Jazz in Church, ep. 1: Arhitecturi sonore

5 martie 2015
Jazz in Church, ep  1: Arhitecturi sonore png

Construindu-┼či numele ┼či tradi┼úia cu r─âbdare, ├«n ritm de c├«te o edi┼úie pe an ├«n Biserica Luteran─â din Bucure┼čti, festivalul Jazz In Church ajunge ├«n aprilie 2015 la a treia manifestare. Specificul acestui demers nu este at├«t jazzul propriu-zis, c├«t mai degrab─â cel alternativ, altfel spus toat─â muzica valoroas─â, modern─â ┼či aparte creat─â ├«n jurul no┼úiunii abstracte de jazz, compus─â, rodat─â, narat─â ┼či imaginat─â prolific de c─âtre cei mai grozavi arti┼čti europeni ai timpului nostru.

Noutatea, element propriu jazz-ului, nu lipse┼čte nici Jazz In Church-ului: festivalul se l─ârge┼čte anul acesta, deschiz├«nd o ÔÇ×sucursal─âÔÇŁ ├«n Biserica Unitarian─â din Sf├«ntu Gheorghe - cel din Covasna, subiect ce merit─â abordat separat. 

├Än parcursul din Bucure┼čti, lung de patru seri - 16, 17, 18 ┼či 19 aprilie  -  (seri ce, din defilarea de personalit─â┼úi care le vor decora sonor, se anun┼ú─â fulminante), Jazz In Church ne invit─â, ├«ntr-o caden┼ú─â de 2 sau 3 concerte pe sear─â, la un voiaj cultural unic, jalonat de arti┼čti din 10 ┼ú─âri, oferindu-ne o experien┼ú─â complex─â, ├«n care muzica nu este singurul ingredient. 

În luna martie, vă vom prezenta într-un serial de patru episoade programul serilor de Jazz In Church 2015, un eveniment marca JAZZ.RO.


Ziua 1: Joi, 16 aprilie 1015 


Rainer Brüninghaus: arhitect al structurilor de rezistenţă

Nu pentru ├«nt├«ia oar─â prezent ├«n fa┼úa publicului rom├ónesc de jazz, dar ├«n premier─â pe cont propriu, pianistului Rainer  Br├╝ninghaus  ├«i revine onoarea de a deschide edi┼úia de anul acesta a Jazz In Church.  Artist german a c─ârui carier─â este str├«ns legat─â de casa de discuri ECM ┼či de ceilal┼úi muzicieni care au imprimat aici, n─âscut ├«n noiembrie 1949,  instrumentistul ┼či compozitorul  Br├╝ninghaus  a activat ├«n multe formule de jazz ┼či jazz rock, la ├«nceput doar cu al┼úi nem╚Ťi, iar apoi al─âturi de Charlie Mariano, de George Adams sau Archie Shepp, ca s─â men┼úion─âm doar c├«teva dintre numele sonore cu care a ├«mp─âr┼úit scena ├«n cei aproape 50 de ani de carier─â.

Este ┼či nu este un autodidact, fiind un copil precoce, devotat pianului ├«nc─â de foarte mic, dar mai apoi absolvent al facult─â┼úii de sociologie. Cu toate acestea, ulterior se ├«nscrie ┼či la Conservator, ├«n paralel cu activitatea de muzician profesionist.

├Än anii ÔÇÖ80, d─â via┼ú─â propriilor proiecte muzicale, cu Markus Stockhausen, Kenny Wheeler sau al─âturi de Manfred Schoof, continu├«nd totodat─â s─â activeze ca pianist ├«n grupul marelui basist Eberhard Weber. Albumele semnate R.B. s├«nt dovada geniului componistic, a unei inspira┼úii inegalabile ┼či a m─âiestriei artistice care au marcat ├«ntreaga s─â carier─â. Pornind de la aceste premise, ├«n 1988 a fost cooptat de Jan Garbarek, at├«t pentru albume, c├«t ┼či pentru turnee, r─âm├«n├«nd p├«n─â azi al─âturi de starul norvegian ÔÇô ├«n vreme ce at├«┼úia al┼úi muzicieni s-au perindat, de-a lungul anilor, ├«n formulele Jan Garbarek Group. Parte a sunetului inconfundabil ┼či a atmosferei din muzica lui Garbarek i se datoreaz─â lui  Br├╝ninghaus , arhitect al fundalului pe care saxofoanele nordice ├«┼či ┼úes meticuloasa broderie.

