De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019

29 ianuarie 2019
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 jpeg

În perioada 7-10 martie 2019, Festivalul Jazz In Church de la Biserica Lutherană Evanghelică din București construiește seria sa bine cadențată de opt concerte cu artiști „de import“ și două cu „autohtoni“, între care și ludicul matineu Jazz For Kids.

Episoadele cu muzicieni străini sînt, în majoritatea lor, premiere ale Festivalului, dar avem și bucuria unei revederi cu prieteni constanți ai evenimentului, prezenți, firește, alături de un nou proiect.

Publicul fidel déjà singurului și consacratului Festival de Muzică-spusă-și-Jazz, care – cu stăruință, dăruire și fler se întîmplă într-o Biserică bucureșteană – așteaptă, fără îndoială, cîteva rînduri care să anunțe datele și, mai ales, vedetele, căci locul este, vedeți bine, întipărit temeinic în conștiința și amintirile spectatorilor celor șase ani de experiențe muzicale celeste. Drept pentru care facem cunoscut rezultatul strădaniilor organizatorilor, Asociația JAZZ.RO, care, pentru ediția ce stă să (vă în)cînte, propune, ca în fiece episod al acestui mare serial, artiști maturi, dar și în devenire, care se adună la festival sosind din cele mai surprinzătoare puncte geografice, unele poli redutabili ai jazzului, altele o neașteptată revelație, toți protagoniștii fiind exemplari prin natura muzicii pe care ne-o propun și ne-o oferă „pe viu”, precum și prin calitatea, originalitatea interpretării.

Iată cine, cum, cînd și, mai ales, de ce (să nu lipsiți):

Ziua 1, joi, 7 martie

1st set: Mario Batkovic (BA-CH)                   

Ziua de începere a festivalului se împarte, potrivit obiceiului, în două concerte la fel de atrăgătoare, însă cît se poate de diferite, avînd anul acesta invitat în recital un muzician încă puțin știut publicului nostru, magician de secol XXI al clasicului acordeon, căruia îi da un alt, total neașteptat, intens suflu, îi cioplește o nouă formă sonoră, promovîndu-l la rang de factotum. Bosniacul Mario Batkovic este născut în 1980 la Banja Luka, dar locuiește, că atîția alții, artiști ori ba, într-o țară de refugiu din calea cumplitelor evenimente ale anilor 90, în cazul său Elveția. Aici, viitorul virtuoz a găsit atît mediul propice continuării studiilor, desăvîrșirii educației muzicale solide, cît și contactele și deschiderea către care probabil că aspira, răsfirînd armoniile hipnotice ale compozițiilor sale către mai multe zone sonore, practic ceea ce propune, ca autor și interpret, neputînd fi incasetat într-un anume gen predefinit. O improvizație foarte modernă, de sorginte minimalistă, dar care este, și pe scenă, și în studio, descătușată atomic și îl duce pe ascultător în zone din hyperspaţiu – o muzică noir, în perpetuă mișcare, o sinteză a tot ce este mai actual, dar și liric, cu o acțiune imediată, empatică, asupra zonei de emoție totală. Totul realizat fără contribuția mijloacelor, efectelor moderne electronice. Doar acordeon pur, bio.

Botezîndu-și compozițiile, subtil, în latină, autorul lor se ancorează cumva, exploatînd o reacție a subconștientului, într-un univers al misterelor, al magiei controlate, al vrăjirii – căci aceasta și este muzica sa, este fundalul sonor al vrăjirii – de către un adevărat stăpîn al acestei arte. De aici și pînă la a fi solicitat de multe, foarte multe cluburi și festivaluri din lumea întreagă ce promovează valorile tinere, avangarda și crossover-ul (întretăierea mai multor genuri) nu a fost cale lungă, acordeonistul construindu-și o audiență fidelă și entuziastă pe multe meridiane.

Aflînd despre debutul sau discografic surprinzător de tîrziu, la 37 de ani, cu albumul ce îi poartă (minimalist…) numele, nu putem decît să fim uimiți de profunzimea și complexitatea polifonică a acestuia, calități care l-au propulsat instantaneu între primele discuri ale avangardei (potrivit revistei Rolling Stone), ce-i drept, și cu aportul meșterului-producător muzical, portishead-istul britanic Geoff Barrow.

