Jazz in Church, ep. 3: Mecanisme de mătase

23 martie 2015
Jazz in Church, ep  4: Patriarhi la patru mîini (și Umberto Eco) png

Construindu-şi numele şi tradiţia cu răbdare, în ritm de cîte o ediţie pe an în Biserica Luterană din Bucureşti, festivalul Jazz In Church ajunge în aprilie 2015 la a treia manifestare. Specificul acestui demers nu este atît jazzul propriu-zis, cît mai degrabă cel alternativ, altfel spus toată muzica valoroasă, modernă şi aparte creată în jurul noţiunii abstracte de jazz, compusă, rodată, narată şi imaginată prolific de către cei mai grozavi artişti europeni ai timpului nostru.

Noutatea, element propriu jazz-ului, nu lipseşte nici Jazz In Church-ului: festivalul se lărgeşte anul acesta, deschizînd o „sucursală” în Biserica Unitariană din Sfîntu Gheorghe - cel din Covasna, subiect ce merită abordat separat. 

În parcursul din Bucureşti, lung de patru seri - 16, 17, 18 şi 19 aprilie  -  (seri ce, din defilarea de personalităţi care le vor decora sonor, se anunţă fulminante), Jazz In Church ne invită, într-o cadenţă de 2 sau 3 concerte pe seară, la un voiaj cultural unic, jalonat de artişti din 10 ţări, oferindu-ne o experienţă complexă, în care muzica nu este singurul ingredient. 

În luna martie, vă prezentăm într-un serial de patru episoade programul serilor de Jazz In Church 2015, un eveniment marca JAZZ.RO.


Ziua 3: Sîmbătă, 18 aprilie 2015

Sclavis + Moussay: Duo-ul mătăsii

Astăzi a devenit suficient să spunem „Sclavis!”, chiar şi fără de Louis, că să denotam, în fapt, Franţa, jazz european spectaculos, muzică improvizată de valoare mondială, clarinet de excepţie, muzicalitate, multă inspiraţie, compoziţie minunată, inovaţie, formă liberă – dar atît de melodioasă! Rostim „Sclavis!” şi aducem în discuţie toate condimentele de mai sus, plus istoria unuia dintre cei mai străluciţi artişti europeni, unul dintre produsele de vitrină, de patrimoniu ale culturii bătrînului continent.  Distanțîndu-se voit de tradiţiile înrădăcinate ale jazz-ului aşa cum este acesta dogmatic definit, Louis Sclavis (n. 1953) a devenit una dintre figurile cele mai respectate dintre muzicienii genului, ai geniului, în cazul dumisale. Extraordinar de activ ca muzician de concert, prolific compozitor, conducător al multiplelor proiecte cărora le dă numele şi identitatea, dar şi colaborator ca acompaniator, sideman, pentru menestreli din lumea întreagă – iată un mic portret al unui redutabil colos.

Ajuns în 2014 la al zecelea album editat la ECM Records, al doilea cu pianistul Benjamin Moussay, extraordinarul clarinetist Louis Sclavis se reinventează în noi formule muzicale, încă neexplorate îndeajuns, deslușind cărări, trepte şi luminişuri în hăţişul fonic pe care doar domnia sa şi încă vreo cîţiva la număr ştiu să ni-l etaleze în forma atrăgătoare în care ajungem să iubim muzica improvizată. 

Numindu-şi trupele pe care le-a întemeiat şi consacrat „mici laboratoare”, Sclavis istoriseşte că muzica sa este scrisă special pentru fiecare dintre aceste grupuri, care va să zică formulele de trio sau cvartet, cele mai recente două, cele în care la pian şade Moussay, beneficiază din plin de harul compozitorului, ce a juxtapus instrumentelor sale – clarinet şi clarinet bas – pian, chitară electrică şi percuţie persană.

Două splendide, atît de originale proiecte, care vor fi sintetizate în concertele din aprilie 2015 în formulă de duo: Sclavis – Moussay.

