Un festival pentru pescarii de sunete alese

24 mai 2014
Un festival pentru pescarii de sunete alese jpeg

Dacă Festivalul DobroJazz s-ar fi înfiripat la vecinul bulgar, automat numele i s-ar fi tradus în urechea de român drept Jazz Bun, dar aşa, dobro-gean-get-beget fiind, trebuie să înţelegem din conotaţia sa fonetică un parfum al amplorii, care derivă din întinderea cea bună (conform uneia dintre etimologiile ce se vehiculează), precum şi să apreciem inspiratul joc ambiguu al cuvintelor, care lasă loc interpretării potrivite fiecăruia.

Cu condiţia să fiţi acolo, în Tulcea, în zilele de 6, 7 şi 8 iunie, pentru un  festival ce ia startul, un Jazz Bun, cum să înceapă mai inspirat melomanul vara calendaristică, cum să ia un prim contact cu delta (într-o formă nemaiîntîlnită!) şi cu devenirea, afinitatea sa slavonă, altfel decît în cele trei seri, care chiar asta îşi propun? Să ne alcătuiască o imagine a muzicii contemporane de descendenţă din spaţiul multietnic al vărsării  Dunării, cu influenţe majore din cultura acestor locuri şi a rădăcinilor popoarelor perindate în atipicul sălaş al g(r)indurilor.

Este un etno-jazz ceea ne aşterne pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea organizatorul principal, Fundaţia ParteR, cele trei seri aducînd nume dintre cele mai semnificative din universul muzical cunoscut drept jazz în România, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Moldova – totul cu accente pe folclor prelucrat, care se hrăneşte din aceste teritorii. Cînd vezi numele-capete-de-afiş, te juri că alcătuirea scenică a fost tranşată cu mult înainte de tulburarea geopolitică în care ne zbatem, dar am aflat din surse certe că întregul line-up este potrivit foarte recent, poate că şi din lumina frămîntărilor între guvernele ţărilor de origine ale „combatanţilor” muzicali din Festivalul Dobrojazzului. O tensiune pe care festivalul, iată, îşi propune să o demonteze/dezamorseze la nivel individual, cultural, uman. Să arate că singura luptă ce merită purtată este cea a bucuriei schimbului de idei şi valori, a evocării trecutului, a filonului, rădăcinilor şi influenţelor în ceea ce ştiu să exprime şi să emoţioneze artiştii celui mai versatil gen cultural al ultimelor decenii.

Sînt nume sonore ale scenei româneşti în fiecare zi de Festival, care însoţesc şi se însoţesc cu invitaţii de peste (atît de supraevaluatele istoric) hotare:

Călin Grigoriu (grup), Maria Răducanu (duo cu pianistul german Niko Meinhold), şi  Tiberian / Milea / Trohin (grup) sînt în echipa României.

Pentru Moldova va fi prezent „cel mai bun violist din jazz al tuturor timpurilor”, Anatol Ştefăneţ, însoţit de al său galactic preumblat Trigon (care fi-va, şi de această dată, în patru colţuri).

Bulgaria trimite trio Dimităr Bodurov, un pianist mutat în ţara-lalelelor-(care- dau- şi-cannabis) şi care, în formula clasică a jazzului  (cu contrabas - Mihail Ivanov Ivanov) şi baterie (germanul Jens Dueppe), a găsit drumul către succes, către muzica de valoare, către a fi mai mult decît just-another-jazz-band,  cu inspiraţie magică şi melodie proprie, polenizată de parfumul din Varna natală. Un folclor-jazz care chimizează perfect ambele genuri.

Nu trebuia şi nu putea lipsi Imperiul, după cum urmează: ucraineanul Vadim Neselovskyi, pianist în cvintetul Gary Burton, şcolit în clasic şi evadat în contemporan, profesor la Berklee, compozitor şi lider de variate formule, nu întîmplător una dintre ele zisă Bez Granitz (Fără Graniţe) , 

se va însoţi cu cel mai de răsunet tandem rusesc al îngemănării de mileniu doi cu trei: Moscow Art Duo – adică Arkadyi Shilkloper, copilul de trupă şi fanfară, soldăţelul cuminte din orchestra Bolshoiului, care, odată desprins din rigoarea cazonă, a ştiut să găsească în cornul său (englez, francez, rusesc?), nu doar muzical dar şi al unei abundenţe spirituale, cele mai sensibile şi mai diverse tonuri – ascunse acolo pentru ca el şi numai el să le scoată la auzul publicului din toate zările 

– dimpreună cu Serghei Starostin, omul-voce, compozitorul şi poli-instrumentistul, culegătorul şi continuatorul de folclor, un exponent de 5 stele a ceea ce înseamnă cultură bazată pe tradiţie şi rădăcini.    

Un grup cu multă istorie, repertoriu surprinzător, apariţii spectaculoase şi albume de răsunet.

Cele trei seri promit enorm, nu doar din perspectiva celor 6 concerte cărora le stă Teatrul Jean Bart drept lăcaş, dar şi prin tot ce vor găsi şi exploata împreună aceşti muzicieni deosebiţi – deosebiţi atît în sensul valorii lor ridicate, cît şi prin faptul că, împărţind spaţiul şi universul acesta filoslav, bine simbolizat de Delta Dunării şi de oamenii acesteia, parte din public, artiştii se poziţionează cu toţii într-o castă aparte a universului muzical – cea orientată spre şi provenind dinspre folclor şi fiorul, filonul etnic al unei inspirate ziceri.

Vor fi şi ateliere-şcoală, improvizaţii colective în miez de noapte la Casa Avramide, o conferinţă, o lansare de volum, aşa cum îi şade frumos unui festival ce îşi conturează propria individualitate şi aspiră la cît mai multe ediţii. Să nu uităm că Tulcea a trimis, în timp, muzicieni de rangul 1 în scena de jazz, în cea de rock şi nu numai. Lucrurile se conturează într-un creuzet bine făurit. Sînt aşteptaţi manageri culturali, critici de seamă, redactori de specialitate, radio, TV, nemaivorbind de artişti, cunoscători, colecţionari, profani şi pro-fani ai genului, aşa încît acel prim weekend de iunie, binecuvîntat de Sus cu lunea din 9 (liberă!!!), să poată fi savurat de toţi pescarii de sunete alese şi vîslitorii de luntre muzicală capabili să se alăture lipovenescului festin.

Dar, mai cu seamă, în aceste timpuri tulburi mai ceva decît apele furioase ale fluviului, sensul acestei şezători muzicale trebuie să fie înţeles şi ca un mesaj al ne-violenţei, al ne-urii şi al ne-dorinţei de învrăjbire. Îi urăm să devină viral, dobroviral.

Bilete şi abonamente la preţuri mici de tot, soluţii inspirate de cazare şi transport, precum şi cele mai bune sfaturi de petrecere a zilelor de vară, în aşteptarea atracţiilor sonore din fiece seară, vor fi de găsit cotrobăind pe www.lascena.ro şi direct la Casa Avramide Art Café şi Teatrul Jean Bart.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: