Cu Tony Judt prin secolul XX (XII). Sentimentul anti-american al Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 802 din 4-10 iulie 2019
Cu Tony Judt prin secolul XX (XII)  Sentimentul anti american al Europei jpeg

Sînt mai multe straturi de resentiment românesc la adresa americanilor. Primul s-a așezat după război, cînd americanii „nu au mai venit”. Cei ce le doreau intervenția nu aveau de unde ști că americanii abia așteptau să plece din Europa de vest, darmite să mai vină în Europa de est, peste Armata Roșie. Cel de-al doilea strat a prins rădăcini mai mult sau mai puțin adînci în timpul comunismului. Altul a apărut imediat după 1989, deși era un rezultat al propagandei de dinainte, nicicînd parcă obținut de comuniști pe cînd erau la putere. Americanii vin aici „să ne pervertească, să ne spurce, să ne strice”. „Norocul lor” că România se deschidea pe atunci către Uniunea Europeană, care treptat a captat o mare parte din aceste reproșuri. Astăzi, americanii stîrnesc mai puține reacții. După o mîrîială intermitentă cu scutul de la Deveselu, care ”expune” România, acum parcă am intrat într-o perioadă de acalmie.

Sentimentul anti-american nu e însă apanajul Europei de est. Cam pe cînd est-europenii se plîngeau pe ascuns că americanii nu vin, vest-europenii se indignau public că americanii au venit. Arsenalul de reproșuri sună cunoscut: americanii sînt superficiali, niște ignoranți din punct de vedere cultural, sînt de fapt doar comercianți fără scrupule, puși să facă profit din orice. Un portret care seamănă destul de mult cu cel de altă dată - dar nu foarte îndepărtată - al evreului.

În Postwar, Tony Judt scrie că printre cei mai virulenți purtători de stindard anti-american au fost unii intelectuali francezi, motivați de constatările repetate privind excluderea Parisului de la masa anglo-americană (și uneori și germană) a deciziilor postbelice. Reproșurile lor au fost potențate și de succesul american pe un teren pe care se credeau superiori, respectiv cel al culturii de masă, al filmelor și muzicii. Producțiile americane din acest domeniu au dominat copios piața vest-europeană imediat după război. Astfel, în Italia, în anul 1946, 87% din biletele de cinema vîndute au fost pentru filme străine, în special americane, iar în Franța, în 1947, s-au produs 40 de filme, dar s-au importat 340 de filme din SUA. Explicația succesului american, scrie Judt, constă în calitatea tehnică a filmelor produse, în capacitatea de producție neatinsă de război a Hollywood-ului, dar și în faptul că fasciștii și naziștii au interzis filmele americane în timpul războiului și chiar înainte de izbucnirea lui.

