Semeţia gravă a Draculei

26 septembrie 2012
Semeţia gravă a Draculei jpeg

Cele cîteva tentative de a pune în valoare brandul de ţară Dracula nu au dat cine știe ce rezultat de-a lungu-latul încercărilor cunoscute; a trebuit să se inventeze, în 2011, Festivalul Dracula Bass pentru ca lumea (nu doar muzicală) să afle că nu-i dădurăm uitării nici pe Ţepeş, nici pe Conte (închipuit de irlandez și portretizat la Hollywood). Iată cum Dracula dă numele singurului festival închinat celor mai grave sunete ale scenei muzicale moderne, cele emise, produse, dezlănțuite, urlate sau șoptite de bassul electric sau unchiul sau pîntecos, contrabasul. În septembrie 2012 lucrurile se petrecură pe picior mare și se ținu - bucurie mare! - la București Festivalul Dracula Bass, ediția a II-a, internațională. Imediat ce se risipi și ultimul acord, la finele a patru zile (și nopți) pline de sutele de hertzi măiastru îmbinate și atent amplificate, dăm tastaturii povestea.

14, 15, 16 septembrie, clubul Green Hours, Festivalul Dracula Bass și Concursul de Interpretare

Dacă în debutul său din toamna anului trecut, tînărul festival (dracula bass.ro/ediția-2011) se alcătuia din Concurs de Interpretare cu tineri, foarte tineri bassiști dornici de afirmare (de diplomă și de premiu, de ce nu!?) plus un strop de cîntări autohtone, totul comprimat în două după-amieze plăcute invitaților, radical foaia fu schimbată, răsucită și umflată cu steroizi organizatorici: recitalurile, foarte atent alese, au deschis fiece seară, iar concursul s-a ținut underground, în puterea nopții. Că Green Hours-ul își construise deja un renume în arta festivalurilor, cu formula în-deschidere-români-în-climax-străini se știa (greenjazzfest.ro), dar că și Dracula Bass se înscrie pe această fericită orbită a fost o noutate. În plus, românii din deschidere s-au însoțit bine de tot cu colegii din import, rezultatul fiind trei concerte de ținută comparabilă cu a celorlalte trei, atracțiile majore. Au escaladat, cronologic, scena: Decebal Bădilă & Djamel Laroussi, așadar bass + ghitară (electrice), cu un recital lejer, dar deloc superficial, plăcut urechii și foarte variat. Asta că să ne pregătească pentru întîia descălecare în București a atotputernicului contrabasist Arild Andersen, fără îndoială unul dintre primii zece muzicieni europeni, atît ca importanţă, influență, originalitate, tehnică, cît și ca profunzime și amprentă personală, absolut unice. Însoțit, cum altfel, de drum-guru Paolo Vinaccia, partener muzical de două decenii. La saxofon trioul a fost întregit de un sclipitor tinerel polac, practic încă necunoscut (dar care, culmea, mai fusese pe acea scenă cu doi ani înainte, într-o trupă), Grzech Piotrowski pe numele lui. Momente de extaz, de meditație, clipe serioase de muzică, de sound ECM. Triumf al trioului și al spectatorului! Genul de amintire care îl bîntuie pe inspiratul din public pînă la cele sfinte.

În ziua a doua la antreu am servit un trio propus de Pedro Negrescu, poli-instrumentistul român ce excelează la contrabas, secondat de pian și tobe bulgărești, adică Vasil Parmakov și Hristo Yotsov, doi muzicieni foarte experimentați, uluitor de buni, de subtili. De altfel, așa a fost întregul program al acestui grup - foarte reușit, excelent că repertoriu și interpretare. Era de presupus că, dacă aperitivul a fost așa apetisant, musai felul principal îl va depăși. E discutabil dacă lucrurile au stat că atare, deoarece electricul Dominique Dipiazza, mult-așteptat de bucureștenii ce auziseră (de) hiperconcertul său de acum ceva ani pe scena Gărânei, s-a prezentat în formulă franțuzească Blues & Beyond Quartet, care nici jazz, nici blues nu a produs; nu a fost rău, e drept, dar era loc de mai bine.

În ziua a treia a descălecat cu boxe, tobe, efecte și chitări Timișoara: întemeietor de ProMusica, autor de Phoenix și virtuoz aparte, notoriul bassist Dietrich Dixie Krauser a montat, alături de concitadinul sau Mario Florescu, profesor de pluri-percutionism și oaspete frecvent al Green-ului și Gărânei, un show autointitulat de fusion, fără de greșeală. Redutabil duo, inspirat playlist. Acestea sînt standardele de rock, jazz sau folk ale Timișoarei: de elită.

