Cu Tony Judt prin secolul XX (VI). Cum au intrat britanicii în UE abia la a treia încercare

25 martie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (VI)  Cum au intrat britanicii în UE abia la a treia încercare jpeg

Ca să folosesc litota atît de dragă englezilor, aș spune că secolul XX n-a fost printre cele mai reușite perioade ale Regatului Unit. Iar Brexit-ul se poate înscrie într-o serie mai largă de rateuri care pentru Londra au început imediat după cîștigarea războiului cu Hitler. Şi pe cît de grea pare ieşirea din UE, intrarea a fost şi mai dificilă. Britanicii au aşteptat 12 ani la porţile Uniunii pînă ce li s-a aprobat cererea de  de admitere.

În Postwar (A History of Europe since 1945, Penguin Books, 2006), Judt descrie primii ani de după război, marcați de lipsuri și de raționalizarea alimentelor. Nu era ceva întîlnit doar în Marea Britanie; la fel se petreceau lucrurile și în celelalte țări ale Europei occidentale. Specific pentru britanici era costul pipărat al victoriei. Londra s-a înglodat în datorii, în special față de americani. Noroc cu coloniile pe care Regatul Unit încă le controla, în Africa şi Asia în special. De aici mai soseau în metropolă alimente, materii prime și alte bunuri necesare supraviețuirii după istovitorul efort al războiului pe continentul european.

Judt remarcă însă o anomalie. Țări occidentale precum Olanda, Franța sau Marea Britanie, care după război abia se puteau guverna și hrăni, stăpîneau o imensă parte non-europeană a lumii, prin sistemul colonial formalizat în secolul XIX. Dar în scurt timp, coloniile se răzvrătesc și încep să își proclame independența. Pentru olandezi, pierderea Indoneziei a fost grea şi de impact. La fel și pentru francezi pierderea Vietnamului și mai tîrziu a Algeriei. Britanicii au fost mai diplomați. Nu au intervenit militar în India, deși era „perla coroanei”, și nici în Sudan și Malaezia. Cu tact și avînd grijă să nu escaladeze conflictele, și-au menținut în mare imperiul colonial peste zece ani după război. Dar a fost un moment pe care nu l-au gestionat prea inspirat și de la care începînd coloniile i-au părăsit una cîte una. Momentul s-a numit criza Suezului.

În a doua parte a anului 1956, Egiptul a preluat controlul asupra Canalului de Suez, deținut pînă atunci de britanici. Artera maritimă era însă considerată de Londra vitală în primul rînd pentru aprovizionarea cu petrol din zona Orientului Mijlociu, dar și pentru legătura cu restul coloniilor asiatice. Premierul Anthony Eden a pus la cale un complot cu francezii și israelienii prin care aceștia din urmă au atacat forțele egiptene, forțînd un ultimatum din partea Franței și Marii Britanii. Cum luptele dintre israelieni și egipteni nu se potoleau, Londra și Parisul urmau să intervină, readucînd Canalul sub jurisdicție occidentală. Planul avea însă un mare cusur. De el nu știau americanii, care în mod previzibil nu au fost mulțumiți cînd au aflat. Le-au făcut reproșuri celor trei și bineînțeles nu au marșat la el. Au menționat și faptul că acționînd astfel, Londra și Parisul au facilitat intervenția militară a URSS în Ungaria, unde exact în același timp avea loc o revoluție anti-sovietică. Ca o paranteză, episodul Suez vine să confirme o altă observație a lui Judt, și anume că imediat după război, SUA și țările Europei occidentale aveau ierarhii diferite de preocupări; în vreme ce în cazul americanilor pe primul loc tindea să fie războiul rece, pentru europeni mai presante erau problemele cu costurile războaielor de gherilă din coloniile din ce în ce mai greu guvernabile.

Epilogul direct al complotului eșuat a fost că Suezul a rămas la egipteni. Cel indirect a constat în faptul că britanici au realizat că nu mai pot menține o prezență colonială globală. Nu mai fac față militar, dar nici material. După Suez, spune Judt, a urmat o hemoragie de colonii pierdute; în total, între 1960 și 1964, de metropolă s-au desprins 17 colonii, recuperate, e drept, în Commonwealth, dar fără să mai aibă statutul de pînă atunci. Imperiul britanic își dădea obștescul sfîrșit.

