De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (II)

5 februarie 2019
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (II) jpeg

În perioada 7-10 martie 2019, Festivalul Jazz In Church de la Biserica Lutherană Evanghelică din București construiește seria sa bine cadențată de opt concerte cu artiști „de import“ și două cu „autohtoni“, între care și ludicul matineu Jazz For Kids.

Episoadele cu muzicieni străini sînt, în majoritatea lor, premiere ale Festivalului, dar avem și bucuria unei revederi cu prieteni constanți ai evenimentului, prezenți, firește, alături de un nou proiect.

Publicul fidel déjà singurului și consacratului Festival de Muzică-spusă-și-Jazz, care – cu stăruință, dăruire și fler se întîmplă într-o Biserică bucureșteană – așteaptă, fără îndoială, cîteva rînduri care să anunțe datele și, mai ales, vedetele, căci locul este, vedeți bine, întipărit temeinic în conștiința și amintirile spectatorilor celor șase ani de experiențe muzicale celeste. Drept pentru care facem cunoscut rezultatul strădaniilor organizatorilor, Asociația JAZZ.RO, care, pentru ediția ce stă să (vă în)cînte, propune, ca în fiece episod al acestui mare serial, artiști maturi, dar și în devenire, care se adună la festival sosind din cele mai surprinzătoare puncte geografice, unele poli redutabili ai jazzului, altele o neașteptată revelație, toți protagoniștii fiind exemplari prin natura muzicii pe care ne-o propun și ne-o oferă „pe viu”, precum și prin calitatea, originalitatea interpretării.

Citiți aici prima parte a acestui articol. Iată cine, cum, cînd și, mai ales, de ce (să nu lipsiți):

Ziua 2, vineri 8 martie

1st set: Branka Parlić (SRB)

Întrucît rezonanța datei de 8 martie nu este neglijabilă, două concerte aparte, de o sensibilitate extremă, regaleaza publicul, spre deliciul ambelor genuri, iar cel susținut de pianista Branka Parlić, o ambasadoare a muzicii contemporane și a tehnicii de vîrf, va fi un alt punct forte al Festivalului și va marca un nou episod al atît de muzicalului și introspectivului serial Modern Solo Piano, ajuns în poate al zecelea an de emisie.

Doamna profesor Parlić a absolvit cu decenii în urmă Conservatorul belgrădean și, contrar tendințelor unei semnificative părți a artiștilor din fostul spațiu iugoslav, a rămas în țara natală, actualmente predînd la Academia de Arte din Novi Sad. Dar nu asta a făcut-o celebră în lumea largă, nu activitatea metodică și ordonată de cadru universitar, ci rîvna și noblețea de care a dat și da dovadă în abordarea repertoriului de muzică actuală, atît cel scris de către cei mai reputați și interpretați compozitori de astăzi (Part, Glass, Nyman, Vasks sau M. Monk), cît și o latură precursoare (Cage sau Satie). Muzică zisă minimalistă și chiar post-minimalistă, asta ar putea fi etichetarea precisă a artistei, însă pentru noi, publicul consumator propriu-zis, nu această catalogare contează cu adevărat, ci frumusețea, sentimentul, spleenul și bucuria debordante laolaltă în recitalurile marca Parlić. Dar și mai multe note de zece acordate atît de critică, precum și de către înșiși compozitorii, pentru transparență, eleganță și valoarea actului artistic, multe dintre versiunile pianistei Branka Parlić obțînînd sufragiul aproape universal ca fiind cele mai reușite puncte de vedere asupra lucrărilor abordate.

Artista susține o bogată activitate concertistică mai cu seamă în varianta de recital, dar și în aria muzicii de cameră, fiind prezentă în manifestări pe teme exclusiv muzicale, dar și în festivaluri de film sau în conferințe de muzicologie cu subiecte de actualitate. Uneori o putem urmări evoluînd la pian simultan cu proiecția unui film mut sau manifestînd în alte zone conexate cu muzica scrisă special drept coloană sonoră de către autorii săi favoriți, cei pe care îi promovează, întotdeauna în mod inspirat – Michael Nyman, Philip Glass, Nino Rota.

