Șahul și Marea Teroare

11 martie 2018
Șahul și Marea Teroare jpeg

Pînă la Marea Răzgîndire Chinezească, comunismul nu agrea multinaţionalele, şi de aceea produsele companiilor internaţionale abia ajungeau dincolo de Cortina de Fier, ca să nu mai spun de filialele lor. Dar, de fapt, comunismul însuşi era un fel de multinaţională, cu headquarter-ul la Moscova şi şefi regionali la Bucureşti, Varşovia, Praga şi Budapesta. Iar CEO Stalin a fost cel mai cunoscut lider al acestei „proto-multinaţionale” în vremea ei de maximă expansiune.

Nu era deloc uşor cu Stalin. Trierile lui de personal erau sinistre şi poate că într-adevăr doar cei mai abili, mai capabili şi mai norocoşi le rezistau (citiţi mai degrabă „le supravieţuiau”). Stalin organiza sistematic meeting-uri şi brainstorming-uri cu cei din teritoriu, dar mai ales restructurări de personal, denumite mai apoi şi epurări. Epura partidul, epura administraţia, epura însăşi populaţia. Au căzut pe rînd pradă epurărilor colegii de la înfiinţarea multinaţionalei comuniste, intelectualii, chiaburii, polonezii, ucrainenii, evreii, liderii organizaţiilor comuniste underground din Europa, dar şi şefii armatei şi ai serviciilor secrete. Asta în URSS, înainte de război. După, moda epurărilor s-a extins şi în filialele est-europene, cum ar fi în cele din Cehoslovacia şi Ungaria.

Unele epurări erau însoţite de spectacole juridice, cu rol propagandistic pentru populaţie. Astăzi e greu de înţeles de la ce porneau. Ce e sigur e că şi cea mai vagă bănuială putea stîrni investigaţia şi că de la o infinitezimală contrazicere se putea ajunge direct la acuzaţia de complot şi atentat la viaţa şefului suprem.

Poate că în afară de Stalin însuşi, nimeni nu se putea considera ferit de epurare. O ţară întreagă, şi încă de dimensiunea URSS-ului, era în alertă perpetuă pentru a se feri de glonţ sau Gulag. Dar după cum se va vedea din povestirea de mai jos, chiar şi dacă nu ieşeai cu nimic în evidenţă, nu erai scutit de suspiciuni.

Povestirea e despre un mărunt funcţionar din vastul imperiu birocratic sovietic. Iar povestitorul e un doctor şi în acelaşi timp un împătimit de şah din Ucraina. După război, doctorul Feodor Bohatirciuk a reuşit să emigreze în Canada, unde a scris o carte autobiografică, Calea mea către Vlasov şi către Manifestul de la Praga, apărută în limba ucraineană la San Francisco, în 1978. (Andrei Vlasov a fost generalul care a dezertat din Armata Roşie şi a constituit o unitate militară formată din emigranţi ruşi, prizonieri de război şi deţinuţi din lagărele de muncă silnică, cu care s-a alăturat Wehrmacht-ului). În carte, Bohatirciuk povesteşte cum în 1935 valul epurării a atins şi şahul, care putea pesemne să fie şi un subversiv joc de destabilizare a ţării. Fragmentul din carte a fost descoperit de şahistul ceh Vlastimil Hort, care l-a tradus pentru site-ul chessbase.com.

Iată fragmentul:

„Cînd m-am întors la Kiev după turneul de la Moscova mă așteptau vești neplăcute. Secretarul secției de șah, N.S., a fost arestat și nevasta lui mă ruga disperată să îl ajut. N.S. avea cinci copii și era un om foarte liniștit și modest. Nu l-am văzut niciodată preocupîndu-se de altceva decît de șah și de familie.

El și activitățile politice împotriva Uniunii Sovietice? Era inutil să mergi la autoritățile locale. M-am hotărît cum s-ar spune să iau taurul de coarne și să cer clemență de la Moscova. Înaltul comisar pentru justiție era Nikolai Krîlenko, care în același timp era și președintele Federației Sovietice de Șah. Se știa că din cînd în cînd, el îi mai ajutase pe unii șahiști care dăduseră de necaz.

Îi știam reputația. Procesele lui împotriva «dușmanilor statului», în care cerea pedepse foarte aspre, îmi dădeau de gîndit… Locuia nu departe de centru, într-un bloc de apartamente obișnuit în care și alți înalți demnitari își aveau domiciliul și birourile.  

Paznicul care părea că știe că vin m-a lăsat să intru și a luat liftul cu mine. Un lift – ce lux pentru acele vremuri! Apartamentul era mobilat foarte simplu. Nu-l mai văzusem pe Krîlenko decît de departe, cînd venea la Federație. De aproape, era un om mediu de statură, puțin corpolent, aparent înzestrat cu reale calități de lider.

Chipul său putea fi descris drept prietenos, aproape binevoitor. Manierele și mișcările lui reținute nu trădau deloc cruzimea cu care i-a tratat pe generalii și ofițerii care îi căzuseră în mînă. Pe scurt, mă aflam față în față cu un călău cu față umană, un personaj de care știam pînă atunci doar din romane. Un procuror fanatic, lipsit de inhibiții, oricînd gata să pronunțe și să semneze sentințe la moarte. Dar în același timp îl vedeam în stare să plîngă amarnic după pisica sau cîinele lui, dacă acestea ar fi fost rănite grav.

Krîlenko m-a ascultat și apoi a mers în biroul alăturat unde era «telefonul guvernamental». După un sfert de oră s-a întors și mi-a spus: «Am vorbit cu Balîţki, președintele NKVD din Ucraina, dar e din păcate prea tîrziu. Secretarul tău N. S. tocmai a recunoscut.» În gura lui, cuvîntul «recunoscut» suna foarte ciudat. Desigur, Krîlenko cunoștea foarte bine metodele folosite de investigatori. Puteam sesiza o urmă de milă în ce spunea.

Ce crime ar fi putut comite N.S.? Dar misiunea mea a fost totuși reușită. La telefon, procurorul a recomandat un tratament mai blînd și N.S. a fost expediat în Siberia doar pentru doi ani.  

Sînt convins că fără intervenția la Comisarul poporului ar fi luat zece ani în Siberia plus interdicția de a mai sta în Kiev.”

Povestirea are şi un epilog. Pînă la urmă, scrie Vlastimil Hort, nici Krîlenko n-a scăpat de epurare. NKVD-ul l-a arestat pe 31 ianuarie 1938, la dacea lui (reşedinţa de vacanţă). A fost torturat pînă cînd a mărturisit „de bunăvoie” tot ce voiau anchetatorii. Procesul împotriva „dușmanului poporului” Krîlenko a durat numai 20 de minute. Pe 29 iulie 1938 a fost împușcat.

Dar nu a fost suficient. Krîlenko trebuia şters şi din istorie, aşa cum se făcea cu pozele din care companionii lui Stalin dispăreau unul cîte unul. Hort afirmă că în cartea turneului de la Moscova din 1935, Krîlenko a scris o prefață plină de optimism socialist. După lichidarea sa, cenzorii au căutat să elimine pînă și această prefață. „Așa că dacă aveți cartea turneului în original în rusă, să nu vă mire dacă începe de la pagina 9”, încheie şahistul ceh.

diagram100 1 png png

Diagrama săptămînii

Doar ca simplă semnalare: sondajul privindu-l pe cîștigătorul turneului candidaților este în continuare deschis, pînă pe 13 martie. Dacă participați, puteți cîștiga o carte semnată de Florin Gheorghiu (detalii). Ce pot să spun deocamdată e că turneul a început vijelios, în prima rundă înregistrîndu-se trei rezultate decisive (din patru). Au cîștigat Kramnik (la Grischuk), Mamedyarov (cu negrele, la Karjakin) și Caruana (la So), singura remiză fiind consemnată între Aronian și Ding Liren. Constat cu tristețe că e primul turneu al candidaților fără ca Anand să fie fie candidat, fie deținător al titlului. Cred că nu s-a mai întîmplat asta din 1993, cînd Anand participa pentru prima oară la meciurile candidaților și pierdea în sferturi de finală în fața lui Karpov.

