„Ni s-a terminat copilăria“ – interviu cu Adam’s Nest

15 septembrie 2020
„Ni s a terminat copilăria“ – interviu cu Adam’s Nest jpeg

Adam’s Nest a împlinit de curînd trei ani și în iulie a scos al doilea album, Irezistibil. Zece piese despre curaj, dragoste, viața în corporație sau patriotism. Am stat de vorbă cu Vlad Alui Gheorghe și Răzvan Nicolae Rusu – jumătate din trupa ieșeană, alături de basistul Gabriel Belcescu și toboșarul Andrei Hâncu –  în pauza dintre soundcheck și concertul pe care l-au avut la începutul lui septembrie pe terasa Expirat. Dacă melodiile lor sînt mai degrabă melancolice, băieții m-au impresionat prin efervescența lor, prea puțin vizibilă în transcriere. 

Voi sînteți doctoranzi – Vlad la Litere, Răzvan la Farmacie –, aveți și slujbe, Gabriel Belcescu e sunetist la Opera Națională din Iași, iar Andrei Hâncu e muzician full-time. Cînd a avut timp să se nască acest album?

Vlad: Cred că tocmai ăsta e nivelul de prietenie și înțelegere în trupă, cînd poți să pricepi că celălalt are o grămadă de treabă și să-i dai spațiu. Noi am avut un concert live online în mai...

Răzvan: ...iar pînă atunci nu ne mai văzuserăm de la sfîrșitul lui februarie, nici măcar întîmplător pe stradă. Ne auzeam la telefon săptămînal cîteva ore, dar atît. Am reușit să terminăm albumul prin corespondență.

Vlad: Piesele au fost scrise în ultimele două veri în timp ce mergeam către și de la concerte: în seara dinainte, în seara de după, pe drum, ne veneau idei și scriam. Începuserăm să le lucrăm dinainte, dar albumul s-a materializat acum. Zece piese, zece zile petrecute pe drum în ultimii doi ani. La început, cînd eram numai noi doi în formație, mergeam doar cu trenul. Nu renta cu mașina.

Răzvan: Eram studenți amîndoi și era gratuit trenul, sau mult mai ieftin. Nu trebuia să ne cărăm amplificatoarele, că mereu se găseau la fața locului, luam doar chitara în spate și plecam.

Vlad: Și am găsit mereu prieteni care să ne găzduiască, au fost toți foarte drăguți și ne-au ajutat.

Răzvan: Acum e prima dată cînd ne-am închiriat un Airbnb. Tocmai ne gîndeam că ni s-a terminat copilăria, ne-am făcut mari și stăm într-un Airbnb cu banii noștri. Avem spațiu, e fain. Înainte, fiecare casă avea un farmec complet diferit. Dar e bine să mai simți că nu ești o povară pentru altul și nu stai pe capul lui.

În „Superheroes“ e vorba despre chimioterapie. Cum ați ajuns să scrieți despre asta?

Răzvan: Am scris-o în timp ce unchiul meu era bolnav de cancer de pancreas, într-un stadiu destul de avansat. Inițial, piesa avea o tentă negativă, dar apoi Vlad mi-a zis ceva ce spune bunica lui, că e foarte bine să cînți lucruri pe care ți le dorești să se întîmple.

Vlad: Să atragi lucrurile pozitive în ceea ce spui. Să nu privești ceva doar negativ, ci să schimbi perspectiva, să gîndești altfel ca să atragi ceva bun.

Răzvan: Așa că am mai schimbat din versurile sumbre și le-am făcut să fie mai hopeful. Aveam strofele, aveam acordurile, dar nu aveam refrenul. Tot Vlad a venit cu ideea: de ce nu zici „Do not give up, this is not what superheroes do“? Și așa a rămas piesa. Dar pe-asta n-o cîntăm azi, nu e mereu contextul potrivit pentru ea.

Vlad: Astea s-au întîmplat toate cu o noapte înainte de primul nostru live la Guerrilla. Ne cunoscuserăm cu puțin timp înainte, cam o lună, și în seara aia la 11 eram la repetiții, iar la 5 și jumătate dimineața aveam tren. Melodia avea o formă cît de cît definită dinainte, am adăugat refrenul și aia a fost, gata.