Să amintim că, între timp, se jurizase finala Concursului de bass și că un promițător talent bucureștean numit Alex Davidescu a înhățat electricul premiu I, fix din mîinile lui Dixie și în aprecierea lui George Baicea și a publicului ce aștepta actul de închidere a primelor trei seri de grădină. Acest final a aparținut cvintetului condus de contrabasistul Mats Eilertsen, care, însoţindu-se cu alți doi norvegieni, dar și cu doi finlandezi, au expus proiectul SkyDive, o aventură celestă lirică, sensibilă, gîndită sub noaptea Nordului și reluată meșteșugit în buricul Bucureștilor. E greu și prostesc să găsești cusur jazzmenilor scandinavi, de altfel muzicii din aceste teritorii în general. Nici noi nu am găsit, am inhalat doar artă, trăire, eleganță, sentiment. Că să ne dea un punct de revenire cu picioarele pe pămînt au încheiat cu o reluare inspirată după A-ha: “Hunting High And Low”, o dovadă în plus a unității spațiului muzical aparte al acestor muzicieni.

17 Septembrie, Sala Radio

Atipic pentru un festival de club și nu numai, Dracula Bass a tras un finiş apoteotic, invitîndu-și publicul în ultima zi, hors concurs, la Sala Radio, întrucît numele care au acceptat invitația pentru seara festivă aveau atîta rezonanță, încît părea că doar maiestuoasa Sală Radio le-ar putea oferi scenă propice. Rezonanță, da, căci vorbim de Anthony Jackson și de Jack Bruce. Mare eveniment pentru fani, ambii artiști aliniind generații întregi de prozeliți.

Anthony Jackson, actualmente venit cu un grup de greci ce, fără el, anonimi ar rămîne, nu a impresionat teribil, a stat undeva pe fundalul sonor, rumegîndu-și fericit notorietatea obținută cu Petrucciani și Al di Meola și atîția alții, apoi recent reinventată în trio-ul cu Hiromi (live@ Gărâna 2011 și pe 10 noiembrie 2012 în București). A impresionat minunatul său instrument, ghitară contrabas electric cu șase corzi, care are vocea contelui Dracula și semeția castelului Bran. De altfel, țin să subliniez că întregul festival a fost o expoziție vie a unor foarte frumoase instrumente - Arild Andersen, un contrabas nou-nouț, cu cap de leu; Mats Eilertsen, un contrabas de peste 100 de ani; Di Piazza, Dixie, Bădilă, Jack Bruce - splendide ghitări bass electric, care mai de care mai elaborate, mai ieșite din comun, special proiectate de lutieri dedicați, o delectare a privirii și nu doar a auzului.

Starul-legendă Jack Bruce a închis festivalul. După atîtea trupe de blues și rock, urmate de inegalabilul trio Cream la finele anilor `60, apoi decenii la limita jazzului și experimentului, single-malt-ul Jack s-a dedicat unei cariere solo, în care reinterpretează mari hituri cărora le este autor, dar și compoziții noi. Așa a fost și la București, acompaniat de His Big Blues Band, o sumedenie de muzicieni tineri cărora venerabilul le dă șansa de a-și face un nume alături de el. Despre Jack Bruce s-a spus adeseori că este unul dintre cei mai importanți basiști, dar omul nu a renunțat cîtuși de puțin la vocea sa, cu inconfundabil timbru, cu care și-a regalat din plin audiența; și s-a instalat și la pian. A făcut un show complet, știind că nostalgicii tînjesc după epoca Cream, nu vor piese în prima audiție. Publicul a plecat divizat în opinii, parte dezamăgiți, sperînd la altceva sau la altfel, parte încîntați să respire aceleași note cu neobositul idol, încă în putere și pus pe glume ecoseze. Succes sau nu, recitalul Jack Bruce va fi greu de dat uitării.

Din păcate, dacă Festivalului Dracula Bass trebuie să-i aducem laude pentru inspirație și eforturi, faţă de publicul de București vom fi zgîrciţi în aprecieri: nu este normal ca numărul spectatorilor într-o capitală europeană, la asemenea nume sonore, să fie derizoriu. Nu este defel prima oară, ba din contră, și probabil nimic nu va schimba curînd meteahna absenteismului întîlnit la mai toate scenele importante, unde feluriți organizatori se zbat să reînnoade istoria muzicii și să astupe prăpastia zecilor de ani de pauză absolută. Mai multă bunăvoință, stimați concitadini!

Pe Paul Tutungiu îl găsiţi la andante.ro

Fotografii de Robert Ghement.
 

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Avertizări de caniculă şi vijelii pentru toată ţara. Unde se vor înregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertizări de Cod Portocaliu şi Cod Galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină au fost emise marţi, 5 iulie, pentru mai multe judeţe din ţară.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise în Marea Roşie a Egiptului
Periodic, rechinii atacă turiştii în Marea Roşie. Ultima victimă este o româncă de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio şansă în faţa Marelui Alb care la doar 600 de metri distanţă mai ucisese o turistă din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele şi care este baza de calcul pentru contribuţiile la pensii şi sănătate
Modificările Codului Fiscal prevăd, printre altele, şi modificări ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar şi a bazei de calcul pentru contribuţiile la sănătate şi pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.