În altă ordine de idei – pentru că am mai scris aici de sumo – în paralel cu turneul candidaților la șah de la Berlin a început și turneul de primăvară de sumo de la Osaka. E cum nu se poate mai bine, luna martie va fi plină! Turneul de primăvară de la Osaka se anunță deja foarte disputat: doi dintre favoriți, yokozuna Hakuhō (Mongolia) și yokozuna Kisenosato (Japonia), și-au anunțat retragerea din turneu din cauza accidentărilor precedente, de pe urma cărora nu au reușit să se refacă. Astfel că turneul e deschis multor rezultate, singurul yokozuna rămas în ring fiind Kakuryū, dar el poate primi replici consistente din partea celorlalți rikishi. Și nu îl menționez aici decît pe georgianul Tochinoshin, cîștigătorul ultimei Cupe a Împăratului.

Soluția diagramei 100 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 99: 1. Td1! și dacă 1… Txd1, 2. c2 urmat de transformare și cîștig pentru alb.

Ionuţ Iamandi este jurnalist Radio România Actualităţi.

Foto: Nikolai Krîlenko la birou, 1918 / Wikimedia Commons.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

GiDn1r3XcAAjXlJ jpg
Zborurile de deportare au început în SUA. Imagini cu migranți încolonați au fost publicate, în timp ce Trump este de neclintit
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat vineri, 23 ianuarie, că „zborurile de deportare au început”, difuzând fotografii cu persoane îmbarcate în avioane militare.
Dan Negru webp
Porecla pe care Dan Negru a primit-o de la un mare actor român. Cum a fost numit prezentatorul TV și cât de mult l-a ajutat în viața personală: „Mă bucură faima asta”
Despre cariera și viața personală ale lui Dan Negru se cunosc o mulțime de detalii, însă există un lucru pe care puțini îl știu despre celebrul prezentator TV. „Regele Revelioanelor”, așa cum a fost supranumit de-a lungul timpului are o poreclă pe care i-a dat-o un mare actor.
Alexandru Ioan Cuza, portret de Carol Popp de Szathmary (© Wikimedia Commons)
Felurile de mâncare de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Cum se prepară bobul macedonean, budinca de orez sau ciupercile umplute
Pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a tipărit o singură carte de bucate. A fost și prima care a folosit sintagma de "bucătărie română", într-o perioadă în care intelectualii promovau termenii de România, români, românism.
Serghei Lavrov FOTO Profimedia jpg
Lavrov avetizează Chișinăul că ,,va asigura protecția cetățenilor ruși aflați în Transnistria”, regiune lăsată fără gaze de Moscova
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri Chișinăul că Moscova va proteja cetățenii ruși din regiunea separatistă, dacă se va opta pentru soluționarea „forțată” a conflictului transnistrean.
Lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau (foto: Pixabay)
Ziua Comemorării Holocaustului: 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz
Parlamentul European va marca pe 29 ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) cu un discurs special al lui Corrie Hermann în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles.
horoscop webp
Horoscop săptămâna 25 ianuarie - 1 februarie. Berbecii traversează o perioadă bună, transformări imprevizibile pentru Tauri, un nou început pentru Pești
Horoscop săptămâna 25 ianuarie - 1 februarie. Această săptămână aduce energii intense și oportunități neașteptate pentru toate zodiile.
9vdmtJzjXcJNBM38R8qGKj 650 80 jpg webp
„Unde ciripitoare” sau explozii de energie, detectate de sateliții NASA. De ce sunt oamenii de știință îngrijorați
„Undele ciripitoare”, numite astfel din cauza asemănării lor cu cântecul păsărilor, atunci când sunt convertite în semnale audio, sunt perturbații ale câmpului electromagnetic al Pământului capabile să accelereze particulele la viteze potențial mortale pentru navele spațiale și astronauți.
image png
Un nou schimb de ostatici între Hamas și Israel. Patru femei, angajate la o bază militară de la granița Israelului, vor fi eliberate de Hamas
Hamas a transmis numele a patru ostatici care vor fi eliberați sâmbătă în baza acordului de încetare a focului din Gaza. În schimb, Israel va elibera 180 de prizonieri palestinieni deținuți.
dragos bucur si dana nalbaru 2 webp
Afacerea cu care Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au făcut bani frumoși în 2024. Prețuri mari, clienți nemulțumiți: „Zero gust, exagerat de scump”
Pe lângă cariera de artiști, Dana Nălbaru și Dragoș Bucur se ocupă și de afaceri. Cei doi dețin o brutărie artizanală în Otopeni, însă clienții nu sunt prea mulțumiți de calitatea și prețurile produselor.