Dar cum știi că e gata o piesă?

Răzvan: Nu mai știi ce poți pune în ea, nu-și mai are nimic locul acolo. O simți. Dacă mai bagi ceva, te diluezi. E exact cît trebuie să fie. Uneori e prea lungă, dar nu poți să mai scoți nimic, ai lăsa-o fără carne pe ea ca mesaj.

Vlad: Știi cînd te apuci să faci o porție basic de paste? Fierbi pastele, pui niște sos, niște brînză, sare, piper, eventual oregano, guști și zici: gata. Dacă mai pun altceva, o să fie rău. Sînt multe momentele cînd faci pastele alea, sînt cum sînt, și-ți zici, ia să vedem noi dacă merge niște curry. Sos de gorgonzola și cîrnați. Uneori poate să fie OK și rețeta asta, și așa a fost în piesa „Nothing Lasts for Eva“, unde am încercat să facem...

Răzvan: Post-rock!

Vlad: ...o mîncare cu tot ce găsești în frigiderul unei bătrîne: brînză la tub, pateu primit de la guvern. Și asta a ieșit.

Deci vă permiteți și să vă jucați.

Răzvan: În ultima vreme nu prea ne-am mai jucat, pentru că n-am mai avut timp de stat la studio. Cînd ești cu instrumentul în mînă și ai cîntat suficient de mult, te relaxezi suficient de mult și începi să te joci. Cînd începi să faci parte din super-mica scenă muzicală din care facem parte noi – că există și una mai mare –, îți dai seama că totul se distanțează de muzică. Sînt multe alte lucruri de care trebuie să ai grijă, de care se ocupă Vlad. Începi să înțelegi de ce ai nevoie de un om pe marketing și imagine.

Aveți și o melodie despre viața în corporație, „Nu dați omul pe mîinile oamenilor, nu au milă“. Ce-i cu asta, care-i povestea?

Vlad: Am lucrat la o firmă de marketing foarte OK, dar oamenii de acolo aveau o problemă cu faptul că eu cînt într-o formație. Dacă ai activități în afara muncii, ceva artistic, înseamnă că nu ești atent, că nu pui suflet la job. Acolo am auzit expresia care a ajuns în versuri: „Unde te duci, de ce vrei concediu, de ce nu vrei să-ți faci vacanța la sediu?“ Acum un an, de Sfînta Maria, cînd e liber, noi trebuia să plecăm a doua zi la festivalul Awake, concertul era vineri. M-am dus frumos cu cererea. „A, dar nu facem concediul aici? Noi venim, facem toți un grătar.“ „Nu, vreau concediu.“ „Hai, mă, noi oricum lucrăm.“ „Am concert.“ „Nu te lăsăm.“ „OK, îmi dau demisia.“ „Nu se poate.“ Mă gîndeam, OK, eu ce fac? Și am decalat concertul. Ajunsesem să vreau să le dau block pe Facebook tuturor celor de la muncă pentru că vedeau toate event-urile – și, OK, concertul era sîmbătă, nu lucra nimeni, dar tot comentau: „Tu pleci, conduci duminică seară, bei și dup-aia vii la muncă.“ „Păi, și nu-mi fac treaba la muncă?“ „Ba da, dar oboseală...“ De aici a pornit melodia, acolo sînt cîteva dintre lucrurile pe care le-am auzit la muncă.

Avem un prieten, un videograf foarte bun din Iași. Ne-am văzut acum o lună cu el la o bere și vorbeam despre asta. Ne-a spus: „Am lucrat la o firmă unde găsești tot ce-ai scris tu, dar ai ratat ceva: ai ratat partea în care spui că noi sîntem o familie. Lucrăm toți, tragem la aceeași căruță.“ E drăguț că oamenii care ascultă piesa empatizează cu ea. Am avut anul trecut parte și de cîteva corporate parties, am fi putut s-o cîntăm acolo, dar pe-atunci nu exista piesa.

