Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia

30 noiembrie 2013
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)

Cînd era mică voia să practice toate meseriile din lume, în afară de măcelar. Ceva mai tîrziu, deja studentă la Litere, şi-a dorit să devină învăţătoare. Apoi, întîmplător, a ajuns să lucreze ca redactor, mai întîi la Editura Universităţii Bucureşti, apoi la ART. "La editură eşti plătit ca să citeşti - şi ăsta e, probabil, visul oricărui absolvent de Litere", spune Andra Cărbunaru...

Un loc de întîlnire

E, într-adevăr, un vis frumos, dar pentru că există şi o lege a compensaţiei, apar şi dezavantajele: "Mi-a plăcut, dar nu m-a pasionat, pentru că lucrezi într-un spaţiu închis, doar tu cu cartea. Nu interacţionezi decît cu autorul sau cu traducătorul - or, eu simt nevoia să comunic mai mult", mărturiseşte Andra Cărbunaru. Aşa se face că, înainte să se deschidă Librăria Bastilia din Bucureşti, a candidat pentru postul de PR - şi l-a obţinut. PR e un acronim omniprezent. Aproape orice companie sau organizaţie are măcar un PR - o persoană responsabilă cu comunicarea publică. Munca de PR de librărie presupune organizarea de evenimente. Apoi, încheierea de parteneriate cu instituţii de presă. Să concepi afişe pentru evenimentele din librărie. "Dar sînt şi alte munci mai puţin creative, dar la fel de importante, cum ar fi să te asiguri, înainte de lansarea de carte, că funcţionează toate microfoanele." Însă - după cum ne explică Andra Cărbunaru -, partea mai complicată e interacţiunea cu cititorii.
Librăria Bastilia organizează periodic evenimente şi lansări de carte. "Important e să atragem cît mai mulţi cititori în librărie. Scopul imediat e să vină şi să urmărească programele noastre. E o modalitate de a ne împrieteni cu oamenii şi de a-i fideliza pe clienţi. În afară de lansările de carte, librăria organizează periodic evenimente pentru copii. Ele sînt foarte importante pentru că plăcerea lecturii se exersează de cînd eşti mic. Totul porneşte de la o carte, de la o poveste care se descoase într-un atelier de lectură sau de teatru. La capitolul "alte evenimente", mai sînt diferite întîlniri culturale, de orice fel, care pot avea legătură cu librăria sau cu publicul nostru. Sînt spectacole de teatru, concerte."
Evenimentele pentru copii au loc o dată pe săptămînă, uneori chiar şi de două ori, de regulă în week-end. Atelierele de lectură sînt animate de actori de la Teatrul "Ion Creangă", adică de oameni specializaţi în lucrul cu copiii. E o abordare transdisciplinară a literaturii pentru copii, căci ea porneşte de la abilităţi practice sau artistice ale copiilor, astfel încît lectura să li se pară mai atractivă. Dar mai sînt ateliere de magie, de teatru de umbre, culinare - toate, bineînţeles, pornind de la o carte.
Grupul Librarium, din care face parte şi Librăria Bastilia, se bazează pe alegerea unor locuri speciale, în fiecare oraş în care şi-a deschis unităţi. În principiu, librăriile sînt situate într-o casă de patrimoniu, în centrul oraşului. Cea de la Bucureşti, de pildă, deschisă acum doi ani, e într-o vilă somptuoasă din Piaţa Romană - una dintre cele mai frumoase clădiri din oraş, Casa Pătraşcu. Cafeneaua de la mansardă - care dispune, pentru confortul fumătorilor tot mai prigoniţi în spaţiul public, şi de o "afumerie" - a fost decorată de caricaturistul Ion Barbu, maestru al umorului mai mult sau mai puţin negru. Pe unul dintre pereţi, Barbu a desenat "echipa de aur" a literaturii române, unşpele de glorie coordonat de la centru de Caragiale. O casă frumoasă, decorată funcţional şi inteligent, extrem de vie graţie evenimentelor care se petrec acolo aproape zilnic.
Există concurenţă între librării? "Recent, am fost invitată la o întîlnire cu scriitorul Mihail Şişkin. A fost o întîlnire între scriitor, jurnalişti şi cei care-i vînd sau promovează cărţile în România. El ne-a întrebat cum funcţionează piaţa de carte de aici. Fiecare dintre librarii invitaţi a avut propriul răspuns. Eu am spus că există public pentru toate librăriile, cititori sînt destui. E o prejudecată că oamenii n-ar mai citi. Totul e să ştii cum să li te adresezi." Oricum, librăriile au început să se specializeze sau măcar să-şi creeze profiluri diferite de public, cu care oamenii se identifică (sau nu) prin stilul de comunicare propus. Iar concurenţa există - dar ea este binevenită, căci îi obligă şi pe librari să înveţe să fie şi altceva decît simpli vînzători. De pildă, la Librăria Bastilia, cărţile sînt reorganizate în fiecare an, astfel încît să se suprapună peste cerinţele publicului. De anul acesta, la intrare, sînt două rafturi: "Noutăţi" şi "Bestseller". Pe de altă parte, librăria a atras diverşi parteneri, cum ar fi, de pildă, British Gallery. Asta pentru ca oamenii să poată cumpăra cărţi împreună cu diverse obiecte de decoraţiuni interioare, în caz că vor să le ofere cadou. "Nu în ultimul rînd, încercăm să transformăm librăria într-un loc plăcut, în care cititorii să se simtă bine şi să poată răsfoi cărţile înainte să le cumpere" - adaugă Andra Cărbunaru.
Grupul Librarium se pregăteşte să deschidă o unitate nouă, într-un mare centru comercial. Aceasta ar ieşi din tiparele obişnuite ale lanţului de librării. De ce? "Această librărie se adresează unui alt tip de public. Nu ne aşteptăm ca la mall să vindem aceleaşi cărţi care se găsesc în centrul oraşului. Va fi diferit, în sensul că e un spaţiu în care vom stabili oferta în funcţie de cererea de la faţa locului - ceea ce e o provocare."
Apropo de ce se vinde şi ce nu se vinde: care sînt tendinţele acum, după cum reiese din statisticile librăriilor? Statisticile sînt relevante doar pînă la un punct. Ele pot să ofere nişte date brute despre cărţile care s-au vîndut cel mai bine sau cel mai prost - dar aceste date oricum se schimbă de la o lună la alta. În plus, statisticile nu ne spun şi de ce anume un titlu oarecare a fost un succes de public. "La modul general, cel mai bine vîndut autor, pe anul în curs, este Lucian Boia. În domeniul beletristică, Jon Krakauer se numără printre autorii care, în ultima vreme, au fost pe val: cele două romane ale sale, În sălbăticie şi În aerul rarefiat, s-au vîndut foarte bine. Romanele autorilor români contemporani se vînd "moderat"", spune Andra Cărbunaru. "Surpriza e că, de la o vreme, volumele de poezie au tot mai mare căutare."
Cartea electronică prinde teren în Europa - după ce, în America, vînzările ediţiilor electronice au depăşit, pentru prima dată anul acesta, vînzările de carte tipărită. Şi în România, editurile mari şi-au creat divizii e-book. Unele au chiar portofolii consistente. Vînzările sînt deocamdată nesemnificative, însă toate datele arată că ele vor creşte în viitorul nu foarte îndepărtat. Care va mai fi rostul librăriei şi al librarului, în contextul dematerializării pieţei de carte? "Oamenii nu vin la librărie ca să cumpere cărţi - ci ca să se lase sfătuiţi. Avem cititori care vin aici ca să se întîlnească cu librarii, să afle ce-a mai apărut. Sînt oameni care vin să se întîlnească cu autorul favorit, în cadrul evenimentelor pe care le organizăm. Căci asta e, de fapt, librăria: un loc de întîlnire. Indiferent de suportul cărţii, va fi nevoie şi în continuare de librari şi de librării. Dar, într-adevăr, nu va fi simplu să ne luptăm cu ediţiile electronice."

