Sovieticul Lasker

16 aprilie 2019
Sovieticul Lasker jpeg

Puțini știu probabil că înainte ca Botvinnik să devină primul campion mondial sovietic la șah, URSS „a împrumutat” un fost campion mondial, pe germanul Emanuel Lasker. S-a întîmplat în 1935, cînd la Moscova a fost organizat un mare turneu menit să demonstreze virtuțile școlii sovietice de șah. Au participat șahiștii de frunte din țară, dar și din străinătate, ultimii fiind atrași și de premiile consistente. La 66 de ani, Lasker a terminat pe locul 3, neînvins, înaintea lui Capablanca. La sfîrșitul turneului, germanului i s-a propus să rămînă în URSS împreună cu soția, ceea ce el a acceptat. Fiind și matematician cu doctorat obținut la îndemnul lui David Hilbert, a fost angajat la institutul moscovit de specialitate, dar a activat și ca antrenor al echipei sovietice de șah. A renunțat la cetățenia germană, devenind în (și pentru) scurt timp cetățean sovietic.

Pe lîngă Lasker, cu acel prilej au rămas în URSS alți doi șahiști de clasă: Salo Flohr și Andor Lilienthal. Primul era o vedetă la acea oră, în țara sa, Cehoslovacia, o marcă de țigări și un parfum purtîndu-i numele. Al doilea se născuse în Rusia țaristă, dar emigrase în Ungaria la o vîrstă fragedă. Amîndoi s-au însurat cu rusoaice în scurtă vreme și habar n-aveau în ce loc nimeriseră. Organizatorul turneului, Nikolai Krîlenko, responsabil cu sportul sovietic, a avut un rol determinant în organizarea proceselor înscenate de la Moscova care pe atunci erau pe punctul de a izbucni (asasinarea lui Kirov, catalizatoarea proceselor, avusese loc cu aproape două luni luni înainte de turneu). După cum scrie Andrew Soltis în cartea sa Șahul sovietic. 1917-1991, un adjunct al lui Krîlenko l-a întrebat pe Lilienthal dacă în ziua liberă a turneului ar dori să îl vadă pe Lenin. Șahistul nu a realizat că de fapt e vorba de o invitație la mausoleul liderului bolșevic, și s-a întors către Flohr: „Salo, tu te duci la recepția pe care o dă Lenin?” Pe Lasker, dar și pe alții, sovieticii i-au invitat la un tur prin țară. În Ucraina, a fost întrebat ce impresii are. Franc, acesta a răspuns că sînt multe lucruri care îi plac, dar că nu înțelege de ce cuvintele nu își păstrează înțelesul în URSS. De exemplu, a explicat el, de ce la hotel apei care i se spune caldă nu este mereu caldă.

Cum de au luat atunci cei trei șahiști hotărîrea radicală de rămîne într-o țară de care aparent nu aflaseră prea multe? Motivul a avut un nume: Hitler. Lasker, Flohr și Lilienthal erau evrei și pentru ei ascensiunea nazistă putea deveni foarte periculoasă. Lui Lasker deja regimul îi confiscase proprietățile și îi blocase contul bancar. De cealaltă parte, URSS-ul se prezenta ca inamic al lui Hitler. Dacă erai evreu și căutai un loc sigur cît mai departe, aveai la acea vreme două opțiuni: URSS și SUA.

În 1937, împins și de soție, Lasker a plecat în SUA. A renunțat la postul de la Moscova și a mai trăit cîțiva ani în America cîștigîndu-și traiul din prezentări de șah și bridge. Protectorul său Krîlenko a căzut el însuși victima unui proces înscenat, în 1938. În schimb, ceilalți doi au rămas în URSS și au supraviețuit suspiciunilor prefabricate sovietice și puseurilor antisemite ale lui Stalin. Flohr a fost respectat și a devenit antrenor al unor campioni sovietici. Iar Lilienthal a ajuns la un moment dat singurul șahist supraviețuitor din lotul primilor mari maeștri numiți de federația internațională de șah.

Andrew Soltis a povestit în cartea menționată și alte întîmplări din cadrul acestui turneu de mare impact, Moscova 1935. De pildă că Botvinnik, cîștigător al turneului alături de Flohr, a fost prima persoană privată din URSS care a primit o mașină. Era un semn al autorităților de încurajare pentru rezultatul obținut și pentru rezultatele scontate pe viitor. Tot acest turneu a marcat începutul cunoscutei reviste sovietice de șah 64. Revista practic a continuat buletinul zilnic al turneului cuprinzînd analizele partidelor. Concursul a stîrnit un interes mare printre moscoviți, care se înghesuiau cu miile la fiecare rundă. Radioul prezenta rezultatele rundelor în buletinele de știri prezentate nu doar în rusă, ci și în alte cîteva limbi de circulație internațională. Una dintre întîmplările de culise ale turneului este însă semnificativă pentru șahul sovietic de atunci. Un concurent, ucraineanul Feodor Bohatirciuk, a avut o evoluție bună în turneu, reușind o remiză cu Capablanca și obținînd o poziție egală cu Flohr. A jucat însă cîteva mutări mai proaste și în final a pierdut partida cu jucătorul ceh. Acest rezultat, precum și victoria neașteptată din runda a 15-a la Botvinnik, i-au adus însă necazuri. A fost anchetat ulterior de sovietici pentru că a pus în pericol locul fruntaș al lui Botvinnik, boicotînd astfel șahul sovietic și în general progresele noii societăți comuniste. Printr-o minune, a reușit să fie convingător cu argumentul că tot ce l-a interesat a fost rezultatul sportiv. Bohatirciuk a părăsit pînă la urmă URSS-ul, după război emigrînd și el în Statele Unite unde și-a scris memoriile.

diagram png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 151 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 150 de data trecută: 1. Tg2! Tg8 (la 1… Dxf3 2. Dxf8#) 2. Dxh7+! Rxh7 3. Th3#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Imagine de grup cu participanții la turneul de la Moscova, 15 februarie - 15 martie 1935. Pe rîndul din față, așezați pe scaune, sînt Bohatirciuk, Capablanca, Menchik (prima campioană mondială la șah, născută la Moscova, dar stabilită în Marea Britanie), Lasker, organizatorul turneului Krîlenko, Flohr, Spielmann, Romanovski. Botvinnik e pe rîndul al treilea, primul din stînga. Sursa: chesshistory.com

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.