Jazz in Church, ep. 2: Șoapte și zei

17 martie 2015
Jazz in Church, ep  4: Patriarhi la patru mîini (și Umberto Eco) png

Construindu-şi numele şi tradiţia cu răbdare, în ritm de cîte o ediţie pe an în Biserica Luterană din Bucureşti, festivalul Jazz In Church ajunge în aprilie 2015 la a treia manifestare. Specificul acestui demers nu este atît jazzul propriu-zis, cît mai degrabă cel alternativ, altfel spus toată muzica valoroasă, modernă şi aparte creată în jurul noţiunii abstracte de jazz, compusă, rodată, narată şi imaginată prolific de către cei mai grozavi artişti europeni ai timpului nostru.

Noutatea, element propriu jazz-ului, nu lipseşte nici Jazz In Church-ului: festivalul se lărgeşte anul acesta, deschizînd o „sucursală” în Biserica Unitariană din Sfîntu Gheorghe - cel din Covasna, subiect ce merită abordat separat. 

În parcursul din Bucureşti, lung de patru seri - 16, 17, 18 şi 19 aprilie  -  (seri ce, din defilarea de personalităţi care le vor decora sonor, se anunţă fulminante), Jazz In Church ne invită, într-o cadenţă de 2 sau 3 concerte pe seară, la un voiaj cultural unic, jalonat de artişti din 10 ţări, oferindu-ne o experienţă complexă, în care muzica nu este singurul ingredient. 

În luna martie, vă prezentăm într-un serial de patru episoade programul serilor de Jazz In Church 2015, un eveniment marca JAZZ.RO.


Ziua 2: Vineri, 17 aprilie 2015

Nils Petter Molvaer: Şoapta Aurorei Boreale

Ca şi în urmă cu, să zicem, două decenii, prezentarea trompetistului Nils Petter Molvaer (n. 1960)  a fost şi rămîne o provocare. Atunci era senzaţional şi complet necunoscut, acum este ilustru, complet neprevăzut şi la fel de epatant. Altul de fiecare dată, desigur altul în aceste al şaptelea şi al optulea dintre concertele susţinute în România (primele eminamente solo), chiar dacă şi în precedentele ocazii fanii săi au avut deseori şansa să guste momente bune de evoluţie pe cont propriu a artistului. 

NPM, cum singur se alintă prin acronimie, este exponent de rang zero al teribilei şcoli norvegiene de jazz şi muzică improvizată. spunem „şcoală”, dar înţelegem anturaj, ocazii, pepinieră, mediu propice, întrucît Nils Petter este un muzician autodidact, care şi-a descoperit drumul către statutul de astăzi, cel de mare vedetă, prin har, inspiraţie şi muncă, lăsîndu-se sedus de idei novatoare, de adăugarea, în creaţiile sale, a tuturor mijloacelor moderne de a inventa şi reinventa sunete – electronică, remix, loop.   Mai presus de toate sînt însă timbrul inconfundabil al trompetei, care traduce ascultătorilor gîndurile artistului, şi arta sa de compozitor şi aranjor al unei muzici cu totul speciale, derivate, vădit, din peisajul ultramarin natal, dar şi din însoţirea pe toate meridianele cu un nucleu de artişti norvegieni extrem de valoroşi.

Precedentele formule în care Nils Petter şi-a cucerit publicul din România, atît în săli de concert, cît şi în spaţii deschise – vaste, că la Gărâna, sau intime, precum la Bran şi Green Hours – erau, adesea, cele de album, de multe ori presiunea emoţională, dar şi sonoră, ajungînd la paroxism şi reconfigurînd cîte ceva în felul în care publicul urmă să recepteze şi să înţeleagă muzica pentru viitor. Un veritabil proces de convertire a spectatorului în fan, a curiosului în împătimit. Programul proiectat special pentru recitalul de trompetă şi computer-apple în cadrul Jazz în Church 2015 presupune o înclinare mai amplă către introspecţie, o căutare de o altă natură a spiritului ce sălăşluieşte în umbrele aşezămîntului de cult şi se reflectă la îndemnul suflătorului în mintea şi inimile publicului. 
 

Aarset + Rabbia: Duetul Titanilor, dialogul zeilor

Duetul sau Duelul maeştrilor? Vom vedea. Ambii muzicieni sînt capete de afiş ale genului muzical abordat, practicat şi desăvîrşit! Pentru întîia oară împreună pe o scenă românească, bucureşteană, dar nu pentru întîia oară în faţa publicului nostru.

Michele Rabbia (n. 1965), este unul dintre cei mai inventivi artişti torinezi ai generaţiei sale, colaborator al multor nume sonore din Europa şi autor al unor proiecte de percuţie solo probabil unice din punct de vedere sonor, dar şi vizual. Nu este doar un muzician avangardist, un antemergător, un artist care poate găsi sunet înăuntrul oricărui obiect, ci şi un coregraf desăvîrşit al mişcărilor scenice şi un regizor inspirat al spectacolelor sale de percuţie. Vedi Rabbia, poi mori, am putea parafraza, mai ales că înţelesul acestui patronimic e, precum şi în română, acela de turbare. E turbat la figurat, în sensul bun, acest percuţionist de re-nume, acest dezlănţuit instrumentist şi creator. Sceptic înainte, spectatorul este extatic în timpul şi după recitalul lui Michele Rabbia. Pentru motive şi emoţii percepute cu fiecare fibră.

Şi numele Aarset are o sonoritate aparte, care te face curios, asta dacă nu eşti deja unul dintre mulţii fani ai iconicului chitarist norvegian, mare blond, căci atunci ştii ce e aia aarset şi de ce trebuie, dar chiar trebuie să ai discurile, să le asculţi pînă la toceală şi să devii tu însuţi nici mai mult, dar nici mai puţin decît una dintre frazele sale încondeiate din chitară electrică intergalactic acordată, care îţi vorbeşte precum cometa şi îţi cîntă aidoma atomilor de grieg. Spui Eivind Aarset şi te bucuri de muzicalitatea acestui enunţ, care încorporează tot ce e mai aparte, mai straniu, mai seducător şi mai teribil în muzica nordului zilelor noastre. 

Chitaristul Eivind Aarset (n. 1961) a împărţit scena cu Bugge, cu Dhafer, cu NPM sau Fresu, ca să numim doar un procent dintre cei cărora le-a condimentat apariţiile. Meşteşugul său, început în copilărie, cînd îl adula pe Hendrix, a ajuns astăzi la un grad de rafinament şi măiestrie ce nu pot avea drept contrapunere decît subtilitatea muzicii sale. Imposibil de definit sau de clasificat în normele ştiute, aceasta a fost etichetată drept post-rock, nu-jazz, post-Miles! sau fusion de multe şi contrastante genuri, şi ca efect, fireşte, al mijloacelor electronice care augmentează, sufocă, hiperbolizează sau demonizează sunetul chitării. Dar e vorba de mult mai mult: de conceperea şi punerea în practică, la propriu, a unui univers paralel, a unei dimensiuni invizibile, dar audibile, despre ai cărei parametri e clar că nu vom şti precis mai nimic, sînt secretul, harul şi darul lui Eivind.

Pentru cei ce vor să aibă o oarece impresie despre cum va fi acest duo al Maeştrilor există Internet, Iutub Ietcetera. Pentru cei care vor să trăiască, probabil fără şansa de a îl mai putea da uitării, momentul de excepţie, există acest spectacol-premieră, această seară de hipnoză și absolut artistic.  

Paul TUTUNGIU este maestru de ceremonii la www.andante.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.