Șahul ceh

26 februarie 2018
Șahul ceh jpeg

Profit de relativa acalmie competițională internațională de dinaintea turneului candidaților de luna viitoare ca să continui să prezint, pe scurt, activitatea unor mari șahiști din trecut din unele țări europene. Azi scriu tot despre o țară slavă mică, dar cu o istorie bogată în șah. Dacă ne luăm după locul nașterii, cehii l-au dat pe primul campion mondial Wilhelm Steinitz, chiar dacă acesta emigrează mai întîi la Viena și apoi la Londra și New York.

Steinitz s-a născut în ghetoul praghez în 1836 în familia săracă a unui croitor. Descoperă șahul în timpul studiilor de matematică de la Viena unde în 1851 ajunge campion al orașului și își cîștigă supranumele de Morphy al Austriei. Un an mai tîrziu, renunță la studii și își începe cariera profesionistă în șah odată cu mutarea la Londra. Aici joacă în 1866 un meci cu Adolf Anderssen, pe care îl cîștigă și devine campion mondial neoficial la șah. Între 1873 și 1882 se dedică mai mult jurnalismului de specialitate, înființînd revista The Chess Monthly. Rivalitatea cu Zukertort este tranșată într-un final la masa de joc, în 1886, cînd Steinitz devine primul campion mondial oficial. Pierde titlul pe cînd începuse să vorbească de retragere, în 1894, într-un meci jucat la New York, Philadelphia și Montreal, în favoarea germanului Emmanuel Lasker. La scurt timp după ce pierde și meciul-revanșă de la Moscova, din 1896, Steinitz suferă o cădere nervoasă și e internat într-un sanatoriu din oraș. Petrece ultimii ani prin astfel de spitale și moare în 1900 la New York. O placă memorială a lui Steinitz e astăzi amplasată în orașul său natal Praga, în cartierul Josefov.

Un alt șahist ceh vestit, deși prin adopție, este Richard Réti. Născut în 1889 în Slovacia, într-o localitate de lîngă Bratislava, el vine la Viena pentru studii matematice precum Steinitz odinioară. În anii ’20 era unul dintre jucătorii de top ai vremii, cu victorii la Capablanca și Alehin. Contribuțiile lui Réti la teoria șahului (școala „hipermodernistă”) sînt binecunoscute, ca și deschiderea care îi poartă numele (1. Cf3 d5 2. c4). Moare la 40 de ani de scarlatină.

Mai la est, în Galiția ajunsă ulterior în Ucraina, se naște în 1908 Salo Flohr, un alt șahist de origine evreiască. Campion al Cehoslovaciei în 1933 și 1936, el devine erou național datorită succeselor de la masa de joc. Apăruseră pe atunci un parfum, țigări și papuci cu numele lui. După invadarea Cehoslovaciei de către naziști, Flohr se teme să se întoarcă în țară și ajunge în URSS, unde capătă cetățenia în 1942. Moare la Moscova în 1983.

Însă alți șahiști cehi au fugit mîncînd pămîntul după ce țara a ajuns pe orbită sovietică. Cel mai cunoscut caz e al lui Luděk Pachman, care era să fie omorît în bătaie de securitatea cehoslovacă. După emigrare, Pachman se dedică activismului politic dar joacă și șah, devenind campion al Germaniei în 1978. Performanța e reluată și de Lubomir Kavalek, un alt imigrant ceh, în 1981. În august 1968, Kavalek juca la Memorialul Rubinstein din Polonia cînd a auzit de intrarea tancurilor sovietice în Praga. Cu banii pentru locul II ocupat în turneu, el cumpără atunci o mulțime de sticle de votcă cu care îi mituiește pe vameși și ajunge astfel în RFG. Tot în Germania de Vest ajunge și Vlastimil Hort, în 1985. În țara de adopție, el cîștigă campionatul în 1987, 1989 și 1991.

Cehoslovacia este prima campioană olimpică neoficială, în 1924. Dar cu jucătorii pe care îi avea pe atunci, ea a fost aproape de titlul olimpic și în 1931 și 1933. A fost vicecampioană olimpică și în 1982, cînd din echipă făceau parte Hort, Smejkal, Ftáčnik și Jansa. În zilele noastre, cel mai titrat șahist ceh este David Navara, născut la Praga în 1985. În lista Elo din mai 2015, vîrful său de rating, Navara a avut 2.751 de puncte, iar în octombrie 2016 a fost numărul 13 mondial. Șahul continuă să fie popular în Cehia unde există tradiția turneului din tren, care îi poartă pe călătorii-jucători prin locurile și timpurile glorioase de altă dată ale Europei Centrale: Praga, Dresda, Wrocław, Viena.

98 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 98 va fi publicată săptămîna viitoare. Cerința este ca albul să mute și să cîștige. Soluția diagramei 97 de data trecută: 1. Cg6! fxg6 2. Nxg6+ Rf8 3. Ng5! și negrul pierde dama.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Șahiști amatori de la clubul din New Orleans joacă împotriva lui Steinitz, cca 1883.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.