Pianistul care aduce noul

21 martie 2011
Pianistul care aduce noul jpeg

Conservîndu-şi cumva energia în afara studiourilor de înregistrări pînă la momentul maturităţii artistice, pianistul grec Vassilis Tsabropoulos şi-a lansat ultimele şase incredibile discuri în doar opt ani, obţinînd rapid recunoaşterea mondială ca fiind o voce aparte a claviaturii.

Muzicianul abordează instrumentul strict în maniera convenţională, sunetul propriu şi actual fiind rezultatul mîngîierii inspirate a clapelor, şi nu rezultanta borcanelor, a prosoapelor sau a mărgelelor strecurate între şi peste corzi. Cu atît vom fi mai incitaţi de recitalul cu care Vassilis Tsabropolous ne va trata pe 26 martie la Sala Mare a TNB, cu cît ştim că modern vine din mintea şi inima artistului, nu din recuzita la care, din belşug şi cu multă inventivitate, apelează alţi colegi de generaţie.

Traseul lui Vassilis Tsabropoulos apare acum perfect conturat: după o copilărie şi o adolescenţă presărate cu premii, lauri şi recunoaştere internaţională, prefigurînd o carieră clasică în muzica clasică, opera pianistului se ancorează precum un trepied format din imprimările discografice ieşite din comun şi atît de diferite, atît între ele, cît şi faţă de polivalenţa altor artişti asemănători. Mai întîi, linia solo: meditaţie, explorare, improvizaţie (albumele Akroasis şi The Promise), apoi, formula jazz - pian-contrabas-tobe: discuri al căror sunet este egalat doar de mari şi mult-mai-cunoscute trio-uri similare ale genului (albumele Achirana şi The Triangle, ambele cu Arild Andersen şi cu John Marshall), plus colaborările cu violoncelul sobru, amar, divin al Anjei Lechner (albumele Chants, Hymns and Dances şi Melos). În mod surprinzător, nimic pe linia pur-sînge a muzicii pentru care artistul fusese pregătit.

Explorînd teritorii similare ca sublim cu muzicalitatea unui Ketil Bjørnstad sau Keith Jarrett, Vassilis Tsabropoulos aduce ceea ce este foarte greu de propus ascultătorului contemporan: noul. El comută accentul pe o voce interioară şi o luminozitate estică indusă de opera oriental-aromatului George Gurdjieff, căruia îi descifrează multe ópusuri, cu nuanţată intensitate şi vibrantă pătrundere în sufletul publicului, fie acesta şi doar un solitar meloman cu căştile pe urechi. Intercalate cu temele misticului armean Gurdjieff se regăsesc piese originale proprii şi imnuri bizantine pascale ce deschid o uşă (secretă multora) către universul bine ascuns al cunoaşterii ortodoxe.

Ceea ce comunică acest artist este atît de adînc şi atît de apropiat percepţiei perfecţiunii, încît muzica sa devine o experienţă cu adevărat transcendentă. Muzica în sine aproape că trece pe plan secundar într-o intimitate între artist şi auditor pur şi simplu frumoasă, astfel că fiecare dintre noi poate experimenta o experienţă profund personală şi totodată perfect împărtăşită cu ceilalţi.

Sîmbătă, 26 martie, la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, pianistul Vassilis Tsabropoulos va susţine un recital în seria concertelor „Modern Piano Solo”.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.