Răzvan: A fost o petrecere de corporație unde le-am zis din start că noi nu cîntăm coveruri. „Da, nici o problemă.“ Și a fost un singur om în fața scene să ne asculte. Restul de 40 erau afară la țigară. Uneori e trist să cînți. E deprimant, pentru că noi n-o facem pentru bani, e ceva în care punem suflet. Nici nu-i un cîștig să spui că, da, bine, îmi plătesc chiria pe luna asta. Mai ales că trei dintre noi avem slujbe OK.  

Nu vă temeți legat de viitorul acestui album scos în mijlocul pandemiei, într-un an cu puține concerte în aer liber și zero la interior?

Răzvan: Mai scoatem unul.

Vlad: Da, mai scoatem unul. Pe ăsta l-am lansat pentru că-l aveam făcut și ne-am gîndit că cine vrea să-l asculte, îl ascultă. Aveam o grămadă de piese în pregătire, unele lucrate, altele draft-uri, idei, voiam să înregistrăm din ele. L-am definitivat în pandemie și am pus prea mult suflet în el ca să-l lansăm abia la anul. Și s-a văzut că a mers destul de bine. Oriunde-am fi cîntat, știam că o mînă de oameni tot o să vină la concert.

Răzvan: Dacă ar fi fost plin de evenimente acum, am fi putut să-l promovăm. Practic, scoți un album și mergi pe el, călărești piesele alea la concerte. Acum, l-am făcut și e gol, avem două-trei cîntări. Vara trecută, am avut destul de multe, aproape în fiecare weekend, și evenimente măricele. Acum am rămas în gol cu albumul, dar măcar avem niște materiale, un portofoliu și tot e bine. Ups and downs.

Mai funcționează promovarea online, în lipsa concertelor fizice?

Vlad: Ne-am gîndit să facem live-uri online, chiar era un proiect pornit de Studioul de Bază din Iași. Numai că, de fiecare dată cînd începe un trend, în prima săptămînă merge foarte bune, apoi începe toată lumea să facă asta în condiții foarte proaste. Se filmează cu telefonul de la o distanță foarte mare și nu se aude. Iar lumea se cam ferește, nu mai ascultă. După trei-patru săptămîni dispare. Noi am făcut un live în mai, în balconul de la mine de-acasă, am găsit un loc bun, am cîntat acolo cît s-a putut. Acum nu știu dacă ar mai merge, poate mai înspre iarnă dacă nu se vor ține concerte la interior.

Care-i Eva voastră muzicală?

Vlad: Noi cred că ne-am fost Eve unul altuia. Pînă să-l cunosc, cîntasem cu mai multe formații, el la fel...

Răzvan: Făceam: a, nu vă plac piesele mele? Am plecat!

Vlad: Pînă să ne găsim și să ne acceptăm unul pe altul așa cum sîntem, am respins mulți oameni.

Răzvan: Mai avem dispute cu piesele, dar e normal, ne spurcăm pe față, comunicăm. E genul ăla de spurcare în trafic, în care toată lumea înjură, dar nimeni nu se supără. La noi toată lumea înjură pînă bate Andrei la tobe și nu se mai aude nimic.

Vlad: Cînd am lucrat cu alți oameni, a fost oribil ca experiență, nu ieșea nimic. Cînd am început să cîntăm împreună, ne-au ieșit pe bandă rulantă, a fost incredibil. Iar numele trupei, pentru că știu c-o să ajungem și la asta, a venit de la o formație a lui, din liceu, care se numea Adam pentru că erau patru băieți karatiști sexy.

Răzvan, pentru că ești student la Medicină: în ce punct fizic simți muzica?

Aseară repetam „Eva“ și am simțit-o în piept, apoi mi s-a făcut pielea de găină. Nu mi se întîmplă mereu, dar am pățit aseară. Dacă o și compun, o simt aici (arată spre cap – n.r.), e o căldură foarte mare, mi se încinge capul, dar într-un fel foarte plăcut. O mai simt în stomac foarte puternic. Iar cînd cînt, o simt în piept.  

a consemnat Cristina ȘTEFAN

Foto: Popa Andrei

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.