Fronda şi antipatia acerbă

Sergiu-Adrian ADAM
Publicat în Dilema Veche nr. 332 din 24-30 iunie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

[…] De fapt, blogul şi forumul sînt mijloace de socializare sau, în cel mai bun caz, unelte de comunicare pasivă. Unii le folosesc ca instrumente pentru dezvoltarea sau exersarea notorietăţii, alţii pentru informare, iar cei mai mulţi pentru luptă. Desigur, unele bloguri sau forumuri serioase, dincolo de gîlceava sau cearta de vorbe pe care o găzduiesc uneori, au o importantă funcţie informativă. Nu există erori software sau ciudăţenii IT care să nu fie tratate şi explicate de specialişti pe un forum. Nu există curiozităţi ştiinţifice sau informaţii culturale de interes care să rămînă nedezvăluite. Dar, în special pe forumurile de voită factură culturală, fronda şi antipatia sînt acerbe. Forumurile religioase, pentru că presupun probleme de identitate sau cunoştinţe reale, implică ambiţ peste măsură. Uneori, veneticii sau cei care au o apartenenţă confesională distinctă de majoritatea şi care se revoltă împotriva sistemului sînt alungaţi şi cenzuraţi. 

Există o seamă de personalităţi publice care şi-au creat bloguri. Aşa cum era de aşteptat, şi între astfel de personaje apar la un moment dat conflictul de opinii şi persiflarea, atacul, ironia, toate spre deliciul celorlalţi, care arbitrează luînd partea unuia sau altuia dintre combatanţi. Sînt convins că părerile combatanţilor susţinute face to face nu ar fi la fel de violent combătute datorită ruşinii generate de prezenţa celuilalt. 

În istoria culturii noastre sînt celebre anumite conflicte prin pasiunea, emoţia şi proporţiile notorietăţii personajelor implicate. Mi-aş fi dorit ca Eminescu şi Caragiale să fi trăit în vremea noastră şi să-şi fi răspuns, care mai de care mai ironic, prin postări pe blogul personal. (În felul acesta şi paparazzi şi redactorii de la Click! şi Cancan ar fi avut ce scrie sau fotografia.) 

Mi-ar fi plăcut ca Mihail Sebastian să fi trăit pînă în zilele noastre şi să n-o lase pe Marta Petreu să-l facă legionar şi „ucenicul diavolului“. Îmi imaginez că Sebastian ar fi scris un post pe blogul personal în care ar fi lămurit care au fost termenii relaţiei sale cu Nae Ionescu, şi astfel, Radu Cosaşu ar fi făcut economie de timp şi energie. Sînt convins că Sebastian, cu sensibilitatea sa specială, ar fi avut inspiraţie să culeagă o colecţie întreagă de comment-uri răutăcioase sau înjurături de pe diverse forumuri şi presupun că ar fi publicat un alt volum în stilul Cum am devenit huligan. Probabil ar fi fost numit Cum am ajuns banned. 

Sînt trist pentru că înainte de ’89 nu exista Internet. Cred că cei din diaspora ar fi avut imaginaţia necesară să scrie nişte reviste electronice satirice de tipul Academiei Caţavencu, pline de caricaturi prezidenţiale, bancuri despre comunism, critici pentru partid, spre hazul şi uşurarea oropsiţilor din ţară şi ofticarea activiştilor socialişti. Hackerii români de peste graniţă ar fi avut atunci posibilitatea să-şi demonstreze măiestria lansînd campanii de vînătoare către site-urile de partid şi în felul acesta, măcar virtual, ar fi răzbunat realitatea de zi cu zi. Dar, cum disputele şi situaţiile de mai sus sînt imaginare, ipotetice şi imposibile nu ne rămîne decît să ne consolăm cu... ce avem sau ce ne-a rămas. 

Personal, prefer jurnalul publicat spre bătrîneţe sau după moarte, în dauna blogului zilnic, militez pentru conferinţe publice (Microsoft sau altele), cenacluri sau cercuri literare, nu pentru Internet forum. Nu de alta, dar aşteptarea şi socializarea propriu-zisă constituie farmecul în formarea şi cunoaşterea culturală. Cultura se realizează prin comunicare, iar dezbaterea intelectuală presupune public şi audienţă. Incultura se construieşte nu prin necomunicare, ci printr-o direcţie greşită a comunicării.  

Sergiu-Adrian ADAM
adamsergiuadrian@gmail.com

Viața la 70+ jpeg
Viața la 70+
Ei bine, la noi, la români, bătrînețea e și mai grea și mai urîtă decît la alții.
Discul de muzică clasică al anului 2015 în România jpeg
Discul de muzică clasică al anului 2015 în România
Discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2015” derulată pe site-ul Radio România Muzical este semnat de pianista română Raluca Ştirbăţ și cuprinde integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu.
Turneu de inbox jpeg
Turneu de inbox
Vă scriu pe calea aceasta pentru că ştiu că sînteţi toţi trei contribuitori sau cel puţin cititori ai Dilemei vechi. Am primit cartea dumneavoastră de Crăciun, de la părinţii mei, cu menţiunea: „Să mai vezi şi tu părerile noastre“.
Ultima săptămînă de înscrieri Bursele Superscrieri/Avon jpeg
Ultima săptămînă de înscrieri Bursele Superscrieri/Avon
Pînă pe 9 mai, orice autor din România - indiferent că este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprimă prin cuvînt sau prin imagine, publică pe platforme tradiționale ori exclusiv în mediul digital - este invitat să aplice la programul Bursele Superscrieri/Avon.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Articolul lui Aron Biro „Clovnerism militant de operă“
Stimate domnule Biro, am citit cu neplăcută surprindere articolul dvs. publicat în numărul 333 al revistei Dilema veche, intitulat „Clovnerism militant de operă“, în care, la un moment dat, spuneţi: „La noi la Cluj, Filarmonica s-a salvat de la faliment prin iniţierea unei suite de concerte de soundtrack-uri Star Wars şi James Bond. Mai bagă la derută (s. m.) cîte un Dvořák (aceasta este grafia corectă a numelui, n. m.), să vadă dacă se prinde lumea.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Reîntoarcerea la mare
Mai e foarte puţin şi voi fi din nou acasă, la Constanţa. Cine e născut la un mal de mare şi e ispitit apoi de gîndul ucigaş al înstrăinării e condamnat pentru tot restul vieţii la dor profund de marea lui. Va fi tot numai o rană. Şi să mai fii şi rac, să depinzi de plaja încinsă, de soare, de apă şi de luna ce se reflectă în ea...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Despre fotbal
Dacă stai să te gîndeşti, fotbalul, care este unul dintre cele mai practicate sporturi din lume, este şi cel mai mediatizat. Cred că este şi unul dintre cele mai uşoare sporturi din lume, în comparaţie cu altele. Se ştie sigur că încă din epoca „peşterilor“ oamenii ştiau să dea cu piciorul în minge, trimiţînd-o într-o oarecare direcţie.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Despre bunătatea cărţilor
De cînd hîrtia a pierdut monopolul informaţiei şi al divertismentului, nu mai avem linişte. Undele radio, imaginea au detronat Cartea. Sîntem mai sprinţari, eterici şi volatili. Fără siguranţa literei tipărite, fără minunatul popas dintre rînduri, ne
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
"Tineri întru nimic admirabili..."
Sînt de acord cu dvs. că, de dragul unui anticomunism de paradă, numeroşi oameni de cultură români trec cu prea mare uşurinţă peste antifascismul necesar ...
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Mircea Veroiu, acest "Visconti român"
Din motive reale şi inutil de explicat, abia ieri-seară am reuşit să citesc articolul scris de Radu Cosaşu în revista Dilema veche, „Notă de cinefil către Serviciile Multilateral Specializate“.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
"Ne place să insultăm"
Dezbaterile sînt binevenite întotdeauna. Istoria o confirmă! Dacă ne referim cu precădere la poporul grec şi la cel roman, vom vedea că întrebările abundau, iar rezolvarea lor – de multe ori aproximativă – nu întîrzia să apară. Omul antic era ceea ce trebuia să fie: bun cunoscător al propriilor limite. Din acest motiv, Aristotel îi îndemna pe tineri să nu depăşească cu nimic măsura!
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Nevoia de moderaţie
Am citit cu interes articolul fostului meu coleg şi, sper, în continuare prietenului meu George Rîpă, privitor la recentul incident din largul coastelor Fîşiei Gaza, publicat în numărul 330 al Dilemei vechi. Un fidel adept al neo-conservatorilor americani, George le-a copiat toate principalele teze ideologice privitoare la conflictul israeliano-palestinian.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Actualități