A cesta din urmă, pianistul Moussay, este născut în 1973 şi s-a format în mai multe şcoli muzicale franceze. Influenţat de clasici ai clasicii şi de maeştri ai jazzului, actuali sau apusi, Benjamin Moussay concertează şi imprimă alături de nume sacre ca Archie Shepp, Glenn Ferris, Dave Liebman, Daniel Humair. Conduce propriul său trio, omonim, şi cîntă în duo cu vocalista Claudia Solal. Recunoaşte că ascultă şi prizează şi rock, alături de toate celelalte… Iată unele dintre atributele prezenţei sale în duo cu titanul Louis Sclavis, urmînd că adevărata magie a acestui parteneriat să fie descifrată doar publicului prezent în sălile de piatră ale celor două biserici.

„Nu este neobişnuit pentru artişti să agite spiritele, schimbînd structura unui grup pentru a cerceta trasee anterior neexplorate", a remarcat John Kelman într-un articol din AllAboutJazz, „dar puţini se aruncă astfel, necontenit, în noi teritorii prin restructurare instrumentală că Louis Sclavis (...), reuşind chiar şi să surclaseze renumita-i imprevizibilitate de către un sunet colectiv inegalabil, unul care caută – şi găseşte – o nouă paradigmă de muzică de camera improvizată contemporană.”

Erik Truffaz + Benoît Corboz: Mecanism elveţian cu parfum franţuzesc

Elveţian doar prin naştere (1960), dar get-beget francez prin restul – adică domiciliu, educaţie, respiraţie –, Erik Truffaz este un trompetist ce a fost călăuzit în lumea muzicii de către tatăl sau, de asemenea muzician. Povesteşte că a descoperit universul jazz datorită lui Miles. Îşi electrifică trompeta încă de la 14 ani şi îi răsuceşte abil ecoul cu ajutorul unei pedale de efect wha-wha. 

Repetă intens, încearcă diferite formule şi urcă pe scena de la Montreux în 1987.

Calea este larg deschisă noii stele a jazz-ului francez. Obţine multe premii, semnează o pleiadă de albume de mare răsunet şi trece marea cea mare încununat de succes. Colaborează cu francezi şi americani de elită, cu Anouar Brahem, cu Michael Brecker şi Chris Potter. 

În 2005 împarte scena cu unul dintre idolii săi, trompetistul legendar Jon Hassell, care îl elogiază pentru priceperea şi talentul său, pentru timbrul muzicii sale.

Duo-uri cu Richard Galliano şi Didier Lockwood. Diferite formule proprii. 

La Bucureşti – 2008 , în Sala Palatului, vine cu cvartetul său, la Gărîna – 2012,  cu un hyper line-up multinaţional, avîndu-l alături pe notoriul Bugge Wesseltoft. Succes pe toate planurile, de public şi de critică.

Benoît Corboz (n. 1962), este un muzician, pianist, compozitor şi inginer de sunet elveţian. Tatăl sau este un reputat dirijor şi, de altfel, majoritatea familiei sale se ocupă şi preocupă cu muzica. Pianist autodidact, Benoît a colaborat cu multe nume din  jazz, variété, rock şi clasică. De asemenea compozitor, Benoît Corboz a scris muzică instrumentală, de film, pentru radio sau televiziune. A compus lucrări de muzică clasică pentru cor şi orchestră şi multe alte năzdrăvănii, avînd o activitate complexă, variată şi neliniştită.

Prietenia şi colaborarea dintre cei doi helveţi datează încă din 1985, cu oarecari sincope în ce priveşte formula de grup, dar din 2010 Benoît Corboz îşi reia locul de pianist şi sunetist în cvartetul Eric Truffaz.

Concertele de la Bucureşti şi Sfîntu Gheorghe, dedicate lăcaşurilor-gazde ale  evenimentelor, vor fi, contrar presupunerilor, unele complet acustice, fără efecte tehnice, ci doar spirituale.
 


Paul Tutungiu este maestru de ceremonii la www.andante.ro

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic