Începe Festivalul "Opera Nights" 2013

9 iulie 2013
Începe Festivalul "Opera Nights" 2013 jpeg

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Opera Nights” se va desfăşura între 10 şi 15 iulie 2013, atît la Castelul Corvinilor din Hunedoara, cît şi în spaţiul numit Esplanada Lapidarium, aflat în spatele clădirii renascentiste Magna Curia din Deva (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane). Orchestra, corul şi soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, precum şi alţi artişti români, dar şi din Japonia, Spania, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova vor interpreta coruri, duete şi arii în cadrul Galei Verdi – Wagner, Trubadurul (de Giuseppe Verdi), Don Pasquale şi Elixirul dragostei (de Gaetano Donizetti) şi My Fair Lady (de Frederik Loewe). Mai multe detalii pe operanights.ro. (P. M.)

1. Festivalul „Opera Nights” se află doar la a III-a ediţie. Ce v-a convins să participaţi?
2. Spectacolele din cadrul festivalului se desfăşoară în aer liber, în locuri neconvenţionale, cu încărcătură istorică. În ce fel influenţează aceste coordonate starea şi energia dvs. ca artist pe scenă, precum şi modul în care se desfăşoară performance-ul?
3. Cum percepeţi publicul de operă actual? Şi în ce fel s-a schimbat acest public de-a lungul timpului?

Radu CIOREI

dirijor, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa

1. Festivalul este organizat în colaborare cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet Constanţa, deci era normal să particip, dar trebuie să recunosc faptul că m-a bucurat enorm ideea de a face spectacole, muzică, în astfel de locuri. Mă întorc la Deva cu mare plăcere, datorită felului în care organizatorii au ştiut să ne fie gazde şi a unui public extraordinar, dornic de cultură.

2. Cele două „muze”: Clio, muza istoriei, şi Euterpe, muza muzicii, îşi potenţează reciproc valorile. Îmi plac nespus aceste încercări de a rupe convenţionalul şi simt că energia curge mai liber între artişti şi spectatori.
3. Muzica de calitate – opera, în cazul de faţă – va avea întotdeauna un public de „elită spirituală”. Spun asta şi pentru iubitorii acestui gen, dar şi pentru spectatorul care vine pentru prima dată la operă, adică cel „neavizat”, indiferent de gradul său de educaţie. Alchimia sufletelor în prezenţa muzicii transformă umanul, iar iluminarea este rezultatul.   

Mădălina SANDU

soprană, solistă a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa

1. Particip la Festivalul „Opera Nights” pentru al treilea an consecutiv şi ce m-a convins de fiecare dată să revin este atmosfera extraordinară pe care o simt aici în fiecare an, o atmosferă creată de un public extraordinar şi de un spaţiu inedit, în care se desfăşoară o poveste unică în România.

2. Pentru a crea şi a oferi sentimente către public, artistul are nevoie de un spaţiu al lui propriu, un spaţiu de intimitate al personajului pe care îl interpretează. În momentul în care personajul interpretat este adus într-un spaţiu foarte apropiat lui ca perioadă istorică – aşa cum este Castelul Corvinilor, de exemplu –, totul face ca povestea să devină nu doar credibilă, aşa cum se întîmplă pe scena unui teatru, ci reală. Din acest motiv, tot ce înseamnă performance-ul de care aminteaţi nu poate decît să tindă spre starea de naturaleţe absolută a personajelor plăsmuite de autorii operelor.

3. Publicul de opera este un public special, şi spun acest lucru deoarece opera ca gen este un „loc” în care magia este posibilă doar în momentul în care scena rezonează cu sala. Condiţia este ca cei de pe scenă să dăruiască frumosul, iar cei din sala să-l perceapă ca atare, să-l primească în inimile lor şi să plece fericiţi din sală. Nu ştiu dacă publicul este altfel azi faţă de cel din alte timpuri, cert este însă că opera se adaptează dinamicii vremurilor pe care le trăim, iar asta nu poate să însemne decît că publicul are nevoie de noutate.


 

Robert NAGY

tenor

1. În primul rînd, faptul că sînt hunedorean get-beget, iar apoi faptul că, participînd în străinătate la multe festivaluri de acest gen, tot timpul aveam un regret că noi nu sîntem în stare să organizăm ceva similar, sau chiar mai bun, avînd în vedere că locaţiile noastre sînt cu mult mai originale şi mai spectaculoase.

2. Provocarea fiind mai mare, la fel sînt mobilizarea şi implicarea fizică şi emoţională. Drept urmare, calitatea spectacolului nu are decît de cîştigat, la fel şi spectatorii. Avem parte de un public eterogen, compus din melomani, dar şi din ce în ce mai mult tineri, care la început vin de curiozitate, sfîrşind prin a deveni melomanii de mîine.

3. Din păcate, publicul actual este mult mai permisiv şi nu are tăria de a sancţiona derapajele uneori necontrolate ale noului val de aşa-zişi regizori, care nu au nimic în comun cu opera ca gen muzical, ci doar cu punerea în scena a unor spectacole, indiferent de genul lor! Sper cu tărie că este doar o perioadă de tranziţie şi că, în timp, se va reveni la eleganţa şi nobleţea spectacolelor de operă imaginate de compozitorii lor.
 

Ştefan IGNAT

bariton, solist al Operei Naţionale Bucureşti

1. Anul trecut, am primit invitaţia de a participa de la Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa. Opera din Constanţa a devenit din ce în ce mai recunoscută în rîndul teatrelor de gen din ţară pentru calitatea spectacolelor, a repertoriului ales, a artiştilor. Pentru mine a fost suficient, deoarece ştiam că voi participa la un eveniment deosebit. 

2. Spectacolele de operă în aer liber sînt foarte obişnuite în toată lumea. Am deja experienţa unor astfel de festivaluri din Austria (St. Margarethen, Gars am Camp), Spania (Pedraza), Franţa (Alby) etc. Încărcătura emoţională este deosebită, dar cred că reuşita este pe măsură.

3. Spre marea noastră satisfacţie, a artiştilor, la spectacolele de operă vin din ce în ce mai mulţi tineri. În vremurile pe care le trăim, cînd totul este informatizat, pentru artişti reprezintă o adevărată provocare să susţină un spectacol de operă. Faptul că sălile de spectacol sînt pline – la fel şi în cazul spectacolelor în aer liber, unde vine foarte mult public – înseamna că facem bine ce facem. Bucuria cea mai mare este întâlnirea cu publicul, iar răsplata cea mai valoroasă o reprezintă aplauzele.

Hector LOPEZ

tenor, prim solist al Operei Naţionale Bucureşti

1. Am mai participat la acest festival şi am fost bucuros să fiu invitat din nou de către dna Daniela Vlădescu.

2. Castelul are o încărcătură în plus, iar asta face să mă dăruiesc şi mai mult. E o magie pe care nu o poţi explică. Pur şi simplu există.  

3. Publicul în general este doritor de muzică, nu doar de operă, dar atunci când e vorbă de un spectacol de operă, vor să vadă implicarea.

anchetă realizată de Patricia MIHAIL

© Foto: Opera Nights
 

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.