Privind adevărul în față

23 septembrie 2020
Privind adevărul în față jpeg

M-am confruntat în ultimul an cu conștientizarea lipsei adevărului mult mai acut. Poate că în mine s-a produs o schimbare altfel decît pînă acum, dar a devenit o nevoie imperioasă fără de care nu mai vreau să trăiesc - să spun adevărul și să-l caut în cei din jur. Odată ce am început să mă aplec asupra necesității adevărului în mine și în relațiile din jur, lucrurile au căpătat claritate, iar eu am cîștigat libertatea.

Atunci cînd relațiile din preajma noastră, fie cele de familie, fie cele de prietenie, fie cele de la locul de muncă, orice fel de relație pe care o avem, inclusiv relația cu mediul în care trăim, relația cu noi înșine - de altfel fiind cea mai importantă -, le mimăm și le cosmetizăm, privind parțial realitatea, pe termen lung duce la insatisfacție și suferință, duce la lipsa autenticității, la frica de a fi tu însuți, menținînd starea de imaturitate, instalîndu-se insiduos și modificînd, în timp, sentimentele bune în unele de ură, de abuz care ne otrăvesc lumea interioară.

Adevărul reprezintă concordanța dintre ceea ce cunoaștem și lumea exterioară, conform definiției din dicționar, o oglindă fidelă, justă, a realității obiective în gîndirea noastră. Adevărul este subiectiv, după cum spunea Kierkegaard. Este una dintre valorile importante de a ne construi viața și pe care o căutăm pentru a ne ghida. Despre adevăr învățăm de mici. Un exemplu de adevăr evident este cum după noapte vine ziua și după zi vine noaptea, cum ziua este lumină iar noaptea este întuneric. Un adevăr obiectiv, fundamental, de necontestat, acceptat de toți.

La nivel psihologic, valorarea adevărului are sens de libertate, de stare de bine, de echilibru. Atunci cînd cunoaștem adevărul și ni-l însușim, adevărul oferă claritate, eliberare și înțelegere. Cînd înțelegem o situație, îi cunoaștem dinamica de funcționare, cînd justificăm un comportament, indiferent că nu este cel dorit de noi, adevărul are rol tămăduitor, terapeutic. Uneori adevărul este greu de privit, onestitatea avînd două tăișuri, una putînd fi cea de a pierde o relație în care ne aflăm, o relație bolnavă în care nu avem cum să ne mai însănătoșim, iar adevărul de a o privi așa cum este poate înseamna renunțarea la ea pentru a ne elibera. Însă în societatea noastră mesajul dublu sau dubla măsură este larg răspîndită, iar oamenii funcționează și trăiesc în această stare de confuzie psihologică. Sîntem învățați de mici să nu minți, dar în același timp primim mesajul ca anumite lucruri să nu le dezvăluim. Ne uităm la părinții noștri cum uneori mint deși nouă ne spun să nu o facem niciodată.

Există o măsură a adevărului, atunci cînd cineva te sună și se invită, iar tu prin omisiune sau evitare spui că încă nu ai ajuns acasă, aceasta este o formă a minciunii, dar este una benignă, ce poate fi adusă în viața noastră și poate fi chiar sănătoasă, atunci cînd tu ești obosit și nu ai niciun chef de a fi vizitat. Înseamnă a te proteja. Dar omiterea unui adevăr major cum ar fi infidelitatea, pierderea locului de muncă, acumularea unor datorii, o boală gravă cum ar fi alcoolismul unui membru al familiei, trădarea emoțională venită din partea cuiva apropiat, nu poate fi cosmetizată sau trecută cu vederea, deși unii oameni aflați în dezechilibru psihologic o vor face. Pe termen lung consecințele acestui comportament vor ieși la suprafață.

A spune adevărul implică ca unele relații pe care le avem să le pierdem și asta poate aduce după sine pierderea atașamentului, chiar dacă nu este un atașament sănătos, ci unul trunchiat, atașamentul este cel care țin o relație, care ne face să dorim proximitatea și conexiunea fizică și emoțională cu cei de lîngă noi. Gabor Mate scrie: „sîntem ființe dependente de relații de atașament, fie că sîntem sau nu conștienți de acest lucru.” Acesta-i un adevăr de necontestat și care ne implică în relațiile cu cei din jur și mediul. Adevărul ca valoare în relațiile noastre devine sensibil și poate implica pierderea unor relații atunci cînd ne confruntăm cu el.

Se face adesea confuzie între adevărul care ne face să funcționăm sănătos și adevărul care rănește și aduce durere. Adevărul brut spus cu duritate, cu dispreț, desconsiderare, care jignește și denigrează poate duce la ruptura și pierderea relației. Care-i adevărul bun care ne aduce creștere și bine în viața noastră? Cît putem spune adevărul și cît îl „cosmetizăm”? Cum de considerăm că a spune adevărul este o greșeală? Sînt mulți oameni care consideră că sinceritatea, adică a spune adevărul, nu este o calitate.

A spune adevărul, a putea fi onest cu tine însuți și cu cel din relație este o valoare înaltă moral. Diferența o face cum îl spunem. Dacă îl spunem cu blîndețe și cu intenția de a schimba lucruri care nu sînt funcționale atît la noi înșine, cît și în relația cu celălalt, el trebuie spus. Dacă o spunem cu intenția doar de a răni, doar de a deșerta sacul nostru emoțional fără a ne gîndi ce poate produce în celălalt, cred că se impune să ne privim pe noi înșine, să ne privim propriul adevăr pentru a analiza ce ne determină să o spunem în felul acesta.

Atunci cînd repetăm un comportament sau un tipar cognitiv care produce suferință înseamnă că nu ne-am învățat lecția. Goethe spunea că: „cei care nu au învățat nimic din lecțiile vechi de trei mii de ani trăiesc de pe o zi pe alta”. Ceea ce înseamnă că atunci cînd nu alegem adevărul vom repeta aceleași greșeli sau atunci cînd încercăm să spunem adevărul, iar cei din jur nu-l doresc, este tot un comportament care nouă ne va aduce suferință. Pentru sănătatea noastră psihică avem nevoie să știm să ne oprim atunci cînd adevărul nostru doare și nu depinde de noi ca schimbarea să se producă. Noi ne sîntem datori nouă înșine cu adevărul, pentru că aici putem produce schimbare, în sinele nostru. În ceilalți, noi nu putem interveni pentru a produce schimbarea, aceasta se poate produce doar cînd celălalt își dorește și primește adevărul. Dar avem misiunea, după cum spunea Socrate, de a-i ajuta pe oameni să găsească ideile corecte, care se nasc din adevărul interior al fiecăruia.

Adevărul trebuie să implice respectul, grija față de mine, pentru că atunci cînd aleg să-mi fiu onest înseamnă că-mi sînt fidel și că aleg să mă văd în întregul meu și nu doar parțial, să nu văd doar acea parte din mine care-mi hrănește vanitatea, să mă văd pe mine cu umbra mea, cu zona mea întunecată în care nutresc și sentimente de gelozie, de răutate, de invidie la adresa celorlalți. Nu există om perfect bun și care să aibă doar calități. Noi sîntem un Întreg format din toate acestea și nici un sentiment nu ne este străin, iar cel care declară că nu simte invidie, gelozie, răutate, denotă o lipsă de cunoaștere de sine și o stagnare într-o zonă internă în care nu se confruntă cu adevărul propriu. 

Uneori adevărul este adus la suprafață prin umor. Adevărul care apare îmbrăcat în haina umorului poate fi sub forma unor glume răutăcioase, ironii, prin care cel care îl folosește în forma aceasta comunică ceea ce gîndește, lucruri pe care în mod normal nu ar avea curajul să le spună. Așa poate apărea umorul agresiv care maschează niște adevăruri spuse într-un mod dureros care produc durere și suferință. Mai poate fi adus în atenție prin bîrfă. Bîrfa are rolul de a exprima într-un mod pasiv-agresiv ceea ce simțim față de cineva sau de o anumită situație. Iar atunci cînd adevărul este greu de tolerat, prin bîrfă ne construim un mecanism de conexiune cu altcineva, genul de atitudine cînd cineva iese din încăpere iar ceilalți rămași îl comentează pe cel plecat. Atacăm la ceilalți ceea ce nu ne place la noi. A te arăta rănit te pune în contact cu sensibilitatea ta, iar aceasta implică curajul de te simți vulnerabil și de a schimba ceva în urma conștientizării. Alteori adevărul poate aduce la suprafața conștiinței noastre rezistența instinctivă față de constrîngere, poate aduce procrastinarea, lenea, lipsa motivației gen „lucrurile oricum nu se schimbă”, insolență și sfidare, aici activînd un eu imatur, în opoziție cu lumea, o rezistență automată față de sentimentul de a fi presat în a te supune/a ține cont de rugămințile celuilalt.

6723650477 e4566403fa o jpg jpeg

În ultima carte a doctorului Sacks, în capitolul „Fluviul Conștiinței” îl citează pe psihologul american William James care a scris despre conștiință că: „pare să fie mereu continuă, fără fisură, ruptură, divizare, niciodată fărîmată în bucățele. Conținutul conștiinței poate să se schimbe în continuu, dar noi ne mișcăm lin de la un gînd la altul, de la o percepție la alta, fără întreruperi sau breșe”.  Și cum adevărul este definit ca fiind o percepție a ceea ce cunoaștem intrinsec și a lumii exterioare, extrinsec poate fi privit ca o stare a conștiinței care există în noi, același pentru toți, pe care-l recunoaștem universal în noi, dar și în ceilalți. Este transpus în realitate prin existența acestuia într-un mod metafizic, imuabil în fiecare dintre noi, doar că unii dintre noi sîntem dispuși în a-l privi în față, iar alții în a îl acoperi cît de tare pot, pentru că uneori confruntarea cu adevărul poate fi atît de dureroasă. Sînt oameni care întreaga viață și-o construiesc în jurul adevărului ca valoare supremă de ghidaj existențial, și alții care își construiesc cu o măiestrie demnă de cele mai înalte cursuri diplomatice, o viață în minciună, dar o minciună atît de frumos spusă încît poți cădea în această capcană încît să o confuzi cu opusul ei, adevărul.

Adevărul este una dintre valorile care te ajută să trăiești sănătos emoțional și psihic, care atunci cînd există între doi oameni, sau în tine însuți, aduce cunoaștere, înțelegere a faptelor și implicit eliberarea psihologică. Pentru a ne putea confrunta cu adevărul avem nevoie de mecansime de supraviețuire sănătoase, altfel menținem o stare de confuzie psihologică care  este profund dăunătoare și este una dintre cele mai pline de suferință. Cu cît ne confruntăm cu adevărul nostru interior și al relațiilor noastre, cu atît sîntem mai sănătoși și mai liberi. Cu cît alegem să acoperim și să disimulăm, cu atît menținem suferința care duce în confuzie și pe termen lung la îmbolnăvirea noastră. Iar în unele cazuri, la situații de viață de neconceput.

Adevărul înseamnă să pui limite, să te protejezi, să nu te prefaci că ești de acord, să admiți că nu te face să te simți bine situația respectivă, iar valoarea adevărului poate avea rol de partener al întregii noastre vieți.

Dacă venim dintr-o familie în care adevărul era băgat sub preș, iar în cultura noastră adevărul este mult ascuns cu multe eforturi, este nevoie să învățăm și putem învăța să trăim privind adevărul în față, altfel lipsa acestuia poate însemna abuz emoțional. Se poate ca făcînd o construcție într-atît de elaborioasă să nu mai fi capabil să distingi adevărul, dacă trăiești într-o societate care camuflează și manipulează adevărul permanent, te poți pierde în așa fel încît nu-l mai poți observa. Ajungem să percepem ca fiind adevăr ceea ce ni se livrează permanent, să ne lăsăm manipulați și să credem ce spun unii oameni abili și aflați în anumite poziții, avînd interesul de a-și păstra beneficiile - iar aici cel mai elocvent exemplu sînt oamenii aflați în politică care deși au avut puterea nu au făcut nimic pentru cei din jur, ci doar pentru propriile interse, iar acum aflîndu-se în campanie, reiau minciuni, promisiuni cum că vor face, trunchiind părți din adevăr într-un mod care să-i pună într-o lumină favorabilă. Un alt exemplu unde se poate observa ascunderea sau evitarea adevărului sînt relațiile pe care le avem.  Cu cît ne ferim de adevăr în relație, cu atît relația respectivă este una fragilă, fără satisfacție, care va alimenta frustrarea, durerea și sentimentul de neputință.

