Cu Tony Judt prin secolul XX (VII). Cînd a început Războiul Rece?

8 aprilie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (VII)  Cînd a început Războiul Rece? jpeg

În cazul Primului Război Mondial, se știe: a fost asasinarea la Sarajevo a arhiducelui Franz Ferdinand, pe 28 iunie 1914. La fel și în ce privește al doilea război mondial, este vorba de invadarea Poloniei de către Germania, pe 1 septembrie 1939 (deși alții menționează conflictul sino-japonez reizbucnit la Shanghai pe 13 august 1937, dar și în acest caz momentul inițial e clar). Cu războiul rece însă, lucrurile sînt mai complicate. Nimeni nu poate spune cu exactitate cînd și cine l-a provocat. Și chiar dacă unii se încumetă să o facă, se găsesc alții care să îi contrazică.

În Postwar, Tony Judt complică și mai tare discuția. El spune că de fapt războiul rece a izbucnit încă din perioada interbelică. De atunci a pornit polarizarea Europei; mai exact acolo își au originile suspiciunea, teama și strategiile occidentale față de experimentul bolșevic de la Moscova. Argumentul lui Judt este că nazismul doar a obnubilat antagonismul deja creat la sfîrșitul primului război mondial. Și că după ce Hitler a căzut, Războiul Rece s-a reluat de acolo de unde fusese lăsat de complicația nazistă. Care ar elementele acestui Război Rece avant la lettre? El spune de Polonia, care a dus „un război disperat cu URSS-ul în 1920”; de reputația interbelică a lui Churchill, „construită în bună măsură pe Spaima Roșie” și pe tema anti-bolșevismului; de dreapta franceză, care a avut în interbelic în anti-comunism cea mai consistentă parte a discursului politic; de războiul civil din Spania, unde și lui Franco și lui Stalin le-au plăcut să sublinieze rolul major al comunismului; și, bineînțeles, de Moscova, unde monopolizarea puterii de către Stalin și epurările de partid aveau ca justificare oficială un presupus complot occidental murdar la adresa URSS. ”Anii 1941 – 1945 au fost doar un interludiu în lupta mondială dintre democrațiile occidentale și totalitarismul sovietic, o luptă a cărei turnură a fost deviată dar nu și fundamental alterată de amenințarea la adresa ambelor părți reprezentată de ascensiunea în centrul continentului a fascismului și nazismului”. O observație subtilă, care confirmă încă o dată reputația lui Judt de specialist redutabil în istoria secolului XX.

Dar și în acest caz, problema nu se rezolvă, ci doar se reformulează: cînd a reînceput războiul rece? Și răspunsul cel mai simplu e că foarte probabil, acesta a reluat startul din mai multe locuri, la momente apropiate. Un loc ar putea fi situat de pildă la nivel mental; sînt premisele conceptuale pe baza cărora s-au luat deciziile care au dus la războiul rece. Perspectiva sovieticilor (și nu numai a lor) a readus foarte rapid în actualitate abordarea soluțiilor în termenii adversativi interbelici. Astfel, o notă a lui Molotov din februarie 1945, comentînd observațiile occidentale privind viitorul Poloniei, arăta că„noi nu știm cum sînt organizate guvernele în Belgia, Franța, Grecia etc. nu am fost întrebați și nici noi nu am spus pe care dintre aceste guverne le preferăm și pe care nu. Nu am intervenit deoarece este zona de acțiune militară a anglo-americanilor”. Se (re)naște astfel, cînd încă războiul nu se sfîrșise, abordarea care presupune un „noi” și un „voi”, despărțiți, în abordarea sovietică, de zonele de ocupație militară. În terminologia de care am arătat deja că îi era specifică, Churchill spune încă și mai devreme, în ianuarie 1945, „să nu vă iluzionați, toți Balcanii, cu excepția Greciei, urmează să fie bolșevizați, și nu pot face nimic ca să împiedic asta. De asemenea, nu pot face nimic nici pentru Polonia.”

