Șahul ceh
Profit de relativa acalmie competițională internațională de dinaintea turneului candidaților de luna viitoare ca să continui să prezint, pe scurt, activitatea unor mari șahiști din trecut din unele țări europene. Azi scriu tot despre o țară slavă mică, dar cu o istorie bogată în șah. Dacă ne luăm după locul nașterii, cehii l-au dat pe primul campion mondial Wilhelm Steinitz, chiar dacă acesta emigrează mai întîi la Viena și apoi la Londra și New York.
Steinitz s-a născut în ghetoul praghez în 1836 în familia săracă a unui croitor. Descoperă șahul în timpul studiilor de matematică de la Viena unde în 1851 ajunge campion al orașului și își cîștigă supranumele de Morphy al Austriei. Un an mai tîrziu, renunță la studii și își începe cariera profesionistă în șah odată cu mutarea la Londra. Aici joacă în 1866 un meci cu Adolf Anderssen, pe care îl cîștigă și devine campion mondial neoficial la șah. Între 1873 și 1882 se dedică mai mult jurnalismului de specialitate, înființînd revista The Chess Monthly. Rivalitatea cu Zukertort este tranșată într-un final la masa de joc, în 1886, cînd Steinitz devine primul campion mondial oficial. Pierde titlul pe cînd începuse să vorbească de retragere, în 1894, într-un meci jucat la New York, Philadelphia și Montreal, în favoarea germanului Emmanuel Lasker. La scurt timp după ce pierde și meciul-revanșă de la Moscova, din 1896, Steinitz suferă o cădere nervoasă și e internat într-un sanatoriu din oraș. Petrece ultimii ani prin astfel de spitale și moare în 1900 la New York. O placă memorială a lui Steinitz e astăzi amplasată în orașul său natal Praga, în cartierul Josefov.
Un alt șahist ceh vestit, deși prin adopție, este Richard Réti. Născut în 1889 în Slovacia, într-o localitate de lîngă Bratislava, el vine la Viena pentru studii matematice precum Steinitz odinioară. În anii ’20 era unul dintre jucătorii de top ai vremii, cu victorii la Capablanca și Alehin. Contribuțiile lui Réti la teoria șahului (școala „hipermodernistă”) sînt binecunoscute, ca și deschiderea care îi poartă numele (1. Cf3 d5 2. c4). Moare la 40 de ani de scarlatină.
Mai la est, în Galiția ajunsă ulterior în Ucraina, se naște în 1908 Salo Flohr, un alt șahist de origine evreiască. Campion al Cehoslovaciei în 1933 și 1936, el devine erou național datorită succeselor de la masa de joc. Apăruseră pe atunci un parfum, țigări și papuci cu numele lui. După invadarea Cehoslovaciei de către naziști, Flohr se teme să se întoarcă în țară și ajunge în URSS, unde capătă cetățenia în 1942. Moare la Moscova în 1983.
Însă alți șahiști cehi au fugit mîncînd pămîntul după ce țara a ajuns pe orbită sovietică. Cel mai cunoscut caz e al lui Luděk Pachman, care era să fie omorît în bătaie de securitatea cehoslovacă. După emigrare, Pachman se dedică activismului politic dar joacă și șah, devenind campion al Germaniei în 1978. Performanța e reluată și de Lubomir Kavalek, un alt imigrant ceh, în 1981. În august 1968, Kavalek juca la Memorialul Rubinstein din Polonia cînd a auzit de intrarea tancurilor sovietice în Praga. Cu banii pentru locul II ocupat în turneu, el cumpără atunci o mulțime de sticle de votcă cu care îi mituiește pe vameși și ajunge astfel în RFG. Tot în Germania de Vest ajunge și Vlastimil Hort, în 1985. În țara de adopție, el cîștigă campionatul în 1987, 1989 și 1991.
Cehoslovacia este prima campioană olimpică neoficială, în 1924. Dar cu jucătorii pe care îi avea pe atunci, ea a fost aproape de titlul olimpic și în 1931 și 1933. A fost vicecampioană olimpică și în 1982, cînd din echipă făceau parte Hort, Smejkal, Ftáčnik și Jansa. În zilele noastre, cel mai titrat șahist ceh este David Navara, născut la Praga în 1985. În lista Elo din mai 2015, vîrful său de rating, Navara a avut 2.751 de puncte, iar în octombrie 2016 a fost numărul 13 mondial. Șahul continuă să fie popular în Cehia unde există tradiția turneului din tren, care îi poartă pe călătorii-jucători prin locurile și timpurile glorioase de altă dată ale Europei Centrale: Praga, Dresda, Wrocław, Viena.
Diagrama săptămînii
Soluția diagramei 98 va fi publicată săptămîna viitoare. Cerința este ca albul să mute și să cîștige. Soluția diagramei 97 de data trecută: 1. Cg6! fxg6 2. Nxg6+ Rf8 3. Ng5! și negrul pierde dama.
Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.
Foto: Șahiști amatori de la clubul din New Orleans joacă împotriva lui Steinitz, cca 1883.