Dileme on-line

Pagina 76
Daniel Barenboim și Radu Lupu: 10 concerte memorabile pentru pian jpeg
Daniel Barenboim și Radu Lupu: 10 concerte memorabile pentru pian
Începînd din 29 august, Dilema veche vă propune o colecţie de capodopere al muzicii universale, interpretate de doi mari artişti invitaţi la Festivalul Enescu - 10 concerte pentru pian şi orchestră cu Daniel Barenboim şi Radu Lupu: Mozart, Beethoven, Schumann, Grieg şi Brahms, într-o „Colecţie cu dichis” garantată de Dilema veche și produsă de Universal Music România.
Concert Ólafur Arnalds la București jpeg
Concert Ólafur Arnalds la București
Ólafur Arnalds va concerta la București în data de 21 Noiembrie 2013 la Sala ArCuB, în turneul de promovare al celui mai recent album al său, intitulat For Now I Am Winter.
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg
Festivalul Enescu şi muzica “de colecţie”
Cel mai simplu mod de a ne da seama de importanța Festivalului Enescu este să ne închipuim cum ar fi fără el. Exercițiul – dacă ar avea voința și capacitatea să-l facă – le-ar fi cu atât mai util celor care sunt convinși că “altele sunt problemele țării”.
România şi mai cum? jpeg
Culori și subiecte „de vară”
Avem o viaţă colorată, nu ne putem plînge. „Colorată“ în sensul figurat pe care îl pot da sinonimele cuvîntului, luate din dicţionar: „expresivă, plastică, sugestivă, vie“. Iar cel mai mult şi mai mult ne-o colorează televiziunile şi ziarele – care ne construiesc, de fapt, actualitatea.
Lucruri pe care le luăm cu noi jpeg
Lucruri pe care le luăm cu noi
Oricine pleacă la drum ia cu sine strictul necesar. Dar "strictul necesar" nu a fost nici mereu acelaşi, nici, pentru toţi, acelaşi. El include, în formularea lui Jacques Attali, "obiectele nomade", care ne însoţesc oricînd şi oriunde, cîteodată chiar fără voia noastră. Încă din secolul al XIII-lea, un om în vîrstă nu pleca de acasă fără ochelari.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Vacanțele vieții mele dintîi
Vacanţele au intrat în viaţa mea odată cu şcoala primară: cum nu îmi plăcea deloc la şcoală (sunetul sec al lemnului rupîndu-se îmi evocă pînă azi beţele învăţătoarei peste capetele şi spinările noastre...), vacanţele au primit implicit intensitatea unei trăiri fericite, ocupîndu-mă numai cu ceea ce îmi plăcea.
Republica Moldova între UE și Uniunea Euroasiatică jpeg
Republica Moldova între UE și Uniunea Euroasiatică
Cristian Ghinea vorbește, în Argument, despre Republica Moldova, ”mielul blînd care suge la două oi”: ”În Moldova, puterea face eforturi pentru apropierea de UE (pentru că promisiunea aderării nu există încă), iar opoziția o critică pentru că nu mai vrea aderare la UE, ci la Uniunea Euroasiatică, un proiect politic în născare, moșit de Rusia.”
Marea jpeg
Marea
o femeie ţîşneşte dintr-o rochie şi-mi acoperă umerii
România modernă, România eternă jpeg
Ce greutate mai au numele grele?
Radiodifuziunea Română, o instituţie care, multă vreme – şi în mai mare măsură ca televiziunile - a găsit tonul şi amplasamentul intelectual optim pentru a vorbi publicului său, are ghinion.
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg
Vecina mea de la țară
Prin martie era supărată că a întârziat cu roşiile, punea răsaduri de zor şi-mi zicea că e deja târziu, alţii le-au pus de o săptămână. Că i-a aşteptat pe copii să vină de la oraş s-o ajute, dar sunt şi ei ocupaţi, “ce să-i faci...”. Indiferent despre ce ar vorbi, strecoară câte un “ce să-i faci”, însoţit de un zâmbet şi de o ridicare din umăr.