Crochiul care ni-l înfățișează atît de succinct pe Mario Batkovic nu ar fi însă întreg fără a aminti munca acestuia în domeniul muzicii de film și de spectacol și, neapărat, cel al coloanelor sonore pentru jocuri video – unele de înaltă clasă și complexitate, demne, probabil, de o atare nobilă altoire.

2nd set: Maria Pia De Vito / Francois Couturier / Anja Lechner / Michele Rabbia: Il Pergolese (IT/FR/DE) 

 În chiar prima seară ni se oferă ocazia reîntîlnirii unor consacrați maeștri ai Festivalului, prilej de multiplă satisfacție, pe de o parte grație talentului și valorii acestora, apoi datorită evocării inerente a prestațiilor trecute (extraordinare concerte… !) și, nu în ultimul rînd, firește, pentru că artiștii în chestiune ne vizitează cu un nou proiect, de o anvergură, de asta dată, cu adevărat maiestuoasă. Cu aceste sentimente întîmpinăm noul cvartet al revederii cu pianistul francez Francois Couturier (1950), cu percuționistul italian Michele Rabbia (1965) și cu violoncelista germană Anja Lechner, cei trei înnobilînd proiectul Il Pergolese al cîntăreței emblematice de jazz a Italiei – Maria Pia de Vito.

Auzind titlul, gîndul ne duce aproape reflex la compozitorul italian genial de secol XVIII Giovanni Battista Draghi – zis Pergolesi, care, în cei doar cîțiva ani de carieră, și-a gravat identitatea în moștenirea culturală a umanității aproape că nimeni altul. Mort la o vîrstă la care tinerii noștri încă nu au deprins legarea nodului de la cravată, opera sa dăinuie, este foarte vie, prezentă în repertoriul actual al ansamblurilor de muzică clasică, dar iată că nu numai, cei patru superlativi europeni ai jazzului propunînd o reinterpretare a muzicii lui Pergolesi prin stilizarea și re-decodarea unor fragmente preluate atît din lucrările sale instrumentale, cît și din notoriile pasaje vocale, într-o formulă de scenă îmbogățită de efecte electronice și în care glasul Mariei Pia de Vito se transformă deseori într-un instrument inegalabil, iar violoncelul Anjei Lechner preia partitura inițial scrisă vocilor. Totul pe fundalul bogat construit de vizionarul Couturier și pe care pictează fără rezerve, cu arsenalul sonor infinit cu care ne epatează de fiece dată, arhanghelul Rabbia. E mult, mult de tot jazz în ceea ce vom auzi, atît în improvizație, cît și în tehnică, contrapunct, abordare, dar și originalul este foarte prezent, distilat și totuși la fel de pregnant. Mai pergolez că oricînd!

Maria Pia de Vito s-a născut în Napoli (locul unde Pergolesi a evoluat și s-a consacrat), a studiat canto, chitară și pianul, intersectîndu-și cariera cu Peter Erskine, Paolo Fresu, Billy Hart, Maria João, Dave Liebman, Gianluigi Trovesi, Miroslav Vitous, Joe Zawinul, Ralph Towner sau John Taylor și devenind, la rîndul său, un star al scenei europene de jazz. Pe lîngă timbrul și măiestria vocală, artista își pune, în albumele sale, amprenta prin traducerea textelor în dialect napolitan, amănunt ce se regăsește și în proiectul-tribut Il Pergolese.

Francois Couturier este un extraordinar artist ce evoluează în duo, trio și cvartet, dar, așa cum unei mari personalități muzicale îi șade bine, el știe să împletească notele și că sideman în mai multe formule (unele cu Anouar Brahem, pentru care povestește că a învățat să cînte „șoptit“ în prezența oud-ului), să ofere un recital (în cadrul Modern Solo Piano, aici, în Festivalul Jazz In Church, în chiar prima ediție), să concerteze și să compună în Tarkovski Quartet, căruia îi este lider și compozitor.

