„Ascultă 5 minute de muzică clasică” – 10 ani

29 septembrie 2020
„Ascultă 5 minute de muzică clasică” – 10 ani jpeg

Să asculți muzică clasică la mall sau cînd îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că, din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

În octombrie 2020, proiectul îi este dedicat lui Ludwig van Beethoven, aniversat la 250 ani de la naștere: în fiecare zi a lunii octombrie, cîte o lucrare beethoveniană.

Partenerii proiectului sînt nume importante din retailul și business-ul românesc, care au susținut inițiativa cu entuziasm, observînd impactul pozitiv pe care campania o are și asupra propriilor angajați, și asupra clienților lor din întreaga țară: Carrefour România, Cora România, Mega Image, Mobexpert, Dedeman, Leroy Merlin, Librăriile Humanitas, Castelul Bran, CRH România, Iulius Mall din Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, Mood Media, Palas Mall Iaşi, ParkLake Shopping Center, PwC România, Vivo Pitești și Baia Mare, Arena Mall din Bacău, Hello Shopping Park din Bacău.

O altă latură a proiectului se derulează în școlile românești, Ascultă 5 minute de muzică clasică fiind un program național la care, în ultimul an școlar, au participat peste 191.000 elevi din București și 31 de județe.

Concerte pentru aniversare

Ambasador al proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică este celebrul violonist Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio. Pentru această aniversare, el ne aduce tuturor un prețios cadou: premiera înregistrării audio-video a concertului susținut la Sala Radio pe 16 septembrie, în cadrul turneului Stradivarius 2020. Filmul poate fi urmărit pe contul Facebook Radio România Muzical joi, 1 octombrie, de la ora 20.00.

Radio România Muzical a pregătit și alte surprize pentru 1 octombrie, data aniversării proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică, dar și Ziua internațională a muzicii. De la ora 19.00, poate fi ascultat în direct recitalul susținut de violoncelistul Cornelius Zirbo, finalist în cadrul competiției pentru bursa Moștenitorii României muzicale, organizată pentru prima dată în 2020 de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Iar de la ora 15.30, poate fi ascultată înregistrarea unuia dintre cele mai așteptate concerte ale anului 2020: Concertul de vară al Orchestrei Filarmonicii din Viena, susținut în grădina Palatului Schonbrunn din Viena pe 18 septembrie, sub conducerea lui Valery Gergiev, avînd pe celebrul tenor Jonas Kaufmann solist.

Mesajul ambasadorului proiectului, Alexandru Tomescu:

„Dragii mei, iată că sîntem la un moment important aniversar, 10 ani de campanie Ascultă 5 minute de muzică clasică. 10 ani, mult, puțin, faceți și voi socoteala, vă dați seama cîtă muzică clasică, chiar și în porțiunile astea mici homeopatice, de cinci minute, s-a putut aduna. Este o campanie extrem de interesantă, al cărei ambasador am onoarea să fiu. Duce muzica clasică peste tot unde este nevoie de ea, adică în cele mai neașteaptate locuri, în mall-uri, în centre comerciale, în bănci, în aeroporturi, în școli. Mă bucur foarte mult că are un succes deosebit, în special în rîndul tinerilor. Ei sînt cei mai fervenți fani ai campaniei și cred că fiecare tînăr, fiecare copil, fiecare om, ar trebui să aibă șansa, de a intra în contact, măcar o dată, cu muzica clasică, să vadă dacă-i place sau nu. Nu-i obligatoriu să vă placă, dar dacă vă place, veți descoperi niște lumi fantastice. Acum, pentru că nu există aniversare fără un mic cadou, cadoul meu pentru cei 10 ani este chiar un concert întreg, un concert pe care l-am susținut la Sala Radio, împreună cu bandeonistul Omar Massa, în cadrul turneului Stradivarius, Piazzolla 99 se numește spectacolul. Veți vedea multe piese, cam de cinci minute fiecare, multe piese care vă vor emoționa și să nu uităm: muzica merge mai departe. Ascultați 5 minute de muzică clasică sau dacă vă place, chiar și mai mult de atît. La Mulți Ani! La Mulți Ani din toată inima și să ne revedem cu bine.”

