⬆
Dileme on-line
Pagina 7
Tradiția se întîlnește cu digitalul în tapiserie în realitate augmentată
Proiectul va genera un dialog între artiști vizuali și va crea o lucrare colaborativă interdisciplinară unică în lume.
Stagiunea continuă la Sala Radio prin concerte transmise live
Începînd de miercuri, 14 octombrie, stagiunea recent deschisă la Sala Radio va continua prin concerte transmise în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Librarul independent: o ființă pe cale de dispariție?
Cel mai cunoscut librar-anticar din Scoția, Shaun Bythell, în dialog LIVE online cu Bufnițele.
Carte nouă la Humanitas: „Vitrina cu șarlatani” de Radu Paraschivescu
Cartea de faţă pleacă de la obiceiul multora de-a crede tot ce li se spune şi li se arată.
Conferințele Dilema veche de la Cluj-Napoca trec în online
Vă invităm să ne urmăriți live pe canalul Youtube al Dilemei vechi și pe pagina noastră de Facebook.
5 genii care au marcat istoria și invențiile lor
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au alocat un loc special științei și, datorită invențiilor lor, viața multora s-a îmbunătățit și anumite mistere au fost deslușite.
„Arcașul fără arc”. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu
Editura Humanitas vă prezintă, în avanpremieră, o povestire din volumul „Arcașul fără arc”.
Lansare de carte: Saramago, personaj într-un roman semnat de „urmașul” său literar, José Luís Peixoto
Joi, 8 octombrie, ora 17.00, la Cărturești Carusel, cu transmitere live pe Facebook: lansarea romanului Autobiografia de José Luís Peixoto, considerat de critici drept „noul Saramago”, o carte inspirată din relația autorului cu laureatul Nobelului literar, José Saramago, și publicată la 10 ani de la dispariția acestuia.
Nespresso Aged Sumatra – cînd faci drumul spre tine însuți
Sortimentul Nespresso Aged Sumatra nu mai este doar despre plăcerea infinită de a bea o cafea de rară calitate, este o experiență a descoperirii de sine.
Despre buna tradiție și prostul obicei. Conferințele Dilema veche, Cluj-Napoca, 15-17 oct. 2020
Între 15 și 17 octombrie 2020, vor avea loc la Cluj-Napoca Conferințele Dilema veche, organizate de revista Dilema veche și Grupul pentru Management și Mediere Culturală, cu susținerea Consiliului local și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
Carte nouă la Humanitas: „Ipoteza fericirii” de Jonathan Haidt
Ipoteza fericirii este o carte despre cum ne putem găsi un sens în viaţă asimilînd sfaturile vechii înţelepciuni şi adoptînd descoperirile psihologiei moderne.
„Ascultă 5 minute de muzică clasică” – 10 ani
În 1 octombrie, Radio Romania Muzical aniversează 10 ani de viață ai proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică”, derulat în spații neconvenționale și în școlile din România.
Se redeschide stagiunea de concerte la Sala Radio
Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debutează o nouă stagiune (2020-2021), cu invitați speciali și evenimente de calitate, siguranța publicului fiind asigurată prin respectarea normelor în vigoare în contextul pandemiei.
Noaptea Albă a Galeriilor 2020 ține trei nopți: 2-3-4 octombrie, în București și alte 10 orașe
Noaptea Albă a Galeriilor/NAG 2020 împlinește 14 ani de București și 5 ani de cînd s-a extins și în alte orașe cu un program nocturn de artă contemporană în trei seri consecutive (2-3-4 octombrie), gîndit astfel pentru a reduce riscul de aglomerație, fără a reduce accesul la artă.
IQOS World și Design Flags, de la Qreator by IQOS, două dintre principalele atracții din cadrul Romanian Design Week
Prin instalațiile și expozițiile cu care au fost prezente în cadrul Romanian Design Week, IQOS și Qreator by IQOS își continuă misiunea de a fi susținători constanți ai proiectelor culturale, ai creativității și industriei creative și ai artiștilor români.
Privind adevărul în față
La nivel psihologic, valorarea adevărului are sens de libertate, de stare de bine, de echilibru.
