Cu Tony Judt prin secolul XX (VII). Cînd a început Războiul Rece?

8 aprilie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (VII)  Cînd a început Războiul Rece? jpeg

În cazul Primului Război Mondial, se știe: a fost asasinarea la Sarajevo a arhiducelui Franz Ferdinand, pe 28 iunie 1914. La fel și în ce privește al doilea război mondial, este vorba de invadarea Poloniei de către Germania, pe 1 septembrie 1939 (deși alții menționează conflictul sino-japonez reizbucnit la Shanghai pe 13 august 1937, dar și în acest caz momentul inițial e clar). Cu războiul rece însă, lucrurile sînt mai complicate. Nimeni nu poate spune cu exactitate cînd și cine l-a provocat. Și chiar dacă unii se încumetă să o facă, se găsesc alții care să îi contrazică.

În Postwar, Tony Judt complică și mai tare discuția. El spune că de fapt războiul rece a izbucnit încă din perioada interbelică. De atunci a pornit polarizarea Europei; mai exact acolo își au originile suspiciunea, teama și strategiile occidentale față de experimentul bolșevic de la Moscova. Argumentul lui Judt este că nazismul doar a obnubilat antagonismul deja creat la sfîrșitul primului război mondial. Și că după ce Hitler a căzut, Războiul Rece s-a reluat de acolo de unde fusese lăsat de complicația nazistă. Care ar elementele acestui Război Rece avant la lettre? El spune de Polonia, care a dus „un război disperat cu URSS-ul în 1920”; de reputația interbelică a lui Churchill, „construită în bună măsură pe Spaima Roșie” și pe tema anti-bolșevismului; de dreapta franceză, care a avut în interbelic în anti-comunism cea mai consistentă parte a discursului politic; de războiul civil din Spania, unde și lui Franco și lui Stalin le-au plăcut să sublinieze rolul major al comunismului; și, bineînțeles, de Moscova, unde monopolizarea puterii de către Stalin și epurările de partid aveau ca justificare oficială un presupus complot occidental murdar la adresa URSS. ”Anii 1941 – 1945 au fost doar un interludiu în lupta mondială dintre democrațiile occidentale și totalitarismul sovietic, o luptă a cărei turnură a fost deviată dar nu și fundamental alterată de amenințarea la adresa ambelor părți reprezentată de ascensiunea în centrul continentului a fascismului și nazismului”. O observație subtilă, care confirmă încă o dată reputația lui Judt de specialist redutabil în istoria secolului XX.

Dar și în acest caz, problema nu se rezolvă, ci doar se reformulează: cînd a reînceput războiul rece? Și răspunsul cel mai simplu e că foarte probabil, acesta a reluat startul din mai multe locuri, la momente apropiate. Un loc ar putea fi situat de pildă la nivel mental; sînt premisele conceptuale pe baza cărora s-au luat deciziile care au dus la războiul rece. Perspectiva sovieticilor (și nu numai a lor) a readus foarte rapid în actualitate abordarea soluțiilor în termenii adversativi interbelici. Astfel, o notă a lui Molotov din februarie 1945, comentînd observațiile occidentale privind viitorul Poloniei, arăta că„noi nu știm cum sînt organizate guvernele în Belgia, Franța, Grecia etc. nu am fost întrebați și nici noi nu am spus pe care dintre aceste guverne le preferăm și pe care nu. Nu am intervenit deoarece este zona de acțiune militară a anglo-americanilor”. Se (re)naște astfel, cînd încă războiul nu se sfîrșise, abordarea care presupune un „noi” și un „voi”, despărțiți, în abordarea sovietică, de zonele de ocupație militară. În terminologia de care am arătat deja că îi era specifică, Churchill spune încă și mai devreme, în ianuarie 1945, „să nu vă iluzionați, toți Balcanii, cu excepția Greciei, urmează să fie bolșevizați, și nu pot face nimic ca să împiedic asta. De asemenea, nu pot face nimic nici pentru Polonia.”

Însăși strategia expansionistă a lui Stalin are la bază o concepție bipolară a Europei. Stalin a dorit „un cordon sanitar” la granița vestică a URSS-ului pentru a se proteja de primejdia germană. Dar lucrurile au evoluat în mod firesc apoi către un rol de protecție față de Occident al țărilor aduse pe orbită sovietică. Judt a remarcat cum cordonul sanitar sovietic nu a fost altceva decît o reluare a vechii politici țariste de securitate. La 1815, Europa de est era considerată de către țarul Alexandru I „o zonă – tampon” pentru Rusia, concepție pusă în aplicare de către Stalin după 1945, cu adaosurile personale inevitabile.