Mesajele partenerilor proiectului

Camelia Popescu, Manager Comunicare, Publicitate și CSR cora Romania: „10 ani de implementare fără pauză e o reușită extraordinară pentru orice tip de proiect. 10 ani de muzică clasică într-un hipermarket e un succes cu atît mai mare. Și mai nobil, pentru că pune împreună ceea ce mulți ar considera două noțiuni incompatibile : muzica clasică și hipermarketul. Însă, e doar aparent acest oximoron, pentru ca de fapt noi la cora urmărim ce își dorește clientul. E rațiunea noastră de a fi: bunăstarea lui, nevoile lui, crearea de experiente dincolo de accesibilitate. Hipermarketul nu mai e doar un facilitator de produse, e un spațiu modern care democratizează produse, permite soluții pentru îmbunătățirea vieții clienților săi.

Îmbogățit cu toate aceste valențe, cora Romania nu putea să nu adere la un proiect care în primul rînd aduce muzica de calitate într-un spațiu larg frecventat. Mai ales, din feed back-ul clienților noștri am remarcat că e un moment așteptat și salutat, deci răspunde unei nevoi pe care aceștia o au și de care noi am ținut cont încă de cînd comerțul modern nu se axa pe experiența la cumpărare.

Îi felicităm din toată inima pe partenerii noștri de la Radio România Muzical pentru pasiunea lor, pentru această idee extraordinară pe care au avut-o și pentru propunerea de a le fi parteneri. În acești 10 ani am descoperit în acest bastion de cultură niște profesioniști și niște oameni extraordinari. La mulți ani proiectului, contați pe cora România pentru toate ideile menite să aducă echilibru și bunăstare în viața clienților noștri. Mulțumim, Radio România Muzical!”

Dragoș PAVĂL, președintele companiei Dedeman: „Ne-am alăturat acestui proiect deoarece sîntem convinși că uneori sînt suficiente și cîteva minute pe zi pentru a face bine, iar muzica este poate cel mai bun instrument pentru aceasta, datorită nenumăratelor beneficii pe care le are asupra sănătății și minții noastre. Prin melodiile propuse, proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică nu doar că ne creează nouă, ascultătorilor, o stare de bine și ne oferă o mică pauză de evadare de la grijile zilnice, dar ne și ajută să redescoperim frumusețea și valoarea pe care muzica clasică le deține fără măsură.

Felicitări, Radio România Muzical, pentru 10 ani de proiect și pentru miile de minute în care ați oferit armonie și frumos!” 

Irina Mircioiu, Marketing coordinator ParkLake Shopping Center: „Ne dorim să împărtășim și de acum încolo cu vizitatorii ParkLake bucuria de a asculta muzică clasică într-un spațiu neconvențional, precum este un shopping center. Ne-am alăturat în urmă cu 3 ani acestui proiect organizat de Radio România Muzical și ne bucuram să le fim alături si la această ediție aniversară. A fost de fiecare dată o onoare să fim parteneri pentru ca muzica să depășească granițele sălilor de concerte. Vizitatorii noștri au avut ocazia să asculte muzicieni extraordinari precum Alexandru Tomescu, Orchestra de Cameră Radio, Răzvan și Andreea Stoica, în concerte inedite, organizate în incinta ParkLake. Împreună cu Radio România Muzical continuăm să aducem muzica mai aproape de oameni.”

Adelina Badea, Director Executiv Grupul Mobexpert: „Ascultă 5 minute de muzică clasică este un proiect educativ și cultural de excepție. Mobexpert s-a alăurat în 2016 acestui proiect original pentru a susține o inițiativă lăudabilă, aceea de a aduce muzica clasică tot mai aproape de publicul larg. Toate editiile au fost primite cu succes şi mult interes de către clienții și colegii noștri din toate magazinele Mobexpert. Vă mulțumim și ne bucurăm să fim parteneri și la această ediție aniversară!”

Anca Ciuchi, marketing specialist Hello Shopping Park Bacău: „Ne simțim onorați să sprijnim proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică, organizat de Radio România Muzical. Salutăm această inițiativă originală și o încurajăm cum putem, pentru că, într-o lume bombardată de muzică comercială, muzica clasică deschide noi orizonturi ale existenței noastre, ne ajută să ne deschidem sufletul și să fim un pic mai buni.

Provocarea este cu atît mai mare, cu cît muzica clasică este difuzată într-un spațiu neconvențional și comercial, cu oameni preocupați să-și asigure cumpărăturile zilnice. În esență, aceste cinci minute de muzică clasică, îi ajută pe ascultători să se detașeze și să intre într-o altă lume, catartică, plină de noi înțelesuri și idei. Cred că aceste cinci minute de muzică clasică pe zi, timp de două luni pe an, martie și octombrie, vor trezi gustul ascultătorilor, nu doar pentru muzica clasică, ci și pentru artă, cultură și frumos. Emil Cioran spunea foarte frumos că „de n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica”, subliniind importanța muzicii din viața noastră. Hello Shopping Park se bucură să se numere printre partenerii proiectului educativ și cultural al Radio România, Ascultă 5 minute de muzică clasică. Împreună, ne dorim să apropiem publicul larg de muzica clasică, să cultivăm gustul, pentru artă, cultură și frumos.”

Ruxandra Georgescu, PR Librăriile Humanitas: „Sîntem activi, dar nu întotdeauna plini de energie. Sîntem ocupați, dar nu întotdeauna eficienți. Ritmul în care sîntem de multe ori nevoiți să ne trăim viețile devine din ce în ce mai alert. În acest context, timpul devine extrem de important pentru fiecare dintre noi. De aceea încercăm să-l valorificăm în moduri cît mai eficiente. Iar eficient nu înseamnă doar eficace. Sîntem cu adevărat eficienți cînd ne place ceea ce facem și cînd tot ceea ce ne înconjoară este în armonie cu noi înșine. De 10 ani, proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică ne ajută să fin în armonie cu noi și cu cei din jur. De două ori pe an, în martie și octombrie, ne bucurăm de o selecție muzicală de înaltă calitate, pe care o putem include foarte ușor în activitățile noastre zilnice. Putem asculta muzică clasică în mașină, la locul de muncă, în autobuz sau în natură, în funcție de programul sau preferințele noastre. Ne bucurăm că într-o lume, în care constanța a devenit un lucru din ce în ce mai greu de menținut, astfel de inițiative își găsesc locul încă în grila radio, a unui post care se preocupă cu atîta dăruie de cultura muzicală. Cultură muzicală, care nu de puține ori este trecută în plan secund, în ceea ce privește educația în școală, deși ea este atît de necesară, în primul rînd pentru formarea unui simț artistic complex al noilor generații. Felicitări, Radio România Muzical, iar librăriile Humanitas vă mulțumesc pentru șansa de a fi partenerii în răspîndirea muzicii clasice.”

Alexandru Priscu, director de marketing, Castelul Bran: „Sînt 10 ani de cînd sîntem parteneri ai proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică. Proiectul a debutat și continuă și astăzi și deloc întîmplător, în sala de muzică a reginei Maria, la etajul al treilea al castelului Bran. Un loc în care, spunem noi, istoria de obligă să continuăm tradiția muzicală, un spațiu în care au concertat deseori George Enescu sau Cella Delavrancea. Transmitem gîndurile bune de la castel și sperăm să ne auzim peste încă 10 ani. Cu siguranță, porțile noastre rămîn deschise oricărui demers cultural, în special acest proiect. Vă mulțumim pentru acești 10 ani minunați!”

Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, inițiatoarea și organizatoarea proiectului: „O idee care părea aproape nebunească în urmă cu 10 ani: să asculți muzică clasică la supermarket – iat-o acum dezvoltată în sute de spații neconvenționale, cu ajutorul unor parteneri de nădejde, care au înțeles rolul important al culturii, al muzicii culte, în special, în viața omului contemporan. Le sînt extrem de recunoscătoare tuturor acelora care de-a lungul anilor au sprijinit existența acestui proiect, mai ales în acest octombrie 2020 atipic în existența noastră, a tuturor. Mă gîndesc și la copiii care mi-au scris că au descoperit muzica clasică la școală grație acestui proiect și că vor continua să o asculte și acasă, alături de părinții lor. Mă gîndesc la profesorii care mi-au mărturisit cît de util le este acest proiect în propria activitate. Și mă bucur că povestea continuă. La mulți ani tuturor celor care s-au intersectat în existența lor cu (măcar) 5 minute de muzică clasică!”

Mai multe informaţii despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute. Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, poate fi ascultat în FM (97.6 și 104.8) sau live online la www.romania-muzical.ro.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi