Experien╚Ť─â de ÔÇ×insiderÔÇŁ

19 august 2020
Experien╚Ť─â de ÔÇ×insiderÔÇŁ jpeg

├Änc─â un jurnal de pandemie? Ar putea ├«ntreba unii. Dar nu e chiar a╚Öa. De fapt, s├«nt mai degrab─â pu╚Ťine titluri cu ├«nsemn─âri din timpul uneia dintre cele mai neconformiste perioade din istoria recent─â. Am f─âcut o tentativ─â de inventar al c─âr╚Ťilor ap─ârute la noi care au ca subiect pandemia ╚Öi am ob╚Ťinut lista (provizorie, de etap─â ╚Öi de lucru) de mai jos:

Liviu Cangeopol: Pandemia nebunilor. Confesiuni ├«n stare de urgen╚Ť─â, editura Integral

Alexandru Toma Pătrașcu: Povestiri despre epidemii și vaccinuri, Humanitas

Tiberius Vasiniuc: Jurnal din vremea pandemiei, Eikon

*** Singuri acas─â. Copii ╚Öi p─ârin╚Ťi ├«n pandemie, Vremea

*** Izolare, Nemira (e-book)

Olivia Toderean, Sergiu Celac, George Scutaru: Lumea de mîine. Ce urmează după pandemie?, Curtea Veche

Cora Muntean: Bucureștiul, sub dictatura coronavirusului, editura Mediafax

Liviu Antonesei: Jurnal din celulă și ogradă (online, pe blogul autorului; pe 15 august ajunsese la episodul 65)

Lauren╚Ťiu ╚śoitu (coord.): Covid, colivia noastr─â, editura Institutul European, Ia╚Öi

Cosmin Baiu: PandemieÔÇŽ ╚Öi alte povestiri, editura Neverland, Bucure╚Öti

Florin Ilis: Pandemia veselă și tristă, Polirom, Iași

Am mai auzit, de asemenea, de texte ├«ncepute ├«nainte de pandemie ╚Öi care, pe ultima sut─â de metri ├«nainte de publicare, au virat c─âtre confesiunea de recluziune. A╚Öa ar fi un volum de c─âl─âtorie de la Humanitas al poetei, eseistei ╚Öi activistei civic Ana Blandiana. S├«nt ╚Öi ├«nsemn─âri din reviste care ating genul incert al consemn─ârii de pandemie, cum ar fi DoR sau Via╚Ťa Rom├óneasc─â.

La aceast─â list─â se adaug─â din acest weekend ╚Öi un jurnal ╚Ťinut de mine, S─âpt─âm├«ni interioare. Jurnal de coronavirus, pe care l-a scos tot editura Eikon.

Recolta nu pare prea mare, raportat la magnitudinea evenimentului. Impresia mea e c─â editurile noastre au fost mai degrab─â prudente ╚Öi s-au ab╚Ťinut s─â se n─âpusteasc─â asupra unei ar─ât─âri a╚Öa de ciudate precum pandemia de Covid-19. Pe de alt─â parte, nici editurile str─âine nu par s─â ├«╚Öi fi dat peste cap planurile editoriale de dragul pandemiei (aici s├«nt ╚Öi mai subiectiv, m-am uitat doar par╚Ťial pe site-urile unor edituri mai mari de limb─â englez─â).

Dar pentru c─â eu ├«nsumi am publicat un volum pe aceast─â tem─â, pot s─â spun c─â am ├«n domeniu o experien╚Ť─â de insider. ├Än afar─â de Eikon, o singur─â editur─â s-a mai ar─âtat interesat─â de jurnalul meu. ├Än rest, r─âspunsurile au fost destul de rezervate. De notat c─â discu╚Ťiile aveau loc prin iunie, ├«n plin ╚Öoc editorial, cu libr─ârii ├«nchise, reviste falimentare ╚Öi evenimente publice de lansare de carte suspendate, am├«nate, desfiin╚Ťate. Astfel, un r─âspuns primit ar─âta c─â ÔÇ×perioada prin care trecem ╚Öi criza economic─â care se face deja sim╚Ťit─â ne oblig─â la pruden╚Ť─â maxim─â, a╚Öa ├«nc├«t deocamdat─â nu ne mai putem asuma noi proiecte editoriale dec├«t ├«n mod excep╚Ťional.ÔÇŁ Revine a╚Öadar ideea de pruden╚Ť─â, de priz─â str├«ns─â la plut─â; nici o relaxare mai ├«n larg nu e recomandat─â sau permis─â. ÔÇ×Din p─âcate, pia╚Ťa de carte din Rom├ónia st─â ╚Öi mai r─âu dec├«t ├«nainte de perioada Covid-19, iar un jurnal de pandemie nu cred c─â ar fi o carte pe care s─â reu╚Öim s─â o vindem u╚ÖorÔÇŁ, a fost un alt r─âspuns. Aici e o bun─â observa╚Ťie. Subiectul care a monopolizat ╚Ötirile, e pe buzele tuturor, agaseaz─â pe toat─â lumea e o provocare pentru marketing. Cum s─â mai p─âtrund─â o carte - obiect deja nu prea simpatic de dinainte de covid - pe o pia╚Ť─â saturat─â de  discu╚Ťii ╚Öi temeri pandemice?! Iar r─âspunsurile au continuat. ÔÇ×Mul╚Ťumim tare mult pentru interes ╚Öi propunere. Din p─âcate, ├«ns─â, de╚Öi interesant─â, aceasta nu se ├«ncadreaz─â ├«n linia noastr─â editorial─â.ÔÇŁ Aceast─â editur─â a r─âsuflat u╚Öurat─â: direc╚Ťia liniei ei editoriale o scute╚Öte de dubiile unei evalu─âri a unui jurnal pandemic. ÔÇ×V─â mul╚Ťumim frumos pentru propunere. Pandemia ne-a dat peste cap tot programul editorial. ├Äncerc─âm s─â refacem vechiul program. Nu mai avem loc pentru manuscrise noi. ├Ämi pare r─âu.ÔÇŁ Aici e aceea╚Öi idee a ├«ncremenirii ├«n fa╚Ťa pericolului; stau nemi╚Öcat p├«n─â trece. O alt─â editur─â, care ulterior a publicat c─âr╚Ťi despre pandemie, dar numai traduceri, a spus c─â ÔÇ×deocamdat─â, din cauza pandemiei, planul editorial este restr├«ns.ÔÇŁ Alt r─âspuns combin─â dou─â argumente: ÔÇ×V─â mul╚Ťumim c─â v─â adresa╚Ťi grupului nostru editorial, ├«ns─â un astfel de jurnal, oricat de interesant ar fi, nu se potrive╚Öte portofoliului nostru editorial. R─âspund at├«t de repede deoarece am mai primit o propunere de Jurnal de coronavirus, ╚Öi a fost stabilit deja c─â nu vom prelua spre publicare c─âr╚Ťi ce abordeaz─â acest subiect.ÔÇŁ

Ce am scris mai sus este însă deja o poveste depășită. Între timp, editurile s-au mai relaxat, apele parcă nu mai sînt așa de tulburi. Cu toate că pandemia nu a trecut, evaluările se pot face mai la rece și cred că de acum încolo, pe tema pandemiei, e rîndul lucrărilor mai degrabă așezate, concluzive, de sinteză.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.