Gărâna Jazz, un festival de 18 veri

30 iunie 2014
Gărâna Jazz, un festival de 18 veri png

Dragii noştri, amicul Marius Giura, „rectorul” Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, anunţă cu bucuria şi emfaza potrivite că, în al doilea weekend extins de iulie, de joi 10 şi pînă duminică 13, se va ţine în notoria Poiană a lui Canis Lupus o extraordinară petrecere de majorat a mezinului său, al patrulea dintre cei trei copii Giura –  de Festival vorbesc, înţelegeţi boieri dumneavoastră…  Festivalul, cel mai tînăr şi, fără doar şi poate, favoritul lui taica Giura, chiar dacă, pentru cei mai mulţi pare că abia ieri a decolat, dă şi el măsura trecerii timpului căci, iată, de „ieri” au trecut nici mai mult, nici mai puţin de 18 veri – 18 şarje muzicale încărcate cu cei mai rafinaţi decibeli, hăuliţi cu pricepere la umbra unui cimitir, în adîncul pădurilor Semenicului, vegheaţi şi botezaţi de Sf. Ilie cu belşug şi bună-cuvîntare.

La sindrofie sînt(em) mulţi cei poftiţi să se delecteze cu cele pregătite. De te uiţi pe supraevaluatul Facebook, par să fie spre 5000 de musafiri. În realitate, însă, îndrăznesc să cred că numărul celor care iau în seamă acest eveniment de prim rang şi talie galactică, Gărâna Internaţional Jazz Festival, XVIII Edition, trece de 50000, căci publicul-ţintă e doar în mică măsură tributar reţelei de Internet, mulţi iubind comunicarea pe căi clasice, rockul şi jazzul „bătrîneşti” şi prietenia reală, nu virtuală. Nu ajung niciodată atîţia (ce bine !!!), dar numărul avizaţilor, interesaţilor, ispitiţilor continuă să sporească, căci manifestarea nu este strict muzicală, ci are şi rolul de liant social, revedere de promoţie, degustare de te-miri-ce, vacanţă exotică şi terapie de cuplu. Un soi de Facebook, dar pe bune.

Stranietatea festivalurilor de acest soi, tipice mijlocului de vară, este că ele sînt concurente nevoie-mare. Giura, altfel bun prieten cu omologii din Olanda, Spania, Turcia sau de oriunde altundeva, se „bate” an după an cu ei pentru a îşi înscrie pe afiş anumiţi artişti, anumite formule mult visate şi mult vînate de către el şi fraţii săi. Fiecare ar vrea să urce pe propriile scene numele în vogă, „greii” aflaţi în turneu, divele, doar că festivalurile se mai şi suprapun, avioanele nu aterizează întotdeauna pe pista Lupului şi socoteală făcută acasă se anulează în tîrgul cu instrumentişti. Aşa a ajuns Gărâna de la 3 la 4 zile, joia adăugîndu-se din atari raţiuni în urmă cu cîţiva ani, pentru ca garâniacii să îl poată vedea şi pe… şi auzi şi pe…  Rapid a ajuns ziua de joi obligatorie Festivalului şi şi mai rapid au intrat în programul acesteia capete de afiş de o rezonanţă uluitoare. Luaţi deci loc şi beţi un gît de apă plată. Prima zi de concerte, deci, 10 iulie, dulcea zi de joi:

ADAM BAŁDYCH IMAGINARY QUARTET (Polonia) – cel mai spectaculos nou star al scenei polace de gen, acest zvăpăiat îmbină meşteşugul lui Paganini cu nebunia lui Nigel Kennedy. Sînteţi curioşi cum ar suna vioara în jazz dacă Scaraotzchi însuşi ar încinge-o pe scenă? Aşa ar suna. Dar Adam Baldych nu este doar virtuozitate pură, ci şi multă sensibilitate, o tonă de talent şi alta de inspiraţie. Neratabil.

ANDY SHEPPARD TRIO LIBERO ( Anglia, Franţa): Andy Sheppard – saxofon / Michel Benita – contrabass / Sebastian Rochford – tobe

Păi ăştia sînt trei muzicieni independenţi, reuniţi nu degeaba într-un Trio liber, care le rosteşte valoarea însumată şi pe cea individuală, mai abitir ca oricînd. Andy Sheppard este cel mai cunoscut saxofonist de pe scena britanică, notoriu atît acasă, cît şi în zona de export, căci e partener de scenă şi de studio cu alte mari nume ale planetei. Sebastian Rochford e tobarul-lider de la Polar Bear, un individ cu părul precum Jimi Hendrix şi care ştie şi inovează în muzică asemeni lui, un fantastic de inspirat compozitor şi aranjor. Iar de francul Michel Benita, contrabasistul, ce să povesteşti mai întîi, că a imprimat cu mai toate starurile şi că i-a ieşit perfect fiece album sau că se recomandă pe sine că fiind discret şi eficace? Trio SuperTrio, ăştia sînt băieţii…

DAVE DOUGLAS – THE RIVERSIDE QUARTET (USA): Dave Douglas – trompetă / Chet Doxas – saxofon / Steve Swallow – bass / Jim Doxas – baterie

Ziua era deja arhiplină, dar a trebuit să vină şi o explozie de peste ocean, un cvartet al luncii, un Riverside format de trompetistul Dave Douglas şi de arhipremiatul basist electric Steve Swallow, două legende ale jazzului made in the USA. Este greu să vorbeşti despre artişti care au marcat an de an, album de album, cîte o treaptă semnificativă a istoriei muzicii şi a istoriei lor personale. Poate nu îndestul ştiuţi la noi, aceştia sînt printre numele cele mai căutate atunci cînd se întocmeşte meniul unei petreceri precum cea despre care istorisim, a Gărânei. Va asigurăm că nu aveţi altceva de făcut cînd sînt ei pe scenă.

MARIUS NESET – Ştiu că e total neplauzibil, însă tot joi va concerta în Poiana Lupului şi a noastră, a tuturor, marea voce tînără a saxofonului scandinav, norvegul Marius Neset, care a făcut saltul de la debutant la cap de afiş în cel mai scurt interval măsurat vreodată – în ultimii cîţiva ani. Nu aţi auzit de Marius Neset ? Nimeni nu îl ştia pînă nu demult. Veţi putea uită concertul lui din 10 iulie? Aţi fi singurul… Ceva incredibil de spectaculos şi formidabil sonor se va petrece.Trece joi şi vine vineri, vineri 11, cînd nebunia şi paroxismul continuă la nivel alarmant:

ELENA MÎNDRU FINNECTION (România, Finlanda) – primul român din Festival vine din Finlanda, e cîştigătoare a mari premii internaţionale, are o armată de nordici împrejuru-i şi îşi lansează la Gărâna noul album. Mîndru fi-va recitalul Elenei Mîndru!

Elena Mîndru – voce / Sampo Hiukkanen – vioară / Tuomas J. Turunen – pian / Eero Seppä – contrabas / Anssi Tirkkonen – tobe

Iar apoi avem bătaie mare de cap...  Pe scurt, aceşti trei headlinerşi, aceste trei trupe au fost pe lista scurtă a organizatorilor de vreo 5-6 ani încoace. De atunci se tot străduiesc să facă luntrea punte pentru ca aceştia să cînte la Gărîna, mai mult ca sigur cîte unul pe seară! Ei, nu le-a ieşit. Sînt cu toţii vineri, sînt formidabili şi ai putea face un festival întreg în jurul oricăruia dintre aceştia (de fapt, aşa se şi petrece dacă urmăreşti nu să îţi bucuri 50000 de prieteni, ci doar să îţi faci treaba profi) :

JOEY DEFRANCESCO TRIO (USA)
Joey DeFrancesco - Hammond B3
Jeff Parker – ghitară
George Fludas – baterieULF WAKENIUS BAND (Suedia, Danemarca)
Ulf Wakenius – ghitară
Lars Jansson – pian
Paul Svanberg – tobe
Jesper Bodilsen – contrabas

ARVE HENRIKSEN BAND (Norvegia)
Arve Henriksen – trompetă
Jan Bang – live sampling
Stian Westerhus – ghitară
Ingar Zach – tobe

Ce ar mai fi încă nespus ? Aaaa, festivalul continuă sîmbătă şi duminică, cu vedete de acelaşi calibru, cu „Vin Americanii”, cu multiple premii Grammy, cu alte şi alte vedete care pe cont propriu umplu cîte o vale a grăirii muzicale, a plîngerii şi a rîderii. Numărîndu-le cu precizie, par a fi doar 16 concerte pe meniu la cei 18 ani sărbătoriţi, dar dacă îl contabilizăm şi pe Moşu Lungu Florianu, un recital pe cinste, şi pe însuşi gazda primitoare, cel ce ne cheamă să ne lustruim împreună timpanele, dă numa’ bine.

Mai multe informaţii despre Gărâna Jazz Festival XVIII găsiţi pe site-ul festivalului

Pe Paul Tutungiu îl găsiţi pe andante.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.