Cu Tony Judt prin secolul XX (XII). Sentimentul anti-american al Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (XII)  Sentimentul anti american al Europei jpeg

Sînt mai multe straturi de resentiment românesc la adresa americanilor. Primul s-a așezat după război, cînd americanii „nu au mai venit”. Cei ce le doreau intervenția nu aveau de unde ști că americanii abia așteptau să plece din Europa de vest, darmite să mai vină în Europa de est, peste Armata Roșie. Cel de-al doilea strat a prins rădăcini mai mult sau mai puțin adînci în timpul comunismului. Altul a apărut imediat după 1989, deși era un rezultat al propagandei de dinainte, nicicînd parcă obținut de comuniști pe cînd erau la putere. Americanii vin aici „să ne pervertească, să ne spurce, să ne strice”. „Norocul lor” că România se deschidea pe atunci către Uniunea Europeană, care treptat a captat o mare parte din aceste reproșuri. Astăzi, americanii stîrnesc mai puține reacții. După o mîrîială intermitentă cu scutul de la Deveselu, care ”expune” România, acum parcă am intrat într-o perioadă de acalmie.

Sentimentul anti-american nu e însă apanajul Europei de est. Cam pe cînd est-europenii se plîngeau pe ascuns că americanii nu vin, vest-europenii se indignau public că americanii au venit. Arsenalul de reproșuri sună cunoscut: americanii sînt superficiali, niște ignoranți din punct de vedere cultural, sînt de fapt doar comercianți fără scrupule, puși să facă profit din orice. Un portret care seamănă destul de mult cu cel de altă dată - dar nu foarte îndepărtată - al evreului.

În Postwar, Tony Judt scrie că printre cei mai virulenți purtători de stindard anti-american au fost unii intelectuali francezi, motivați de constatările repetate privind excluderea Parisului de la masa anglo-americană (și uneori și germană) a deciziilor postbelice. Reproșurile lor au fost potențate și de succesul american pe un teren pe care se credeau superiori, respectiv cel al culturii de masă, al filmelor și muzicii. Producțiile americane din acest domeniu au dominat copios piața vest-europeană imediat după război. Astfel, în Italia, în anul 1946, 87% din biletele de cinema vîndute au fost pentru filme străine, în special americane, iar în Franța, în 1947, s-au produs 40 de filme, dar s-au importat 340 de filme din SUA. Explicația succesului american, scrie Judt, constă în calitatea tehnică a filmelor produse, în capacitatea de producție neatinsă de război a Hollywood-ului, dar și în faptul că fasciștii și naziștii au interzis filmele americane în timpul războiului și chiar înainte de izbucnirea lui.