2nd set: Trygve Seim Quartet – Helsinki Songs (NO/FI/EE) E departe de a fi întîia oară cînd admirăm public frumusețea ieșită din comun a universului sonor nord-european, cu predilecție a celui scandinav, iar că această întinsă și nu foarte populată arie se arată, pe zi ce trece, drept loc geometric al creativității și trăirii muzicale autentice are, pentru mulți melomani, dar mai ales pentru fanii jazzului nou, déjà valoarea unui postulat. Din acest spațiu atît geografic, cît și spiritual, provine noul material discografic transfrontalier numit „Helsinki Songs” (ECM Records 2018), avînd drept semnatar un cvartet omonim condus de norvegianul Trygve Seim (1971), saxofonist și compozitor de mare amploare al zilelor noastre și unul dintre numele de rezonanță ce dau greutate oricărui eveniment muzical cu ambiții.

Trygve Seim a fost propulsat direct în categoria artiștilor de succes atunci cînd cei de la casa germană de disc orientată (și) pe jazz nordic, temuta ECM Records, i-au publicat întîiul album, undeva în finalul mileniului trecut. Artistul își produsese singur materialul și avusese mare trecere cu el, lăudat de critică și gustat de un public numeros, care aștepta de niște ani buni ca încă un mare saxofonist să apară dintre fiorduri, un al doilea Jan Garbarek. Așa l-au și perceput comentatorii muzicali și l-au portretizat ca fiind o voce foarte bine temperată a seducătorului instrument emblematic pentru jazz, care descinde din Garbarek și care, iată, ar putea oferi răspunsul mult-vehiculatei întrebări – cine să îi ia locul aceluia în Olimpul notelor. Dar această imagine nu este neapărat cea corectă și, în anii care au urmat, Trygve a demonstrat cu prisosință că este un muzician matur, unic, cu timbru propriu, un compozitor de prim rang și un autor complex de proiect, de melodie și interpretare, capabil să conducă experimente personale, dar și să le înnobileze pe ale altora, el fiind parte a mai tot ce se petrece important pe scena muzicală din Norvegia de azi, implicat alături de foarte mulți alți mari artiști în construcția jazzului de patrimoniu ce se scrie și cînta acolo. Includerea pe neobișnuitul album al lui Arild Andersen, „Celebration”, a unei splendide compoziții semnate de Trygve Seim, în rînd cu piese de Garbarek, Corea sau Jarrett, ne măsoară felul în care titanii, în cazul de față Arild, îl cîntăresc pe mai tînărul, dar la fel de dăruitul lor coleg, Trygve Seim, un suflet de poet într-un trup de călugăr, o inimă de sportiv cu o minte de dirijor.

Discul Helsinki Songs este, cu siguranță, unul dintre cele mai romantice ale artistului, melodia și emoția directă fiind atribute ale fiecărei piese, toate avîndu-l drept compozitor, iar formula în care a ales să îl imprime și să îl interpreteze pe scenă este, de asemenea, epatantă și de o consistență greu de echivalat. Contrabasul este mînuit de partenerul constant al lui Trygve de carieră, de studio și de concert din ultimii douăzeci de ani, un foarte versatil și prolific as din peisajul boreal, o déjà veche cunoștință a publicului nostru – Mats Eilertsen (1975), bateria revine unui mare muzician finlandez numit Markku Ounaskari (1967), poate cel mai subtil jazzman finlandez de astăzi, cel în „subordinea” căruia Trygve evoluează atunci cînd îl însoțește pentru a colora și mai viu, în concerte, fantasticul proiect folk-jazz al lui Ounaskari – „Kuara”, iar „povara” instrumentului-rege este distribuită pe umerii estonianului Kristjan Randalu (1978), pe care l-am aplaudat cîndva alături de Dhafer Youssef, devenit în timp unul dintre muzicienii-cheie ai noului val, cu accente și pe muzică clasică, și în jazz, și leader, și sideman, totul cu temeinicie, precizie, har, un pianist care va face multe, și mai multe valuri. Să fiți siguri, sînt cel puțin patru simfonii ce își disipă parfumul în acest buchet de flori ale Nordului.

Foto: Trygve Seim Quartet

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?