Jazz in Church, ep. 2: Șoapte și zei

17 martie 2015
Jazz in Church, ep  4: Patriarhi la patru mîini (și Umberto Eco) png

Construindu-şi numele şi tradiţia cu răbdare, în ritm de cîte o ediţie pe an în Biserica Luterană din Bucureşti, festivalul Jazz In Church ajunge în aprilie 2015 la a treia manifestare. Specificul acestui demers nu este atît jazzul propriu-zis, cît mai degrabă cel alternativ, altfel spus toată muzica valoroasă, modernă şi aparte creată în jurul noţiunii abstracte de jazz, compusă, rodată, narată şi imaginată prolific de către cei mai grozavi artişti europeni ai timpului nostru.

Noutatea, element propriu jazz-ului, nu lipseşte nici Jazz In Church-ului: festivalul se lărgeşte anul acesta, deschizînd o „sucursală” în Biserica Unitariană din Sfîntu Gheorghe - cel din Covasna, subiect ce merită abordat separat. 

În parcursul din Bucureşti, lung de patru seri - 16, 17, 18 şi 19 aprilie  -  (seri ce, din defilarea de personalităţi care le vor decora sonor, se anunţă fulminante), Jazz In Church ne invită, într-o cadenţă de 2 sau 3 concerte pe seară, la un voiaj cultural unic, jalonat de artişti din 10 ţări, oferindu-ne o experienţă complexă, în care muzica nu este singurul ingredient. 

În luna martie, vă prezentăm într-un serial de patru episoade programul serilor de Jazz In Church 2015, un eveniment marca JAZZ.RO.


Ziua 2: Vineri, 17 aprilie 2015

Nils Petter Molvaer: Şoapta Aurorei Boreale

Ca şi în urmă cu, să zicem, două decenii, prezentarea trompetistului Nils Petter Molvaer (n. 1960)  a fost şi rămîne o provocare. Atunci era senzaţional şi complet necunoscut, acum este ilustru, complet neprevăzut şi la fel de epatant. Altul de fiecare dată, desigur altul în aceste al şaptelea şi al optulea dintre concertele susţinute în România (primele eminamente solo), chiar dacă şi în precedentele ocazii fanii săi au avut deseori şansa să guste momente bune de evoluţie pe cont propriu a artistului. 

NPM, cum singur se alintă prin acronimie, este exponent de rang zero al teribilei şcoli norvegiene de jazz şi muzică improvizată. spunem „şcoală”, dar înţelegem anturaj, ocazii, pepinieră, mediu propice, întrucît Nils Petter este un muzician autodidact, care şi-a descoperit drumul către statutul de astăzi, cel de mare vedetă, prin har, inspiraţie şi muncă, lăsîndu-se sedus de idei novatoare, de adăugarea, în creaţiile sale, a tuturor mijloacelor moderne de a inventa şi reinventa sunete – electronică, remix, loop.   Mai presus de toate sînt însă timbrul inconfundabil al trompetei, care traduce ascultătorilor gîndurile artistului, şi arta sa de compozitor şi aranjor al unei muzici cu totul speciale, derivate, vădit, din peisajul ultramarin natal, dar şi din însoţirea pe toate meridianele cu un nucleu de artişti norvegieni extrem de valoroşi.

Precedentele formule în care Nils Petter şi-a cucerit publicul din România, atît în săli de concert, cît şi în spaţii deschise – vaste, că la Gărâna, sau intime, precum la Bran şi Green Hours – erau, adesea, cele de album, de multe ori presiunea emoţională, dar şi sonoră, ajungînd la paroxism şi reconfigurînd cîte ceva în felul în care publicul urmă să recepteze şi să înţeleagă muzica pentru viitor. Un veritabil proces de convertire a spectatorului în fan, a curiosului în împătimit. Programul proiectat special pentru recitalul de trompetă şi computer-apple în cadrul Jazz în Church 2015 presupune o înclinare mai amplă către introspecţie, o căutare de o altă natură a spiritului ce sălăşluieşte în umbrele aşezămîntului de cult şi se reflectă la îndemnul suflătorului în mintea şi inimile publicului. 
 

Aarset + Rabbia: Duetul Titanilor, dialogul zeilor

Duetul sau Duelul maeştrilor? Vom vedea. Ambii muzicieni sînt capete de afiş ale genului muzical abordat, practicat şi desăvîrşit! Pentru întîia oară împreună pe o scenă românească, bucureşteană, dar nu pentru întîia oară în faţa publicului nostru.

Michele Rabbia (n. 1965), este unul dintre cei mai inventivi artişti torinezi ai generaţiei sale, colaborator al multor nume sonore din Europa şi autor al unor proiecte de percuţie solo probabil unice din punct de vedere sonor, dar şi vizual. Nu este doar un muzician avangardist, un antemergător, un artist care poate găsi sunet înăuntrul oricărui obiect, ci şi un coregraf desăvîrşit al mişcărilor scenice şi un regizor inspirat al spectacolelor sale de percuţie. Vedi Rabbia, poi mori, am putea parafraza, mai ales că înţelesul acestui patronimic e, precum şi în română, acela de turbare. E turbat la figurat, în sensul bun, acest percuţionist de re-nume, acest dezlănţuit instrumentist şi creator. Sceptic înainte, spectatorul este extatic în timpul şi după recitalul lui Michele Rabbia. Pentru motive şi emoţii percepute cu fiecare fibră.

Şi numele Aarset are o sonoritate aparte, care te face curios, asta dacă nu eşti deja unul dintre mulţii fani ai iconicului chitarist norvegian, mare blond, căci atunci ştii ce e aia aarset şi de ce trebuie, dar chiar trebuie să ai discurile, să le asculţi pînă la toceală şi să devii tu însuţi nici mai mult, dar nici mai puţin decît una dintre frazele sale încondeiate din chitară electrică intergalactic acordată, care îţi vorbeşte precum cometa şi îţi cîntă aidoma atomilor de grieg. Spui Eivind Aarset şi te bucuri de muzicalitatea acestui enunţ, care încorporează tot ce e mai aparte, mai straniu, mai seducător şi mai teribil în muzica nordului zilelor noastre. 

Chitaristul Eivind Aarset (n. 1961) a împărţit scena cu Bugge, cu Dhafer, cu NPM sau Fresu, ca să numim doar un procent dintre cei cărora le-a condimentat apariţiile. Meşteşugul său, început în copilărie, cînd îl adula pe Hendrix, a ajuns astăzi la un grad de rafinament şi măiestrie ce nu pot avea drept contrapunere decît subtilitatea muzicii sale. Imposibil de definit sau de clasificat în normele ştiute, aceasta a fost etichetată drept post-rock, nu-jazz, post-Miles! sau fusion de multe şi contrastante genuri, şi ca efect, fireşte, al mijloacelor electronice care augmentează, sufocă, hiperbolizează sau demonizează sunetul chitării. Dar e vorba de mult mai mult: de conceperea şi punerea în practică, la propriu, a unui univers paralel, a unei dimensiuni invizibile, dar audibile, despre ai cărei parametri e clar că nu vom şti precis mai nimic, sînt secretul, harul şi darul lui Eivind.

Pentru cei ce vor să aibă o oarece impresie despre cum va fi acest duo al Maeştrilor există Internet, Iutub Ietcetera. Pentru cei care vor să trăiască, probabil fără şansa de a îl mai putea da uitării, momentul de excepţie, există acest spectacol-premieră, această seară de hipnoză și absolut artistic.  

Paul TUTUNGIU este maestru de ceremonii la www.andante.ro

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.