Paul TUTUNGIU

De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (IV) jpeg
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (IV)
Veteranul Arild Andersen (1945), contrabasistul european cel mai muzical din toate timpurile, membru al constelației boreale cu aștri precum Garbarek, Rypdal, Bjornstad, Vesala, Stenson sau Molvær, decan de vîrstă al evenimentului, poposește cu cel mai recent proiect propriu – vorbim despre duo-ul cu Daniele Di Bonaventura (1966), bandoneonistul italian atît de seducător și deopotrivă puternic în partitură și interpretare, precum și maestru al improvizaț
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (III) jpeg
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (III)
Fără îndoială, întîlnirea cu instrumentiștii din Azerbaidjan, „Țara Focurilor”, este o surpriză, o curiozitate care merită satisfăcută, spectacolul în duo saxofon/orgă, semnat de unii dintre cei mai cunosc
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (II) jpeg
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (II)
Trygve Seim a fost propulsat direct în categoria artiștilor de succes atunci cînd cei de la casa germană de disc orientată (și) pe jazz nordic, temuta ECM Records, i-au publicat întîiul album, undeva în finalul mileniului trecut. Artistul își produsese singur materialul și avusese mare trecere cu el, lăudat de critică și gustat de un public numeros, care aștepta de niște ani
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 jpeg
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019
Bosniacul Mario Batkovic este născut în 1980 la Banja Luka, dar locuiește, că atîția alții, artiști ori ba, într-o țară de refugiu din calea cumplitelor evenimente ale anilor 90, în cazul său Elveția.
Preambul la Jazz In Church 2018 jpeg
Preambul la Jazz In Church 2018
Numărătoarea inversă a singurului festival de jazz găzduit cu suflet într-o biserică românească nu se mai consumă mocnit, ci arde cu flacără mare, deschisă, căci între 19 și 22 aprilie, pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Jazz In Church de la Biserica Lutherană Evanghelică va fi cap de afiș între evenimentele Bucureștilor, fidel tiparului de artiști și genuri muzicale pe le-a impus drept standard propriu și foarte ridicat, hotărît să decripteze enigmaticul termen de jAzZ drept o călători
Festivalul Jazz In Church marchează ediţia cu numărul cinci (şi promite să nu se oprească) jpeg
Festivalul Jazz In Church marchează ediţia cu numărul cinci (şi promite să nu se oprească)
Ca în fiecare dintre ultimii ani, între 30 martie şi 2 aprilie, nu întîmplător în preajma Paştelui, se derulează autenticul festival de muzică neprăfuită numit Jazz In Church.
Festivalul Jazz in Church cade pe 1 aprilie şi nu vă păcăleşte jpeg
Festivalul Jazz in Church cade pe 1 aprilie şi nu vă păcăleşte
Festivalul Jazz In Church atinge anul acesta ediţia a patra consecutivă, şi vă pofteşte, ca de fiecare dată, alături de gazda sa, Biserica Evanghelică Lutherană din Bucureşti, să îi fiţi oaspeţi la toate concertele de improvizaţie, muzică veche sau nouă şi sunete greu de catalogat, atent dospite pentru un public fidel şi avizat.
Benedikt Jahnel, o călătorie cu Trabantul printre aştri jpeg
Benedikt Jahnel, o călătorie cu Trabantul printre aştri
Matematicianul berlinez Benedikt Jahnel (n.1980) este acum unul dintre cele mai rafinaţi pianişti ai noului val european. Fiţi în Cluj, în 21 februarie, sau în Bucureşti, în 22, pentru a asculta cel mai elegant, cerebral şi totodată sentimental jazz algebric.
Mașina timpului: poftiți în vagoane! jpeg
Mașina timpului: poftiți în vagoane!
Concertul trioului Between The Times are loc miercuri, 25 noiembrie, de la ora 19, în sala Elvira Popescu a Institutului Francez din București.
Jazz In Church 2015: P S  la Sfîntu Gheorghe jpeg
Jazz In Church 2015: P.S. la Sfîntu Gheorghe
„Un subiect ce merită abordat separat”, aşa numeam extensia şi extinderea Jazz In Church-ului în afara marginii de capitală, drept în centrul geometric al hărţii, în însetatul de spectacol Sfîntu Gheorghe (de Covasna). La drum cu voi, melomani! E o cauză nobilă.
Jazz in Church, ep  4: Patriarhi la patru mîini (și Umberto Eco) png
Jazz in Church, ep. 4: Patriarhi la patru mîini (și Umberto Eco)
Nord-italieni de origine controlată şi consacraţi la maturitate deplină, Gianluigi Trovesi și Gianni Coscia aruncă în presa alchimică a artei lor fărîme de muzică folk din aria geografică natală, aşchii din muzica clasică şi de film, praf de tango sau mazurka.
Jazz in Church, ep  4: Patriarhi la patru mîini (și Umberto Eco) png
Jazz in Church, ep. 3: Mecanisme de mătase
Astăzi a devenit suficient să spunem „Sclavis!”, chiar şi fără de Louis, că să denotam, în fapt, Franţa, jazz european spectaculos, muzică improvizată de valoare mondială, clarinet de excepţie, muzicalitate, multă inspiraţie, compoziţie minunată, inovaţie, formă liberă.
Jazz in Church, ep  4: Patriarhi la patru mîini (și Umberto Eco) png
Jazz in Church, ep. 2: Șoapte și zei
Ca şi în urmă cu, să zicem, două decenii, prezentarea trompetistului Nils Petter Molvaer (n. 1960)  a fost şi rămîne o provocare. Atunci era senzaţional şi complet necunoscut, acum este ilustru, complet neprevăzut şi la fel de epatant.
Jazz in Church, ep  1: Arhitecturi sonore png
Jazz in Church, ep. 1: Arhitecturi sonore
Nu pentru întîia oară prezent în faţa publicului românesc de jazz, dar în premieră pe cont propriu, pianistului Rainer Brüninghaus îi revine onoarea de a deschide ediţia de anul acesta a Jazz In Church.
 Christian Wallumrød Ensemble (Norvegia/Suedia)   în premieră în România jpeg
Christian Wallumrød Ensemble (Norvegia/Suedia) - în premieră în România
Luni, 2 martie, de la 19,30, în proaspăt renovatul TNB, sala Media, va avea loc un nou eveniment muzical: compozitorul şi inovatorul Christian Wallumrod reformează multe dintre cele pe care credem că le ştim atunci cînd ascultăm muzică.
Gărâna Jazz, un festival de 18 veri png
Gărâna Jazz, un festival de 18 veri
Au trecut nici mai mult, nici mai puţin de 18 veri – 18 şarje muzicale încărcate cu cei mai rafinaţi decibeli, hăuliţi cu pricepere la umbra unui cimitir, în adîncul pădurilor Semenicului, vegheaţi şi botezaţi de Sf. Ilie cu belşug şi bună-cuvîntare.
Un festival pentru pescarii de sunete alese jpeg
Un festival pentru pescarii de sunete alese
În perioada 6-8 iunie are loc, la Tulcea, Festivalul DobroJazz.
Jazz in Church Festival   ediţia a doua jpeg
Jazz in Church Festival - ediţia a doua
În perioada 3-6 aprilie 2014, la Biserica Luterană din Bucureşti, Jazz.ro anunţă a doua ediţie a Jazz In Church Festival. Ca şi ediţia inaugurală, festivalul va include atât proiecte de jazz, cât şi proiecte de muzică contemporană, muzicieni din 9 ţări fiind prezenţi în cele 4 zile la Biserica Luterană.
"Faptul ca sînt est european a stîrnit o curiozitate pozitivă"   interviu cu Lucian BAN jpeg
"Faptul ca sînt est-european a stîrnit o curiozitate pozitivă" - interviu cu Lucian BAN
"New York-ul încă este centrul, capitala mondială a jazzului. Diversitatea copleşitoare de concerte, de muzicieni de jazz în toate genurile şi subgenurile este atît de mare, încît e dificil să găseşti un alt oraş în lume care să poată rivaliza cu el din acest punct de vedere."
Moştenirea lui Andrei Tarkovski în jazz jpeg
Moştenirea lui Andrei Tarkovski în jazz
S-a apucat de pian din plăcere, apoi a devenit profesor de muzică, pentru ca, în cele din urmă, François Couturier (n. 1950) să aleagă cariera de muzician profesionist. Restul e legendă, începînd cu turneele în cvintetul lui John McLaughlin, continuînd cu numeroase imprimări la ECM, coloane sonore şi înfiinţarea Tarkovsky Quartet.
