Jazz In Church 2015: P.S. la Sfîntu Gheorghe

6 aprilie 2015
Jazz In Church 2015: P S  la Sfîntu Gheorghe jpeg

„Un subiect ce merită abordat separat”, aşa numeam extensia şi extinderea Jazz In Church-ului în afara marginii de capitală, drept în centrul geometric al hărţii, în însetatul de spectacol Sfîntu Gheorghe (de Covasna). 

Izvor de mare bucurie, pare-se, pentru comunitatea locală, pentru cea a braşovenilor, amplasaţi la doar cîteva minute de goană a maşinii, pentru mulţi ce din nord spre Bucureşti oricum veneau, hotărîţi să nu absenteze, şi, să nu va fie cu mirare, chiar şi pentru „capitalişti”, stupefiaţi de imposibilitatea de a mai prinde vreun bilet în urbea proprie, dat fiind interesul enorm pentru acest eveniment. La drum cu voi, melomani! E o cauză nobilă.

Nu întregul Festival se replică în Sfîntu Gheorghe, copiind versiunea mamă, cea din Bucureşti. Mai mult, versiunea 2.0 – cea de Covasna – are elemente proprii, concertul duo-ului Mihai Balabaş - Alexandru Arcuş fiind prezent doar aici, în deschiderea de joi, 16 aprilie, a evenimentului ocrotit de Biserica Unitariană. Poli-instrumentişti surprinzători şi foarte potriviţi cu tonul şi aerul acestei manifestări inedite, cei doi români au sarcina de a îi imersa pe fani şi pe profani în ceea ce se cîntă astăzi în jazz-ul de avangardă, în improvizaţie, în ceea ce caută, sonoricește, muzicianul tînăr, şi are şi şansa de a găsi, de e însoţit, în mod norocos, de un spectator potrivit. 

Cu recitalul om-trompetă-vis (

continuă şi se încheie seara dintîi. Deci, poate, nu plecaţi la pauză.

Cum bine îi şade jazz-ului, în ziua a 2-a, vineri 17, tărăşenia se mută chiar în Braşov, pe Redută, unde veți urmări un spectaculos duel: clarinet bass versus pianoforte, fost în Luterană de Bucureşti cu o seară înainte. Să îl numim

şi să savurăm arta şi precizia din belşug împărţite de Ulrich Drechsler şi Cristoph Cech. 

Actul final al periplului intracarpatic are loc simultan cu cel de la Bucureşti, în după-amiaza duminicii de 19 aprilie, cînd în Biserica Unitariană din Sfîntu Gheorghe vor descinde vedetele francofone

. Sigur glăsuiesc inspirat, mai ales că sînt rodaţi în decor şi atmosferă, după ce, cu o seară înainte, aceleaşi două concerte vor fi fost aclamate în capitală.

Dacă rîndurile de mai sus sînt confuze pînă la extrem şi nu mai ştiţi care-unde-ce-sau-cînd cîntă, nu va îmbufnaţi, aşa e în jazz, tema apare şi dispare, răsare de unde nu crezi şi cînd nici nu te aştepţi, adesea „operată estetic”… Rămîn bucuria şi amintirea de a fi fost acolo. În cazul nostru, de trei ori

.

Paul Tutungiu este maestru de ceremonii la www.andante.ro

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

dica
Dică, în pericol înainte de Silkeborg – FCSB: Becali ar fi ales deja următorul antrenor
La FCSB lucrurile sunt clare: Faci Ce Spune Becali și prețul îl plătești tu, ca antrenor.
Giorgia Meloni FOTO EPA-EFE
Giorgia Meloni, cerută de nevastă de fiul președintelui Ugandei în schimbul a 100 de vaci
Fiul preșdintelui Ugandei a intenționat să o ceară de soție pe Giorgia Meloni cu 100 de vaci. Tatăl său și-a cerut scuze public pentru derapajele generalului, care amenințase cu puțin timp înainte și că va invada Kenya.
recruti rusi razboi ucraina foto captura video twitter jpg
Cecenii, în spatele liniilor pentru a-i împiedica pe recruții ruși să dezerteze
Rușii nu mai îndrăznesc să iasă la proteste deoarece le este frică de tortură. Cu toate acestea, peste 50 de centre de recrutare au fost incendiate de când a început mobilizarea parțială.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.