Michele Rabbia rămîne muzicianul cu cele mai multe prezențe în festivalul Jazz In Church și asta nu din pricina vreunei stereotipii inexplicabile a organizatorilor, ci pentru că diversitatea proiectelor sale, inspirația și priceperea sa, de cel mai elevat nivel, fac publicul să vibreze, de fiece dată, cu intensitate maximă. Despre el scriam (și rămîne la fel de actual) că este „un veritabil exorcist al bateriei, al tuturor instrumentelor de percuţie şi al absolut oricăror alte obiecte în care se poate (sau nu) lovi, din care Rabbia ştie a extrage un sunet, un demon, un suflet”.

Celista Anja Lechner, nume consacrat atît pentru ascultătorii de jazz, cît și pentru cei motivați de muzica nouă, poate fi întîlnită pe scene europene sau îndepărtate cu proiecte aparțînînd ambelor sfere, pe care le pune în valoare și într-o lumină caldă, contribuind cu un tușeu sensibil la descoperirea și revitalizarea unor arii ale patrimoniului sonor mondial încă insuficient exploatate, fie că interpretează Mansurian, Schubert, Gurdjieff sau îi dă, „pe viu“, replica marelui Dino Saluzzi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

vremea la munte Foto Salvamont Arges jpg
Prognoza meteo 25 noiembrie. Vremea este într-o ușoară încălzire. Temperaturile maxime vor fi de 11 grade
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru luni, 25 noiembrie. Începutul săptămânii este marcat de temperaturi ușor mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă în jumătatea de sud-vest a țării.
romania handbal facebook jpg
FC Rapid Bucuresti svg png
Începe procesul care zguduie Giuleștiul: Mi s-a furat ceva din casă
Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, a decis să dea în judecată mai multe entități (companii, cluburi), printre care FC Rapid și CS Rapid.
mici jpg
Adio, mici românești în SUA și Marea Britanie! Motivul pentru care a fost interzis exportul lor
Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate din România către SUA și Marea Britanie au fost suspendate din cauza pestei porcine africane, o boală care continuă să afecteze teritoriul țării noastre.
Cele mai bune destinații de Crăciun de pe glob Colaj Planet Earth Facebook
Cele mai bune destinații de Crăciun de pe glob. Una dintre ele se învecinează cu România
Imaginați-vă o călătorie de Crăciun în cele mai spectaculoase colțuri ale lumii, alese cu grijă pentru farmecul lor festiv unic. „Planet Earth”, cu cei 1,7 milioane de urmăritori, ne propune o selecție de 19 de destinații ce îmbină tradițiile, lumini magice și atmosfera de sărbătoare.
profimedia 0921871438 jpg
„Lista de asasinate” a lui Putin, dezvăluită de șeful spionajului ucrainean
Șeful spionajului ucrainean, generalul locotenent Kirilo Budanov, a afirmat că Kievul este la curent cu „listele de asasinate” ale Rusiei, care vizează profesori, jurnaliști și preoți ucraineni, printre alții, relatează Newsweek.
ec0d7da087c0a838003dca2a8039d929 jpg
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
Rusia a trimis Coreei de Nord un milion de barili de petrol din martie, potrivit analizei imaginior din satelit realizată în urma unei anchete jurnalistice, relatează Business Insider.
Statia CFR Simeria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg
Nod feroviar important, modernizat în șase ani. Cum arată acum gara de epocă, complet schimbată după 120 de ani
Stația CFR Simeria, una dintre cele mai vechi gări din România, a fost modernizată, iar lucrările la clădirea de epocă a nodului feroviar, construită în jurul anului 1900, au ajuns la final.
comuna jpg
Unde se află uzina metalurgică Ciocanul, cea care stârnea hohote de râs. A dispărut brusc, după 200 de ani
La poalele Munților Poiana Ruscă, într-un peisaj sălbatic din județul Timiș, se află comuna Nădrag, un loc care timp de două secole a trăit și s-a dezvoltat în umbra unei industrii ce părea eternă.