Imagini de august jpeg
Imagini de august
seminţele au germinat în tăcere am putea adormi la marginea lor
Unora le place muzica clasică jpeg
Unora le place muzica clasică
Dosarul Dilemei vechi de săptămîna aceasta se numeşte „Unora le place muzica clasică”. Ne dau motive să ascultăm muzică clasică muzicologi şi muzicieni, jurnalişti şi critici muzicali, compozitori şi artişti, dar şi oameni obişnuiţi.
Oraşul nostru  Inventar (I) jpeg
Meşteşuguri de tâmpenie
Nu se vorbeşte destul despre poluarea sonoră la care ne condamnă nu statul sau politica globală, ci semenii noştri. În comparaţie cu alte seminţii, românii au tendinţa să vorbească tare. Fie răstit (la nervi), fie surescitat (la veselie), fie pur şi simplu tare, din proastă creştere sau din convingerea că ce are de spus interesează pe toată lumea, românul cultivă tonul ridicat.
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg
Cum și de ce se face un Festival cu dileme
Festivalul Dilema veche propune o experienţă culturală unică, pe durata unui sfârşit de săptămână, alături de comunitatea locală din Alba Iulia. Adunăm la un loc dezbateri, conferinţe, proiecţii de filme (documentare şi artistice), expoziţii, concerte şi altele. Toate acestea capătă sens prin faptul că se desfăşoară într-un spaţiu generos, admirabil restaurat, care îşi reconstruieşte identitatea: Cetatea Alba Iulia.
Mîine, pe vremea asta jpeg
Mîine, pe vremea asta
„să mergem într-un loc frumos să găsim ceva curat"
Festival de buzunar png
Festival de buzunar
Dacă vreți să veniți la Festivalul Dilema veche sau dacă doar vreți să știți, oriunde v-ați afla, ce se întîmplă în Cetatea Alba Iulia între 30 august – 1 septembrie 2013, vă puteți lua totul în buzunar sau în poșetă.
Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia jpeg
Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia
Revista de săptămîna aceasta prezintă Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia (30 august - 1 septembrie): descrierea tuturor evenimentelor, interviuri şi anchete cu invitaţii, programul festivalului pe zile.
The Wall  28 august 2013  În Bucureşti jpeg
The Wall. 28 august 2013. În Bucureşti
Roger Waters - unul dintre membrii fondatori ai legendarei trupe Pink Floyd - aduce în România cea mai spectaculoasă producţie muzicală a momentului - show-ul The Wall, despre care New York Post scria că e "cel mai bun show făcut vreodată", iar Times că "este un proiect grandios, un adevărat triumf al ambiţiei şi punctul culminant al realizării muzicii rock".
Cum gîndesc (?) politicienii jpeg
Reacții la Alexandru Vișinescu
Cînd vine vorba despre securitate, românii sunt departe de a avea păreri coerente şi unanime. Unii – mai ales cei din generaţiile mai noi – pornesc de la o solidă bază de ignoranţă. Nu le vine să creadă că dracul a fost chiar atît de negru sau nu pricep de ce n-am protestat în masă.
Provincialii jpeg
Provincialii
toți sîntem, mai tot timpul, niște provinciali.
Cele mai frumoase cărţi din România jpeg
Cele mai frumoase cărţi din România
Încep înscrierile în concursul naţional de design de carte ediţia 2013 a proiectului „Cele mai frumoase cărţi din România”.
Iar ne au luat o bulgarii înainte    jpeg
Iar ne-au luat-o bulgarii înainte...
În februarie, bulgarii au ieșit în stradă pentru că nu-și mai puteau plăti facturile la electricitate. Manifestațiile au condus la organizarea de alegeri anticipate. Ceea ce n-a rezolvat problemele, pentru că guvernul socialist rezultat după alegeri are o poziție șubredă, iar premierul Plamen Oreșarski, după cum scrie un comentator bulgar, “poartă masca monarhiei, doreşte să se adreseze naţiunii în calitate de conducător suveran, convins că societatea ar trebui să accepte în tăcere tot soiul de
Serile ShortsUP la librăria Humanitas Cișmigiu jpeg
Serile ShortsUP la librăria Humanitas Cișmigiu
În ultimii 4 ani, ShortsUP a adus scurtmetrajele în spații underground, în aer liber sau în instituții culturale dedicate artelor conexe cinematografiei: le-a alăturat cu muzica, le-a mixat cu arta, teatrul și dansul. Pe 5, 6 si 7 august, de la ora 19:00, scurtmetrajele ajung printre carți, la librăria Humanitas de la Cișmigiu.