Pentru Judt, într-o măsură poate la fel de semnificativă este și răspunsul la întrebarea „de unde nu a (re)început Războiul Rece?”. El exclude doctrina Truman din martie 1947, care viza un deznodămînt cît se poate de practic, și anume alocarea unei sume în Congres pentru preluarea combaterii comuniștilor în Grecia și Turcia. Nu doctrina Truman a contribuit la declanșarea războiului rece, spune istoricul britanic, ea de fapt l-a lăsat rece pe Stalin. O altă ipoteză respinsă de Judt este că Războiul Rece a izbucnit atunci cînd occidentalii au realizat că sovieticii vor să ocupe estul Europei. Din păcate însă, observă el, lucrurile erau tranșate în această privință cu mult timp înainte, încă din timpul războiului. Nu acesta a fost motivul inițial al divergențelor dintre aliați. Estul era condamnat încă de la Teheran, din noiembrie 1943, dacă nu cumva încă de la Casablanca, din ianuarie același an. În cazul Ungariei și României, numerele din des-denunțatul acord de procentaj dintre Stalin și Churchill erau decorative. Ceea ce conta la acel moment, ceea ce încă se mai juca, argumentează Judt, erau doar Balcanii, o zonă de maxim interes pentru britanici. Ialta e sinonimă în politica Europei Centrale cu trădarea și vinderea Estului de către Vest. Dar de fapt Ialta a contat foarte puțin. La momentul ei, sovieticii controlau din nou ceea ce reprezentase partea lor din înțelegerea cu Hitler. ”Comitetul de la Lublin” era instalat deja la Varșovia pentru a gestiona Polonia postbelică. „Nimic din ce s-a decis la Ialta nu fusese deja hotărît la Teheran sau în altă parte”, a scris Judt.

Războiul Rece a crescut treptat în jurul noilor probleme postbelice ale Europei. Și una dintre problemele majore a fost Germania și rolul ei în viitorul Europei. În acest caz, divergențele apărute au fost mai ales între sovietici și americani. În mai 1946, generalul Clay a sistat reparațiile către sovietici din zona germană de care răspundea; în iulie, și britanicii au luat aceeași măsură. La conferința miniștrilor de externe de la Moscova din martie – aprilie 1947, sovieticii doreau restaurarea reparațiilor, în vreme ce anglo-americanii doreau o Germanie care să se poată susține singură, nu subminată permanent de obligația plății despăgubirilor. Versiunea sovietică implica o administrație unificată, dar occidentalii au realizat că aceasta ar fi însemnat cedarea Germaniei în mîinile Moscovei. Cu acest prilej, consilierul politic al Administrației americane, Robert K. Murphy, a spus că „la Conferința de la Moscova din 1947 a căzut cu adevărat Cortina de Fier”. Ar fi în acest caz o dată exactă dar și simbolică a începutului Războiului Rece.

Dar de aici, lucrurile s-au desfășurat cu rapiditate: în august 1946, cu toate protestele sovieticilor și francezilor, anglo-americanii au mărit unilateral producția în Bizone (denumirea zonelor germane de administrație britanică și americană, contopite la sfîrșitul lui 1946). De partea cealaltă, Stalin a înființat Cominformul (octombrie), a instruit partidele comuniste din Italia și Franța să adopte o linie intransigentă, a înăsprit regimul pro-sovietic din țările din est ocupate. În februarie 1948, pe cînd la Londra are loc o discuție aliată la care s-a decis cooptarea Germaniei occidentale în Planul Marshall, discuție la care sovieticii nu au fost invitați, la Praga are loc lovitura de stat comunistă. Pe 10 aprilie 1948, la o întîlnire a aliaților la Berlin, sovieticii protestează față de planurile occidentale privind Germania și apoi părăsesc camera. Nu a mai fost programată nicio ședință viitoare. Ocupația comună aliată a Germaniei ia sfîrșit – și în același timp, nimeni nu mai caută să salveze aparențele. Chiar și așa, declarat doar prin trîntirea ușii, războiul rece era, oficial, o realitate.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Alte articole din această serie: Colaboraționiștii, Primii pași (laterali) ai „Brentry”-ului, Polarizare etnică în epoca postbelicăAlegerile din Estonia și „soluția austriacă”, Ungaria post-56 și China post-89, Cum au intrat britanicii în UE abia la a treia încercare.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Nicolae Balcescu jpg
Satira de excepție a lui Nicolae Bălcescu despre corupția din România. „Neam de curci” VIDEO
De Ziua Națională a României, Antena 1 a difuzat emisiunea „România, Râzi cu RoaST!”, în cadrul căreia un actor cunoscut l-a interpretat pe marele istoric Nicolae Bălcescu.
Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.