Sovieticul Lasker

16 aprilie 2019
Sovieticul Lasker jpeg

Pu╚Ťini ╚Ötiu probabil c─â ├«nainte ca Botvinnik s─â devin─â primul campion mondial sovietic la ╚Öah, URSS ÔÇ×a ├«mprumutatÔÇŁ un fost campion mondial, pe germanul Emanuel Lasker. S-a ├«nt├«mplat ├«n 1935, c├«nd la Moscova a fost organizat un mare turneu menit s─â demonstreze virtu╚Ťile ╚Öcolii sovietice de ╚Öah. Au participat ╚Öahi╚Ötii de frunte din ╚Ťar─â, dar ╚Öi din str─âin─âtate, ultimii fiind atra╚Öi ╚Öi de premiile consistente. La 66 de ani, Lasker a terminat pe locul 3, ne├«nvins, ├«naintea lui Capablanca. La sf├«r╚Öitul turneului, germanului i s-a propus s─â r─âm├«n─â ├«n URSS ├«mpreun─â cu so╚Ťia, ceea ce el a acceptat. Fiind ╚Öi matematician cu doctorat ob╚Ťinut la ├«ndemnul lui David Hilbert, a fost angajat la institutul moscovit de specialitate, dar a activat ╚Öi ca antrenor al echipei sovietice de ╚Öah. A renun╚Ťat la cet─â╚Ťenia german─â, devenind ├«n (╚Öi pentru) scurt timp cet─â╚Ťean sovietic.

Pe l├«ng─â Lasker, cu acel prilej au r─âmas ├«n URSS al╚Ťi doi ╚Öahi╚Öti de clas─â: Salo Flohr ╚Öi Andor Lilienthal. Primul era o vedet─â la acea or─â, ├«n ╚Ťara sa, Cehoslovacia, o marc─â de ╚Ťig─âri ╚Öi un parfum purt├«ndu-i numele. Al doilea se n─âscuse ├«n Rusia ╚Ťarist─â, dar emigrase ├«n Ungaria la o v├«rst─â fraged─â. Am├«ndoi s-au ├«nsurat cu rusoaice ├«n scurt─â vreme ╚Öi habar n-aveau ├«n ce loc nimeriser─â. Organizatorul turneului, Nikolai Kr├«lenko, responsabil cu sportul sovietic, a avut un rol determinant ├«n organizarea proceselor ├«nscenate de la Moscova care pe atunci erau pe punctul de a izbucni (asasinarea lui Kirov, catalizatoarea proceselor, avusese loc cu aproape dou─â luni luni ├«nainte de turneu). Dup─â cum scrie Andrew Soltis ├«n cartea sa ╚śahul sovietic. 1917-1991, un adjunct al lui Kr├«lenko l-a ├«ntrebat pe Lilienthal dac─â ├«n ziua liber─â a turneului ar dori s─â ├«l vad─â pe Lenin. ╚śahistul nu a realizat c─â de fapt e vorba de o invita╚Ťie la mausoleul liderului bol╚Öevic, ╚Öi s-a ├«ntors c─âtre Flohr: ÔÇ×Salo, tu te duci la recep╚Ťia pe care o d─â Lenin?ÔÇŁ Pe Lasker, dar ╚Öi pe al╚Ťii, sovieticii i-au invitat la un tur prin ╚Ťar─â. ├Än Ucraina, a fost ├«ntrebat ce impresii are. Franc, acesta a r─âspuns c─â s├«nt multe lucruri care ├«i plac, dar c─â nu ├«n╚Ťelege de ce cuvintele nu ├«╚Öi p─âstreaz─â ├«n╚Ťelesul ├«n URSS. De exemplu, a explicat el, de ce la hotel apei care i se spune cald─â nu este mereu cald─â.

Cum de au luat atunci cei trei ╚Öahi╚Öti hot─âr├«rea radical─â de r─âm├«ne ├«ntr-o ╚Ťar─â de care aparent nu aflaser─â prea multe? Motivul a avut un nume: Hitler. Lasker, Flohr ╚Öi Lilienthal erau evrei ╚Öi pentru ei ascensiunea nazist─â putea deveni foarte periculoas─â. Lui Lasker deja regimul ├«i confiscase propriet─â╚Ťile ╚Öi ├«i blocase contul bancar. De cealalt─â parte, URSS-ul se prezenta ca inamic al lui Hitler. Dac─â erai evreu ╚Öi c─âutai un loc sigur c├«t mai departe, aveai la acea vreme dou─â op╚Ťiuni: URSS ╚Öi SUA.