Festivalul Dilema veche 2013 jpeg
Festivalul Dilema veche 2013
Festivalul Dilema veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România, fiind organizat de către Asociaţia „Oameni cu dileme”, împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.
Of, inimioară jpeg
Of, inimioară
Dilema veche de săptămîna aceasta vă propune un dosar despre complicatele “taine ale inimii”. Un periplu cultural care ne duce de la cord la corazon. Citiți texte semnate de Anca Manolescu, Silvia Chițimia, Mălina Amortoaie, Cristian Teodorescu și alții.
Puritate jpeg
Puritate
citesc despre puritate ea e singura care poate lua orice formă
România modernă, România eternă jpeg
Perplexităţi
Fiecărei zile – perplexitatea ei. Dacă pleci urechea, auzi din ziare, de la televiziuni, din vecini sau de pe stradă, tot soiul de lucruri care aduc orice minte normală în pragul colapsului. Fireşte, lumea merge glorios înainte. Dar cu mici sau mărişoare episoade de ebrietate.
Summer Well 2013 jpeg
Summer Well 2013
Dacă sînteţi în Bucureşti în weekend-ul 10-11 august, nu ştiu nici un motiv pentru care aţi alege să staţi acasă în loc să vă urcaţi în maşină sau în autobuz şi să mergeţi la Domeniul Ştirbey, unde are loc Festivalul Summer Well.
Statul de drept pentru toţi jpeg
Statul de drept pentru toţi
Cum se poate apăra respectarea statului de drept în Europa?
Rue Joseph de Maistre jpeg
Rue Joseph-de-Maistre
Pentru Gherasim Luca, la centenar (1913-2013).
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg
Meseria de profesor
S-au publicat rezultatele examenului de definitivat în învăţământ: au promovat doar vreo 60% dintre profesori. Aşa că au apărut, ca în fiecare an, indignările: „vai, ăştia sunt profesorii copiilor noştri?...”. Da, ăştia sunt. Unii consideră acest examen inutil: la ce bun, după trei ani de la terminarea facultăţii, să mai dai un examen?
Interzis și făcut jpeg
Interzis și făcut
În dosarul de săptămîna aceasta din Dilema veche puteţi citi despre interdicţii şi modurile în care acestea sînt încălcate. Oare cîte libertăţi ne-au mai rămas?
Balkanik Festival 2013 jpeg
Balkanik Festival 2013
Cea de-a treia ediție a festivalului de muzică și cultură balcanică Balkanik Festival va avea loc între 13 și 15 septembrie, în Grădina Uranus, din București.
România modernă, România eternă jpeg
Plictiseala românească
Adam Michnik spunea odată că marea lui speranţă după schimbările din 1989 a fost speranţa ca Polonia să ajungă o ţară „plicticoasă”, gri, fără circ, fără suspans, fără surprize. Era un apel la „normalitate”, adică la o aşezare a lucrurilor care exclude spectaculosul, scandalul, bazarul mediatic perpetuu.
Concert de muzică de cameră la Conacul Udriște Năsturel din Herești jpeg
Concert de muzică de cameră la Conacul Udriște-Năsturel din Herești
Un nou concert din seria SoNoRo Conac va avea loc pe 23 iulie 2013, la ora 19.30, la Conacul Udriște-Năsturel, din Herești, județul Giurgiu.
pe mare jpeg
pe mare
marea era ca o femeie frigidă rece şi melancolică
Iar ne au luat o bulgarii înainte    jpeg
Hai să-ți demolez Bucureștiul noaptea...
După ce am stat (ca măsură de igienă intelectuală) câtva timp fără știri din România, când m-am hotărât să revin în actualitatea noastră cea de toate zilele am dat, pe lângă deja plicticoasele frecușuri politice, peste două știri despre demolări. În București s-a mai dărâmat o clădire veche din zona Calea Griviței, iar la Roman s-a demolat casa în care a locuit scriitorul Max Blecher.
