Castele în Spania

6 iulie 2013
Castele în Spania jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 85, iunie 2013)

• Petre Sirin, Castele în Spania. Cronică de familie (1949-1959), Editura Humanitas, 2013

Mergînd zilele trecute la redeschiderea Muzeului Colecţiilor de Artă, am reflectat cu melancolie asupra soartei unei părţi a burgeziei româneşti, atît de rafinată, de amatoare de frumos; am refăcut pentru a nu ştiu cîta oară exerciţiul inutil al contraistoriei: ce s-ar fi întîmplat dacă nu am fi trecut prin încercarea comunistă? Admit adagiul hegelian: "Tot ce este real este şi raţional." Am refuzat întotdeauna restauraţionismul, iluzia că ne-am putea întoarce la punctul de plecare. Cred că mersul istoriei conţine o învăţătură secretă. Îi plîng pe cei care au suferit, pe cei care au căzut pradă morţii, dar şi pe cei ale căror conştiinţe au cedat... şi ei merită un suspin.

Un actor şi mărturisitor al războiului împotriva intelectualilor neconformişti a fost Petre (Pierre) Sirin (1926-2003), autorul unui volum de memorii, Castele în Spania. Această expresie care desemnează o întreprindere imposibilă, donquijotescă, este inventată de un grup de tineri intelectuali al căror lider natural era muzicianul şi muzicologul Mihai Rădulescu, sinucis la 31 octombrie 1959 în arestul Securităţii, fiindcă nu mai suporta bătăile, refuzînd să dezvăluie cine se ascundea sub pseudonimele din însemnările lui intime. Fusese arestat pentru homosexualitate (incriminată pe atunci de legea penală...), iar ancheta luase curînd o turnură politică. Pesemne, sfîşiat între oroarea torturilor şi exigenţa de onoare, Mihai Rădulescu s-a spînzurat de robinetul radiatorului cu o frînghie improvizată din rufăria de corp.

Care erau castelele din Spania ale acelor tineri: muzicieni, oameni de teatru, literaţi din jurul lui Mihai Rădulescu? Parte din ei erau homosexuali şi se desemnau - printr-un joc adolescentin-năstruşnic, ce devenea şi tragic pe măsură ce se desfăşura - cu nume fanteziste care trimiteau la imposibila întreprindere a trăirii unei vieţi conforme cu pulsiunile lor: regi ai Aragonului, Navarei, ai Estremadurei şi Leonului, Portugaliei... Un pomelnic însoţeşte lista, căci în cursul anilor au murit de moarte nefirească, prin sinucidere sau asasinaţi în anchete, mulţi dintre ei: De Beauharnais, De Saint-Mathieu, Miguel de Braganza, Marele inchizitor-cardinal de Alba...

Însemnările lui Petre Sirin sînt un soi de Jurnal al fericirii; fiindcă, în ciuda vremurilor, tinerii iubeau, înaintau în viaţă, se bucurau de frumos... pînă cînd „braţul înarmat al poporului“ („maurii“, spuneau) venea să-i sugrume. A rămas Sirin, să povestească.

Paginile cele mai bune ale acestui document impresionant sînt cele dedicate iubirilor clandestine şi pasionale ale „granzilor“ iberici. Pagini care nu pot fi dictate decît de dragoste, o dragoste pătrunsă de sentimentul unui destin implacabil: „Am din ce în ce mai mult impresia“, notează Sirin, „că toate realităţile mele, felul meu de-a trăi, concepţiile, relaţiile cu oamenii, şi în general totul nu ar fi decît simple convenţiuni care maschează realitatea, adevărata Realitate. Pe aceasta o intuiesc numai, ştiu că există, presimt că are contingenţe profunde cu mine, cu adevăratul Eu care zace undeva în străfunduri... Şi tot mai puternic, tot mai irezistibil, mă simt atras către această Realitate şi ştiu bine că ziua în care o voi găsi (ca pe o idee platoniciană), va fi cea mai fericită din viaţa mea, dar totodată - cea mai dureroasă...“

Azi, în Muzeul Colecţiilor, o sală este dedicată litografiilor lui Mircea Marosin, castelan şi el, scăpat la un moment dat de persecuţia maurilor. Ciclul ilustrează Metamorfozele lui Ovidiu: linii şerpuitoare - paralele, încrucişate - redînd prefacerile eroilor mitologici în flori, copaci, păsări. Această ieşire din dramă o vor fi visat suveranii imaginarei lumi iberice...

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
O companie cu o puternică prezență în România concediază 35.000 de oameni. Rămân fără loc de muncă în prag de Sărbători
Este una dintre cele mai cunoscute companii de pe glob și era o prezență puternică chiar și în țara noastră. Însă, o serie de schimbări majore urmează să se finalizeze prin concedierea a mii de oameni.
ana maria bader dailymail webp
Cine este Ana Maria Bader, românca adoptată care a călătorit 10.000 km pentru a-și întâlni familia biologică. Surpriza de care a avut parte
O tânără româncă, născută în Ploiești și adoptată în SUA încă din copilărie, a parcurs aproape 10.000 de kilometri pentru a-și găsi familia biologică. Însă, soarta a avut alt plan pentru ea. Ana Maria Bader, în vârstă de 24 de ani, în loc să își regăsească doar rădăcinile, ea a întâlnit bărbatul vi
Creator influencer TikTok video scurt continut video retea sociala FOTO Shutterstock
TikTok va fi interzis timp de un an, într-o țară europeană, după ce un adolescent a fost omorât în urma unei discuții on-line
Albania a anunțat sâmbătă, 21 decembrie, că va interzice TikTok timp de un an, din cauza influenței pe care o poate aduce asupra copiilor. Luna trecută, un adolescent a fost ucis.
foto pnl negocieri guvern jpg
Lista cu viitorii miniștri din noul Guvern. Nume noi la Transporturi și Cultură
În urma discuțiilor de sâmbătă, a fost definitivată lista viitorilor miniștri care vor prelua conducerea în noul Guvern, începând de anul viitor. Noua structură ar include până la opt miniștri din partea PSD, șapte din partea PNL și trei din partea UDMR.
Targul de Crăciun de la Viena FOTO Shutterstock jpg
Măsuri de întărire a securităţii în mai multe ţări după atacul din Germania
Atacul de vineri din Germania soldat cu cinci morţi şi peste 200 de răniţi, după ce un refugiat saudit a intrat cu maşina în mulţime la târgul de Crăciun din Magdeburg a deteminat mai multe țări iau măsuri pentru intensificarea securităţii.
ceausescu revelion jpg
salata boeuf shutterstock 785121079 jpeg
Ce pun bulgăroaicele în salata boeuf. Ingredientele secrete pe care ar trebui să le folosească și româncele
Salata boeuf este, fără doar și poate, una dintre cele mai populare preparate tradiționale, atunci când vine vorba despre sărbătorile de iarnă. Mulți dintre noi nici nu ne putem imagina un Crăciun fără această rețetă atât de populară.
submarin francez
Germania cumpără la comun submarine cu Norvegia
Germania va cumpăra încă patru submarine de la ThyssenKrupp Marine Systems, pentru a creşte numărul submarinelor deţinute la 6.
image png
Cel puţin 13 persoane, printre care și copii, au murit strivite, în timp ce se înghesuiau să primească orez și ulei, în Nigeria
Două incidente similare s-au încheiat tragic, sâmbătă, în Nigeria. 13 persoane au murit sstrivite, în timp ce mulţimile, în majoritate femei şi copii, se înghesuiau să primească ajutoare de caritate, a anunțat poliția.