Un episod semnificativ povestit de Judt este cel al pătrunderii companiei Coca-Cola pe piața europeană. Între 1947 și 1949, Coca-Cola a deschis mai multe fabrici de îmbuteliere în Olanda, Belgia, Luxemburg, Elveția și Italia. În următorii cinci ani, în Germania (de vest) vor fi aproape 100 de fabrici Coca-Cola. RFG a devenit astfel a doua piață de desfacere a băuturii, după cea americană. Dar nu de aici a venit grosul revoltei. Le Monde a scris că pentru anul 1950, Coca-Cola plănuiește să vîndă în Franța 240 de milioane de sticle. „Nerușinare! Blasfemie! Sfidare!”, au strigat intelectualii francezi, „încurajați, dar nu și manevrați de comuniști”, spune Judt. Încurajați de mediul prielnic au fost mai degrabă comuniștii, care au produs o primă piesă din categoria ulterior atît de bogată a fake news-urilor, respectiv că rețeaua de distribuție a companiei Coca-Cola e dublată de o rețea de spionaj. Este genul de acuzație reluată și mai tîrziu, uneori alternînd Coca-Cola cu McDonald’s. Întîmplarea se încheie cu concluzia spiritual-triumfătoare din editorialul din Le Monde din 29 martie 1950: „Coca-Cola este Danzig-ul culturii europene”. Moment suprem de echidistanță franceză între germani și americani.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Alte articole din această serie (selecție): Colaboraționiștii, Ungaria post-’56 și China post-’89, Cum au intrat britanicii în UE abia la a treia încercare, Cînd a început Războiul Rece?, Afaceri cu naziștii, „Modelul suedez”, O fantomă bîntuie Europa: planificarea.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Anamaria Gavrilă FOTO Inquam / George Calin
Așteptările șefei POT de la Nicușor Dan. Mesajul transmis de Anamaria Gavrilă
Anamaria Gavrilă, lidera POT, a transmis ce așteptări are de la Nicușor Dan, candidatul care a câștigat alegerile prezidențiale.
Cele patru zodii norocoase, foto Shutterstock jpg
Zodiile care de astăzi vor avea parte de un nou început. Ce îi așteaptă pe acești nativi
Începând de astăzi, două zodii vor simți o schimbare puternică de energie, ca și cum un nou capitol s-ar deschide în viața lor. Fie că e vorba de carieră, relații sau dezvoltare personală, acești nativi primesc undă verde din partea astrelor pentru a porni pe un drum diferit, mai curajos și mai asum
BeFunky collage (88) jpg
Chec cu cacao și căpșuni, rețeta pe care o vei pregăti toata vara. Ce trebuie să adaugi pentru un desert pufos și aromat. VIDEO
Pufos, aromat și ușor de preparat, acest chec cu căpșuni și cacao promite să devină desertul preferat al sezonului cald. Din ingrediente accesibile și cu un efort minim, se obține un desert savuros, perfect pentru zilele de vară. Bonus: se pregătește rapid, fără etape complicate.
02 biserica jpeg
Istoria neștiută a Palatului Cotroceni: distrus de cutremure, ars de foc și zguduit de lupte politice
Vreme de peste trei secole, la Cotroceni s-au luat cele mai importante decizii pentru țară: fie că a fost mănăstire, locuință princiară sau sediu oficial al Președinției României. Fiecare epocă și-a lăsat asupra sa amprenta.
Donald Trump si Vladimir Putin FOTO AFP
Trump și Putin urmează să aibă discuția telefonică anunțată de președintele SUA, pentru a „pune capăt băii de sânge” din Ucraina
Luni, 19 mai, va avea loc discuția telefonică dintre președintele Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, pentru a „pune capăt băii de sânge” din Ucraina.
Nava mexicană Cuauhtémoc s a lovit de podul Brooklyn FOTO  Profimedia jpg
Ce s-a întâmplat cu nava-școală a Marinei mexicane înainte de a lovi podul Brooklyn
Cel puțin două persoane au fost ucise și aproximativ 20 rănite sâmbătă seara, când o navă-școală a Marinei Mexicane, aflată într-un turneu internațional de onoare, s-a izbit de un stâlp al Podului Brooklyn din New York, au declarat oficialii, relatează CNN.
INSTANT NICUSOR DAN SEDIU 030 INQUAM Photos George Calin jpg
Ce scrie presa internațională despre victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale
Alegerile din România au reprezentat un subiect de interes pentru presa internațională, întrucât le-au tratat ca „breaking news” şi cu relatări de tip „live text”. Bloomberg a subliniat faptul că Nicușor Dan a „zdrobit ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump”.
baza arhanghelsk jpg
Vladimir Putin extinde una dintre cele mai controversate baze de testare a rachetelor nucleare din epoca post-sovietică
La marginea înghețatei Mări Albe, într-un colț izolat al regiunii Arhanghelsk, Federația Rusă construiește – în tăcere și sub o pază riguroasă – o nouă extensie a uneia dintre cele mai controversate baze de testare militară din epoca post-sovietică.
Joan Collins  foto   Shutterstock jpg
La 91 de ani, Joan Collins își surprinde din nou admiratorii cu o transformare spectaculoasă. Actrița va interpreta rolul Ducesei de Windsor
Starul din „Dynasty” va reveni pe marele ecran în curând, într-un nou film de proporții: „The Bitter End”, unde va interpreta un rol monumental, pe Wallis Simpson, americanca care a schimbat pentru totdeauna destinul monarhiei britanice. Joan Collins i-a surprins pe fani joi, dezvăluind primele imag