1 54505 original jpg jpeg
Cinema în aer liber - Caravana Metropolis
În perioada 23 iulie – 18 august, în fiecare seară de marți pînă duminică, începînd cu ora 21:30, Asociația Culturală Metropolis îi invită pe bucureșteni la proiecții de film în aer liber.
Instituţia căsătoriei jpeg
Instituţia căsătoriei
Dilema veche de săptămîna aceasta se ocupă de „Instituţia căsătoriei”. În paginile dosarului veţi găsi texte din perspective diferite, semnate de sociologul Raluca Popescu, fotograful Sorin Gheţie sau jurnaliştii Răzvan Chiruţă, Lina Vdovîi şi Ioan Stoleru.
Cinci ani de poezie jpeg
Semnul
Aerul tîmp pe care-l are aventura pe o astfel de vreme
Premieră la Festivalul Enescu: actorul Victor Rebengiuc, în cea mai pasională poveste muzicală de dragoste jpeg
Premieră la Festivalul Enescu: actorul Victor Rebengiuc, în cea mai pasională poveste muzicală de dragoste
Victor Renegiuc va urca pe scena Sălii Mari a Palatului pentru o nouă provocare: povesteşte o tumultoasă iubire dintr-o legendă a Danemarcei medievale, într-una dintre lucrările de avangardă ale muzicii clasice, cantata „Gurre-Lieder “, de Arnold Schönberg.
România modernă, România eternă jpeg
Justiţie şi lacrimi
Cu atributele pe care le ştim – balanţa, ochii acoperiţi, sabia – Justiţia e, sau ar trebui să fie, o instituţie geometrică. Ea se recomandă ca spaţiu al imparţialităţii, al discernămîntului deopotrivă  riguros şi nuanţat, dar şi al deciziei ferme, tot aşa de puţin negociabile ca şi lovitura de spadă.
De ce există corupţie la bacalaureat jpeg
De ce există corupţie la bacalaureat
Corupţia la bacalaureat a fost subiectul principal al ultimelor săptămâni. Dar sutele de lei sau de euro date de unii părinţi reprezintă doar sfârşitul unui proces. Începutul e în altă parte.
"Taksim rezistă" jpeg
"Taksim rezistă"
La început de iunie, sute de mii de turci au transformat un protest față de distrugerea unui parc într-o mişcare de rezistenţă împotriva unui regim cu tendinţe autoritare şi islamiste. Cine sînt oamenii care continuă şi astăzi să-şi conteste liderul? De ce o fac? Ce îi nemulţumeşte? Ce s-a întîmplat acolo şi ce urmează?
Seri de operă la Institutul Francez jpeg
Seri de operă la Institutul Francez
Seri de operă la Institutul Francez: Rigoletto și Elektra, redifuzare exclusivă de la Festivalul de la Aix-en-Provence, 13 și 20 iulie
Corpul uman jpeg
Corpul uman
Dilema veche de săptămîna aceasta se ocupă de „Corpul uman”. Antropologi, sociologi, teologi discută despre imaginarul corpului în societatea actuală.
Începe Festivalul "Opera Nights" 2013 jpeg
Începe Festivalul "Opera Nights" 2013
Cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Opera Nights” se va desfăşura între 10 şi 15 iulie 2013, atît la Castelul Corvinilor din Hunedoara, cît şi în spaţiul numit Esplanada Lapidarium, aflat în spatele clădirii renascentiste Magna Curia din Deva (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane). Orchestra, corul şi soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, precum şi alţi artişti români, dar şi din Japonia, Spania, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova vor interpreta coruri,
Cheia jpeg
Cheia
Pentru toate e nevoie de o cheie, numai pentru conştiinţă nu.
România modernă, România eternă jpeg
Cine (mai) suntem?
Sînt zile (dese) cînd plonjezi somnolent în ecranul televizorului pentru a afla „ce mai e nou” (nimic nu e foarte nou...), sau, pur şi simplu, pentru a pierde o cantitate rezonabilă de timp. De regulă, nu te alegi decît cu o insomnie. Una isterică, sau una bolîndă, după cum ceea ce vezi te umple de nervi sau de tristeţe.
Epidemia sinuciderilor jpeg
Epidemia sinuciderilor
Nu toate sinuciderile au ca mobil decepţiile amoroase.