Jazz in Church, ep. 1: Arhitecturi sonore

5 martie 2015
Jazz in Church, ep  1: Arhitecturi sonore png

Construindu-şi numele şi tradiţia cu răbdare, în ritm de cîte o ediţie pe an în Biserica Luterană din Bucureşti, festivalul Jazz In Church ajunge în aprilie 2015 la a treia manifestare. Specificul acestui demers nu este atît jazzul propriu-zis, cît mai degrabă cel alternativ, altfel spus toată muzica valoroasă, modernă şi aparte creată în jurul noţiunii abstracte de jazz, compusă, rodată, narată şi imaginată prolific de către cei mai grozavi artişti europeni ai timpului nostru.

Noutatea, element propriu jazz-ului, nu lipseşte nici Jazz In Church-ului: festivalul se lărgeşte anul acesta, deschizînd o „sucursală” în Biserica Unitariană din Sfîntu Gheorghe - cel din Covasna, subiect ce merită abordat separat. 

În parcursul din Bucureşti, lung de patru seri - 16, 17, 18 şi 19 aprilie  -  (seri ce, din defilarea de personalităţi care le vor decora sonor, se anunţă fulminante), Jazz In Church ne invită, într-o cadenţă de 2 sau 3 concerte pe seară, la un voiaj cultural unic, jalonat de artişti din 10 ţări, oferindu-ne o experienţă complexă, în care muzica nu este singurul ingredient. 

În luna martie, vă vom prezenta într-un serial de patru episoade programul serilor de Jazz In Church 2015, un eveniment marca JAZZ.RO.


Ziua 1: Joi, 16 aprilie 1015 


Rainer Brüninghaus: arhitect al structurilor de rezistenţă

Nu pentru întîia oară prezent în faţa publicului românesc de jazz, dar în premieră pe cont propriu, pianistului Rainer  Brüninghaus  îi revine onoarea de a deschide ediţia de anul acesta a Jazz In Church.  Artist german a cărui carieră este strîns legată de casa de discuri ECM şi de ceilalţi muzicieni care au imprimat aici, născut în noiembrie 1949,  instrumentistul şi compozitorul  Brüninghaus  a activat în multe formule de jazz şi jazz rock, la început doar cu alţi nemți, iar apoi alături de Charlie Mariano, de George Adams sau Archie Shepp, ca să menţionăm doar cîteva dintre numele sonore cu care a împărţit scena în cei aproape 50 de ani de carieră.

Este şi nu este un autodidact, fiind un copil precoce, devotat pianului încă de foarte mic, dar mai apoi absolvent al facultăţii de sociologie. Cu toate acestea, ulterior se înscrie şi la Conservator, în paralel cu activitatea de muzician profesionist.

În anii ’80, dă viaţă propriilor proiecte muzicale, cu Markus Stockhausen, Kenny Wheeler sau alături de Manfred Schoof, continuînd totodată să activeze ca pianist în grupul marelui basist Eberhard Weber. Albumele semnate R.B. sînt dovada geniului componistic, a unei inspiraţii inegalabile şi a măiestriei artistice care au marcat întreaga să carieră. Pornind de la aceste premise, în 1988 a fost cooptat de Jan Garbarek, atît pentru albume, cît şi pentru turnee, rămînînd pînă azi alături de starul norvegian – în vreme ce atîţia alţi muzicieni s-au perindat, de-a lungul anilor, în formulele Jan Garbarek Group. Parte a sunetului inconfundabil şi a atmosferei din muzica lui Garbarek i se datorează lui  Brüninghaus , arhitect al fundalului pe care saxofoanele nordice îşi ţes meticuloasa broderie.

Rainer Brüninghaus a compus muzică simfonică, lucrări pentru Big band-uri, cît şi pentru ansambluri mai restrînse, de asemenea pentru film şi televiziune. În nenumărate ocazii a fost ambasador muzical al ţării sale şi a străbătut absolut toate continentele cu diferite proiecte.

Recitalurile sale de pian solo sînt rare şi extrem de căutate, el reuşind să îmbine multe elemente specifice jazzului cu muzica clasică, împletind compoziţii existente cu improvizaţie spontană, totul condimentat cu o virtuozitate proprie şi cu un tuşeu ce defineşte nota distinctivă a creaţiei sale.  


Ulrich Drechsler, Christoph Cech: Jazz-urile Dunării

Vechiul prieten al scenei româneşti de jazz, saxofonistul şi clarinetistul Ulrich Drechsler (n. 1969), revine, în premieră la Jazz In Church. Uli, cum îl alintă cunoscuţii, e un german pur sînge,  strămutat din pasiune pentru jazz de ceva vreme în capitala muzicii, Viena, de unde îşi coordonează cu dibăcie feluritele şi atît de diferitele formule scenice sau de studio. Muzică elaborată, de camera sau improvizată, ritmată pînă la funk sau, din contra, liberă de vreo constrîngere a formei – iată doar cîteva dintre faţetele artistului. 

Cel mai romantic şi, poate, mai introspectiv dintre proiectele sale este duo-ul cu un pianist, idee iniţiată alături de Tord Gustavsen, continuată cu Stefano Battaglia şi fixată extraordinar cu ajutorul unuia dintre cei mai titraţi şi experimentaţi muzicieni austrieci, profesorul, compozitorul, managerul cultural Christoph Cech. Oarecum neconvenţional, acest tip de a prezenta publicului clarinetul bas, precum un tenor care interpretează lied-uri, acompaniat de pian, este mult mai mult de atît, datorită compoziţiilor inspirat meşteşugite pentru micuţul ansamblu, dar şi pasiunii celor doi protagonişti pentru fiece notă sau idee comunicată.

Christoph Cech  (n. 1960) este notoriu nu doar pentru toate abilităţile enumerate mai sus, dar şi pentru apetitul său pentru mult, mai mare, mai răsunător, mai memorabil.  Cine altcineva mai compune astăzi opere – deja trei la număr ? –, o missa, tot soiul de lucrări camerale, dirijează un big band şi, uneori, cîntă şi la tobe? Asta pe lîngă multele trupe în care îşi joacă cu devotament rolul de pianist.  Să nu trecem cu vederea nici faptul că se află la conducerea catedrei de Jazz a Universităţii din Linz şi coordonează multe proiecte culturale.

Programul propus de cei doi dunăreni, Drechsler şi Cech, procesează influenţe din cultura mediteraneeană, orientală, scandinavă şi din cea Sufi, mixîndu-le în mod meşteşugit cu elemente de clasică contemporană, care filtrează pasiunea artiştilor pentru o poezie fără cuvinte, pentru o călătorie fără final, un parcurs al emoţiilor.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.