Am 26 de ani, sînt din Iaşi, şi am venit în Capitală acum un an şi jumătate pentru „o viaţă mai bună“, pentru „construirea unei cariere“. Lucrez în marketing, în industria bunurilor de larg consum şi activitatea mea are ca rezultat o spălare pe creier a maselor, inducerea unui comportament de consum. Vînd oamenilor lucruri de care nu au nevoie. Ataşez produsul de emoţiile şi dorinţele lor, condiţionîndu-i să-şi procure fericirea din bunuri, astfel încît corporaţia să facă profit.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
O statolatrie kafkiană
Cu ceva timp în urmă aţi dedicat un număr întrebărilor „De ce să plecăm din România?“, „De ce să rămînem?“. Pentru cei care s-au hotărît să rămînă, printre ei numărîndu-mă şi eu, ar fi interesant de discutat, de stabilit, de evaluat care sînt relaţiile lor cu România, cu statul român şi instituţiile sale publice, mai exact Stat vs cetăţean, tot se discută azi despre revizuirea Constituţiei.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Printre magnolii şi brebenei
Nu aş dori să mai aud că persoane cercetate de DNA ar fi modele pentru societate. S-a spus pe sticlă. S-a tot vorbit despre simţul civic, care se pare că este pe cale de dispariţie în societatea noastră. Tot de la cap ar trebui să se înceapă şi în această privinţă. Adică de la autorităţi.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Concordanţă discordantă
Concordia discors este maxima latinească ce defineşte cel mai bine controversata Lege a educaţiei. O lege care ar trebui să jaloneze viitorul educaţiei al cărei prezent îl ştim şi care din păcate nu e aşa cum ni-l dorim.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Un text din 1991
Monumentele lui Brîncuşi sînt încă o dată nedreptăţite, iar reparaţia nu o văd posibilă…
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Această obsesie: „Să se dea, domnule, o lege!“
Mi-a plăcut observaţia dlui Sever Voinescu despre relevanţă, observaţie pe care o consider foarte adevărată, deşi nici el nu oferă o soluţie oarecare. Da, tuturor ne-a căzut în cap cărămida relevanţei, toţi căutăm utilitatea, fiecare se simte nici mai mult, nici mai puţin decît dator să strige „La subiect!“.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Gesturi rare
Domnule, cît de des îi declaraţi soţiei admiraţia? Doamnă, cînd îi arătaţi soţului admiraţia dvs.? Părinţi, de cîte ori le spuneţi copiilor că îi admiraţi?
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
EN-ervare
Totul a mers bine în primii treizeci şi ceva de ani ai vieţii mele. Catalogul nu se deschidea prea des la E, numele meu era uşor de pronunţat, de ortografiat, de reţinut. Nevasta s-a bucurat şi ea să-mi preia numele – nu ştia săraca ce dezamăgire o aşteaptă. Nici chiar străinii nu mi-l poceau prea tare.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Acest trebuie să citească
Din capul locului vă spun că sînt profesoară recent pensionată, aşa că veţi deduce că pregătirea mea şcolară (la toate nivelurile) s-a desfăşurat în „regimul de tristă amintire“ (altă exprimare la modă din noul limbaj „de lemn“), cu toate inepţiile sale, însă cu o mult mai structurată organizare a învăţămîntului.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Despre mitocănia legiferată
Să o recunoaştem cu toţii că, dacă mitocanului i-am spune mereu că-i mitocan, nu s-ar mîndri cu asta, şi am trezi în el, poate, dramul de bun-simţ şi de onoare. Pe prost şi pe mitocan îi deranjează cel mai mult să le arătăm cum îi percepem.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Inamovibilitate (şi) la profesori
De ce nu? Păstrînd proporţiile relativ la inamovibilitatea judecătorească (deh!, nu sîntem o putere în stat), şi profesorii, carevasăzică, ar putea cere acest drept.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Messi, ca un copilaş de mingi
Se ştia de mult timp că Messi e cel mai bun, returul meciului Barcelona-Arsenal în care argentinianul a marcat patru goluri a fost o dovadă în plus, nu neapărat confirmarea acestui gînd.

