Despre unire, cu dragoste

Anatol MORARU
14 noiembrie 2016
Despre unire, cu dragoste jpeg

La ora cînd scriu aceste rînduri, nu am cum să cunosc care vor fi rezultatele celui de-al doilea tur al prezidențialelor din Republica Moldova.

Actuala campanie electorală oferă deja suficientă factologie pentru constatări și reflecții amare.

Astfel, Comisia Electorală Centrală n-a reușit (n-a dorit?) nici de aceasta dată să facă ordine în listele electorale, acolo figurînd de-a valma alegători plecați din țară sau la cimitir. Doar un exemplu grăitor. Din 2000 încoace, la toate scrutinele locale și parlamentare, cîte au fost organizate, din apartamentul nostru de pe strada Lesecico 16 au fost invitați la alegeri nu doar membrii familiei Moraru (subsemnatul și soţia mea), dar și… cuplul Salagor. E vorba de medicul dentist de la care am cumpărat, încă în 1998, apartamentul și care plecase în Grecia, urmînd ca, ulterior, să se stabilească în România, unde, se vede bine, trăiesc mai fain nu doar stomatologii. La nemulțumirea mea, exprimată tot mai ardent, președinții comisiei electorale de circumscripție îmi mulțumeau pentru sensibilitate și îmi promiteau că vor radia numaidecît cuplul Salagor din liste. N-a fost să fie, astfel, soții Salagor au fost invitați să participe și la aceste alegeri.

Apoi, o bună parte a electoratului așa a şi rămas neclintită în zona infantilismului politic. De această dată, bine hrănitul luptător cu hidra oligarhică, Igor Dodon, i-a speriat că românii de peste Prut le vor lua apartamentele și casele, iar Maia Sandu va permite venirea în Republica Moldova a 30.000 de refugiați sirieni, care se vor consacra agresiunilor sexuale și, cum altfel, organizării actelor teroriste. Și mai tare s-a lipit de sufletul electoratului inocent ideea drujbei cu marea Rusie, care va permite, în consecință, exportul fără restricții al merelor din dulcea Basarabie. O poveste cu zmei pe care aspirantul socialist la domnie le-a povestit-o și la alegerile parlamentare din 2014. Acum basmul cu merele domnești pe tarabele din Moscova are și mai puține șanse să devină realitate, întrucît, într-un interviu, pretendentul, care n-are nici un rid pe frunte, a declarat că Crimeea este parte integrantă a Rusiei. Afirmația nesăbuitului geo-strateg i-a îndignat, normal, pe deputații Radei Supreme de la Kiev, care ar putea torpila viitoarele proiecte agricole (și nu numai) ale tovarășului Dodon.

Însă marea dezamăgire pentru mine (și nu numai!) a fost deosebit de modesta prestație a candidaților unioniști. Și asta cînd, conform estimărilor unor sociologi și experți onești, actualmente, aproape 30% dintre cetățenii din Republica Moldova pledează pentru unirea cu România.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal și Ana Guțu, președintele Partidului Dreapta, au declarat că, ajungînd șefi de stat, vor realiza în scurt timp actul Unirii. Un alt actor, de fapt actriță politică, Vitalia Pavlicenco, șefa Partidului Național Liberal, care dispută la rîndu-i brand-ul Unirii, nefiind admisă de CEC să candideze la președinție, a declarat că ele sînt ilegale și a chemat la boicotarea lor. Un înțelept spunea cu blîndă stupefacție: „E ușor să iubești omenirea, încearcă să-ți iubești vecinul!” – sentință valabilă și pentru personajele listate mai sus. Paradoxal, tocmai cei care și-au asumat (imposibilul la acest moment) actul Unirii nu au putut să se consolideze pentru a desemna un singur candidat unionist și a face ca acest deziderat să cîștige mințile cîtor mai mulți basarabeni. Consecințele acestui comportament nervos sînt dezastruoase: Mihai Ghimpu a obținut 1,8%, iar Ana Guțu – 0,17% din voturile alegătorilor.

Intenția lui Mihai Ghimpu de a deveni în salvatorul națiunii prin înfăptuirea Unirii este cu atît mai îndoielnică, cu cît un partid aflat la guvernare mizează, de regulă, pe forțele și eforturile proprii în soluționarea probleme interne acute și nu contează în exclusivitate pe implicarea factorului extern.

Pe urmă, despre Unire trebuie să se vorbească onest, la modul absolut serios. Asta și pentru că România nu are, deocamdată, puterea financiară și influența politică a Republicii Federale Germane din ajunul reunirii, în 1990, cu RDG, ca să acopere gaura din bugetul Republicii Moldova, provocată de furtul miliardului de dolari și să asigure cu pensii europene pe toți cei aproape 700.000 de pensionari, cîți viețuiesc între rîuri. Nu am nimic împotrivă, însă, ca, pentru a urgenta unirea, DNA-ul să treacă Prutul.

Să se înțeleagă clar, Unirea este o idee frumoasă, viabilă, dar care, după mine, va putea fi realizată de tînăra/tinerele generați(i)e atunci cînd se va întîmpla/produce un context geopolitic favorabil, adică România va deveni o țară bogată și influentă, precum SUA, Anglia sau Germania, iar hoții miliardelor din Republica Moldova vor umple pușcăriile. 

Anatol Moraru este profesor de literatură română şi universală la Universitatea din Bălţi şi scriitor. Cea mai recentă carte publicată este volumul de proză scurtă Confidenţa unui loser, Editura Casa de Pariuri Literare, 2013.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit