Cu Tony Judt prin secolul XX (VIII). Imigran╚Ťii Europei

23 aprilie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (VIII)  Imigran╚Ťii Europei jpeg

Unul dintre motivele pentru care s-a declan╚Öat Brexitul l-a reprezentat criza emigran╚Ťilor. Fenomenul a atins apogeul ├«n 2015, dar ├«n prezent episodul pare s─â ├«╚Öi piard─â din actualitate. La baza regresului num─ârului de imigran╚Ťi st─â acordul de acum patru ani dintre UE ╚Öi Turcia, evolu╚Ťia r─âzboiului din Siria ╚Öi m─âsurile luate de Bruxelles.

Criza imigran╚Ťilor a impresionat ├«n primul r├«nd prin num─âr. ├Än anul de v├«rf 2015, estim─ârile oficiale au indicat c─â ├«n Grecia, Italia ╚Öi Spania au ajuns peste un milion de refugia╚Ťi ╚Öi emigran╚Ťi, care s-au ad─âugat la cei sosi╚Ťi deja. Este anul ├«n care Comisia European─â a estimat c─â ├«n UE s├«nt dou─â milioane de persoane f─âr─â forme legale. ├Än 2016, num─ârul refugia╚Ťilor ╚Öi emigran╚Ťilor sosi╚Ťi ├«n Europa pe diferite rute, ├«n special din Africa ╚Öi Orientul Mijlociu, a sc─âzut la aproximativ 400.000, iar tendin╚Ťa descresc─âtoare s-a men╚Ťinut ╚Öi ├«n anii urm─âtori. Cu toate acestea, Europa s-a confruntat ├«ntre 2015 ╚Öi 2017 cu cel mai mare flux migra╚Ťionist de dup─â cel de-al doilea r─âzboi mondial. Continentul nu este ├«ns─â la prima experien╚Ť─â de acest gen ├«n perioada men╚Ťionat─â.

├Än Postwar, Tony Judt scrie c─â ├«n anii ÔÇś50 ai secolului trecut, regiunile europene ├«n general, ╚Öi cele de nord-est ├«n special, au cunoscut o refacere economic─â accelerat─â. Activit─â╚Ťile economice reluate dup─â r─âzboi necesitau ├«ns─â o for╚Ť─â de munc─â considerabil─â. Europa se ref─âcea demografic, e drept, dar genera╚Ťia de baby-boomers ├«nc─â nu era apt─â de munc─â. ╚śi astfel, pentru prima oar─â, Europa a cunoscut un puseu migra╚Ťionist de propor╚Ťii, ├«mp─âr╚Ťit de Judt ├«n trei direc╚Ťii.

Pe de o parte, b─ârba╚Ťii tineri din zonele rurale au luat drumul ora╚Öelor, locurile ├«n care se concentraser─â activit─â╚Ťile economice, altele dec├«t cele agricole. Era o migra╚Ťie intern─â, ├«n cadrul acelora╚Öi grani╚Ťe na╚Ťionale, ╚Öi care, cu o ├«nt├«rziere de c├«╚Ťiva ani, s-a reg─âsit ╚Öi dincolo de Cortina de Fier. Exemple: ├«n Spania, peste un milion de locuitori din Andaluzia s-au mutat ├«n Catalonia ├«ntre 1950 ╚Öi 1970; ├«n Portugalia, o mul╚Ťime de oameni din zona pauper─â Alentejo a luat drumul Lisabonei; ├«n Italia, ├«ntre 1955 ╚Öi 1971, aproximativ nou─â milioane de oameni s-au mutat dintr-o regiune ├«n alta, mai ales din sudul s─ârac ├«n nordul mai ├«nst─ârit; 250.000 de suedezi de la ╚Ťar─â, din nordul ╚Öi zona central─â, s-au mutat la ora╚Ö. Judt include ├«n aceast─â categorie ╚Öi migra╚Ťia din Germania de Est c─âtre cea de Vest, motivat─â politic, dar ╚Öi economic; est-germanii erau atra╚Öi de salariile ╚Öi nivelul de trai deja superioare din zona r─âmas─â ├«n Occident.

Al doilea val migra╚Ťionist a fost ├«n aceea╚Öi perioad─â, dar ├«ntre ╚Ť─âri diferite. Europenii - italienii, grecii, polonezii, evreii, la fel ╚Öi ceva mai devreme, la ├«nceputul secolului XIX, ╚Öi germanii, irlandezii sau scandinavii - au emigrat ╚Öi ├«n trecut, ├«n general c─âtre America. Dar de aceast─â dat─â a fost vorba de o emigra╚Ťie intracontinental─â. ├Än deceniul ╚Öase, Germania de Vest avea o nevoie acut─â de m├«n─â de lucru ╚Öi guvernul de la Bonn a f─âcut o serie de acorduri cu Italia, Grecia, Spania, Turcia, Maroc, Portugalia, Tunisia ╚Öi Iugoslavia, prin care a adus muncitori ├«n ╚Ťar─â, ├«n general trata╚Ťi mai prost dec├«t muncitorii germani. Astfel c─â ├«n 1973, ├«n RFG veniser─â 500.000 de italieni, 535.000 de iugoslavi ╚Öi peste 600.000 de turci. Dac─â ne ├«ntreb─âm de unde provine politica mai deschis─â c─âtre emigran╚Ťi a actualului guvern german, poate ar trebui s─â lu─âm ├«n considerare ╚Öi aceast─â evolu╚Ťie din urm─â cu aproximativ 50 de ani. Similitudinile nu lipsesc. ├Än perioada 2014 - 2017, Germania a aprobat aproape un milion de cereri de azil (compar─â cu cei 1,7 milioane de turci, iugoslavi ╚Öi italieni din 1973). Iar noii reziden╚Ťi primesc slujbele cele mai simple ╚Öi prost pl─âtite ╚Öi au cele mai mici ╚Öanse s─â fie promova╚Ťi - ca ╚Öi imigran╚Ťii de acum 50 de ani.

Cea de-a treia cale a imigra╚Ťiei europene din anii ÔÇś50 - ÔÇś70 a avut ca surs─â fostele colonii. Dar, remarc─â Judt, num─ârul imigran╚Ťilor din aceast─â categorie nu a fost mare. De exemplu, ├«n Fran╚Ťa, ├«n 1969, erau doar 600.000 de algerieni - mai pu╚Ťin dec├«t num─ârau comunit─â╚Ťile de spanioli sau italieni din ╚Ťar─â. ├Än Marea Britanie, ├«n 1959 erau doar 3.000 de imigran╚Ťi din India ╚Öi Pakistan. Influxul de astfel de imigran╚Ťi a cunoscut o apreciere mai notabil─â abia ├«n anii urm─âtori. Imigra╚Ťia colonial─â a avut o anumit─â specificitate: a reprezentat primul contact mai amplu al b─â╚Ötina╚Öilor europeni cu popula╚Ťiile non-albe. Din acest punct de vedere, ea reprezint─â un fel de preambul la imigra┼úia de azi.

Ionu╚Ť Iamandi este jurnalist la Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi.

_____________________

Alte articole din aceast─â serie: Colabora╚Ťioni╚Ötii, Primii pa╚Öi (laterali) ai Brentry-ului, Polarizare etnic─â ├«n epoca postbelic─â,  Alegerile din Estonia ╚Öi solu╚Ťia austriac─â, Ungaria post-56 ╚Öi China post-89, Cum au intrat britanicii ├«n UE abia la a treia ├«ncercare, C├«nd a ├«nceput R─âzboiul Rece?

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.