5 genii care au marcat istoria și invențiile lor

9 octombrie 2020
5 genii care au marcat istoria și invențiile lor jpeg

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au alocat un loc special științei și, datorită invențiilor lor, viața multora s-a îmbunătățit și anumite mistere au fost deslușite. Astfel, în acest articol veți găsi invențiile a 5 personalități de geniu care au marcat istoria.

1. Arhimede - Este considerat unul dintre marii savanți ai Antichității și a trăit între 287 și 212 înainte de Hristos. A avut numeroase realizări în domenii precum matematică, fizică, astronomie, inginerie și filosofie. A pus bazele hidrostaticii și a explicat legea pîrghiilor. De asemenea, se consideră că a inventat anumite mașini de asalt, dar și mașini capabile să scoată corăbiile din apă și să le dea foc folosind un sistem de oglinzi. Totodată, este considerat și unul dintre cei mai mari matematicieni din toate timpurile. El s-a folosit de metoda epuizării complete și a calculat aria unui arc de parabolă prin sumarea unei serii infinite. În plus, a pus bazele spiralei care îi poartă numele și a realizat formule de calcul a volumelor. El a fost ucis de un soldat roman în timpul asediului Siracuzei.

2. Nikola Tesla - Savantul a trăit între 1856 și 1943 și este unul dintre marii promotori ai electricității comerciale. El s-a remarcat în mod deosebit pentru invențiile sale, cum ar fi bobina Tesla, Razele X, Neonul, iluminarea fluorescentă și motorul de inducție. De asemenea, Tesla a revendicat și invenția radioului. El a avut așadar o contribuție majoră prin invențiile sale și, drept dovadă, Elon Musk a denumit compania sa de automobile electrice Tesla, în semn de respect față de acest inventator. Un alt omagiu a fost adus și de compania GameArt, care în 2015 a lansat unul dintre cele mai apreciate jocuri online mobile, Tesla Spark of Genius. Printre simboluri regăsim motorul de curent alternativ, un prototip de stație pentru transmisie de energie, generatorul Van de Graaf, dar și chipul inventatorului.

3. Galileo Galilei - A fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian, care a trăit între 1564 și 1642. El este considerat părintele astronomiei observaționale moderne, dar și părintele fizicii moderne și părintele științei moderne. A îmbunătățit telescopul inventat de Hans Lippershey, cu mărire de pînă la 30x. Astfel, el a reușit să descopere patru sateliți ai lui Jupiter. În plus, Galileo Galilei a proiectat o busolă geometrică și militară și a avut multe lucrări teoretice și experimentale privind mișcarea corpurilor și viteza acestora.

4. Isaac Newton - A fost unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință din istoria Angliei și a trăit între 1643 și 1727. El a revoluționat, prin teoriile sale științifice, domeniul opticii, matematicii și mecanicii. Isaac Newton a descris Legea atracției universale și a creat bazele mecanicii clasice. Cu ajutorul lui Gottfried Wilhelm von Leibniz, el a dezvoltat calculul diferențial și cel integral. De asemenea, a demonstrat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice. Tot Newton a fost și primul om care a demonstrat că legile naturii guvernează atît mișcarea globului terestru, cît și a altor corpuri cerești.

5. Albert Einstein - A trăit între 1879 și 1955 și este considerat unul dintre cei mai mari savanți din istorie. Teoria relativității a fost una dintre principalele sale opere, iar în anul 1921 a primit Premiul Nobel pentru fizică. De asemenea, el a mai avut contribuții la cosmologia relativistă, teoria capilarității și a explicat mișcarea browniană a moleculelor. A rămas în istorie și datorită formulei E=mc la pătrat, care cuantifică energia disponibilă a materiei, avînd astfel un rol important și în energia nucleară. De asemenea, el a militat activ și pentru pace în timpul celor două Războaie Mondiale. Totuși, el a regretat tot timpul că i-a trimis o scrisoare fostului președinte american Franklin Delano Roosevelt, în care l-a avertizat despre pericolul ca Germania să inventeze o bombă atomică. Ulterior a luat naștere Proiectul Manhattan, finalizat prin crearea primei arme nucleare de către americani.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada”
China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru războiul din Ucraina, afirmă ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, în timp ce consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, spune că nu a existat încă niciun semn de transfer direct de arme, potrivit The Guardian.
image
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Și-a sedus victimele ca o „maestră a manipulării”. Aliia Roza, fost spion, a făcut dezvăluiri despre aventurile sale în materie de sexpionaj în cadrul unui podcast de la Tenderfoot TV, , „To Die For", relatează NY Post.
image
Cum vă poate reduce stilul de condus costurile de combustibil cu 30-40%
Doriți să profitați la maximum de fiecare picătură de combustibil pe care o puneți în rezervor? Atunci urmați aceste sfaturi simple de conducere.

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.