Cele mai bune filme din toate timpurile
Arta cinematografică face parte dintre cele mai apreciate mijloace de petrecere a timpului liber și de divertisment.
ANANSI. World Fiction, noua colecție de literatură universală de la Editura Pandora M
Începînd din luna octombrie, o nouă colecție de traduceri din literatura universală îi așteaptă pe cititori în librăriile fizice și online din întreaga țară.
Nespresso, investiții pentru sustenabilitate
Sustenabilitatea a fost în centrul afacerii noastre de mai bine de 20 de ani și sîntem hotărîți să investim timpul și resursele necesare pentru a ne ține promisiunile pe care le facem.
Guillaume Le Cunff, CEO Nespresso – Scrisoare către clienți
Noua realitate, pe care o trăim cu toţii, ne determină să ne intensificăm eforturile, în aşa fel încît să atingem în cel mult doi ani ceea ce, mai demult, ne propusesem să realizăm într-un deceniu.
„Schimbarea – Change 2.0” la Romanian Design Week
Pînă în 20 septembrie, Romanian Design Week vă așteaptă în București cu cea de-a opta ediție, avînd o temă potrivită vremurilor: Schimbarea.
„Ni s-a terminat copilăria“ – interviu cu Adam’s Nest
„Unde te duci, de ce vrei concediu, de ce nu vrei să-ți faci vacanța la sediu?“ Aveau o problemă cu faptul că eu cînt într-o formație. Dacă ai activități în afara muncii, ceva artistic, înseamnă că nu ești atent, că nu pui suflet la job.
American Independent Film Festival, din 14 septembrie
Între 14 și 20 septembrie, American Independent Film Festival vă așteaptă cu o selecție de filme independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri.
American Independent Film Festival, ediția a patra, 14-20 septembrie
O selecție de filme independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri din lume.
Gală de operă cu soprana Teodora Gheorghiu
Seria de evenimente din Piața Mare din cadrul Sibiu Opera Festival continuă sîmbătă, 12 septembrie, cu o nouă Gală de Operă. Alături de soprana Teodora Gheorghiu, pe scenă va urca Orchestra Filarmonicii Sibiu condusă de dirijorul Adrian Morar.
Culorile contează
Fragment din cartea-album Culorile – pasiune și mister, traducere de Ines Hristea, recent apărută la Editura Baroque Books & Arts într-o prezentare grafică de excepție marca Monitorul Oficial.
Legea iraționalității
Fragment din volumul Legile naturii umane recent apărut, în traducerea lui Cosmin Nedelcu, la Editura Litera.
Carte nouă la Humanitas: „De ce ațipesc parlamentarii? Şi alte întrebări pestriţe despre politica românească” de Cristian Preda
Editura Humanitas vă prezintă fragmente din volumul recent apărut De ce ațipesc parlamentarii? Şi alte întrebări pestriţe despre politica românească de Cristian Preda.
„Luceafărul” de Mihai Eminescu transpus în operă rock, în cadrul Sibiu Opera Festival
Un concert vocal-simfonic cu orchestra simfonică a Filarmonicii Sibiu și Lucifer - A Rock Opera sînt propunerile proiectului Sibiu Opera Festival pentru vineri, 11 octombrie 2020.
Seria galelor aniversare „Ruxandra Donose – 30” începe la Sibiu, în cadrul Sibiu Opera Festival
Celebra mezzo-soprană română Ruxandra Donose aniversează în sezonul 2020-2021 împlinirea a 30 de ani de carieră internațională.
Concert eveniment Elven Bird în Sibiu Opera Festival
Elven Bird, cantautoarea cu un stil muzical greu de încadrat, o fuziune între New Folk American, Indie folk cu influențe de blues, jazz, muzică clasică și Asian style – va concerta mîine, miercuri, 9 septembrie 2020, de la ora 20, pe Esplanada Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu.
Emoția fatală
Vlad Sibechi scrie poeme grele și – cu toate că derivă unele din altele – singuratice.
Premieră editorială la Humanitas: „Băieții de la Nickel” de Colson Whitehead
Editura Humanitas vă prezintă, în premieră, un fragment din Băieții de la Nickel, de Colson Whitehead, roman cîștigător al Pulitzer Prize for Fiction 2020 și Orwell Prize for Political Fiction 2020.
