De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (III)

11 februarie 2019
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 (III) jpeg

În perioada 7-10 martie 2019, Festivalul Jazz In Church de la Biserica Lutherană Evanghelică din București construiește seria sa bine cadențată de opt concerte cu artiști „de import“ și două cu „autohtoni“, între care și ludicul matineu Jazz For Kids.

Episoadele cu muzicieni străini sînt, în majoritatea lor, premiere ale Festivalului, dar avem și bucuria unei revederi cu prieteni constanți ai evenimentului, prezenți, firește, alături de un nou proiect.

Publicul fidel déjà singurului și consacratului Festival de Muzică-spusă-și-Jazz, care – cu stăruință, dăruire și fler se întîmplă într-o Biserică bucureșteană – așteaptă, fără îndoială, cîteva rînduri care să anunțe datele și, mai ales, vedetele, căci locul este, vedeți bine, întipărit temeinic în conștiința și amintirile spectatorilor celor șase ani de experiențe muzicale celeste. Drept pentru care facem cunoscut rezultatul strădaniilor organizatorilor, Asociația JAZZ.RO, care, pentru ediția ce stă să (vă în)cînte, propune, ca în fiece episod al acestui mare serial, artiști maturi, dar și în devenire, care se adună la festival sosind din cele mai surprinzătoare puncte geografice, unele poli redutabili ai jazzului, altele o neașteptată revelație, toți protagoniștii fiind exemplari prin natura muzicii pe care ne-o propun și ne-o oferă „pe viu”, precum și prin calitatea, originalitatea interpretării.

Citiți aici prima parte a acestui articol, şi aici a doua. Iată cine, cum, cînd și, mai ales, de ce (să nu lipsiți):

Ziua 3, sîmbătă, 9 martie

1st set: Rain Sultanov / Isfar Sarabski (AZ)

Fără îndoială, întîlnirea cu instrumentiștii din Azerbaidjan, „Țara Focurilor”, este o surpriză, o curiozitate care merită satisfăcută, spectacolul în duo saxofon/orgă, semnat de unii dintre cei mai cunoscuți și interesanți artiști din acest teritoriu, atît de exotic nouă, fiind mai mult decît o premieră pentru public, avînd și valența de a ne lămuri dacă protagoniștii, ambii de origine din Baku, sînt cu adevărat (j)azzeri.

Rain Aladdin Sultanov (1965) provine dintr-o familie de muzicieni, este școlit temeinic în muzică clasică, antrenat serios în fanfara militară, dar orientat iremediabil către jazz, fiind un admirator al școlii americane, ale cărei influențe sînt prezente în opera sa, în tehnică și rigoare. Îi este recunoscut meritul de a fi valorificat patrimoniul muzical al țării sale în albumele sale, dar și cel de a fi dezvoltat scena națională de jazz și întreaga comunitate ce vibrează în jurul acestui fenomen, atît prin activitatea sa, cît și prin marele festival de jazz pe care l-a demarat și căruia îi poartă, anual, grija.

Isfar Sarabski (1989), pe de altă parte, aparține unei alte generații, cea asupra căreia școala sovietică și-a pus amprenta doar în trăinicia educației, el reușind să stăpînească magistral toate instrumentele cu claviatura, să cîștige astfel Concursul de Pian de la Montreux, avînd și libertatea absolută de a își seta sursele de inspirație și de a își canaliza creativitatea în oricare dintre sensurile posibile. Așa au luat naștere Isfar „cel acustic“, pianistul de muzică clasică, organistul, bursierul de la Berklee Music College, dar și geamănul „cel electric“, care are cîte ceva dintr-un DJ extraterestru, dintr-un inginer de sunet sci-fi și dintr-un compozitor cosmonaut de secol XXII. Ambii gustă din plin succesul și promit enorm.