A ascunde adevărul în primul rînd față de tine înseamnă a alege să modifici în mod conștient o realitate. Sînt oameni care aleg conștient această modificare în urma unei traume suferite sau chiar a mai multor traume repetate, cum ar fi o relație abuzivă, tendința este de a activa ca mecanism de apărare modificarea realității pentru a putea supraviețui mediului și evenimentului traumatic. Dar sînt și oameni care își modifică parțial conștienți adevărul propriei vieți întrucît a privi adevărul în față înseamnă a te confrunta cu ceea ce este disfuncțional în propria viață, iar conștientizarea implică asumarea unor schimbări. Ori aici mulți dintre noi ne blocăm, întrucît frica de a produce schimbarea este mare, iar în metalul colectiv una dintre distorsiunile perpetuate este: „rău cu rău dar mai rău fără rău” sau „cine știe poate va fi mai rău, așa că mai bine nu schimb nimic ”, asta înseamnă la nivel psihologic împietrirea, înghețarea psihică. Atunci cînd nivelul stresului este unul crescut, mintea noastră poate dezvolta ca mecanism de apărarea fuga de situația care generează stresul crescut, împietrirea sau paralizia în fața situației sau confruntarea cu acesta. Fiecare alege să facă față unei situații, iar uneori nu-i o alegere conștientă, voită, ci în funcție de structura psihică cu care a fost înzestrat, după cum și-a format-o în mediul de proveniență al copilăriei.

Atunci cînd nu-i poți face față adevărului propriu mulți oameni caută o formă de anesteziere emoțională prin dezvoltarea unor dependențe cum ar fi: dependența de alcool, droguri, shopping, munca - fuga de a trăi viața interioară, operații estetice - fuga de adevărul ireversibil al trecerii timpului și apusul frumuseții și de cea mai importantă fugă a noastră: fuga de moarte.

La nivelul creierului nostru stresul adus de o confruntare cu noi înșine sau cu altcineva, în numele adevărului sau a evidenței, produce o furtună în chimia creierului ca răspuns la agresiune resimțită din mediu, iar pentru a auto-regla această furtună chimică este necesar ca creierul nostru primar/reptilian, cum mai este numit, și care este răspunzător cu supraviețuirea noastră, cu controlul furiei, cu sistemul respirator, cardiovascular și temperatura corpului, să se autoregleze cu neocortexul, creierul responsabil de gîndire, de inteligența emoțională și de motivație. Ca neurotransmițătorii precum serotonina, norepinefrina și dopamina care sînt esențiali pentru stabilitatea noastră psihică să fie așezați în funcționalitate este necesar ca nivelul stresului de zi cu zi, iar în contextul acestui text, al adevărului din viața noastră, să nu fie unul crescut, altfel creierul nostru suferă la propriu. Așadar, a căuta adevărul care aduce eliberarea înseamnă vindecarea noastră nu numai la nivel psihologic, dar și la nivelul chimiei creierului. Adevărul este o necesitate psihică și fizică. Transcende de la valoare morală înaltă, la valoare a sănătății noastre fiziologice.   

Nimeni nu trebuie condamnat pentru cît adevăr alege în propria viață și pentru felul în care îi face față. Deși poate aduce suferință într-o primă instanță, adevărul are, pe termen lung, beneficii mari: înțelegere, conștientizare, eliberare, implicit o calitate crescută a vieții noastre interioare. Odată ce începi a spune adevărul, chiar dacă la început acest lucru poate provoca durere, nu te vei mai putea opri. Devine eliberator, cu efect de catharsis. Sentimentele de seninătate și de ușurare pe care le aduce sînt cele pe care le căutăm, cele care ne dau starea de bine. Cînd o găsim, știm că sîntem unde trebuie să fim și că facem ceea ce trebuie să facem.

Cătălina Dumitrescu este psiholog clinician specialist, psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală.

Foto: flickr.com

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.