├Än 1937, ├«mpins ╚Öi de so╚Ťie, Lasker a plecat ├«n SUA. A renun╚Ťat la postul de la Moscova ╚Öi a mai tr─âit c├«╚Ťiva ani ├«n America c├«╚Ötig├«ndu-╚Öi traiul din prezent─âri de ╚Öah ╚Öi bridge. Protectorul s─âu Kr├«lenko a c─âzut el ├«nsu╚Öi victima unui proces ├«nscenat, ├«n 1938. ├Än schimb, ceilal╚Ťi doi au r─âmas ├«n URSS ╚Öi au supravie╚Ťuit suspiciunilor prefabricate sovietice ╚Öi puseurilor antisemite ale lui Stalin. Flohr a fost respectat ╚Öi a devenit antrenor al unor campioni sovietici. Iar Lilienthal a ajuns la un moment dat singurul ╚Öahist supravie╚Ťuitor din lotul primilor mari mae╚Ötri numi╚Ťi de federa╚Ťia interna╚Ťional─â de ╚Öah.

Andrew Soltis a povestit ├«n cartea men╚Ťionat─â ╚Öi alte ├«nt├«mpl─âri din cadrul acestui turneu de mare impact, Moscova 1935. De pild─â c─â Botvinnik, c├«╚Ötig─âtor al turneului al─âturi de Flohr, a fost prima persoan─â privat─â din URSS care a primit o ma╚Öin─â. Era un semn al autorit─â╚Ťilor de ├«ncurajare pentru rezultatul ob╚Ťinut ╚Öi pentru rezultatele scontate pe viitor. Tot acest turneu a marcat ├«nceputul cunoscutei reviste sovietice de ╚Öah 64. Revista practic a continuat buletinul zilnic al turneului cuprinz├«nd analizele partidelor. Concursul a st├«rnit un interes mare printre moscovi╚Ťi, care se ├«nghesuiau cu miile la fiecare rund─â. Radioul prezenta rezultatele rundelor ├«n buletinele de ╚Ötiri prezentate nu doar ├«n rus─â, ci ╚Öi ├«n alte c├«teva limbi de circula╚Ťie interna╚Ťional─â. Una dintre ├«nt├«mpl─ârile de culise ale turneului este ├«ns─â semnificativ─â pentru ╚Öahul sovietic de atunci. Un concurent, ucraineanul Feodor Bohatirciuk, a avut o evolu╚Ťie bun─â ├«n turneu, reu╚Öind o remiz─â cu Capablanca ╚Öi ob╚Ťin├«nd o pozi╚Ťie egal─â cu Flohr. A jucat ├«ns─â c├«teva mut─âri mai proaste ╚Öi ├«n final a pierdut partida cu juc─âtorul ceh. Acest rezultat, precum ╚Öi victoria nea╚Öteptat─â din runda a 15-a la Botvinnik, i-au adus ├«ns─â necazuri. A fost anchetat ulterior de sovietici pentru c─â a pus ├«n pericol locul frunta╚Ö al lui Botvinnik, boicot├«nd astfel ╚Öahul sovietic ╚Öi ├«n general progresele noii societ─â╚Ťi comuniste. Printr-o minune, a reu╚Öit s─â fie conving─âtor cu argumentul c─â tot ce l-a interesat a fost rezultatul sportiv. Bohatirciuk a p─âr─âsit p├«n─â la urm─â URSS-ul, dup─â r─âzboi emigr├«nd ╚Öi el ├«n Statele Unite unde ╚Öi-a scris memoriile.

diagram png png

Diagrama săptămînii

Solu╚Ťia diagramei 151 va fi publicat─â s─âpt─âm├«na viitoare. Solu╚Ťia diagramei 150 de data trecut─â: 1. Tg2! Tg8 (la 1ÔÇŽ Dxf3 2. Dxf8#) 2. Dxh7+! Rxh7 3. Th3#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Imagine de grup cu participan╚Ťii la turneul de la Moscova, 15 februarie - 15 martie 1935. Pe r├«ndul din fa╚Ť─â, a╚Öeza╚Ťi pe scaune, s├«nt Bohatirciuk, Capablanca, Menchik (prima campioan─â mondial─â la ╚Öah, n─âscut─â la Moscova, dar stabilit─â ├«n Marea Britanie), Lasker, organizatorul turneului Kr├«lenko, Flohr, Spielmann, Romanovski. Botvinnik e pe r├«ndul al treilea, primul din st├«nga. Sursa: chesshistory.com

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.