Salinger și filmul

14 septembrie 2020
Salinger și filmul jpeg

Între 14 și 20 septembrie are loc în București ediția a patra a American Independent Film Festival.

Cinematograful e obsedat de scriitori. Ceea ce e nițel ciudat, pentru că profesia în sine nu e dintre cele mai spectaculoase – de obicei, cineva stă la un birou, cu pana în mînă sau cu ochii în computer și.... scrie sau se zgîiește la „foaia albă” dacă are „writer's block”. Și musca pe perete ar adormi de atîta excitare. Dar filmele sînt interesate nu de actul în sine, ci de restul procesului creativ: de felul în care acești căpcăuni își torturează soțiile, își vampirizează prietenii, își alienează copiii și își petrec timpului în baruri sordide sorbindu-și ficații. Sînt atît de ocupați activități recreative, încît te întrebi cînd mai au timp să aştearnă ceva pe hîrtie. În viziunea Hollywood-ului, puține creaturi sînt mai narcisiste, mai vanitoase, mai autodistructive și mai demne de un film. Poate doar starurile rock. Caracterul, de cele mai multe ori infect, al acestor über mensch torturați devine combustibil pentru dramă captivantă. În plus, scribii sînt, de obicei, articulați, așa că pot livra și dialoguri memorabile, dacă nu chiar spumoase... Evident, pe scriitori nu-i deranjează atenţia: mulţi încep să scrie cu ideea că vor fi ecranizați. Nu și J.D. Salinger, care a urît cinematograful. Sau, mai precis, personajul său iconic, Holden Caulfield, care spune în De veghe în lanul de secară pe la pagina 2: „Nu urăsc nimic mai tare ca filmele. Nici să nu-mi pomeniți despre ele”. The Catcher in the Rye n-a avut parte de o ecranizare hollywoodiană pentru că J.D. a refuzat să cedeze drepturile. Legendarul regizor Billy Wilder s-ar fi aventurat, dar autorul a refuzat. „Mă tem că lui Holden nu i-ar fi plăcut”. Salinger a regretat toată viața că și-a vîndut o poveste de început, Uncle Wiggily in Connecticut, producătorului Samuel Goldwyn, care a masacrat-o într-un romance inept pe nume My Foolish Heart. „Disprețul meu pentru Hollywood este nemăsurat”, a scris el. În plus, nu credea că The Catcher ar fi un film bun pentru că „substanța cărții rezidă în vocea naratorului”. Unui alt solicitant, i-a trimis o telegramă: „MĂ TEM CĂ RĂSPUNSUL E UN NU CATEGORIC REPET UN NU CATEGORIC.”

Hollywoodul nu e obișnuit să fie respins – aşa că, în cazul lui Salinger, a transformat acest refuz într-o obsesie. Statutul său cult a fost cimentat și de faptul că autorul a preferat să trăiască precum un pustnic pînă la adînci bătrîneți. Comparați această recluziune cu profilul scriitorului de azi care a devenit o marcă, un produs de marketing forțat să fie prezent în presă, la lecturi, simpozioane, la televizor, la radio, pe Twitter, pe Facebook și, cine știe, poate pe Tik Tok. Știm ce gîndește despre Iisus, cultura pop sau ecologie. Se supraexpune, a devenit obositor. Salinger a refuzat toate acestea și s-a retras din viaţa publică, întreținînd legenda. Decenii de-a rîndul, cineaști, actori și scenariști au fost inspirați de personajele și povestirile sale fără să fie în stare să le adapteze direct. Influența lui se simte în Royal Tenenbaums, Badlands, The Graduate, Garden State, Rebel Without a Cause sau Ferris Bueller’s Day Off. De fapt, fiecare istorie despre maturizare amplasată în New York pare a fi inspirată de The Catcher in the Rye. Refuzul de-a juca după regulile establishment-ului cultural l-a transformat în cea mai influentă figură literară din istoria cinematografiei americane. Iar mitul continuă să se răstogolească: numai în ultimii șapte ani s-au făcut un documentar (Salinger) și două ficțiuni: Rebel in the Rye (2017) și My Salinger Year (2020). Pe cel din urmă (prezentat în deschiderea Festivalului de la Berlin din acest an) despre o tînără angajată în anii '50 de un teribil agent literar (Sigourney Weaver) ca să răspundă scrisorilor primite de la fanii scriitorului, îl puteți viziona miercuri, 16 septembrie și duminică, 20 septembrie, la AIFF.

Anca Grădinariu este critic de film.

Foto: sursa

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.