Concert cu casa închisă

19 septembrie 2011
Concert cu casa închisă jpeg

Ţine pasul cu gusturile şi cu orientările melomanului de azi Festivalul "Enescu"! Ştie, aşadar, să includă în monumentalu-i program tot ce este actual şi cerut pe scenele sau în colecţiile de pretutindeni, nu doar clasică pură, ci şi minimalism, postmodernism şi, ceea ce ne priveşte aici, world music. Conceptul acesta de world music se vrea mult mai mult decît folk sau muzică pur tradiţională de ici sau de colo, fiind o muzică elevată, cultă, cernută prin şcoli înalte, care se bazează pe tradiţia de la obîrşia autorilor, dar şi pe tot ceea ce aceştia au acumulat în studiouri şi în concerte. Trigon, la noi, dinastia Shankar, în India, Mari Boine, în Laponia. Muzică valoroasă, de adăugat în raftul de acasă.

Între cei ce ni se relevă în cadrul festivalului avem multe şi arzătoare motive să îl aşteptăm cu hotărîtă nerăbdare şi pătimaşă dorinţă pe Dhafer. Da, deja-foarte-faimosul Dhafer Youssef – tunisian ce s-a ucenicit cîndva la moschee, urmînd să cînte rugăciunile cu ale sale corzi vocale de performanţă extremă, apoi s-a dedulcit la vajnica lăută mediteraneeană numită oud, odinioară principalul instrument solist în orchestra de muzică arabă. Ca mulţi alţii, Dhafer a traversat Marea. A început o carieră europeană la Viena, imprimînd cu Wolfgang Muthspiel, apoi cu mai toţi greii scenei de jazz contemporan ce definesc un nou val. Nu ca mulţi alţii, a avut şi a promovat un sound propriu original, atît dpdv componistic, cît şi timbral, vocea şi oud-ul său fiind unice – nici greii amintiţi nu s-ar fi asociat cu un artist ne-excepţional, nu!?

E puţin zis succes vorbind despre Dhafer, acesta practic dă foc publicului ce are şansa de a-l consuma live, dar zdrobeşte şi boxele zdravene asociate spaţiului de audiţie intimă! Atîta forţă şi delicateţe totodată, îmbinare de talent cu tradiţie, amestec inspirat de ce ştie el să facă cu tot ce ştiu confraţii de recital mai rar! Omul are diplomaţia şi fineţea muzicianului experimentat care compune, dar lasă mult loc de manevră şi celor ce îl secondează. Ascultîndu-l pe Dhafer îi auzim mult şi foarte bine pe basist, pe tobar şi pe pianist, cu toţii precişi, viguroşi, versatili! După chipul şi asemănarea liderului. Dhafer Youssef ne-a pregătit un concert pe măsura faimei ce-l precede, anunţînd că va concerta un mix între ultimele sale două albume, neîntîmplător editate la casa de discuri fanion al noului în jazz şi în sunete, Jazzland-ul lui Bugge Wesseltoft. Divine Shadows şi Abu Nawas Rhapsody vor prinde viaţă dimpreună în Sala Radio pe 23 septembrie, în formula lărgită de cvartet, orchestră de coarde, oud şi voce trans-reală de dhafer. Chris Jennings cu contrabasul, Guiliana la tobe şi estonianul Kristjan Randalu la clape, fiecare dintre ei un motiv teribil pentru un recital de artist - iată echipa!

Deliciul suprem pare să vină din informaţia de ultimă oră că am reuşit, în cele din urmă, să avem un spectacol cu casa închisă, lucru rar la noi pe Dîmboviţa. Poate că e un început, de ce nu, al unei călătorii spirituale fascinante, ce într-o bună zi va germina într-un festival de oud la Bucureşti. De ce nu? Între timp, se lucrează la a doua haltă a acestui parcurs pentru iniţiaţi, recitalul Anouar Brahem din noiembrie. Pentru vineri 23 ale lui septembrie am răsturnat deja clepsidra: fîşîitul nisipului sună aidoma umbrelor divine ale rapsodiei nord-africane, european stilizate ce ne va aţîţa timpanele. Aveţi un bilet în +?

Mai multe informaţii despre casete, viniluri, CD-uri, DVD-uri şi cărţi de muzică pe www.andante.ro. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.