De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (II)

5 februarie 2019
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (II) jpeg

În perioada 7-10 martie 2019, Festivalul Jazz In Church de la Biserica Lutherană Evanghelică din București construiește seria sa bine cadențată de opt concerte cu artiști „de import“ și două cu „autohtoni“, între care și ludicul matineu Jazz For Kids.

Episoadele cu muzicieni străini sînt, în majoritatea lor, premiere ale Festivalului, dar avem și bucuria unei revederi cu prieteni constanți ai evenimentului, prezenți, firește, alături de un nou proiect.

Publicul fidel déjà singurului și consacratului Festival de Muzică-spusă-și-Jazz, care – cu stăruință, dăruire și fler se întîmplă într-o Biserică bucureșteană – așteaptă, fără îndoială, cîteva rînduri care să anunțe datele și, mai ales, vedetele, căci locul este, vedeți bine, întipărit temeinic în conștiința și amintirile spectatorilor celor șase ani de experiențe muzicale celeste. Drept pentru care facem cunoscut rezultatul strădaniilor organizatorilor, Asociația JAZZ.RO, care, pentru ediția ce stă să (vă în)cînte, propune, ca în fiece episod al acestui mare serial, artiști maturi, dar și în devenire, care se adună la festival sosind din cele mai surprinzătoare puncte geografice, unele poli redutabili ai jazzului, altele o neașteptată revelație, toți protagoniștii fiind exemplari prin natura muzicii pe care ne-o propun și ne-o oferă „pe viu”, precum și prin calitatea, originalitatea interpretării.

Citiți aici prima parte a acestui articol. Iată cine, cum, cînd și, mai ales, de ce (să nu lipsiți):

Ziua 2, vineri 8 martie

1st set: Branka Parlić (SRB)

Întrucît rezonanța datei de 8 martie nu este neglijabilă, două concerte aparte, de o sensibilitate extremă, regaleaza publicul, spre deliciul ambelor genuri, iar cel susținut de pianista Branka Parlić, o ambasadoare a muzicii contemporane și a tehnicii de vîrf, va fi un alt punct forte al Festivalului și va marca un nou episod al atît de muzicalului și introspectivului serial Modern Solo Piano, ajuns în poate al zecelea an de emisie.

Doamna profesor Parlić a absolvit cu decenii în urmă Conservatorul belgrădean și, contrar tendințelor unei semnificative părți a artiștilor din fostul spațiu iugoslav, a rămas în țara natală, actualmente predînd la Academia de Arte din Novi Sad. Dar nu asta a făcut-o celebră în lumea largă, nu activitatea metodică și ordonată de cadru universitar, ci rîvna și noblețea de care a dat și da dovadă în abordarea repertoriului de muzică actuală, atît cel scris de către cei mai reputați și interpretați compozitori de astăzi (Part, Glass, Nyman, Vasks sau M. Monk), cît și o latură precursoare (Cage sau Satie). Muzică zisă minimalistă și chiar post-minimalistă, asta ar putea fi etichetarea precisă a artistei, însă pentru noi, publicul consumator propriu-zis, nu această catalogare contează cu adevărat, ci frumusețea, sentimentul, spleenul și bucuria debordante laolaltă în recitalurile marca Parlić. Dar și mai multe note de zece acordate atît de critică, precum și de către înșiși compozitorii, pentru transparență, eleganță și valoarea actului artistic, multe dintre versiunile pianistei Branka Parlić obțînînd sufragiul aproape universal ca fiind cele mai reușite puncte de vedere asupra lucrărilor abordate.

Artista susține o bogată activitate concertistică mai cu seamă în varianta de recital, dar și în aria muzicii de cameră, fiind prezentă în manifestări pe teme exclusiv muzicale, dar și în festivaluri de film sau în conferințe de muzicologie cu subiecte de actualitate. Uneori o putem urmări evoluînd la pian simultan cu proiecția unui film mut sau manifestînd în alte zone conexate cu muzica scrisă special drept coloană sonoră de către autorii săi favoriți, cei pe care îi promovează, întotdeauna în mod inspirat – Michael Nyman, Philip Glass, Nino Rota.

2nd set: Trygve Seim Quartet – Helsinki Songs (NO/FI/EE) E departe de a fi întîia oară cînd admirăm public frumusețea ieșită din comun a universului sonor nord-european, cu predilecție a celui scandinav, iar că această întinsă și nu foarte populată arie se arată, pe zi ce trece, drept loc geometric al creativității și trăirii muzicale autentice are, pentru mulți melomani, dar mai ales pentru fanii jazzului nou, déjà valoarea unui postulat. Din acest spațiu atît geografic, cît și spiritual, provine noul material discografic transfrontalier numit „Helsinki Songs” (ECM Records 2018), avînd drept semnatar un cvartet omonim condus de norvegianul Trygve Seim (1971), saxofonist și compozitor de mare amploare al zilelor noastre și unul dintre numele de rezonanță ce dau greutate oricărui eveniment muzical cu ambiții.

Trygve Seim a fost propulsat direct în categoria artiștilor de succes atunci cînd cei de la casa germană de disc orientată (și) pe jazz nordic, temuta ECM Records, i-au publicat întîiul album, undeva în finalul mileniului trecut. Artistul își produsese singur materialul și avusese mare trecere cu el, lăudat de critică și gustat de un public numeros, care aștepta de niște ani buni ca încă un mare saxofonist să apară dintre fiorduri, un al doilea Jan Garbarek. Așa l-au și perceput comentatorii muzicali și l-au portretizat ca fiind o voce foarte bine temperată a seducătorului instrument emblematic pentru jazz, care descinde din Garbarek și care, iată, ar putea oferi răspunsul mult-vehiculatei întrebări – cine să îi ia locul aceluia în Olimpul notelor. Dar această imagine nu este neapărat cea corectă și, în anii care au urmat, Trygve a demonstrat cu prisosință că este un muzician matur, unic, cu timbru propriu, un compozitor de prim rang și un autor complex de proiect, de melodie și interpretare, capabil să conducă experimente personale, dar și să le înnobileze pe ale altora, el fiind parte a mai tot ce se petrece important pe scena muzicală din Norvegia de azi, implicat alături de foarte mulți alți mari artiști în construcția jazzului de patrimoniu ce se scrie și cînta acolo. Includerea pe neobișnuitul album al lui Arild Andersen, „Celebration”, a unei splendide compoziții semnate de Trygve Seim, în rînd cu piese de Garbarek, Corea sau Jarrett, ne măsoară felul în care titanii, în cazul de față Arild, îl cîntăresc pe mai tînărul, dar la fel de dăruitul lor coleg, Trygve Seim, un suflet de poet într-un trup de călugăr, o inimă de sportiv cu o minte de dirijor.

Discul Helsinki Songs este, cu siguranță, unul dintre cele mai romantice ale artistului, melodia și emoția directă fiind atribute ale fiecărei piese, toate avîndu-l drept compozitor, iar formula în care a ales să îl imprime și să îl interpreteze pe scenă este, de asemenea, epatantă și de o consistență greu de echivalat. Contrabasul este mînuit de partenerul constant al lui Trygve de carieră, de studio și de concert din ultimii douăzeci de ani, un foarte versatil și prolific as din peisajul boreal, o déjà veche cunoștință a publicului nostru – Mats Eilertsen (1975), bateria revine unui mare muzician finlandez numit Markku Ounaskari (1967), poate cel mai subtil jazzman finlandez de astăzi, cel în „subordinea” căruia Trygve evoluează atunci cînd îl însoțește pentru a colora și mai viu, în concerte, fantasticul proiect folk-jazz al lui Ounaskari – „Kuara”, iar „povara” instrumentului-rege este distribuită pe umerii estonianului Kristjan Randalu (1978), pe care l-am aplaudat cîndva alături de Dhafer Youssef, devenit în timp unul dintre muzicienii-cheie ai noului val, cu accente și pe muzică clasică, și în jazz, și leader, și sideman, totul cu temeinicie, precizie, har, un pianist care va face multe, și mai multe valuri. Să fiți siguri, sînt cel puțin patru simfonii ce își disipă parfumul în acest buchet de flori ale Nordului.

Foto: Trygve Seim Quartet

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.