Jazz In Church
Festivalul Jazz In Church, 21-24 martie 2013, Biserica Luterană din Bucureşti – un eveniment marca jazz.ro.
După un scurt și teribil episod-pilot desfășurat în octombrie anul trecut (cînd în Biserica Anglicană din Bucureşti a cîntat trio-ul Bro/Morgan/Christensen), iată că prima ediţie adevărată a nou-întemeiatului Festival Jazz In Church va avea loc în această primăvară. Gazda manifestării este acum Biserica Luterană, unde muzica încadrată drept contemporană se va putea vedea și asculta live cu tot ce are mai expresiv astăzi: muzicieni ce nu se încadrează în tipare, într-un cadru sacru, potrivit spiritului acestei discipline necomune numită doar generic jazz. Jazz.ro nu e doar și nu e chiar jazz. Iar Jazz In Church este mai mult de atît.
Joi, 21 martie
Premieră din Balcani a noului opus semnat de pianistul și compozitorul elvețian Nik Bärtsch, alături de trupa căruia o orchestră de coarde ne va introduce într-o noua dimensiune a universului său sonor. Publicul nostru îl cunoaște bine pe Bärtsch, după multe show-uri în București și la Gărîna, confirmînd pe deplin așteptările celor care urmăresc fenomenul minimalist în muzica nouă și redefinind arta spectacolului cu grupul sau Ronin. Un al doilea număr al serii de joi este posibil datorită colaborării dintre pianistul Mircea Tiberian și saxofonistul Liviu Butoi. Aceștia, vechi parteneri de scenă și disc, au înregistrat cu ceva timp în urmă, în biserica Sf. Anton din Bistrița, un album intitulat Offerus. Lansarea acestuia va avea loc cu ocazia concertului de la București, unde autorii vor interpreta acest album ce conține compoziții și creații improvizatorice, interpretate la orgă, saxofon și flaut.
Vineri, 22 martie
Prima întîlnire cu notoriul ghitarist ungur Ferenc Snetberger, poate cel mai așteptat muzician de jazz din țara sa, în special datorită virtuozității și inspirației componistice, dar și datorită colaborărilor de răsunet cu Arild Andersen, Markus Stockhausen și Paolo Vinaccia. Vinaccia însuși îl va seconda pe Snetberger în București. Seara este completată de un la fel de încărcat de sensuri și emoție moment: pianistul francez François Couturier va susține primul său recital. Foarte rare sînt prestațiile solo ale acestui mare artist, după cum și imprimările în această "formulă": album unic, de inspirație tarkovskiană, ca mai întreaga sa operă de maturitate. Spectacolul face parte din seria de concerte Modern Solo Piano.
Sîmbătă, 23 martie
Îl vom asculta pe pianistul din Chișinău, devenit celebru la Moscova și apoi la Oslo, introspectivul Mikhail Alperin, ce va evolua, de asemenea, în seria Modern Solo Piano. Misha Alperin este un magician cu puține note și multe înțelesuri; artist, ca, de altfel, mai toți cei prezenți în festival, al casei de discuri ECM Records. Al doilea set constă în primul spectacol în capitală al fermecătoarei celliste Anja Lechner, în duo cu pianistul François Couturier, cu programul Impressions Intimes - musique de Anouar Brahem, Federico Mompou, C.I. Gurdjieff, F. Couturier. Magnific! - spun cei ce i-au urmărit în decembrie, în Timişoara.
Duminică, 24 martie
Ultima zi aduce un nume foarte mare din universul redescoperirii muzicii vechi: Savall. Dar nu Jordi Savall (a mai fost și ne va mai fi oaspete), ci chiar fiica artistului, Arianna Savall. Fermecătoarea soprană și harpistă, interpretă și autoare de baroc și folk, va veni alături de proiectul său Hirundo Maris, alcătuit din muzicieni catalani și norvegieni ce amestecă meșteșugit esențe sonore ale ambelor culturi și le redau cu instrumente inedite și voci. De parcă ar mai fi fost nevoie să crească cumva interesul pentru acest festival, numărul de încheiere îi va aparține violonistului Alexandru Bălănescu, cu un program ce, ne spun organizatorii, va fi ales de artist chiar în preajma evenimentului.
Pe Paul Tutungiu îl găsiţi la andante.ro
Foto: Anja Lechner & François Couturier
Credit: www.francois-couturier.fr