Justi┼úie ┼či lacrimi

15 iulie 2013
România modernă, România eternă jpeg

Cu atributele pe care le ┼čtim ÔÇô balan┼úa, ochii acoperi┼úi, sabia ÔÇô Justi┼úia e, sau ar trebui s─â fie, o institu┼úie geometric─â. Ea se recomand─â ca spa┼úiu al impar┼úialit─â┼úii, al discern─âm├«ntului deopotriv─â  riguros ┼či nuan┼úat, dar ┼či al deciziei ferme, tot a┼ča de pu┼úin negociabile ca ┼či lovitura de spad─â.

Latinitatea noastr─â balcanic─â ┼či secre┼úiile ei publice (politicieni, anali┼čti, gazetari, popor) au reu┼čit s─â disloce mitologia tradi┼úional─â a zei┼úei. Justi┼úia a intrat ├«n regim de telenovel─â. O vedem consum├«ndu-se, ├«n serial, la televizor, o vedem h─âr┼úuit─â p─âtima┼č pe baz─â de partizanat isteric, o vedem drapat─â ├«n lacrimi ┼či suspine, transformat─â ├«n circ mediatic. Ea, care are drept ┼úint─â justa distribu┼úie a vinov─â┼úiilor, devine vinovatul suprem, ┼úint─â a tuturor suspiciunilor: ori manipulat─â (politic), ori corupt─â (financiar), ori incompetent─â. Indiferent ce face e culpabil─â. Dac─â ac┼úioneaz─â prompt ┼či d─â verdicte severe e suspect─â de obedien┼ú─â fa┼ú─â de putere (nefiind clar dac─â puterea e ÔÇŽla putere sau ├«n opozi┼úie). Dac─â nu ia decizii, sau le am├«n─â prea mult, e blamabil─â pentru lentoare procedural─â, sau b─ânuit─â de malversa┼úiuni interesate. Statutul celui anchetat ┼či, eventual, condamnat, e, ┼či el, din ce ├«n ce mai patetic. Pl├«ns, ap─ârat de unii p├«n─â ├«n p├«nzele albe, terfelit sadic de al┼úii p├«n─â la lin┼čaj, el devine un fel de erou na┼úional, o icoan─â a persecu┼úiei de partid, sau a tic─âlo┼čiei vremurilor.

Nu vreau nici s─â ap─âr justi┼úia, nici s─â fac comentarii ÔÇô inevitabil exterioare ÔÇô ├«n leg─âtur─â cu unul sau altul din ÔÇŁcazurileÔÇŁ care ni se prezint─â zi de zi ├«n pres─â, p├«n─â la indigestie. Mi se pare, totu┼či, inadmisibil ┼či periculos ca, dintre to┼úi cei care se pronun┼ú─â, institu┼úiile justi┼úiei s─â apar─â drept cele mai pu┼úin credibile ┼či mai pu┼úin ├«ndrept─â┼úite s─â judece ┼či s─â hot─ârasc─â. Orice e posibil, orice e opozabil tribunalului, oricine se simte acoperit s─â relativizeze sentin┼úe, s─â interpreteze legi, s─â le discrediteze. Cu siguran┼ú─â, jurispruden┼úa nu e o ac┼úiune caritabil─â, func┼úionarea ei corect─â nu e de natur─â s─â provoace simpatie, adeziune euforic─â, tandre┼úe. Cu siguran┼ú─â, justi┼úia poate gre┼či. Dar nimeni nu are nimic de c├«┼čtigat, dac─â ├«ncuraj─âm umezeala sentimental─â, ├«nfl─âc─ârarea solidarit─â┼úilor prost ├«n┼úelese, rejudecarea ├«n pia┼ú─â ÔÇô ┼či ca la pia┼ú─â ÔÇô a tuturor proceselor aflate pe rol.

Citi╚Ťi textul integral pe Blogurile Adev─ârul.

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.

HIstoria.ro

image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.
image
┼×iretlicurile lui Vlad ╚Üepe╚Ö: ├Änceputul r─âzboiului cu otomanii
├Än 1460, c├ó╚Ťiva dintre boierii nemul╚Ťumi╚Ťi de Vlad ╚Üepe╚Ö au sosit la Curtea lui Mahomed al II-lea ╚Öi i-au prezentat situa╚Ťia din Valahia ╚Öi probabil unele pove╚Öti exagerate de-ale lor. Chemat imediat la Edirne/Adrianopol pentru a duce tributul ╚Öi 500 de b─âie╚Ťi, Vlad a trimis vorb─â sultanului...
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.