De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019

29 ianuarie 2019
De ascultat: fragmente din Jazz in Church 2019 jpeg

În perioada 7-10 martie 2019, Festivalul Jazz In Church de la Biserica Lutherană Evanghelică din București construiește seria sa bine cadențată de opt concerte cu artiști „de import“ și două cu „autohtoni“, între care și ludicul matineu Jazz For Kids.

Episoadele cu muzicieni străini sînt, în majoritatea lor, premiere ale Festivalului, dar avem și bucuria unei revederi cu prieteni constanți ai evenimentului, prezenți, firește, alături de un nou proiect.

Publicul fidel déjà singurului și consacratului Festival de Muzică-spusă-și-Jazz, care – cu stăruință, dăruire și fler se întîmplă într-o Biserică bucureșteană – așteaptă, fără îndoială, cîteva rînduri care să anunțe datele și, mai ales, vedetele, căci locul este, vedeți bine, întipărit temeinic în conștiința și amintirile spectatorilor celor șase ani de experiențe muzicale celeste. Drept pentru care facem cunoscut rezultatul strădaniilor organizatorilor, Asociația JAZZ.RO, care, pentru ediția ce stă să (vă în)cînte, propune, ca în fiece episod al acestui mare serial, artiști maturi, dar și în devenire, care se adună la festival sosind din cele mai surprinzătoare puncte geografice, unele poli redutabili ai jazzului, altele o neașteptată revelație, toți protagoniștii fiind exemplari prin natura muzicii pe care ne-o propun și ne-o oferă „pe viu”, precum și prin calitatea, originalitatea interpretării.

Iată cine, cum, cînd și, mai ales, de ce (să nu lipsiți):

Ziua 1, joi, 7 martie

1st set: Mario Batkovic (BA-CH)                   

Ziua de începere a festivalului se împarte, potrivit obiceiului, în două concerte la fel de atrăgătoare, însă cît se poate de diferite, avînd anul acesta invitat în recital un muzician încă puțin știut publicului nostru, magician de secol XXI al clasicului acordeon, căruia îi da un alt, total neașteptat, intens suflu, îi cioplește o nouă formă sonoră, promovîndu-l la rang de factotum. Bosniacul Mario Batkovic este născut în 1980 la Banja Luka, dar locuiește, că atîția alții, artiști ori ba, într-o țară de refugiu din calea cumplitelor evenimente ale anilor 90, în cazul său Elveția. Aici, viitorul virtuoz a găsit atît mediul propice continuării studiilor, desăvîrșirii educației muzicale solide, cît și contactele și deschiderea către care probabil că aspira, răsfirînd armoniile hipnotice ale compozițiilor sale către mai multe zone sonore, practic ceea ce propune, ca autor și interpret, neputînd fi incasetat într-un anume gen predefinit. O improvizație foarte modernă, de sorginte minimalistă, dar care este, și pe scenă, și în studio, descătușată atomic și îl duce pe ascultător în zone din hyperspaţiu – o muzică noir, în perpetuă mișcare, o sinteză a tot ce este mai actual, dar și liric, cu o acțiune imediată, empatică, asupra zonei de emoție totală. Totul realizat fără contribuția mijloacelor, efectelor moderne electronice. Doar acordeon pur, bio.

Botezîndu-și compozițiile, subtil, în latină, autorul lor se ancorează cumva, exploatînd o reacție a subconștientului, într-un univers al misterelor, al magiei controlate, al vrăjirii – căci aceasta și este muzica sa, este fundalul sonor al vrăjirii – de către un adevărat stăpîn al acestei arte. De aici și pînă la a fi solicitat de multe, foarte multe cluburi și festivaluri din lumea întreagă ce promovează valorile tinere, avangarda și crossover-ul (întretăierea mai multor genuri) nu a fost cale lungă, acordeonistul construindu-și o audiență fidelă și entuziastă pe multe meridiane.

Aflînd despre debutul sau discografic surprinzător de tîrziu, la 37 de ani, cu albumul ce îi poartă (minimalist…) numele, nu putem decît să fim uimiți de profunzimea și complexitatea polifonică a acestuia, calități care l-au propulsat instantaneu între primele discuri ale avangardei (potrivit revistei Rolling Stone), ce-i drept, și cu aportul meșterului-producător muzical, portishead-istul britanic Geoff Barrow.

Crochiul care ni-l înfățișează atît de succinct pe Mario Batkovic nu ar fi însă întreg fără a aminti munca acestuia în domeniul muzicii de film și de spectacol și, neapărat, cel al coloanelor sonore pentru jocuri video – unele de înaltă clasă și complexitate, demne, probabil, de o atare nobilă altoire.

2nd set: Maria Pia De Vito / Francois Couturier / Anja Lechner / Michele Rabbia: Il Pergolese (IT/FR/DE) 

 În chiar prima seară ni se oferă ocazia reîntîlnirii unor consacrați maeștri ai Festivalului, prilej de multiplă satisfacție, pe de o parte grație talentului și valorii acestora, apoi datorită evocării inerente a prestațiilor trecute (extraordinare concerte… !) și, nu în ultimul rînd, firește, pentru că artiștii în chestiune ne vizitează cu un nou proiect, de o anvergură, de asta dată, cu adevărat maiestuoasă. Cu aceste sentimente întîmpinăm noul cvartet al revederii cu pianistul francez Francois Couturier (1950), cu percuționistul italian Michele Rabbia (1965) și cu violoncelista germană Anja Lechner, cei trei înnobilînd proiectul Il Pergolese al cîntăreței emblematice de jazz a Italiei – Maria Pia de Vito.

Auzind titlul, gîndul ne duce aproape reflex la compozitorul italian genial de secol XVIII Giovanni Battista Draghi – zis Pergolesi, care, în cei doar cîțiva ani de carieră, și-a gravat identitatea în moștenirea culturală a umanității aproape că nimeni altul. Mort la o vîrstă la care tinerii noștri încă nu au deprins legarea nodului de la cravată, opera sa dăinuie, este foarte vie, prezentă în repertoriul actual al ansamblurilor de muzică clasică, dar iată că nu numai, cei patru superlativi europeni ai jazzului propunînd o reinterpretare a muzicii lui Pergolesi prin stilizarea și re-decodarea unor fragmente preluate atît din lucrările sale instrumentale, cît și din notoriile pasaje vocale, într-o formulă de scenă îmbogățită de efecte electronice și în care glasul Mariei Pia de Vito se transformă deseori într-un instrument inegalabil, iar violoncelul Anjei Lechner preia partitura inițial scrisă vocilor. Totul pe fundalul bogat construit de vizionarul Couturier și pe care pictează fără rezerve, cu arsenalul sonor infinit cu care ne epatează de fiece dată, arhanghelul Rabbia. E mult, mult de tot jazz în ceea ce vom auzi, atît în improvizație, cît și în tehnică, contrapunct, abordare, dar și originalul este foarte prezent, distilat și totuși la fel de pregnant. Mai pergolez că oricînd!

Maria Pia de Vito s-a născut în Napoli (locul unde Pergolesi a evoluat și s-a consacrat), a studiat canto, chitară și pianul, intersectîndu-și cariera cu Peter Erskine, Paolo Fresu, Billy Hart, Maria João, Dave Liebman, Gianluigi Trovesi, Miroslav Vitous, Joe Zawinul, Ralph Towner sau John Taylor și devenind, la rîndul său, un star al scenei europene de jazz. Pe lîngă timbrul și măiestria vocală, artista își pune, în albumele sale, amprenta prin traducerea textelor în dialect napolitan, amănunt ce se regăsește și în proiectul-tribut Il Pergolese.

Francois Couturier este un extraordinar artist ce evoluează în duo, trio și cvartet, dar, așa cum unei mari personalități muzicale îi șade bine, el știe să împletească notele și că sideman în mai multe formule (unele cu Anouar Brahem, pentru care povestește că a învățat să cînte „șoptit“ în prezența oud-ului), să ofere un recital (în cadrul Modern Solo Piano, aici, în Festivalul Jazz In Church, în chiar prima ediție), să concerteze și să compună în Tarkovski Quartet, căruia îi este lider și compozitor.

Michele Rabbia rămîne muzicianul cu cele mai multe prezențe în festivalul Jazz In Church și asta nu din pricina vreunei stereotipii inexplicabile a organizatorilor, ci pentru că diversitatea proiectelor sale, inspirația și priceperea sa, de cel mai elevat nivel, fac publicul să vibreze, de fiece dată, cu intensitate maximă. Despre el scriam (și rămîne la fel de actual) că este „un veritabil exorcist al bateriei, al tuturor instrumentelor de percuţie şi al absolut oricăror alte obiecte în care se poate (sau nu) lovi, din care Rabbia ştie a extrage un sunet, un demon, un suflet”.

Celista Anja Lechner, nume consacrat atît pentru ascultătorii de jazz, cît și pentru cei motivați de muzica nouă, poate fi întîlnită pe scene europene sau îndepărtate cu proiecte aparțînînd ambelor sfere, pe care le pune în valoare și într-o lumină caldă, contribuind cu un tușeu sensibil la descoperirea și revitalizarea unor arii ale patrimoniului sonor mondial încă insuficient exploatate, fie că interpretează Mansurian, Schubert, Gurdjieff sau îi dă, „pe viu“, replica marelui Dino Saluzzi.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.