Însăși strategia expansionistă a lui Stalin are la bază o concepție bipolară a Europei. Stalin a dorit „un cordon sanitar” la granița vestică a URSS-ului pentru a se proteja de primejdia germană. Dar lucrurile au evoluat în mod firesc apoi către un rol de protecție față de Occident al țărilor aduse pe orbită sovietică. Judt a remarcat cum cordonul sanitar sovietic nu a fost altceva decît o reluare a vechii politici țariste de securitate. La 1815, Europa de est era considerată de către țarul Alexandru I „o zonă – tampon” pentru Rusia, concepție pusă în aplicare de către Stalin după 1945, cu adaosurile personale inevitabile.

Pentru Judt, într-o măsură poate la fel de semnificativă este și răspunsul la întrebarea „de unde nu a (re)început Războiul Rece?”. El exclude doctrina Truman din martie 1947, care viza un deznodămînt cît se poate de practic, și anume alocarea unei sume în Congres pentru preluarea combaterii comuniștilor în Grecia și Turcia. Nu doctrina Truman a contribuit la declanșarea războiului rece, spune istoricul britanic, ea de fapt l-a lăsat rece pe Stalin. O altă ipoteză respinsă de Judt este că Războiul Rece a izbucnit atunci cînd occidentalii au realizat că sovieticii vor să ocupe estul Europei. Din păcate însă, observă el, lucrurile erau tranșate în această privință cu mult timp înainte, încă din timpul războiului. Nu acesta a fost motivul inițial al divergențelor dintre aliați. Estul era condamnat încă de la Teheran, din noiembrie 1943, dacă nu cumva încă de la Casablanca, din ianuarie același an. În cazul Ungariei și României, numerele din des-denunțatul acord de procentaj dintre Stalin și Churchill erau decorative. Ceea ce conta la acel moment, ceea ce încă se mai juca, argumentează Judt, erau doar Balcanii, o zonă de maxim interes pentru britanici. Ialta e sinonimă în politica Europei Centrale cu trădarea și vinderea Estului de către Vest. Dar de fapt Ialta a contat foarte puțin. La momentul ei, sovieticii controlau din nou ceea ce reprezentase partea lor din înțelegerea cu Hitler. ”Comitetul de la Lublin” era instalat deja la Varșovia pentru a gestiona Polonia postbelică. „Nimic din ce s-a decis la Ialta nu fusese deja hotărît la Teheran sau în altă parte”, a scris Judt.

Războiul Rece a crescut treptat în jurul noilor probleme postbelice ale Europei. Și una dintre problemele majore a fost Germania și rolul ei în viitorul Europei. În acest caz, divergențele apărute au fost mai ales între sovietici și americani. În mai 1946, generalul Clay a sistat reparațiile către sovietici din zona germană de care răspundea; în iulie, și britanicii au luat aceeași măsură. La conferința miniștrilor de externe de la Moscova din martie – aprilie 1947, sovieticii doreau restaurarea reparațiilor, în vreme ce anglo-americanii doreau o Germanie care să se poată susține singură, nu subminată permanent de obligația plății despăgubirilor. Versiunea sovietică implica o administrație unificată, dar occidentalii au realizat că aceasta ar fi însemnat cedarea Germaniei în mîinile Moscovei. Cu acest prilej, consilierul politic al Administrației americane, Robert K. Murphy, a spus că „la Conferința de la Moscova din 1947 a căzut cu adevărat Cortina de Fier”. Ar fi în acest caz o dată exactă dar și simbolică a începutului Războiului Rece.

Dar de aici, lucrurile s-au desfășurat cu rapiditate: în august 1946, cu toate protestele sovieticilor și francezilor, anglo-americanii au mărit unilateral producția în Bizone (denumirea zonelor germane de administrație britanică și americană, contopite la sfîrșitul lui 1946). De partea cealaltă, Stalin a înființat Cominformul (octombrie), a instruit partidele comuniste din Italia și Franța să adopte o linie intransigentă, a înăsprit regimul pro-sovietic din țările din est ocupate. În februarie 1948, pe cînd la Londra are loc o discuție aliată la care s-a decis cooptarea Germaniei occidentale în Planul Marshall, discuție la care sovieticii nu au fost invitați, la Praga are loc lovitura de stat comunistă. Pe 10 aprilie 1948, la o întîlnire a aliaților la Berlin, sovieticii protestează față de planurile occidentale privind Germania și apoi părăsesc camera. Nu a mai fost programată nicio ședință viitoare. Ocupația comună aliată a Germaniei ia sfîrșit – și în același timp, nimeni nu mai caută să salveze aparențele. Chiar și așa, declarat doar prin trîntirea ușii, războiul rece era, oficial, o realitate.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Alte articole din această serie: Colaboraționiștii, Primii pași (laterali) ai „Brentry”-ului, Polarizare etnică în epoca postbelicăAlegerile din Estonia și „soluția austriacă”, Ungaria post-56 și China post-89, Cum au intrat britanicii în UE abia la a treia încercare.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Guardiola facebook jpg
Liga Campionilor: Manchester City nu se mai oprește din cădere
Rezultatele de miercuri din grupele Ligii Campionilor la fotbal.
image png
Cine este Georgiana Ene, câștigătoare Masterchef. Ce dramă ascunde: „Mi-au zis că..”
Georgiana Ene, câștigătoarea MasterChef 2024, a cucerit inimile telespectatorilor nu doar prin talentul său culinar, ci și prin povestea sa de viață incredibilă. Deși zâmbetul său constant și energia pozitivă au fost mereu evidente în emisiune, în spatele acestor trăsături se ascunde o dramă ce i-a
elon musk colaj gettypixabay jpg
Elon Musk a devenit prima persoană cu o avere de peste 400 de miliarde de dolari. Are mai mulţi bani decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc
Elon Musk a devenit prima persoană din istorie care acumulează o avere de peste 400 de miliarde de dolari, după ce afacerile sale au cunoscut un boom după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA. În prezent, are mai mulţi bani decât Bill Gates și Jeff Bezos la un loc.
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
Kaizen Gaming: În prima linie a acțiunii din fotbal, prin parteneriatul recent cu UEFA Europa League și UEFA Conference League
Sponsorul oficial al UEFA Europa League și UEFA Conference League sărbătorește noul început al fotbalului european
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România află joi data la care va intra în Schengen și cu granițele terestre
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se reunsesc joi, iar pe agendă este și decizia privind aderarea deplină la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Memebrii Consiliului JAI vor stabili azi
image png
Cum va influența întâlnirea Xi-Biden relațiile chino-americane după întoarcerea lui Trump? China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea comunicatului oficial din limba chineză, referitor la întâlnirea din 16 noiembrie 2024 dintre președintele Xi Jinping și președintele SUA, Joe Biden, desfășurată în marja Summitului APEC de la Lima, Peru.
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
Kaizen Gaming: În prima linie a acțiunii din fotbal, prin parteneriatul recent cu UEFA Europa League și UEFA Conference League
Sponsorul oficial al UEFA Europa League și UEFA Conference League sărbătorește noul început al fotbalului european
insulina jpeg
Planta medicinală care scade glicemia și crește producția de insulină
În lumea terapiilor naturiste, frunzele de guava sunt un remediu apreciat pentru efectele lor benefice asupra sănătății metabolice. Cu proprietăți remarcabile, aceste frunze contribuie la reducerea glicemiei și la creșterea producției de insulină, fiind o soluție naturală pentru persoanele cu predia
horoscop decembrie logo jpg
Pentru ce zodii începutul de an vine cu mari schimbări? Astrele vor fi generoase cu acești nativi
Anul nou aduce pentru fiecare semn zodiacal promisiuni și provocări, dar există trei zodii care vor experimenta schimbări semnificative încă din primele luni ale anului.