Parteneri

moarte  foto   Shutterstock jpg
POLITICO: Europa se îndreaptă încet, dar „inevitabil”, spre legalizarea morții asistate
Votul recent al Regatului Unit pentru legalizarea morții asistate arată o tendință în creștere în Europa, potrivit Politico.
tanar decedat vaslui Foto Vremea noua jpg
Cine era tânărul care a fost găsit mort pe un drum, la ieșirea din Vaslui. A fost văzut ultima dată la o petrecere în club
Trupul neînsuflețit al unui bărbat, în vârstă de 23 de ani, a fost găsit la ieșirea din Vaslui spre Bârlad. A fost văzut de şoferii care treceau prin zonă, care au alertat poliţiştii. Tânărul zăcea fără viață, plin de noroi, pe marginea drumului.
BeFunky collage (21) jpg
Ruladă de porc cu legume la cuptor, o rețetă specială de Revelion. Este fragedă, suculentă și plină de arome. VIDEO
Ruladă de porc cu legume la cuptor, cea mai delicioasă rețetă pentru mesele festive. Nimănui nu trebuie să îi lipsească acest preparat din meniul de Revelin!
banner monica tatoiu png
Monica Tatoiu, ritualul de la care nu se abate de Revelion: „Pe 31 decembrie, la ora 18.00...” Locul îndepărtat unde petrece noaptea dintre ani
Monica Tatoiu (68 de ani) stă acasă în jur de 6 luni pe an pentru că preferă să petreacă sărbătorile mai mult în locuri însorite și care îi fac o reală placere.
Proteste Georgia Tbilisi democratie Uniunea Eurpeană UE FOTO profimedia 0940987552 jpg
Mii de oameni protestează în Georgia, în timp ce noul preşedinte pro-rus se pregăteşte să își preia mandatul
Mii de oameni au format un lanț uman în capitala Georgiei, Tbilisi, în timp ce noul președinte se pregătește să depună jurământul.
Meteorologii anunţă cer noros
Vremea duminică. 29 decembrie. Județele care intră sub Cod galben de ceață. Cerul va fi noros în aproape toată țara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru duminică, 29 decembrie, un Cod galben de ceață, care este valabil în mai multe județe. În această zi, temperaturile maxime se vor situa între 0 și 8 grade.
Victor Cornea FB jpg
Victor Cornea face bani de nuntă la turneul de la Brisbane. S-a „lipit” cu succes de un argentinian
Victor Cornea, 31 de ani și locul 93 ATP la dublu, este implicat în turneul de tenis de la Brisbane, Australia.
Agenti FSB FOTO Profimedia jpg
Cum ar fi dejucat Rusia un complot ucrainean de lichidare a unui ofiţer şi unui blogger. Bomba era ascunsă într-o boxă muzicală
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat sâmbătă că a dejucat un complot al Ucrainei de a ucide un ofiţer rus de rang înalt şi un blogger de război pro-rus cu o bombă ascunsă într-o boxă muzicală portabilă.
image png
Catastrofă aviatică în Coreea de Sud. Peste 120 de persoane au murit, după prăbușirea unei aeronave cu 181 de persoane la bord
Un avion Jeju Air cu 181 de persoane la bord care venea de la Bangkok s-a prăbușit și a luat foc la aterizare pe aeroportul Muan din sud-vestul Coreei de Sud. Potrivit primelor informații, prăbușirea aeronavei ar fi fost produsă în urma unei coliziuni cu o pasăre.