Un alt moment de umilire a orgoliului de putere mondială al Marii Britanii a fost accederea în Uniunea Europeană (sau, mai exact, în Comunitatea Economică Europeană, cum s-a numit la început). Este drept, britanicii nu au semnat actul de constituire a Uniunii Europene, respectiv Tratatul de la Roma din martie 1957. La acel moment, explică Judt, Marea Britanie încă era orientată economic în afara Europei. Abia în 1965, comerțul Marii Britanii cu Europa îl va depăși pe cel cu Commonwealth-ul, și nu neapărat la inițiativa Londrei. După Suez, spune Judt, Canada, Australia, Africa de Sud și India au realizat declinul britanic și și-au reorientat afacerile către SUA, Asia și ceea ce mai tîrziu se va numi „lumea a treia”.

În schimb, francezii și germanii se aflau la al doilea parteneriat comun. Exista deja precedentul Comunității Cărbunelui și Oțelului, la care, cu șapte ani înainte, aderaseră exact aceleași șase țări semnatare ale tratatului de la Roma și momentul la care Germania încă vulnerabilă la trecutul hitlerist recent a fost pentru prima oară tratată ca partener european egal. Judt speculează că dacă în locul cancelarului Adenauer la cîrma Germaniei s-ar fi aflat anglofilul ministru al economiei Ludwig Erhard, poate că la baza Uniunii Europene ar fi stat binomul anglo-german, ci nu cel franco-german. Dar implicarea Franței în demararea proiectului nu a fost lipsită de urmări.

În 1961, Marea Britanie face o primă tentativă de aderare la Comunitatea Europeană. O cereau interesele economice, balanța comercială, realizarea faptului că între iluzoriul statut imperial și ascensiunea americană, tot viitorul european este mai la îndemînă. Cererea britanicilor este însă respinsă, în urma veto-ului exprimat de președintele Franței Charles De Gaulle, în ianuarie 1963. A fost o lovitură grea pentru premierul britanic de atunci, Harold Macmillan. „Este sfîrșitul… a tot ce am construit de mulți ani. Toate planurile noastre, din străinătate și de-acasă, s-au năruit acum”, nota el cu amărăciune în jurnal. Dar pentru britanici, se putea și mai rău de atît. Și a doua cerere de aderare la Uniunea Europeană a fost respinsă de același președinte De Gaulle, în noiembrie 1967. Abia la a treia încercare, din 1973, candidatura Londrei e acceptată, laolaltă cu cele ale Irlandei și Danemarcei, ale căror economii erau strîns legate de economia britanică. Marea Britanie reușea, cu greu si umilitor, să intre în UE. Însă în cei 12 ani de așteptare, orice pretenție hegemonică europeană din partea ei se ofilise. În mai puțin de 30 de ani, Marea Britanie își pierde și statutul imperial, și pe cel de lider european occidental care odinioară îi ținuse singur piept lui Hitler.

Ar putea Brexit-ul să însemne încă un moment de eșec al Marii Britanii din ultima sută de ani, alături de episodul Suez și de cel al veto-ului gaullist? Ce statut al ei ar mai fi în joc? Poate cel de capitală financiară, pe care a reușit să îl construiască în ultimele decenii? De fapt, conexiunile economice britanice cu restul UE nu s-au modificat semnificativ. E adevărat, undeva prin 2008, comerțul cu celelalte țări din UE a scăzut pentru prima oară după o lungă perioadă sub 50%, iar în 2017, 44% din comerțul britanic era făcut cu celelalte țări din UE, restul de 56% fiind orientat către țările non-UE. Dar diferențele nu par atît de mari încît să justifice riscurile unei măsuri atît de drastice precum Brexit-ul. De la înălțimea imperială de acum 100 de ani, Marea Britanie tinde în prezent către postura Elveției sau Norvegiei, țări neutre, „independente” de jure, dar de fapt aflate pe orbita incontestabilă a Uniunii Europene.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Alte articole din această serie: Colaboraționiștii, Primii pași (laterali) ai „Brentry”-ului, Polarizare etnică în epoca postbelicăAlegerile din Estonia și „soluția austriacă”, Ungaria post-’56 și China post-’89.

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.
Lukasenko si Vladimir Putin FOTO Profimedia
Lukașenko îl ceartă pe Zelenski că pune condiții „gigantului Rusia” pentru negocieri
Alex=ksandr Lukașenko consideră că Ucraina ar trebui să se așeze la masa negocierilor și că face o „greșeală" prin înaintarea unor condiții prealabile pentru discuțiile de pace cu Rusia.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.