Întîlnirea dintre Rain Sultanov și Isfar Sarabski s-a materializat în proiectul „Cycle“, gravat pe disc în Germania în urmă cu un an, dar imprimat într-o biserica din Baku. Este vădită oportunitatea derulării acestui Cycle și aici, în Biserica Evanghelică din București, pentru a se relua acest dialog liric între doi muzicieni atît diferiți, cît și asemănători, care dau viață unui univers muzical mult mai complex decît am putea anticipa, unde saxofonul, orga de biserică și pianul (cele două claviaturi îl au, simultan, pe Isfar la comandă) formează o magie rară pe fundalul atmosferei sacrale, ce predispune la introspecție. Avem un număr foarte mic al colaborărilor saxofon-orgă de biserica, cea mai notorie fiind cea semnată, cu mulți ani în urmă, Garbarek/Johnsen, peisaj sonor devenit cult pentru cunoscători, la care, involuntar, (j)azzerii se raportează. Aceștia din urmă rezolvă însă, din alăturarea instrumentelor, sentimentelor și cadrului religios, complet altfel ecuația portativ-trăire-pasiune, conducîndu-ne adesea către o percepție optimistă, unde spectatorului i se insuflă o afectivitate vecină evlaviei, cît și o indicată dispoziție meditativă.

2nd set: Edmar Castaneda (COL)

Atunci cînd te naști în arealul Macondo, cutreieri imperiul Narcos, ești motivat precum John Leguizamo sau Shakira să cucerești Manhattanul, atunci cînd ești fiul unui alt muzician, de asemenea harpist, și vrei să pui țara natală și pe harta marelui jazz, atunci cînd, pentru a fi cel mai bun între foarte buni, te antrenezi, profesezi și te afirmi în New York, nu poți fi decît Edmar Castaneda (1978), cel mai cunoscut jazzman din Columbia și, fără dubiu, unul dintre cei mai inovatori și temerari actori ai scenei muzicale a epocii noastre.

„M-am născut ca să cant la harpă. E un dar de la Dumnezeu și, ca orice dar de la Dumnezeu, are un scop. Scopul muzicii mele este să Îl slăvesc și să le ofer oamenilor prezența Sa și dragostea Sa nețărmurită”, afirmă artistul, într-o (e)fuziune de sentimente înălțătoare, care ar părea că nu poate fi asociată, la o primă lectură, cu opera sa neconformistă de astăzi – jazz și world/jazz de cea mai bună calitate, improvizație și imaginație, totul cu o tehnică ieșită din comun, fantastică, albume pe care colaborează, dar mai cu seamă albume pe care le semnează din postura de lider, autor, compozitor, virtuoz.

Nu este Edmar Castaneda primul care aduce harpa în linia întîi a ceea ce urmărim cu interes în sunetele epocii noastre (între precursori numărîndu-se mai cu seamă Alice Coltrane, care, la finele anilor ’60, a plasat instrumentul în centrul incursiunilor sale în noi dimensiuni, universuri chiar), dar acest curajos muzician sud-american, impresionant prin sunet, dar și imagine – căci harpa sa, chit că aproape necunoscută jazzului, arată magnific în rol principal –, este printre cei mai valoroși din lume, astăzi, în ceea ce propune și reușește. El s-a „relocat“ în urmă cu un sfert de secol în capitala mondială a muzicii de actualitate, unde, după primele contacte cu artiștii acestui gen muzical – oarecum ne-columbian – a hotărît să li se alăture, inițial ca trompetist, dar mai apoi, depășindu-și cu celeritate inhibițiile, a propus scenei de jazz latin newyorkez harpa, nebănuită încă să poată străluci în acel context. Îngemănînd ritmuri felurite, dinamică și o foarte largă fațetă de tonuri și tușee sonore, Castaneda apare pe discuri și în concerte cu Paquito D’Rivera, John Scofield, Joe Locke, Gonzalo Rubalcaba, Marcus Miller, John Patitucci, Hamilton de Holanda, și, așa cum a devenit foarte faimos, alături de electrizanta sa parteneră de succes – Hiromi Uehara, cea cu care formează unul cele mai spectaculoase duo-uri din ultimii ani. În plus, pe lîngă abordarea sa novatoare în limbajul jazzului, a compus lucrări simfonice pentru ansambluri de muzică clasică de pe mai multe continente. Pentru performanță absolută, producătorul francez de elită al harpelor Camac îl susține pe Edmar cu instrumentul realizat după cerințele precise ale artistului, modelul Llanera EC.

La București avem șansa nebănuită a unui recital, un one-man-show în compania acestui complex instrument, unde vom verifica noi înșine și capacitățile obiectului, și pe cele ale omului care l-a consacrat în jazzul secolului XXI. Citîndu-l pe Ari Hoenig, un foarte talentat toboșar și pedagog jazzal, aflăm că: „Au mai cîntat și alții jazz la harpă, dar eu nu am auzit pe nimeni în stare să facă lucrurile atît de bine precum Edmar. Este cel mai bun din cîți am ascultat!”

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.