Cum și de ce se face un Festival cu dileme
Am lansat de curând Festivalul Dilema veche 2013, care va avea loc, ca şi prima ediţie (din 2011), în Cetatea Alba Iulia. Au apărut primele ecouri favorabile, câteva cârteli, dar şi – mai ales – mesaje îmbucurătoate din partea publicului.
Când am realizat prima ediţie a Festivalului, în 2011, prima întrebare pe care ne-au pus-o mulţi a fost “ce fel de festival? de teatru, de muzică, de film?”. A fost destul de greu să explicăm că e un festival atipic, aşa cum e şi Dilema veche – o revistă care, după douăzeci de ani, e greu de inclus în vreuna dintre categoriile curente ale presei. La ediţia a doua, e ceva mai uşor de argumentat. Iar la următoarele ediţii – căci este vorba despre un proiect pe termen lung – va fi şi mai uşor.
Festivalul Dilema veche propune o experienţă culturală unică, pe durata unui sfârşit de săptămână, alături de comunitatea locală din Alba Iulia. Adunăm la un loc dezbateri, conferinţe, proiecţii de filme (documentare şi artistice), expoziţii, concerte şi altele. Toate acestea capătă sens prin faptul că se desfăşoară într-un spaţiu generos, admirabil restaurat, care îşi reconstruieşte identitatea: Cetatea Alba Iulia.
Dar Festivalul e construit nu doar pentru locuitorii din Alba Iulia, ci şi pentru cei din alte locuri care vor să vină şi să asiste la evenimentele din program. A început să existe şi la noi, din fericire (aici începem să ne integrăm de-adevăratelea în Europa) un “public de festivaluri”, care migrează în tot felul de locuri (la Sibiu pentru teatru, la Cluj pentru TIFF, la Gărâna pentru jazz etc.) nu numai pentru a vedea un spectacol sau pentru a-şi asculta muzicienii preferaţi, dar şi pentru a participa la atmosfera care se creează în jurul unui festival.
Citiți textul integral pe Blogurile Adevărul.