Rainer Br├╝ninghaus a compus muzic─â simfonic─â, lucr─âri pentru Big band-uri, c├«t ┼či pentru ansambluri mai restr├«nse, de asemenea pentru film ┼či televiziune. ├Än nenum─ârate ocazii a fost ambasador muzical al ┼ú─ârii sale ┼či a str─âb─âtut absolut toate continentele cu diferite proiecte.

Recitalurile sale de pian solo s├«nt rare ┼či extrem de c─âutate, el reu┼čind s─â ├«mbine multe elemente specifice jazzului cu muzica clasic─â, ├«mpletind compozi┼úii existente cu improviza┼úie spontan─â, totul condimentat cu o virtuozitate proprie ┼či cu un tu┼čeu ce define┼čte nota distinctiv─â a crea┼úiei sale.  


Ulrich Drechsler, Christoph Cech: Jazz-urile Dun─ârii

Vechiul prieten al scenei rom├óne┼čti de jazz, saxofonistul ┼či clarinetistul Ulrich Drechsler (n. 1969), revine, ├«n premier─â la Jazz In Church. Uli, cum ├«l alint─â cunoscu┼úii, e un german pur s├«nge,  str─âmutat din pasiune pentru jazz de ceva vreme ├«n capitala muzicii, Viena, de unde ├«┼či coordoneaz─â cu dib─âcie feluritele ┼či at├«t de diferitele formule scenice sau de studio. Muzic─â elaborat─â, de camera sau improvizat─â, ritmat─â p├«n─â la funk sau, din contra, liber─â de vreo constr├«ngere a formei ÔÇô iat─â doar c├«teva dintre fa┼úetele artistului. 

Cel mai romantic ┼či, poate, mai introspectiv dintre proiectele sale este duo-ul cu un pianist, idee ini┼úiat─â al─âturi de Tord Gustavsen, continuat─â cu Stefano Battaglia ┼či fixat─â extraordinar cu ajutorul unuia dintre cei mai titra┼úi ┼či experimenta┼úi muzicieni austrieci, profesorul, compozitorul, managerul cultural Christoph Cech. Oarecum neconven┼úional, acest tip de a prezenta publicului clarinetul bas, precum un tenor care interpreteaz─â lied-uri, acompaniat de pian, este mult mai mult de at├«t, datorit─â compozi┼úiilor inspirat me┼čte┼čugite pentru micu┼úul ansamblu, dar ┼či pasiunii celor doi protagoni┼čti pentru fiece not─â sau idee comunicat─â.

Christoph Cech  (n. 1960) este notoriu nu doar pentru toate abilit─â┼úile enumerate mai sus, dar ┼či pentru apetitul s─âu pentru mult, mai mare, mai r─âsun─âtor, mai memorabil.  Cine altcineva mai compune ast─âzi opere ÔÇô deja trei la num─âr ? ÔÇô, o missa, tot soiul de lucr─âri camerale, dirijeaz─â un big band ┼či, uneori, c├«nt─â ┼či la tobe? Asta pe l├«ng─â multele trupe ├«n care ├«┼či joac─â cu devotament rolul de pianist.  S─â nu trecem cu vederea nici faptul c─â se afl─â la conducerea catedrei de Jazz a Universit─â┼úii din Linz ┼či coordoneaz─â multe proiecte culturale.

Programul propus de cei doi dun─âreni, Drechsler ┼či Cech, proceseaz─â influen┼úe din cultura mediteraneean─â, oriental─â, scandinav─â ┼či din cea Sufi, mix├«ndu-le ├«n mod me┼čte┼čugit cu elemente de clasic─â contemporan─â, care filtreaz─â pasiunea arti┼čtilor pentru o poezie f─âr─â cuvinte, pentru o c─âl─âtorie f─âr─â final, un parcurs al emo┼úiilor.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?