel puţin trei-patru ore pe zi la această hipercafenea-literară globală: scrie articole, moderează comentarii, lansează mici provocări. În afară de asta, publică săptămînal în Le Monde, lunar în Magazine littéraire, anual cîte-o carte... Autoritatea critică şi auctorială şi-a cîştigat-o prin seriozitate, perseverenţă şi, nu în ultimul rînd, prin polivalenţă. Ce scrie pe cartea lui de vizită?

Nu am carte de vizită. Aşa că întrebarea se poate clasa rapid. În general, cînd sînt rugat să mă prezint, spun că sînt jurnalist şi scriitor. Şi asta ajunge.
 

"La République des Livres" se numeşte blogul dumneavoastră. De ce acte e nevoie pentru a dobîndi cetăţenia în această republică?
Oricine poate deveni cetăţean al acestei republici. Există două niveluri. Întîi şi întîi poţi citi acest blog pe care îl actualizez aproape în fiecare zi. Al doilea nivel este interacţiunea: cititorii sînt invitaţi să comenteze. Cei care chiar o fac sînt o minoritate. Majoritatea se mulţumeşte doar să citească articolele, fără să reacţioneze. Bineînţeles, cu toţii, în egală măsură, sînteţi "cetăţeni" ai acestei republici - toţi cei care iubiţi literatura şi cărţile. Pentru că blogul nu se cheamă "Republica Literelor", ci "Republica Cărţilor" - eu nu vorbesc doar despre romane sau doar despre cărţi de ficţiune, ci despre tot felul de cărţi. Nu vreau un blog limitat la literatură sau doar le chestiuni filologice, ci unul mai generalist. Republica mea are în jur de două sute de milioane de cetăţeni - aceasta e, de altfel, cifra francofonilor din lume.
 

Există şi o Constituţie a acestei republici?
De fapt, această republică e o dictatură. Există un singur preşedinte, un singur partid. Iar preşedintele sînt eu. Însă din momentul în care preşedintele a grăit, el îşi lasă cetăţenii să se exprime liber. Adesea, cetăţenii devin foarte aspri cu preşedintele lor, unii îl critică virulent. Dar asta e democraţia. N-am ce-i face: principiul de bază al Internetului e interactivitatea - fără ea, ratezi ceva.
 

Prin ce e diferită scriitura pe blog de cea de la gazetă?
Nu cred că e o diferenţă veritabilă. Drept dovadă: scriu săptămînal o cronică pentru ediţia tipărită a ziarului Le Monde. Această cronică e apoi reluată pe blog. E acelaşi text - semn că nu fac o diferenţă în ceea ce priveşte conţinutul. În schimb, mediul online îmi oferă unele instrumente pe care nu le am la dispoziţie în ziarul tipărit. Articolele de pe blog sînt îmbogăţite cu linkuri care trimit la alte articole, cu imagini etc.
 

Există şi articole pe care nu le-aţi publica în ediţia tipărită, ci doar pe blog?
Cele mai multe dintre articolele mele sînt destinate publicării pe blog; aşa sînt şi concepute. Se poate însă întîmpla şi invers - anume, ca aceste texte să "migreze" pe hîrtie. Uneori, se poate întîmpla ca revista Magazine littéraire, cu care colaborez în mod regulat, să preia în ediţia tipărită un articol publicat iniţial pe blog. Cunosc mulţi jurnalişti care, cînd scriu pentru Internet, devin brusc relaxaţi, renunţă la stil, scriu neîngrijit, folosesc un limbaj familiar. Eu, unul, ţin la rigoare: pentru mine, un articol scris pe blog trebuie să fie la fel de îngrijit ca textul publicat în ziar.
 

Care e publicul blogului dvs. şi cine sînt cititorii dvs. în ziar?
E greu de aflat. În mod paradoxal, un ziar atinge un public mai restrîns decît un blog. Tot paradoxal, publicul unui blog e mai uşor de identificat, de reperat, de analizat, decît cititorii unui ziar. Cînd scriu pentru Le Monde, ştiu, măcar în mare, care e profilul intelectual, social al cititorilor. Dar nu-i cunosc. Cînd scriu pe blog - care, prin definiţie, se adresează lumii întregi, deci oricui -, îmi pot face o idee foarte bună despre cititori, graţie interacţiunii, a comentariilor pe care le lasă la finalul textelor mele.
 

"Pluralismul e preferabil monopolului"

Ce s-a schimbat pentru dvs., de cînd scrieţi pe blog, faţă de cum era cînd publicaţi cronici literare în Lire?
Întîi de toate, scriu de capul meu, nu mai am responsabilitatea administrării unei redacţii. Cînd conduci o redacţie, îţi petreci cea mai mare parte a timpului încercînd să rezolvi probleme de relaţie între oameni. Aproape că nu mai apuci să te ocupi de ceea ce te interesează cu adevărat - în cazul meu, de cărţi şi literatură. Apoi, Internetul şi telefonul mobil îmi oferă libertatea de a călători, de a mă întîlni cu cititorii în Franţa şi în străinătate, de a avea un alt tip de relaţie cu ei.
 

Mai are vreo relevanţă critica literară?
Mai puţină decît altădată. Spaţiul rezervat criticii literare în presa scrisă s-a redus considerabil. În plus, importanţa criticului literar e mult mai mică acum decît înainte de război şi chiar decît în urmă cu treizeci de ani. Acum zece, cincisprezece ani încă mai existau critici literari care tăiau şi spînzurau; cuvîntul lor conta în lumea şi pe piaţa literară. Astăzi nu mai există nici un critic capabil să asigure, el singur, succesul (sau decesul) unei cărţi. Pe de altă parte, nu cred că avem nevoie de un papă al criticii literare, de o figură patriarhală. E mai bine cînd influenţa e dispersată. Pluralismul e preferabil monopolului. Remarc însă o pierdere a încrederii în criticii literari (dar şi în cei de teatru, de cinema etc.). Oamenii au tot mai puţină încredere în experţi şi în specialişti. Cred că acest deficit de încredere a venit odată cu decredibilizarea jurnaliştilor şi analiştilor politici. Presa în sine e tot mai puţin credibilă.
 

Această descentralizare şi democratizare a opiniei despre literatură, teatru, cinema nu înseamnă de fapt disoluţia criticii?
Ba da. Şi-acum ce să facem? Să ne plîngem? Lucrurile evoluează. Am, într-adevăr, o îndoială, şi anume atunci cînd se încearcă înlocuirea opiniei experţilor cu opinia publicului; atunci cînd le spunem cititorilor: "sînteţi cu toţii critici". E o greşeală. E demagogie. Nu e adevărat. Nu toţi sînt critici.
 

Nu vă e uneori teamă de această interacţiune cu cititorii pe blogul dvs.? Nu vă sperie că dialogul se poate transforma în conflict?
Într-adevăr, comentariile se transformă, adesea, în injurii. Nu toţi "cetăţenii" reuşesc să-şi stăpînească nervii şi limbajul. Chiar dacă eu nu îmi propun să-i stîrnesc, mereu se găseşte cîte unul care să se simtă vexat şi să improaşte cu noroi în mine sau în alţi cititori. Ca preşedinte - respectiv, ca administrator al blogului - trebuie să urmăresc pînă unde se poate merge cu critica şi de unde încep insulta, injuria. Sînt obişnuit şi suport să fiu contrazis, criticat, chiar admonestat, există însă limite care nu trebuie depăşite. Cînd comentariile frizează insulta, le şterg pur şi simplu. Aşa e corect - nu doar faţă de mine, ci şi faţă de ceilalţi.
 

"De pe poziţii egale"
 

Vă deranjează anonimantul acestor comentatori?
M-a deranjat şi mă deranjează în continuare. Îmi place să polemizez cu cititorii, dar de pe poziţii egale. Or, de vreme ce oricine se poate înscrie la cuvînt sub protecţia unui pseudonim care-i ascunde identitatea, această condiţie nu e îndeplinită. Eu îmi semnez articolele cu nume întreg, lumea ştie cine sînt - pe cînd unii dintre comentatori semnează sub pseudonim.
 

Cum de aţi publicat fragmente din blogul dvs. într-o carte? Ce e relavant (pentru posteritate) din aceste însemnări care ţin de actualitate?
Cartea e un fel de omagiu pentru cei care scriu comentarii pe blogul meu. Multe comentarii sînt foarte inteligente, ele aduc foarte mult discursului public despre literatură. Dacă vreţi, ele reînnoiesc un concept tipic şi foarte francez: arta conversaţiei. Sînt ahtiat după aceste schimburi intelectuale, după conversaţie. În carte le-am ales pe cele mai bune. A fost greu, căci în şapte ani s-au strîns mai bine de trei sute de mii de reacţii la articolele mele. Dintre acestea, probabil că doar vreo douăzeci de mii sînt interesante cu adevărat. Cîteva dintre acestea aduc foarte mult în plan intelectual. Mereu se găseşte cîte un specialist care cunoaşte mai bine decît mine o chestiune punctuală. Ei îmbogăţesc dezbaterea. Sînt cîteva lucruri cu adevărat valoroase.
 

"Adevărata dezbatere intelectuală e pe Internet" - scriaţi undeva. Cum se face că a ajuns acolo? Şi atunci, la ce mai foloseşte presa scrisă?
Societatea e cea care a evoluat. Internetul e peste tot. Era firesc ca şi dezbaterea intelectuală să evolueze împreună cu mijloacele de comunicare. Nu înseamnă însă că dezbaterea intelectuală s-a mutat exclusiv pe net. A rămas încă la radio (la televiziune a dispărut de mult) şi prin ziare. Cele două medii de viitor pentru dezbaterea intelectuală sînt însă Internetul şi Radioul.
 

Dincolo de cronicile literare "la zi", sînteţi şi autor. Aţi publicat, printre altele, numeroase biografii: James de Rothschild, Marcel Dassault, Hergé, Albert Londres, Henri Cartier-Bresson... Cum vă alegeţi personajele pe care le portretizaţi?
N-aş putea spune că e o alegere. Ele vin aşa, pur şi simplu. E ceva instinctiv şi intuitiv, nu fac nici o anchetă prealabilă pentru a vedea ce anume i-ar putea interesa pe cititori sau pe editori. Important e să corespundă curiozităţii mele.
 

Ce e cel mai important în ceea ce face biograful? Sensibilitatea scriitorului sau obiectivitatea jurnalistului?
E mereu un amestec al ambelor. Am încercat mereu să mă bazez pe o investigaţie jurnalistică onestă şi pe subiectivitatea pe care mi-o oferă ficţiunea.
 

Vă permiteţi, deci, să recurgeţi la ficţiune într-o biografie?
Nu e tocmai ficţiune. Folosesc doar mijloacele narative proprii ficţiunii, cum ar fi, de pildă, dialogul, ca să povestesc. Conţinutul, fondul sînt adevărate; dar există o punere în scenă a personajelor care e ca de roman. Datorez deci mult şi ficţiunii.
 

Se poate întîmpla ca astfel să falsificaţi istoria personajului?
Fac totul pentru ca povestea să nu fie falsificată. Ţin ca aceste biografii să rămînă documente istorice.
 

...una, două, maximum trei rupturi

Există şi zone obscure în viaţa unui om, pe care biograful nu ar trebui să le investigheze?
Am păţit-o, de pildă, cu biografia lui Simenon. Mai precis, cînd am vrut să mă documentez despre fiica lui, care s-a sinucis, sau despre soţia lui, care era alcoolică. Am vrut să spun totul şi a fost foarte dificil şi dureros. E o problemă de conştiinţă pe care probabil că o au mulţi biografi. Unii n-ar spune nimic. Eu cred că trebuie spus tot ce ar putea avea legătură cu viaţa sau opera eroului a cărui viaţă încerc s-o descriu. Poveşti din acestea nu trebuie amintite în mod gratuit, doar de dragul senzaţionalului sau al scandalului. Dar dacă are sens - şi în acest caz, avea -, atunci trebuie, cu tot dinadinsul, investigat.
 

Una dintre discuţiile la ordinea zilei în România este trecutul scriitorilor contemporani mai vîrstnici care au colaborat cu regimul comunist. Dacă ar fi să scrieţi biografia unui asemenea autor, v-ar interesa aceste detalii? Credeţi că ele ar putea schimba perspectiva asupra operei lor literare?
Categoric da, şi aş merge foarte departe. Nu cunosc exemple de tipul celor la care vă referiţi. Dar pot să vă spun, de pildă, că e imposibil să-l înţelegi pe Cioran dacă nu-i citeşti şi articolele despre Garda de Fier, scrise înainte de război. Pentru mine, biografia unui autor trebuie să urmărească rupturile - în viaţa unui scriitor există una, două, maximum trei. În viaţa lui Cioran există o ruptură majoră în momentul în care se hotărăşte să nu mai scrie în română, ci în franceză. Dacă nu îi explici opera sa în totalitate - adică tot ce a scris, în română şi în franceză -, nu înţelegi mai nimic. Da, trebuie publicat tot, inclusiv scrierile fasciste ori antisemite, trebuie să le analizezi pe toate. Asta nu înseamnă că îl admiri mai puţin. Dar nu poţi să-l înţelegi pe acest moralist dacă nu ştii ce-a făcut înainte.
 

Într-adevăr, în ultima vreme au apărut texte biografice despre Cioran - multe dintre ele au scandalizat tocmai pentru că au fost menţionate vechile lui pamflete. Credeţi că opera lui poate fi reinterpretată în urma unor asemenea dezvăluiri?
Nu. Dar astfel e pusă în context. În cazul lui Cioran, ceea ce este interesant e că limba română e limba politicii, pe cînd franceza e limba moralei. A fost o alegere. Cioran nu a ales franceza doar pentru că locuia la Paris. A ales-o pentru că voia să se rupă de trecut. Trebuie văzut ansamblul. Dar, repet, pentru mine asta nu schimbă cu nimic admiraţia pe care i-o port moralistului. Mă interesează politica, i-am citit pamfletele, dar asta nu schimbă cu nimic influenţa pe care moralistul, scriitorul, stilistul o au asupra mea.
 

Aţi venit la Bucureşti, printre altele, şi pentru a lansa, în cadrul Tîrgului de Carte "Gaudeamus" volumul Noile mitologii (apărut în traducere românească la Editura ART). Semnaţi singurul portret de scriitor din acest volum - pe cel al lui Michel Houellebecq. Să fie el singurul autor cu adevărat mitic al literaturii franceze contemporane?
Ideea acestei cărţi îi aparţine lui Jérôme Garcin, directorul paginilor culturale din Le Nouvel Observateur. Cu ocazia aniversării Mitologiilor lui Roland Barthes, o carte celebră în Franţa, care a avut un succes enorm, Jérôme a vrut să editeze Noile mitologii. Cum Roland Barthes nu mai e printre noi, el a propus unor autori să aleagă şi apoi să definească o mitologie contemporană. Mie mi s-a sugerat să-i fac portretul lui Michel Houellebecq: scrisesem deja destul de mult despre el, îi cunoşteam cărţile; ce-i drept, nu am fost mereu de acord cu el, am avut chiar şi conflicte destul de violente. În orice caz, personajul şi opera sa fac parte din noile mitologii franceze. El este, fără îndoială, autorul francez contemporan cel mai citit, cel mai tradus peste tot în lume. E un adevărat ambasador al literaturii franceze, chiar dacă el însuşi nu-şi doreşte asta. El corespunde întru totul cu ceea ce cred eu că ar fi o nouă mitologie literară. Pe de altă parte, nu sînt sigur că peste douăzeci, treizeci de ani o să se mai vorbească despre el.
 

Sînteţi şi autorul unei biografii despre Gaston Gallimard. Editura pe care a fondat-o a împlinit 100 de ani. Cum se explică această longevitate? Cum de a devenit un nume aproape mitic?
Ca biograf am încercat să plasez povestea fondării acestei edituri într-un context istoric mai larg. Ceea ce am vrut să arăt a fost că totul a fost gîndit pe termen lung, editura a fost, încă de la început, un proiect de durată. Nu doar pentru fondator, ci şi pentru moştenitorii săi. Antoine Gallimard, care este editorul meu, ştie, la fel de bine ca înaintaşii lui, să înscrie o operă în durată. Cînd a lansat editura, Gaston Gallimard a ales autori grei, precum Henri Michaux, Maurice Blanchot şi mulţi alţii. Nu s-a întrebat niciodată dacă autorii aleşi vor avea sau nu succes. Ca să luăm un exemplu care vă e cunoscut, cel al lui Cioran, pot să vă spun că în momentul în care a fost "adoptat" de Gallimard, nu s-a pus problema succesului; la început, cărţile sale nu se vindeau mai deloc, era un autor necunoscut. Astăzi e, într-adevăr, consacrat, operele sale complete apar în Colecţia "Bibliotheque de la Pléiade". Ca să ajungă aici, a trebuit mai întîi să fie susţinut de Gallimard. Mulţi autori îi datorează lui Gallimard această formă de consacrare pe care numai continuitatea o poate oferi. Nu e o editură care publică o carte ca să dea lovitura. Se publică opera - şi încă pe termen lung. Asta schimbă tot.

interviu realizat de Matei MARTIN

______
Pierre Assouline (n. 1953) este jurnalist, critic literar şi scriitor. A realizat numeroase emisiuni radiofonice (La France Inter, RTL, France culture); a condus revista Lire; editează blogul "La République des Livres", asociat ziarului Le Monde. E cel mai accesat blog cultural din spaţiul francofon. În 2008 a publicat Brèves de blog. Le nouvel âge de la conversation, o carte în care a selecţionat cele mai interesante comentarii ale cititorilor la articolele sale. A publicat numeroase cărţi, mai ales biografii: Gaston Gallimard, Marcel Dassault, Georges Simenon, Henri Cartier-Bresson, D.-H. Kahnweiler, Albert Londres, Betty de Rothschild.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

VN Adevarul jpg
Bugetul Uniunii Europene pentru 2025, o investiție în cetățenii europeni
În valoare de 200 de miliarde de euro, bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor este cu 6% mai mare decât cel din acest an. În cifre reale, majorarea este de 10,5 miliarde de euro. Acest buget răspunde nevoilor cetățenilor europeni, asigurând finanțarea pentru programele cheie.
energie electrica pexels jpg
Vântul deosebit de puternic cauzează pagube în vestul țării. Mii de abonaţi din Timiş nu mai au energie electrică
Peste 11.600 de abonaţi din 33 de localităţi din judeţul Timiş au rămas fără energie electrică, din cauza vântului puternic de vineri dimineaţă, 22 noiembrie. Echipele Reţele Electrice Banat au intervenit teren pentru a remedia avariile.
image png
Carambol cu 16 autovehicule pe o pasarelă din Alba Iulia. Firma care are contract de deszăpezire, amendată
Firma care are contract de deszăpezire cu Primăria Alba Iulia a fost amendată de Poliţie după ce 16 autovehicule s-au ciocnit , marţi, pe o pasarelă din oraş, accidentele producându-se în condiţiile în care şoseaua era acoperită cu un strat gros de polei.
Mark Rutte   Volodimir Zelenski Foto NATO jpg
Consiliul NATO-Ucraina, convocat după ce Rusia a lansat o rachetă balistică asupra orașului Dnipro
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a convocat pentru săptămâna viitoare Consiliul NATO-Ucraina, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Alianţei, după ce Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă în ceea ce este considerat a fi o nouă escaladare periculoasă a conflictului.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România aderă complet la Spațiul Schengen. Viktor Orban și Ursula von der Leyen au făcut anunțul
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen. Anunțul vine după întâlnirea premierilor Viktor Orban
lingouri jpeg
Prețul aurului a atins un nou nivel record, după ce s-a scumpit cu aproape 10 lei într-o singură zi
Prețul aurului a atins un nou nivel record, după ce s-a scumpit cu aproape 10 lei într-o singură zi, potrivit datelor BNR, valoarea unui gram de aur depăşind 415 lei.
tiruri foto pixabay jpg
Ce înseamnă pentru România aderarea deplină la Spațiul Schengen. Beneficiile aduse fiecărui român și companiilor
România se va integra complet în spațiul Schengen din ianuarie 2025, după ce inițial a aderat la spațiul european de liberǎ circulație maritim și aerian, din 31 martie, 2024. Integrarea terestră aduce o mulțime de avantaje, în special pe plan economic.
zodii pixabay jpg
Zodiile care vor scăpa, în sfârșit, de griji. Problemele financiare ale acestori nativi își vor găsi rezolvarea în weekend
Astrologia aduce vești bune pentru trei zodii care au fost încercate în ultima vreme de dificultăți financiare. Universul le pregătește o surpriză de proporții în acest weekend, când vor descoperi soluții salvatoare pentru a-și redresa bugetul și a scăpa de stres.
traian basescu
„Tata m-a învățat să mă bat numai cu bărbați”. Traian Băsescu răspunde la atacul lansat de Rareș Bogdan
Fostul președinte român Traian Băsescu a răspuns atacurilor lansate de prim-vicepreședintele PNL, după ce acesta a spus că fostul șef de stat "are problema Elenelor".