#toamna cărților Humanitas: Mircea Cărtărescu, „Nu striga niciodată ajutor”
Primele exemplare din noua carte a lui Mircea Cărtărescu, Nu striga niciodată ajutor, sînt disponibile la precomandă cu autograful autorului pe site-ul Libhumanitas.ro, cu livrare din 15 septembrie.
„Incubatorul de lectură” revine, în septembrie
O altfel de pregătire pentru școală: un „Incubator de lectură” intensiv, timp de patru zile, în regim online, de marți, 8 septembrie, pînă vineri, 11 septembrie.
Filarmonica transformă orașul Sibiu în cea mai mare scenă de operă!
Filarmonica Sibiu organizează în perioada 7-13 septembrie 2020 cea de-a 19-a ediție a proiectului Sibiu Opera Festival.
„Copiii lui Marcel” de Ema Stere, cîştigătoarea Concursului de Debut al Ed. Polirom
Editura Polirom vă oferă un fragment din romanul Copiii lui Marcel de Ema Stere, cîştigătoarea Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2020. Romanul va apărea săptămîna viitoare și va fi disponibil și în ediție digitală.
Turneul Internațional Stradivarius 2020 înseamnă conexiune și merge mai departe
Muzica înseamnă conexiune în ciuda distanțării! Cea de-a XIII-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius, numit PIAZZOLLA 99, continuă în acest an cu o serie de 12 concerte în România, în perioada 3-20 septembrie 2020, în aer liber.
„Dimineaţă pierdută”, de Gabriela Adameșteanu, roman recomandat de Consiliul European
Reprezentanța României pe lîngă UE a propus Dimineaţă pierdută de Gabriela Adameșteanu, roman apărut în 1984 la Cartea Românească și publicat în opt ediții la Polirom.
„Încrederea o să fie cea mai mare problemă cu care o să se confrunte omenirea în următorii ani“ – interviu cu Cristian MOVILĂ
Am stat peste 70 de ore în secțiile de terapie intensivă. Stînd acolo, am văzut bolnavi care pur și simplu dictau medicilor ce să facă – nu știu dacă ai prins știrile cu fostul ofițer care-i scuipa pe medici, cel care a infectat un spital întreg după ce s-a întors cu amanta din Israel.
John Williams și Orchestra Filarmonicii din Viena – potrivire perfectă
Este artistul care a primit cele mai multe nominalizări la premiile Oscar din istorie: 52!
Un exercițiu de „de-vulnerabilizare“ – interviu cu Om la lună
Patru băieți s-au izolat într-o mansardă și au compus un album. Dans cu Om la lună, despre cum se construiesc intimitatea și încrederea într-o trupă, despre frici și speranțe de viitor.
Experiență de „insider”
Sînt mai degrabă puține titluri cu însemnări din timpul uneia dintre cele mai neconformiste perioade din istoria recentă.
#citeșteromânește cu Polirom: 500 de titluri semnate de autori români, la reducere
Editura Polirom se alătură proiectului #citeșteromânește, o campanie inițiată de Ministerul Culturii, care are ca scop promovarea cărților românești.
Cultura ca economie
Modul în care înțelegem cultura în România a rămas la nivel de secol 19.
Freddo Delicato. Copiii din Macondo
Nespresso ne scoate din vremurile de arșiță propunîndu-ne revigoranta întîlnire a cafelei cu gheața.
Laitmotivul unei veri – Elgar. Cu Nicola Benedetti și Daniel Barenboim
Întîmplarea face ca pe parcursul verii 2020, atît de atipice în istoria ultimilor 100 ani dată fiind situația pandemică, să fie lansate două discuri cu muzica lui Elgar, fără nici un context aniversar sau comemorativ.
IDEO IDEIS #15 a fost despre schimbare, împreună!
Peste 250 de adolescenți din 9 orașe s-au bucurat de 5 zile de experiență intensă de învățare prin teatru, film și dans.
Prin lagărele austriece
Politica americană își îndeplinise profeția: deveniserăm niște proscriși economici în Occident, pe cînd în România comunistă, cu toate că eram adversari politici și amenințați, măcar nu duceam lipsă de prea multe.