Jazz In Church jpeg
Jazz In Church
Festivalul Jazz In Church, 21-24 martie 2013, Biserica Luterană din Bucureşti – un eveniment marca jazz.ro.
Semeţia gravă a Draculei jpeg
Semeţia gravă a Draculei
Festivalul Dracula Bass dă numele singurului festival închinat celor mai grave sunete ale scenei muzicale moderne, cele emise, produse, dezlănțuite, urlate sau șoptite de bassul electric sau unchiul sau pîntecos, contrabasul.
"În absența diversității, nu sînt posibile nici viața, nici cultura"   interviu cu Anouar BRAHEM jpeg
"În absența diversității, nu sînt posibile nici viața, nici cultura" - interviu cu Anouar BRAHEM
Este muzicianul tunisian care a străpuns toate barierele dintre Est și Vest, oferindu-ne, prin muzica sa instrumentală bazată pe timbrul încîntător al oud-ului, prilejul de a asculta adierea Orientului. Anouar Brahem concertează în lumea întreagă de peste două decenii, iar pe 27 octombrie vine pentru a doua oară în România.
Concert cu casa închisă jpeg
Concert cu casa închisă
Deliciul suprem pare să vină din informaţia de ultimă oră că am reuşit, în cele din urmă, să avem un spectacol cu casa închisă, lucru rar la noi pe Dîmboviţa. Poate că e un început, de ce nu, al unei călătorii spirituale fascinante, ce într-o bună zi va germina într-un festival de oud la Bucureşti. De ce nu?
Miniona, furtunoasa divă a pianului jpeg
Miniona, furtunoasa divă a pianului
„Cînt la pian cu tot corpul, nu doar cu mîinile”, mărturisea micuţa Hiromi, pianista japoneză cu carieră mondială, explicînd cum face ea să-şi adecveze mărunţimea la impozantul instrument. Căci, pentru pasionaţii de jazz contemporan, Hiromi Uehara înseamnă o tînără şi fenomenală artistă născuta în Japonia, dar consacrată pe scena Americii de Nord.
Sunete alese gătite la Naţional jpeg
Sunete alese gătite la Naţional
Foarte puţini melomani auziseră pînă nu demult de Bugge Wesseltoft şi şi mai puţini hotărîseră că merită sacrificată o seară de weekend estival (11 iunie) pentru a-l vedea pe delicatul viking acţionînd pe viu, în sala potrivit intitulată Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti.
Pianistul care aduce noul jpeg
Pianistul care aduce noul
Sîmbătă, 26 martie, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, pianistul Vassilis Tsabropoulos va susţine un recital în seria concertelor „Modern Piano Solo”.
Arta de a fi cel mai bun jpeg
Arta de a fi cel mai bun
Leszek Możdżer va susţine un recital de pian solo duminică, 19 septembrie, de la ora 20, în grădina clubului Green Hours.
Cine este Jasmine? jpeg
Cine este Jasmine?
Conform uzanţei ultimilor ani, un Jarrett este un Jarrett, care va să zică intră pe primele locuri în clasamentele de specialitate (şi nu numai) încă din primele săptămîni de la lansare. Jasmine întăreşte regula, aducînd totodată elemente noi, ce sporesc farmecul din povestea acestui disc eveniment.
Blîndul Troll jpeg
Blîndul Troll
Cu o copertă reuşită, fără însă a fi şocantă, cu un titlu inedit, însă nu realmente seducător, albumul celor de la Helge Lien Trio, Hello Troll, atrage atenţia din două motive solide, ba nu, trei.
Fabrica suedeză de tonalităţi  jpeg
Fabrica suedeză de tonalităţi
Cînd, în vara lui 2008, vestea năucitoare a morţii premature a pianistului suedez Esbjörn Svensson a trăsnit prin canalele de ştiri, odată cu stupoarea şi neputinţa în faţa absurdului s-au auzit voci ce, privind rapid în perspectivă, întrebau: ce vor face partenerii de scenă, de muzică, de turneu şi de creaţie ai inegalabilului Svensson?