Matei Martin

fotografii de Lucian Muntean

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]
„Ca fiinţe, sîntem mai mult decît un act sexual“ jpeg
„Ca fiinţe, sîntem mai mult decît un act sexual“
Kevin Sessums a publicat primul său roman, Mississippi Sissy, best-seller al The New York Times, pentru care a primit premiul literar LAMBDA, secţiunea Men's Memoir. Versiunea audio, citită de autor, a fost nominalizată pentru Premiul Quill, în 2007.

Parteneri

FOTO 1 JPG
„Windows” cu tenorul Marius Vlad Budoiu (II)
După „Window to Schumann”, vă prezint în continuare „Window to Puccini” și „Window to Freedom”, celelalte CD-uri din noul ciclu de piese vocale înregistrate de Marius Vlad Budoiu, acum în acompaniamentul de pian al Larisei Pentea.
Kaja Kallas și Volodimir Zelenski  Foto Captură video Facebook Volodimir Zelenski jpg
Un înalt reprezentant al UE susţine folosirea activelor rusești înghețate ca plată a „daunelor pe care Rusia le-a cauzat Ucrainei”
Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei.
bob tunsoare jpg
Cele 5 tunsori la modă ușor de coafat și potrivite oricărui stil
Alegerea unei tunsori poate transforma complet aspectul și stilul personal, mai ales dacă optezi pentru una modernă, ușor de întreținut. Tendințele pun accent pe naturalețe, versatilitate și ușurința de coafare.
sistem rachete patriot
România a testat cu succes sistemul Patriot al Forțelor Aeriene. Anunțul Ministerului Apărării Naționale
O baterie de rachete Patriot din Regimentul 74 a fost testată cu succes în cadrul exercițiului F.A. PATRIOT SPARK 24.11, desfășurat la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naționale. Exercițiul a avut loc în perioada 2-12 decembrie.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Previziunile pentru 2025 sunt incerte: BNR va apăra stabilitatea leului până după alegerile prezidențiale
Raportul „Dezechilibrele macroeconomice necesită stabilitate politică”, publicat joi de economiștii BCR arată cât de incerte sunt previziunile pentru 2025, singura certitudine fiind că BNR va apăra stabilitatea leului.
Zelenski primit de Biden la Casa Albă FOTO EPA EFE jpg
Administrația Biden ia în calcul sancțiuni asemănătoare celor impuse Iranului, vizând petrolul rusesc, pentru a-l slăbi pe Putin
Administrația Biden, care până acum a evitat măsuri care ar putea duce la o creștere a prețurilor energiei, în special în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie, pare să fie acum mai deschisă la ideea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.
CM 2030 jpg
Campionatul Mondial din 2030, unul „revoluționar”. Se va juca pe 3 continente
Cupa Mondială din 2030 și-a anunțat țările organizatoare.
Mbappe facebook webp
Mbappé a scăpat de acuzația de viol. O procuroare l-a scos basma curată
Kylian Mbappé a scăpat de acuzațiile de viol, după ce procuroarea a stabilit că nu sunt suficiente probe.
mar negru jpg
Fructul care a uimit internauții! Are gust de ciocolată atunci când se coace
Este un fruct care, la prima vedere, pare destul de bizar. Are o textură neobișnuită, iar din punct de vedere vizual, nu arată deloc foarte apetisant. Însă, gustul lui incredibil l-a făcut extrem de popular printre internauți, mai ales datorită faptului că seamănă cu ciocolata, atunci când se coace!