Un episod semnificativ povestit de Judt este cel al pătrunderii companiei Coca-Cola pe piața europeană. Între 1947 și 1949, Coca-Cola a deschis mai multe fabrici de îmbuteliere în Olanda, Belgia, Luxemburg, Elveția și Italia. În următorii cinci ani, în Germania (de vest) vor fi aproape 100 de fabrici Coca-Cola. RFG a devenit astfel a doua piață de desfacere a băuturii, după cea americană. Dar nu de aici a venit grosul revoltei. Le Monde a scris că pentru anul 1950, Coca-Cola plănuiește să vîndă în Franța 240 de milioane de sticle. „Nerușinare! Blasfemie! Sfidare!”, au strigat intelectualii francezi, „încurajați, dar nu și manevrați de comuniști”, spune Judt. Încurajați de mediul prielnic au fost mai degrabă comuniștii, care au produs o primă piesă din categoria ulterior atît de bogată a fake news-urilor, respectiv că rețeaua de distribuție a companiei Coca-Cola e dublată de o rețea de spionaj. Este genul de acuzație reluată și mai tîrziu, uneori alternînd Coca-Cola cu McDonald’s. Întîmplarea se încheie cu concluzia spiritual-triumfătoare din editorialul din Le Monde din 29 martie 1950: „Coca-Cola este Danzig-ul culturii europene”. Moment suprem de echidistanță franceză între germani și americani.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Alte articole din această serie (selecție): Colaboraționiștii, Ungaria post-’56 și China post-’89, Cum au intrat britanicii în UE abia la a treia încercare, Cînd a început Războiul Rece?, Afaceri cu naziștii, „Modelul suedez”, O fantomă bîntuie Europa: planificarea.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Descoperirile arheologice recente dovedesc rolul și puterea femeilor din triburile celte Colaj Bournemouth University via AP
Misterul femeilor celte: ADN-ul antic și mormintele dezvăluie o putere ascunsă de milenii. Secretul interzis
În urmă cu mai bine de două milenii, romanii considerau femeile celte drept cele mai uimitoare figuri din istorie. Istoricii moderni nu le-au înțeles fascinația până când ultimele săpături arheologice, din sudul Angliei, au adus la lumină adevărul îngropat în adâncuri.
ceai cana shutterstock1 jpg
Cele mai bune ceaiuri pe care trebuie să le bei în sezonul rece pentru a dormi mai bine. Vei avea un somn garantat de 8 ore
Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile scad, mulți dintre noi căutăm modalități de a ne relaxa și de a ne pregăti pentru o noapte de somn odihnitor. Un ceai fierbinte poate fi răspunsul perfect!
Destinații de vacanță pentru familii cu copii mai mult sau mai puțin prietenoase în Europa Foto Colaj
Cele mai prietenoase și cele mai puțin prietenoase țări din Europa pentru familii, în extrasezon
Călătoriți cu familia și doriți un loc plin de activități pentru toate vârstele? Descoperiți destinațiile care oferă nu doar o primire călduroasă, ci și experiențe de neuitat, potrivite pentru fiecare membru al familiei, potrivit jurnaliștilor străini.
image png
Cum se face desertul preferat a lui Mihai Eminescu. Se prepară și în zilele noastre. Mai mult, se regăsește și în meniul restaurantelor de top
Lapte de pasăre este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite deserturi din tradiția culinară românească. Asociat adesea cu momentele din copilărie, acest desert savuros este încă preparat în multe gospodării din România și se regăsește chiar și în meniurile restaurantelor de top, fiind apreciat
donald trump/ FOTO:X
Efectele măsurilor economice promise de Trump. Economist: „o operațiune similară a dus la căderea Uniunii Sovietice”
Creșterea taxelor vamale promisă de Trump și amenințarea UE cu taxe dacă nu cumpără mai multe produse americane reprezintă vești proaste pentru economia mondială, spune economistul Radu Nechita. Singura veste bună este decizia de a majora producția de petrol și gaze.
petre mihai bacanu
24 ianuarie: 36 de ani de la arestarea ziariștilor români care pregăteau apariția unei publicații anticomuniste
Pe 24 ianuarie a avut loc și Unirea Principatelor Române, dar în această dată s-a născut celebrul țăran autodidact Badea Cârțan și a murit Winston Churchill, fost prim-ministru al Marii Britanii.
aurel tamas 2 jpeg
Cum arată vila pe care Aurel Tămaș a construit-o ilegal. Primăria Cluj-Napoca a cerut în instanță demolarea construcției
În ciuda faptului că este nelipsit de la spectacolele organizate de Primăria Cluj-Napoca, cântărețul Aurel Tămaș a fost dat în judecată de instituția condusă de Emil Boc. Rapsodul popular este acuzat că a construit ilegal o vilă în pădurea Făget și trebuie s-o demoleze.
examen jpg
Școlile pot organiza probele de competențe, care încep pe 27 ianuarie, după bunul plac. S-a schimbat programul: „Haos. Mereu sunt schimbări anunțate peste noapte!"
În 2025, probele de competență se vor putea susține și în prima parte a zilei, adică înainte de ora 13. În plus, este pentru prima dată când elevii dau probele orale în acestă perioadă (27 ianuarie - 7 februarie). Reprezentanții Consiliului Elevilor nu văd cu ochi buni aceste schimbări.
trump jpg
Trump a semnat un ordin prin care vor fi declasificate dosarele privind asasinarea preşedintelui JFK
Președintele SUA, Donald Trump, a semnat joi un ordin executiv prin care vor fi declasificate dosarele guvernului american privind asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, a fratelui acestuia Robert F. Kennedy, precum şi lui Martin Luther King Jr.